Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Majstorski topik

Featured Replies

Odluka je pala na klasičan niskopritisni, grejač od 1500W. U igri su DOM Pančevo (ima prohromski kazan, 10 godina garancije, ne piše na šta, verovatno samo na kazan), Termorad isto prohromski, isto 10 godina garancije na kazan, 2 godine na ostale eketro-delove, i Metalac sa polipropilenskim kazanom (garancija 25 meseci na kazan i na ostale elektro delove). Sad, polipropilen verovatno ima i svoje prednosti ali i mane, ali garancija definitivno kraća.

Što se pak slavina tiče, "slavine za mali bojler" se u našim prodavnicama uglavnom mogu naći marki Rosan i Minotti, ne znam šta je bolje (manje loše), a i cene su tu negde slične. Minotti daje 36/60 meseci garancije i pravi se u Kini, Rosan daje 60 meseci ali se pravi u Srbiji. Navodno je Rosan od "čistog mesinga" a za Minotti se ne navodi baš za sve modele od čega se prave. Verovatno su jeftiniji modeli od nekog špialtera ili tako nešto.

• Replies 9.1k
  • Views 781.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

17 hours ago, ragasto said:

Iz ličnog iskustva, utikač može da izdrži protočni bojler od 3.5 kW. Govorim o zgradi iz 80ih, staroj razvodnoj tabli i keramičkim osiguračima od kojih bar tri imaju licne koje sam pravio odokativnom metodom (znam, znam - ne bi trebalo ali bajo) i već skoro godinu dana to šljaka bez problema. Na tabli je označen kao šuko kuhinja, i ništa ne iskače.

Konkretno, to je ovaj:

thumb6_E42_BG.png

Kao što je gore napisano, radi posao. Vruća voda nije vrela, no to je protočni bojler pa računam da mu je ovo maksimum. Maksimalna temperatura može da se dobije ako se smanji pritisak iz slavine...ako neko hoće baš vruću onda je old school bojler bolja varijanta. One slavine sa ugrađenim grejačem nisam ni razmatrao jer na poslu imamo takvu u kuhinji i mislim da je za par nijansi ovo bolje rešenje. Ne znam kakva je situacija sa protočnim bojlerima od 5kW.

za utikač ok, ali za utičnicu bih te zverski mučio

a za licne bih te odrobijao

Pa vidiš da sve radi

nobles

• 2 weeks later...

Kupio sam pre dve godine solarni tuš u Lidlu

46d59e0e999ac5e9d5679dfd587732f5.jpg

Deluje da je pri dnu nastala pukotina u ovoj plastičnoj cevi koja skladišti vodu, tako da mi šiklja voda kad hoću da ga napunim. Pukotina je možda dugačka 1cm, verovatno se zbog mraza to desilo. Jel ima neki način da se veže plastika? Prvo što mi pada na pamet je zagrevanje i nakon deformisanja pokušati malo čačkati po toj pukotini, pa se možda spoji i ohladi.

Joj kakva pickurdina

1 hour ago, Mindaugas Žukauskas said:

Kupio sam pre dve godine solarni tuš u Lidlu

Deluje da je pri dnu nastala pukotina u ovoj plastičnoj cevi koja skladišti vodu, tako da mi šiklja voda kad hoću da ga napunim. Pukotina je možda dugačka 1cm, verovatno se zbog mraza to desilo. Jel ima neki način da se veže plastika? Prvo što mi pada na pamet je zagrevanje i nakon deformisanja pokušati malo čačkati po toj pukotini, pa se možda spoji i ohladi.

Osusis, dobro ocistis i zalijes dvokomponentnim epoksidnim lepkom uz impregniranje plasticnom mrezicom protiv komaraca.

Nece pucati vise, to je sigurno.

Da li ce ovo zastititi laptop ako ga ukljucim u neispravnu uticnicu ili dodje do nekog problema na mrezi dok je ukljucen?

https://audiopower.rs/product/nvt-1/

10 hours ago, Paul Gompitz said:

Da li ce ovo zastititi laptop ako ga ukljucim u neispravnu uticnicu ili dodje do nekog problema na mrezi dok je ukljucen?

https://audiopower.rs/product/nvt-1/

Nece - relej ugradjen u nju je preslab za takve stvari.

Jedina efikasna zastita od prenapona je kvalitetna FID sklopka na razvodnoj tabli koja odvaja kompletnu instalaciju od distributivne mreze.

https://image.schrackcdn.com/1190x1330/f_bc604150--.jpg

Neće u svim slučajevima.
Surge protection, i to ako je dobro napravljen i pravilno montiran, je namenjen za kratke prenaponske udare: munja u blizini, skok napona u mreži, varijacije napona usled uključivanja/isključivanja velikih potrošača itd. To nije uređaj koji „popravlja“ lošu instalaciju.

• 4 weeks later...

Tagovaću @đorđe geprat pošto je on čini mi se pisao o bunarima i vodi, ali pitanje je za sve.

Imam neku Sever Subotica pumpu, koja je odlično radila prethodnih par godina, ali je ove godine pritisak ispumpane vode maltene upola slabiji. Mislim da vuče sa nekih 15-20m dubine. Čovek koji mi je prodao pumpu kaže da se najverovatnije neko sito skroz dole zaštopalo zbog naslaga peska, i da bi trebalo produvati kompresorom. Kakav je to kompresor?

@JPM Ti se, bese, bavis pumpama?

9 hours ago, kronostime said:

@JPM Ti se, bese, bavis pumpama?

Da. Ali sa industrijskim pumpama, ovo je kucna pumpica.

9 hours ago, Mindaugas Žukauskas said:

Tagovaću @đorđe geprat pošto je on čini mi se pisao o bunarima i vodi, ali pitanje je za sve.

Imam neku Sever Subotica pumpu, koja je odlično radila prethodnih par godina, ali je ove godine pritisak ispumpane vode maltene upola slabiji. Mislim da vuče sa nekih 15-20m dubine. Čovek koji mi je prodao pumpu kaže da se najverovatnije neko sito skroz dole zaštopalo zbog naslaga peska, i da bi trebalo produvati kompresorom. Kakav je to kompresor?

Evo kaže mi kolega koji se bavio neko vreme i tim malim pumpama da je najmanja verovatnoća da je sito zapušilo. Pumpa ako vuče sa više od 7-8 metara, ima dve cevi pobodene verovatno, to jest ima injektor koji pomaže rad same pumpe. Sever je ranije radio te hidropak pumpice, mislim da imaju jedno zvezdasto radno kolo, u dve varijante, hidropak 8 i hidropak 9.

Ovde može biti svašta, pre svega kod tih pumpi su veoma mali zazori između kućišta i radnog kola, koji ako se prošire abrazijom od strane pumpane tečnosti, dovedu do smanjenja karakteristika pumpe, pritiska i protoka. Takođe, u toj pumpi ima čini mi se jedna membranica ili "pero" koje odvaja usisni deo od potisnog i abrazijom može da se dogodi da taj deo prespoji i da pumpa vrtloži istu vodu.

Treba da se izvuče i pogleda. Nema druge. Što se kompresora tiče, najobičnija duvaljka kompresor, čisto da se izduva ta prljavština ako je to u pitanju.

• 2 weeks later...

Звоно (за улазна врата) уграђено у таблу са аутоматским осигурачима зврчи ко звонце на бицикли и није баш јако. Које звоно производи звук попут интерфонског звона?

šrak, recimo

resko zvrnda

Je l' radio neko sa Isodeco tečnim tekstilnim tapetama?

Sa videa deluje da su zahvalne za rad, ono što me zanima je kako to izgleda kada se osuši? Ima li nekih skrivenih mana (buđ, propadanje...)?