Popular Post Heaviside Posted December 17, 2022 Popular Post Posted December 17, 2022 45 minutes ago, x500 said: @Svemir Zeka i @Sandradjer Ja se slazem sa onim sto govorite, drustvo i drzava trebaju da brinu o dugoricnim prioritetima, da li su nam potrebmi nastavnici, medicinari, sudije i sl. Kako ti ljudi mogu da zive, ukljucujuci stanovanje, od svojih plata. Nazalost, vodi nas jedan, slobodan sam da kazem lud, covek koji je korumpirao sve, celu drzavu, i koji radi sta hoce. I prevenstveno gleda licni interes za sebe i svoju kliku. Takodje, trenutna primanja su isuvise mala da bi postojao prostor za manevrisanje. Tipa, da se porodica preseli van grada i da putuju na posao i slicne majmunarije koje ljudi na zapadu mogu da rade. Na drugoj strani, mi imamo licnu odgovornost prema svojim porodicama i prema sebi. I zato moramo da se snalazimo kako znamo/umemo/mozemo. Navescu vam jedan detalj od pre vise od 20 godina sa jednog razgovora za posao, gde na kraju ide pitanje koliko mi je zeljena plata na novom poslu. Ja krenem nesto da vrdam, nemam pojma sta da kazem. - dobro, kolika sada zaradjujete? - trenutno 400 DEM (a mislim se u sebi, ja da ima tu platu trcao bi ukrukug i lupao bi se po dupetu od srece). - da li je to dnevna ili nedeljana plata? Nisam imao sta da joj odgovorim. Sama pomisao da neko dnevno moze da zaradi toliko para me je ostavila nemog. Da. I ja sam prodao dusu "djavolu", ostavio posao koji volim i poceo da radim nesto drugo, sto takodje volim, i sto je mnogo bolje placemo. I isao sam na pecalbu u razne tunguzije poput Vijetnama, Kazahstana, drugih stanova, zemalja Kavkaza i Bliskog istoka, i mnogih drugih manje egzoticnih. Imao sam vise od 100 letova godisnje i situaciju da pozovem dete na Skype i doceka me pitanje - u kojoj zemlji se sada nalazis? Ili kada mladje dete kaze u skoli - tata nije tu, ali ponekad i dodje kuci. Prosli put ga nisam video, ali mama kaze da je bio i ostavio je neke poklone. To je bila moja odluka, sa svim prednostima i manama, ali ne znaci da je univerzalno resenja. ****** Moj pocetni komentar o radu i neradu u Srbiji se odnosi na ono sto mogu da vidim oko sebe. Najlaksi primer su puni kafici na Bulevaru, potez Lion - Cvetko. Nisu to turisti, studenti i/ili poslovni ljudi. To je gomila ljudi koje bleje ceo dan na kafi. Da ne govorim o pojedinacnim primerima gde coveka od 46 godina izdrzavaju roditelji penzioneri, zena od 67-8 se kesha na sestru i zeta, njen bivsi muz koji je primao socijalu od 8000 din ali nije hteo nista da radi .... i masa drugih. Do toga da majstori, konkretno limar, elektricar, vulkanizer, ne mogu da nadju segrte. Na selu je situacija jos gora. Ono malo omladine bleji na drustvenim mrezama, kaficima i kockarnicama. Nema ko da vozi traktor, okopava kukuruz, skuplja sljive, bere maline i sl. Veruj mi da neko ko ima problem da plati kiriju ne sedi po ceo dan u kafiću. Ljudi koji stvarno po ceo dan ne rade ništa i imaju pare za celodnevno kafanisanje nisu ovde tema. To su pre rentijeri i njihova izdržavana lica. Ovde se priča o jednoj ugroženoj grupi, a ti navodiš način života druge grupe, koja u ovom trenutku nema milosti prema prvoj, kao dokaz da se ovi prvi ne trude dovoljno. Drugo, kafići su deo kulture u Beogradu. Tu se nalaze ljudi da popričaju o poslu, svraćaju tokom radnog vremena dok "vataju krivinu", deca pre/posle škole ili kad pobegnu sa časova, studenti tek, uzmu jedno piće i bleje ceo dan, babe i dede svrate sa unucima, ljudi koji imaju nešto da predaju jedan drugom i mogli bi da to završe i na ulici svrate u kafić i tako dalje. Čak su i oni što su čuvali mural imali bazu u kafiću. Neki ljudi i rade iz kafića. Dalje, gomila radnih mesta u Beogradu je baš u ugostiteljstvu i ostalim delatnostima sa radom u smenama, evo i ovde pominjani prosvetni radnici. Slobodni su pre podne i svrate na kafu jer je to deo folklora. Po Nemačkama nema te kulture, ali se i dalje "vata krivina" na poslu, deca beže iz škole, studenti propuštaju predavanja, ljudi se dogovaraju o poslu, nalaze na kratko i sve to, ali ne idu kafić. Ja sam i dan danas čudan kolegama ovde kada ih cimam da idemo u kafić u blizini umesto menze ili blejanja u open space-u. Procenat ljudi u Beogradu koji tokom slobodnog vremena bleji u kafiću je dramatično veći nego ovde. Promašen argument je to sa kafićima na više nivoa. Ja dolazim u Beograd par puta godišnje i na osnovu mesta koje posećujem i ljudi sa koji se viđam bih lako mogao da zaključim da se tamo može vrlo lepo živeti ako se potrudi. Isto viđam pune kafiće i restorane, ljude koji idu na letovanja, zimovanja, u Beč na koncert i slično. Ja tu neku frku i muku ne doživim uopšte. Zato i kažem da mi se čini da se radi o nepoznavanju situacije. Možda ti je babl takav, možda i ne živiš stalno tu...ne znam šta je, ali veruj mi da je broj ljudi koji iz čiste lenjosti u siromaštvu vrlo mali i da posećenost kafića nije dobar indikator za takve stvari. Za odgovornost prema sebi i svojoj porodici se slažem. Samo treba imati u vidu da nisu svi ambiciozni i agilni kao ti tj. da takvi ljudi takođe ovde nisu tema. Takvi nađu rešenje svuda, pa i u Srbiji, ali su manjina svuda. I u Srbiji, i u Nemačkoj i gde god. Mi pričamo ovde o tome da recimo dvoje profesora gimnazije koji vredno rade svoj posao imaju problem jer im je gazda digao kiriju duplo. Ili o mojoj rođaci udovici, koja sa troje dece živi u Padinskoj Skeli, a radi u vodovodu u Makišu kao tehničar. Ona i hoće da ode u Nemačku da čisti. Deca tinejdžeri, ne zna niko nemački. Znači, ljudi koji imaju svoju struku i rade vredno svaki dan. 15
morgana Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 prilicno dobro poznajem beogradsku jutarnju kafe kulturu jer sam njen dio. cine je poglavito ljudi iz slobodnih profesija, toj nekadasnjoj kategoriji sada pridruzujemo frilensere, rentijeri, zaposleni u fleksibilnom rezimu rada i mali privrednici slobodni da sebi daju pauzu kad hoce, sa varijacijama koje idu uz koncepciju kafica u kojem se sjedi. recimo na mojim omiljenim mjestima najvise je frilensera. prezauzetost coworking prostora (jako tesko je pronaci mjesto od februara naovamo, novopridosle firme i timovi su zakupili sta god su mogli) pravi dodatni pritisak na kafice koji imaju kakve-takve uslove za rad, da ne idemo uopste do toga da cak i najstriktnije i najformalnije zaposleni pauze rado provode u kaficima, nece valjda u kantini ili na cosku. tj, ako imaju platu dostatnu da finansiraju kafu. mislim, pobogu, nemastina i gluvarenje po kaficima. 7
namenski Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 (edited) 24 minutes ago, Heaviside said: Slobodni su pre podne i svrate na kafu jer je to deo folklora. Deo folklora je i pitanje kako o od cega platiti 2 kafe, cirka 3 evra: upravo dosao sa pijace - daleko folklornijitm je enormno golim okom vidljivo razmnozavanje broja prodavaca i kolicina cigareta pakovanih u plasticne zip kesice po 10 komada o ceni od 100-ak dinara i naravno broja zaintersovanih kupaca. A da bi upotpunio komparativnu studiju kafica i ostalih ugostiteljskih objekata, mozda bi trebalo da obratis paznju i na bircuze da ne kazem rupcage (ne znam kako da ih nazovem drugacije) spakovanih na najneocekivanijim mestima, dvoristima, sklepanim barakama, sa ni po 2 iste stolice u kojima sedi neki narodtm koji nije svratio folklorno, sa takodje nekom 011 kulturom, kao i na asortiman napitaka.... Stembeni segment poznat kao smestaj radnika necu da pominjem, kao i uslove i tretman u njima: sa - cenim - hiljadama ljudi koji takodje idu u razne Бечове, ali ne i na letovanja, zimovanja... Ili da se mozda zapitas/zapitamo ko trosi delikatese poput raznih salama podrigusa garniranih suvim 'lebom i ukusa oplemenjenog u najboljem slucajem umakanjem u Vegetu... Edited December 17, 2022 by namenski 2
radisa Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 (edited) Na ovom forumu dosta ljudi živi iznad proseka i takav im je i booble... I naravno da onda stvari izgledaju iz takvih booblea drugačije... Ljudi su u srbiji siromašni, ti što sede po kafićima su onaj sloj od max 5%, koji se može videti u BG i NS... Ne znam kako da kaežem ali prosečna plata u srbiji je oko 600€... Čak i da rčunamo da dosta privatnika isplaćuje deo na crno to ne može biti više od 650€.... Mežutipm podela sa slike dole je užasna (https://www.infoplate.rs/plate-u-zemlji), koliko vidim ovo je bruto... Ispada da je preko 1000€ neto ima samo 6-7% , poslednja 4 stubića) Ima na linku i medijane koje su oko 85-90K bruto (date su starosno), to je oko 60K neto, tj 500€... Meni je iskreno to bolj enego što sma očekivao, ali je i dalje loše... Naravno, ako su podaci tačni... IMa i ovde ko hoće da gleda, ali mi nije nešto pregledno: https://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/statisticalrelease/?p=8907&a=24&s=2403?s=2403 Dakle, da nako može da sedi u kafiću, ali to ne govori o ogromnoj većini ljudi, koji imaju problema da plate kiriju... Edited December 17, 2022 by radisa 2
Heaviside Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 3 minutes ago, namenski said: Deo folklora je i pitanje kako o od cega platiti 2 kafe, cirka 3 evra: upravo dosao sa pijace - daleko folklornijitm je enormno golim okom vidljivo razmnozavanje broja prodavaca i kolicina cigareta pakovanih u plasticne zip kesice po 10 komada o ceni od 100-ak dinara i naravno broja zaintersovanih kupaca. A da bi upotpunio komparativnu studiju kafica i ostalih ugostiteljskih objekata, mozda bi trebalo da obratis paznju i na bircuze da ne kazem rupcage (ne znam kako da ih nazovem drugacije) spakovanih na najneocekivanijim mestima, dvoristima, sklepanim barakama, sa ni po 2 iste stolice u kojima sedi neki narodtm koji nije svratio folklorno, sa takodje nekom 011 kulturom, kao i na asortiman napitaka.... Stembeni segment poznat kao smestaj radnika necu da pominjem, kao i uslove i tretman u njima: sa - cenim - hiljadama ljudi koji takodje idu u razne Бечове, ali ne i na letovanja, zimovanja... Ili da se mozda zapitas/zapitamo ko trosi delikatese poput raznih salama podrigusa garniranih suvim 'lebom i ukusa oplemenjenog u najboljem slucajem umakanjem u Vegetu... Namenski, ili ti mene nisi razumeo ili ja ne razumem tebe. Ja se slažem sa ovime što si napisao i ne vidim kako je u to koliziji sa citatom na koji si se nadovezao. Ja sam se bavio ljudima koji sede po kafićima jer je su oni upotrebljeni kao argument u korist teze da je narod lenj, nezainteresovan i da mu i nije toliko loše sa čime se apsolutno ne slažem. A to što si citirao je trebalo da znači da ljudi u Beogradu vole da svrate na kafu, a da uštede negde drugde i da to što ih tamo vidiš ne mora da znači da su tamo svaki dan po ceo dan ili da su lenji ili da ih povećanje kirije ne bi dovelo u problem.
morgana Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 (edited) ... posto sam bila pomijesala medijanu koju radisa pominje i modus, da sad kazem - modus je bitniji podatak za statistiku plata Edited December 17, 2022 by morgana
radisa Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Just now, morgana said: medijanu navise vuce broj zaposlenih u javnom sektoru I IT... I proseke... Onaj poslednji stubić je suštinski IT plus direktori po javnim servisima
morgana Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 1 minute ago, radisa said: I IT... I proseke... Onaj poslednji stubić je suštinski IT plus direktori po javnim servisima korigovala sam post u medjuvremenu, evo da pejstujem i u novi Quote posto sam bila pomijesala medijanu koju radisa pominje i modus, da sad kazem - modus je bitniji podatak za statistiku plata da, visoke plate je vuku, ali modus nam govori vise tj kako zivi vecina. ne kontriram ti, u pravu si, nego se nadovezujem.
radisa Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 7 minutes ago, morgana said: korigovala sam post u medjuvremenu, evo da pejstujem i u novi da, visoke plate je vuku, ali modus nam govori vise tj kako zivi vecina. ne kontriram ti, u pravu si, nego se nadovezujem. I ja sam se nadovezivao 1
namenski Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 3 minutes ago, Heaviside said: Namenski, ili ti mene nisi razumeo ili ja ne razumem tebe. Ja se slažem sa ovime što si napisao i ne vidim kako je u to koliziji sa citatom na koji si se nadovezao. Ja sam se bavio ljudima koji sede po kafićima jer je su oni upotrebljeni kao argument u korist teze da je narod lenj, nezainteresovan i da mu i nije toliko loše sa čime se apsolutno ne slažem. A to što si citirao je trebalo da znači da ljudi u Beogradu vole da svrate na kafu, a da uštede negde drugde i da to što ih tamo vidiš ne mora da znači da su tamo svaki dan po ceo dan ili da su lenji ili da ih povećanje kirije ne bi dovelo u problem. O tezi da je narod nezainteresovan i da mu nije toliko lose nema smisla ni pomisljati, jednostavno je besmislena. Nisam udario na tvoj post/tvrdnje u njemu, jednostavno sam pokusao da skrenem paznju na - sve sam ubedjeniji - postojanje svetova koji su, bojim se, sve vise divergentni i o kojima malo znamo, sa sve skoro pa dijametralnim problemima koji ih/nas muce. I sve odvojenijim nacinima zivljenja pa i kulturama, sistemima vrednosti u kojima na primer 1 vucic nije bolesnik, naprotiv. Boldovano, kolizija, je dobar, primeren izraz: nema je - postojimo jedni pored drugih, a nemamo ni u tragovima ili sve manje dodirnih tacaka: obicno sedim u 1 kaficu gore na vrhu Krusevacke i publika koju tamo vidjam ne razlikuje se od publike bilo kojeg kafica na Zapadutm, naprotiv. Osim nekoliko nas џипаџија , siguran sam da se radi o sloju ili cemu vec koji se bavi svojim poslom na najbolji moguci nacin, uostalom imam oci i usi... I problemima poput kirije na primer... Ukratko, raslojavaju nas, odvajaju po sortama i interesima sa sve manje sansi da se okupimo oko najmanjeg zajednickog imenitelja bese se kaze... Svako svoje probleme sve do - kako vreme prolazi - do nivoa pojedinacne individue buduci da je i porodica vec naceta, ostavljena sama sebi. 3
Heaviside Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Da, to je to. Paralelni svetovi u istom fizičkom prostoru i onda dobijamo izjave tipa "nek idu da rade umesto što sede po kafićima ako nemaju za kiriju". 3
JozoMujica Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 7 hours ago, Heaviside said: Niti postoji neko ozbiljno tržište rada osim IT-ja, Uh, nisam baš siguran, dobri majstori gotovo svih struka - varioci, bravari, zidari, keramičari, vozači teških mašina, električari, vodovodžije, stolari... mi deluje da su nikad traženiji. 6
aram Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Istina, ali kaže mi drug (električar, došao u Nemačku pre 7-8 meseci): “Ima posla u Srbiji, ali ako može da te plate 15-20€ na dan”. 3
namenski Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 Majstor zidar, radi na onim soliterima koji se grade na mestu pokojnog saveznog SUP-a, na kraju Kneza Milosa, dnevnica 50 evra, doduse vrhunski...
bradilko Posted December 17, 2022 Posted December 17, 2022 23 minutes ago, aram said: Istina, ali kaže mi drug (električar, došao u Nemačku pre 7-8 meseci): “Ima posla u Srbiji, ali ako može da te plate 15-20€ na dan”. moj drugar odavde posao u dansku da radi. kaze ovde manje radim, plate sve prekovremeno, petkom se radi do podneva a plata redovna po ugovoru. cak me je sve to zagolicalo i da ja idem iako nosam nesto nezadovoljanosim sto mi je dosadilo ovde. jedino se zali na vreme. kaze sivilo skoro stalno a sunce kad se pojavi kao kroz shaomi telefon.
Recommended Posts