pbg12345 Posted August 3, 2023 Posted August 3, 2023 strasno u medjuvremenu mi je otac pojasno kako je doslo do toga u nasem slucaju njiva je bila u nasem vlasnistvu i papirnato ali, nekoliko godina posle rata drzava hrvatska je imala projekat u kojem je po bagatelnim cenama od izbeglih srba otkupljivala cela imanja sa idejom da tu naseli izbegle hrvate iz bosne, vojvodine... projekat je propao jer izbegli hrvati nisu bili narocito zainteresovani za imanja u pustim srpskim banijskim selima, a i oni koji su dosli, vecina je otisla nakon nekog vremena sto je najgore u svemu tome su se obogatili razni mesetari, mahom srbi poreklom iz tih sela koji zive u zagrebu/sisku, znali su pod kojim uslovima se to odkupljuje, a onda su posredovali izmedju rep hrvatske i neobrazovanih izbeglica u srbiji(svojih rodjaka) u to vreme bez ikakvih sredstava kojima je svaki novac dobrodosao, a plasili se u to vreme da sami idu u hrvatsku i za imanja dobili manji deo novca pod kojima su stvarno prodata njihova imanja izmedju ostalog tako je svoje imanje prodao i jedan moj rodjak, na cijem se vlasnickom listu zbog greske nasla i kat cestica pod brojem pod kojim je u stvarnosti ta nasa njiva otac kasnije pokusao povratiti vlasnistvo, ali kako se ispostavilo da bi troskovi bili veliki, a zemlja maltene bezvredna, njiva mala (cini mi se 15-20 ari) odustao od svega toga
đorđe geprat Posted August 18, 2023 Posted August 18, 2023 pročitao sam da je suspendovana policajka koja je dojavila ubici gde mu je žena zbrinuta. šta znači ta suspenzija? udaljavanje s posla dok traje istraga? da li može da bude optužena za saučesništvo ili pomaganje u ubistvu? ako je zaista dojavila.
LaLinea Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 Stiglo mi danas pismo od republičkog zavoda za statistiku. U prvoj rečenici piše da je moje domaćinstvo jedno od 15700 domaćinstava izabrano metodom slučajnog odabira za učešće y statističkom istraživanju “Anketa o radnoj snazi”, koju sprovodi zavod za statistiku. Sledi cela strana teksta, a gotovo na samom kraju pisma piše: “Obaveza davanja podataka temelji se na članu 26., a kaznene odredbe za odbijanje davanja podataka ili davanje nepotpunih i netačnih podataka na članu 52. Zakona o zvaničnoj statistici”. Nakon ovoga mi se unapred zahvaljuju na saradnji i ukazanom poverenju. Faksimil dr Miladina Kovacevica Celo pismo mi se ne dopada i nemam želju uopšte da učestvujem u ovome. Pitanje za ljude od struke: da li postoji ikakav osnov po kom mogu da odbijem ovo? Potpuno mi je čudno da postoji obaveza učešća u nekakvoj anketi za koju te neko slučajno odabrao, bez prethodno date saglasnosti. Zar nije popis jedini obavezujući?
Krošek Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 Definicije osnovnih pojmova Član 4 Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje: ... 6) Izveštajne jedinice jesu pravna lica ili njihovi delovi, zatim fizička lica, domaćinstva, organi državne uprave, organi lokalnih vlasti i sve ostale jedinice na teritoriji Republike, koje, u okviru statističkih istraživanja, daju podatke isključivo u statističke svrhe. Dužnost davanja tačnih podataka Član 26 Izveštajne jedinice su dužne da bez naknade i uz poštovanje rokova navedenih u Planu daju tačne, kompletne i ažurne podatke, koji po sadržini i obliku odgovaraju zahtevima odgovornog proizvođača zvanične statistike. Izveštajne jedinice su dužne da omoguće proveru podataka iz stava 1. ovog člana. Ukoliko podaci izveštajnih jedinica nisu kompletni ili ažurni, izveštajne jedinice imaju obavezu da ih isprave odnosno upotpune u skladu sa datim smernicama i definisanim rokovima. Član 52 Novčanom kaznom u iznosu od 150.000 do 450.000 dinara kazniće se za prekršaj davalac podataka - privredno društvo, ustanova, zadruga ili drugo pravno lice, ako za potrebe zvaničnih statističkih istraživanja ne dostavi odgovornom proizvođaču zvanične statistike tražene podatke u propisanom roku, ili dostavi nepotpune ili netačne podatke ili spreči proveru tačnosti, kompletnosti i ažurnosti traženih podataka (član 26). Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u privrednom društvu, ustanovi, zadruzi ili drugom pravnom licu. - - - uporediti sa zakonom o popisu: Dužnosti lica koja se obuhvataju Popisom Član 26 Lice koje se obuhvata Popisom dužno je da u njemu učestvuje, odnosno da odgovori na sva popisna pitanja i da na svako pitanje da tačan i potpun odgovor. Podatke o odsutnim članovima domaćinstva daje član domaćinstva kome su podaci najviše poznati, a o deci mlađoj od petnaest godina podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj. Lice koje se obuhvata Popisom nije dužno da se izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti. Ako popisivač u vreme Popisa ne zatekne u stanu lice koje se obuhvata Popisom, a podatke ne može da prikupi na način predviđen u stavu 1. ovog člana, ostavlja pismeno obaveštenje da je to lice dužno da se najkasnije do 31. oktobra 2022. godine javi nadležnom organu radi davanja podataka u vezi s Popisom. Član 32 Novčanom kaznom, od 20.000 do 50.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se obuhvata Popisom ili lice koje je dužno da dâ podatke o odsutnim članovima domaćinstva, odnosno roditelj, usvojitelj ili staratelj za dete mlađe od petnaest godina, ako odbije da odgovori na pitanja u popisnim upitnicima ili dâ netačne i nepotpune odgovore (član 26. stav 1.). 1
LaLinea Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 @Krošek Sudeći, laički, po citiranim članovima zakona koji se odnose na statisticke ankete, ja, kao fizičko lice: Ne mogu ovu anketu da odbijem Mogu nekaznjeno da dajem netačne podatke
Vapad Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 9 hours ago, Krošek said: Definicije osnovnih pojmova Član 4 Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje: ... 6) Izveštajne jedinice jesu pravna lica ili njihovi delovi, zatim fizička lica, domaćinstva, organi državne uprave, organi lokalnih vlasti i sve ostale jedinice na teritoriji Republike, koje, u okviru statističkih istraživanja, daju podatke isključivo u statističke svrhe. Dužnost davanja tačnih podataka Član 26 Izveštajne jedinice su dužne da bez naknade i uz poštovanje rokova navedenih u Planu daju tačne, kompletne i ažurne podatke, koji po sadržini i obliku odgovaraju zahtevima odgovornog proizvođača zvanične statistike. Izveštajne jedinice su dužne da omoguće proveru podataka iz stava 1. ovog člana. Ukoliko podaci izveštajnih jedinica nisu kompletni ili ažurni, izveštajne jedinice imaju obavezu da ih isprave odnosno upotpune u skladu sa datim smernicama i definisanim rokovima. Član 52 Novčanom kaznom u iznosu od 150.000 do 450.000 dinara kazniće se za prekršaj davalac podataka - privredno društvo, ustanova, zadruga ili drugo pravno lice, ako za potrebe zvaničnih statističkih istraživanja ne dostavi odgovornom proizvođaču zvanične statistike tražene podatke u propisanom roku, ili dostavi nepotpune ili netačne podatke ili spreči proveru tačnosti, kompletnosti i ažurnosti traženih podataka (član 26). Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u privrednom društvu, ustanovi, zadruzi ili drugom pravnom licu. - - - uporediti sa zakonom o popisu: Dužnosti lica koja se obuhvataju Popisom Član 26 Lice koje se obuhvata Popisom dužno je da u njemu učestvuje, odnosno da odgovori na sva popisna pitanja i da na svako pitanje da tačan i potpun odgovor. Podatke o odsutnim članovima domaćinstva daje član domaćinstva kome su podaci najviše poznati, a o deci mlađoj od petnaest godina podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj. Lice koje se obuhvata Popisom nije dužno da se izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti. Ako popisivač u vreme Popisa ne zatekne u stanu lice koje se obuhvata Popisom, a podatke ne može da prikupi na način predviđen u stavu 1. ovog člana, ostavlja pismeno obaveštenje da je to lice dužno da se najkasnije do 31. oktobra 2022. godine javi nadležnom organu radi davanja podataka u vezi s Popisom. Član 32 Novčanom kaznom, od 20.000 do 50.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se obuhvata Popisom ili lice koje je dužno da dâ podatke o odsutnim članovima domaćinstva, odnosno roditelj, usvojitelj ili staratelj za dete mlađe od petnaest godina, ako odbije da odgovori na pitanja u popisnim upitnicima ili dâ netačne i nepotpune odgovore (član 26. stav 1.). Da li se zaista može anketa zavoda za statistku smatrati Popisom sa velikim P?
Frank Pembleton Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 Znajuci kakvo je djubre dole potpisani Kovacevic ne bi me cudilo da stvarno ganja ljude koji "odbiju" 1
Krošek Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 30 minutes ago, Vapad said: Da li se zaista može anketa zavoda za statistku smatrati Popisom sa velikim P? nisi shvatio zašto sam ubacio delove zakona o popisu, pogledaj pažljivije, videćeš i da su neke reči boldovane, a da je nešto čak i zacrvenjeno (hint: hint) 1 hour ago, LaLinea said: @Krošek Sudeći, laički, po citiranim članovima zakona koji se odnose na statisticke ankete, ja, kao fizičko lice: Ne mogu ovu anketu da odbijem Mogu nekaznjeno da dajem netačne podatke pa da. izjava: “Obaveza davanja podataka temelji se na članu 26., a kaznene odredbe za odbijanje davanja podataka ili davanje nepotpunih i netačnih podataka na članu 52. Zakona o zvaničnoj statistici”. nije laž, u smislu da, da, zaista postoji član 26 tog zakona koji se bavi obavezom davanja podataka i, da, zaista postoji član 52 koji propisuje prekršaj u vezi s tim, ali reci to obicnom gradjaninu na takav nacin, da bi to garantovano bilo shvaceno kao pretnja kaznom ako se nesto ne uradi, kako si i ti shvatila, jeste laz, jer zakon ne kaze to, jer se prekrsaj ne odnosi na fizicka lica 1 1
Vapad Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 1 minute ago, Krošek said: nisi shvatio zašto sam ubacio delove zakona o popisu, pogledaj pažljivije, videćeš i da su neke reči boldovane, a da je nešto čak i zacrvenjeno (hint: hint) Skontao sam kolega, koliko može uopšte moj relativno tehnički orijentisan mozak da shvati pravne stvari, mada je vrlo jasno odvojeno i sve, ali meni odmah postane zamućeno, što oni i očekuju @LaLineaali po tome si i dalje dužna da omogućiš proveru podataka....
LaLinea Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 Nemam nikakve razloge da dajem netačne podatke, samo sam tumačila šta je Krošek postovao. Meni je u ovom slučaju zasmetalo: Prvo, to što pismo nije stiglo preporučenom poštom, kao bilo koja obavezujuća službena depeša, nego je samo ubačeno u sanduče. Drugo, početak pisma je pisan kao oni spam mejlovi da si izvučen za nagradu onih firmi što drže promocije po kućama, a završetak u pretećem tonu koji navodi na pomisao da se kaznene odredbe odnose na fizičko lice, što nije tačno. Treće, potpisnik pisma je osoba kojoj ne verujem ni reč. Četvrto, potpuno mi izmiče smisao ove ankete jer sve podatke o radnoj snazi svakako mogu dobiti od pio fonda i nacionalne sluzbe za zapošljavanje, na mnogo većem uzorku. Peto, o besmislenosti rečenice o poverenju koje im ovim povodom ukazujem, ne vredi trošiti reči. Procesuirajući ovo gore, jedino što mi pada na pamet je gradjanska neposlušnost i neotvaranja vrata nepoznatim osobama u naznačenom periodu.
Tale Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 Da li su bili obavezni na navedu zakon i članove po kojem je ovo obaveza, da bi izabranog srećnika obavestili o tome?
Sestre Bronte Posted August 25, 2023 Posted August 25, 2023 meni nije jasno kako pismo može da bude obavezujuće, ako nema dokaza da je primljeno 1
Kenji Posted August 30, 2023 Posted August 30, 2023 Stiglo i meni ovo pismo. Ako ne želim da ispunjavam ovo šta onda? Da se pripremim za kazne, sudove? Može li ovo uopšte da dodje do suda?
goofs Posted August 30, 2023 Posted August 30, 2023 Ako je stiglo samo ubaceno u postansko sanduce, ko ce da dokaze da je zaista preuzeto?
Hamlet Strašni Posted August 30, 2023 Posted August 30, 2023 (1) Обавештавање путем поште врши се обичном или препорученом поштом. (2) Сматра се да је писмено које је упућено обичном поштом прималац примио седмог дана од када је предато поштанском оператору, ако је упућено на адресу у Републици Србији, односно петнаестог дана од када је предато поштанском оператору ако је упућено на адресу у иностранству. Прималац може да доказује да је писмено касније примио, односно да га није примио. (3) Сматра се да је писмено које је упућено препорученом поштом примљено на дан који стоји у потврди о пријему пошиљке. (4) Обавештавање препорученом поштом изједначава се са достављањем.
Recommended Posts