Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted
  On 25. 1. 2012. at 18:35, ToniAdams said:
jel to vazi i ako je u opisu radnog mesta da picim po terenu?
mogu da ti dam primer: tokom jednog perioda obavljao sam posao na odredjeno vreme (dakle full zaposlenje, ali oroceno trajanjem ugovora) u kome je terenski rad postojao kao stavka. dobijao sam dnevnice za svaki dan proveden na terenu, ali ne znam da li je to uvek i svuda tako.
Posted

jesi ti ono programer? moj brat programer dobija 50EUR za dnevnice kada je u inostranstvu (bez puta i smestaja). trazi toliko, kontam da je to standard, posto se njegova firma ne pretrgava u premasivanju minimuma sa kojim mogu da prodju.

Posted (edited)

masinac, povremeno programer. ovo radno mesto podrazumeva maltene kirbi pristup, znaci stalno na terenu. a navodno troskovi spavanja, jela i vozanja ce biti pokriveni. pa me gazda ubedjuje da je to to.mislim, ako se zbilja odnosi samo na pokrivanje troskova, u smislu da ne arcim od plate, da mu ne lomim koljena zadjaba.

Edited by ToniAdams
Posted

pa dobro, ako si placen da bi isao po terenu, predpostavljam da je to drugacije.

Posted
  On 25. 1. 2012. at 18:16, ToniAdams said:
aj superpliz ako moze neko da mi da definiciju dnevnice, za sl put, da li se odnosi samo na troskove prevoza, jedenja i spavanja, da li je ona obavezna po ugovoru, sta tacno ukljucuje i sl. i ako moze da mi kaze gde da nadjem to u zakonu.
Dnevnica i naknade troškova su regulisane Zakonom o radu, mislim da je član 118 ili 119.Dnevnica pripada zaposlenim ili onima koji rade na ugovor, ukoliko se nadju na putu, i borave duže od 8 sati van sedišta firme(dakle i van grada u kojem je sedište), u iznosu od 5% od prosečne plate. Dnevnica za inostranstvo je trenutno oko 52 Eura.Troškovi smeštaja(noćenje+doručak) se nadoknadjuju po računu za smeštaj (osim luksuzne kategorije), koji prilažeš uz putni nalog. Ako ti firma plaća smeštaj, ti troškovi se ne nadoknadjuju.
Posted
  On 25. 1. 2012. at 18:35, ToniAdams said:
jel to vazi i ako je u opisu radnog mesta da picim po terenu?
Važi, naravno. Za svako angažovanje van radnog mesta, pripadaju ti dnevnice po zakonu. Puna dnevnica trenutno iznosi 1.321 RSD za teritoriju Srbije i umanjuje se u skladu sa smeštajem odnosno brojem obroka koji ti je obezbeđen. Ja kad imam noćenje sa doručkom, dobijam 60% od punog iznosa, za polupansion 50%, a kada imam sve obroke pripada mi 40% punog iznosa dnevnice. Međutim, moguće je da tvoja firma ovo drugačije obračunava. Dnevnice za inostranstvo zavise od destinacije a u Evropi se obično kreću negde između 50 i 90 evra.
  Reveal hidden contents

Posted
  On 25. 1. 2012. at 19:13, beowl said:
Važi, naravno. Za svako angažovanje van radnog mesta, pripadaju ti dnevnice po zakonu. Puna dnevnica trenutno iznosi 1.321 RSD za teritoriju Srbije i umanjuje se u skladu sa smeštajem odnosno brojem obroka koji ti je obezbeđen. Ja kad imam noćenje sa doručkom, dobijam 60% od punog iznosa, za polupansion 50%, a kada imam sve obroke pripada mi 40% punog iznosa dnevnice. Međutim, moguće je da tvoja firma ovo drugačije obračunava. Dnevnice za inostranstvo zavise od destinacije a u Evropi se obično kreću negde između 50 i 90 evra.
  Reveal hidden contents

Ovo 1321 RSD je "puna" neoporeziva dnevnica. Pun iznos je negde duplo veći.
Posted

pitanje je sledeceako odem na sajt apr i nadjem preduzetnicku radnju i onda kada kliknem na registar finansijskih izvestaja dobijem:За задати матични број нису пронађени подациXXXda li je to zato sto je preduzetnik pausalac ili ne bih nasla ni u jednom slucaju jer se to ne objavljuje za preduzetnicke radnje (mislim logicno mi je da se ne objavljuje, ali onda me buni zasto uopste postoji tab 'finansijski izvestaji')

• 2 weeks later...
Posted

Iz pomalo retoske situacije sinoć dođoh do jednog pitanja :Sinoć, par drugara i ja se našli na Tašu da idemo na neko piće. I krenuli preko taša, videli one ljuljaške i tako to, pa se malo zaigrali. 5 minuta kasnije, dolazi čuvar i obrati nam se sledećim rečima :" Igralište je za decu do 12 godina. Molim vas, idite. I, samo da znate, sigurnosne kamere sve snimaju i ti snimci se koriste kada pošaljemo ljudima kaznu na kućnu adresu. Kazna je 5000 dinara".E, sad, naravno da mi neće ništa slati na kućnu adresu, gluposti. Ali, kada bi se to desilo, jel bih ja mogao da se branim tvrdnjom da nikako nisam mogao da znam da je igralište za malji deca pre nego što sam opomenut ?

Posted
  On 11. 2. 2012. at 12:35, Alphons said:
" Igralište je za decu do 12 godina. Molim vas, idite. I, samo da znate, sigurnosne kamere sve snimaju i ti snimci se koriste kada pošaljemo ljudima kaznu na kućnu adresu. Kazna je 5000 dinara".
Kako znaju kome će da pošalju, ako te nisu legitimisali? Imaju softver za prepoznavanje lica, pa porede sa LK slikom u bazi? :blink:
Posted
  On 11. 2. 2012. at 13:39, radisa said:
Kako znaju kome će da pošalju, ako te nisu legitimisali? Imaju softver za prepoznavanje lica, pa porede sa LK slikom u bazi? :blink:
Pa čak i da znaju, imaju li pravo da naplate kaznu ako ništa nije oštećeno/polomljeno. Tom logikom mogla bih i ja da otvorim kafić i recimo naplaćujem kaznu gostima koji su npr seli na crvenu stolicu a ne na plavu?
Posted

po inostranstvima na takvim ogradjenim parkicima stoji tabla da je za decu do toliko godina (uglavnom 8). posto su ljudi tu obavesteni, onda mogu naplatiti kaznu, pretpostavljam

Posted

Kazna se može naplatiti jedino ako je ljuljanje na ljuljaškama od strane dece starije od 12 godina :P prekršaj, a to će biti u slučaju da je ta radnja kao prekršaj određena u ovom slučaju propisom (odlukom) Grada Beograda ili gradske opštine. S tim da ja ne vidim drugi način za kažnjavanje osim da na licu mesta identitet prekršioca utvrdi komunalna policija (pošto 'fala bogu čuvar parka nije CSI:Horejšio Kejn da bi uradio face recognition sa snimka).

On 29. 1. 2012. at 19:31, rajka said:
da li je to zato sto je preduzetnik pausalac ili ne bih nasla ni u jednom slucaju
Zato što je paušalac. Fin. izveštaje objavljuju preduzetnici koji vode dvojno knjigovodstvo, a koji su to definisano je zakonom (trgovci pre svega, ali i oni koji su u sistemu PDV-a).
Posted

Cale je imao proletos mozdani udar i pre neki dan je bio na invalidskoj komisiji gde sumu rekli da ce biti penzionisan ali svakako mora da saceka pismeno resenje.Da li neko zna kako se formira koliko ce iznositi ta penzija,koji su kriterijumi(godine staza,stepen invaliditeta,primanja u toku godina rada,republicki prosek primanja i/ili jos nesto)?