May 28May 28 9 hours ago, Uskebasi said:Ona moze da legalizuje svoj stan bez saglasnosti stanara i bez obzira sto zgrada nije legalizovana. Samo to je komplikovana i duga proceduraHvala.Predpostavljam da joj za tu proceduru treba advokat koji ce je voditi kroz proceduru.
Monday at 10:572 days da li je obavezna solemnizacija naslednicke izjave i da li je u redu ovakva forma (konkretno poslednja recenica da se ovlascuje xxxx da se odrekne prava na zalbu kroz istu izjavu)>-da sam upoznata sa sastavom imovine koja čini ostavinsku masu u Bosni i Hercegovini iza preminulog supruga, xxxx;-da se prihvatam svog dela nasledstva koji mi po zakonu i svim drugim osnovama pripada na celokupnoj imovini koja je predmet ostavinskog postupka u Bosni i Hercegovini iza preminulog supruga, xxxx i svoj nasledni deo ustupam sinu preminulog, xxxx, JMBG xxxxx;-da ovlašćujem xxxx, da može u moje ime preuzeti Rešenje o nasleđivanju i na isto se odreći prava na žalbu. Edited Monday at 11:022 days by holden kolfild
Monday at 11:592 days Obavezna je overa ako se ustupa kao što i piše. E sad za prijem pošte tj Rešenja isto mora podaci jmbg, adresa i br.lk.
Monday at 12:112 days Proveri u BiH šta tačno traže i kakvu formulaciju. Kod nas za naslednu izjavu mora solemnizacija, a za punomoćje advokatu je dovoljna overa potpisa npr.
Monday at 12:202 days hvala momci. evo u prilogu sta sam dobio od njihovog notara. pise samo da se moze dati pisana naslednicka izjava (overena kod notara + nadovera apostilom)pitam, jer mi je jedna vrlo nadobudna gospodja u zahumskoj rekla da je obavezna solemnizacija, da je to doneto pre nekih godnu dana, bez navodjenja clana zakona kojim je to propisano.dosao kuci, gledam zakon i ovo jedino nalazim>Члан 93.Јавни бележник потврђује (солемнизује) приватну исправу када је то законом одређено.У облику јавнобележнички потврђене (солемнизоване) исправе закључују се нарочито:1) уговор о промету непокретности;2) уговор о хипотеци и заложна изјава ако не садрже изричиту изјаву обвезаног лица да се на основу уговора о хипотеци, односно заложне изјаве, може, ради остварења дуговане чинидбе, по доспелости обавезе непосредно спровести принудно извршење;3) уговор којим се заснивају стварне и личне службености;4) уговор о зајму новца између физичких лица у износу од 10.000 евра и више по средњем курсу Народне банке Србије на дан потврђивања (солемнизације). Edited Monday at 12:262 days by holden kolfild
Monday at 12:282 days Ti si gledao zakon Srbije. Uzgred, mislim da nam za BiH ne treba apostil, ali bi mogli da traže prevod ba bošnjački, kao sto u Hrvatskoj traže. Prevod BiH prevodioca
Monday at 12:342 days sorry ako gnjavim, treba njihov zakon da gledam? pitam, jer zelim da mi kod naseg beleznika navedu po kom osnovu je obavezna solemnizacija, kako gospodja kaze.da pojasnim situaciju, otac je bio drzavljanin srbije (to mu je jedino drzavljanstvo), ovde je zavrsena ostavinska rasprava i sada treba da resavamo imovinu u bih (d.o.o. sa sedistem u tuzli), on je imao 50% vlasnickog udela. Edited Monday at 12:362 days by holden kolfild
Monday at 12:462 days 9 minutes ago, holden kolfild said:sorry ako gnjavim, treba njihov zakon da gledam? pitam, jer zelim da mi kod naseg beleznika navedu po kom osnovu je obavezna solemnizacija, kako gospodja kaze.da pojasnim situaciju, otac je bio drzavljanin srbije (to mu je jedino drzavljanstvo), ovde je zavrsena ostavinska rasprava i sada treba da resavamo imovinu u bih (d.o.o. sa sedistem u tuzli), on je imao 50% vlasnickog udela.Piše ti u ovom dopisu notara iz Tuzle da treba da izjava bude overena, znači obična overa. Za BiH ne treba apostil. Najbolje da i u punomoćju napišeš da je celokupna imovina u BiH 50% udela u privrednom društvu, i da je to predmet ustupanja. Ne slušaj šta pričaju notari po Srbiji, jedino je relevantno šta ti traži notar u Tuzli. Edited Monday at 12:462 days by Ayatollah