kud u maglu Simoviću Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 (edited) zlatna dekada diznija počinje krajem tridesetih sa snežanom i 7 patuljaka, fantazijom, dambom, pinokiom, a završava se pepeljugom i alisom u zemlji čuda onda ide manje, više zatišje jer su velike priče(bajke) ispričane. hajp je prošao, a analogna deca i dalje odrastaju na filmovima iz četrdesetih. plus dizni ima apsolutni monopol(zasluženi) na animiranu produkciju velikih dela… devedesete su revival, sa aladinom i kraljem lavova i pokahontas(na mišiće). od tarzana i mulana kreće kvalitet da rapidno opada a sve je to vezano sa razvitkom tehnologije i načina snimanja… Edited December 31, 2023 by kud u maglu Simoviću 4
Shan Jan Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 Pa ne znam, mislim da i sa novim tehnologijama moze da se napravi dobar crtac, nije da su svi bili raspad vec da je broj dobih drasticno opadao. Nakon 90tih ima i dalje gomila koji su meni bili kul, doduse pola njih su bili zapravo iz Pixara. Pixar: Monsters Inc (2001) Finding Nemo (2003) Ratatouille (2007) Wall-E (2008) Up (2009) Inside Out (2015) Disney: Tangled (2010) Wreck-It Ralph (2012) Frozen (2013) Big Hero 6 (2014) Zootopia (2016) kind of ok... Moana (2016) Bas sam gledao, nakon 2016. ni jedan pixarov ili diznijev crtac koji mi se dojmio a da ne pricam o ovim igranim remakeovima. To je 7 punih godina bez kvalitetnog filma jednog od najvecih studija a pre toga 6 Diznijevih i 6 Pixarovih da valjaju za 16 godina. Katastrofa... Doduse ovo je samo moja licna lista 1
kud u maglu Simoviću Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 razitak tehnologije je omogućio lakšu i jednostavniju produkciju, ali film pa i crtani je u osnovi priča ako je priča dobra imaš dobar film, a ako je loša džaba imax, dolby surround super kompjuteri, film je prosto smeće svi nabrojani su miljama ispod jedne fantazije ili snežane, miljama 2 2
radisa Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 23 minutes ago, Shan Jan said: Pa ne znam, mislim da i sa novim tehnologijama moze da se napravi dobar crtac, nije da su svi bili raspad vec da je broj dobih drasticno opadao. Nakon 90tih ima i dalje gomila koji su meni bili kul, doduse pola njih su bili zapravo iz Pixara. Pixar: Monsters Inc (2001) Finding Nemo (2003) Ratatouille (2007) Wall-E (2008) Up (2009) Inside Out (2015) Disney: Tangled (2010) Wreck-It Ralph (2012) Frozen (2013) Big Hero 6 (2014) Zootopia (2016) kind of ok... Moana (2016) Bas sam gledao, nakon 2016. ni jedan pixarov ili diznijev crtac koji mi se dojmio a da ne pricam o ovim igranim remakeovima. To je 7 punih godina bez kvalitetnog filma jednog od najvecih studija a pre toga 6 Diznijevih i 6 Pixarovih da valjaju za 16 godina. Katastrofa... Doduse ovo je samo moja licna lista Nedostaje ti Merida... Ona je meni na nivou Tangeld, ako ne i za nijansu bolja... 1
Shan Jan Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 Just now, radisa said: Nedostaje ti Merida... Ona je meni na nivou Tangeld, ako ne i za nijansu bolja... Brave? Mislio sam da stavim ali meni je ona za nijansu slabija od Tangled Inace od svih nabrojanih ubedljivo najbolji mi je Inside Out ali ako bi morao da biram nesto za dete da gledamo onda bi bila to Moana. Ima sve, i mitologiju polinezanske civilizacije, i borbu glavne junakinje za svoje snove i sukob coveka i prirode, i avanturu, i poluboga koji ima svoj arc o pronalazenju ljubavi za samog sebe... A uz sve to i dobra animacija, muzika i humor
radisa Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 2 minutes ago, Shan Jan said: Brave? Mislio sam da stavim ali meni je ona za nijansu slabija od Tangled Inace od svih nabrojanih ubedljivo najbolji mi je Inside Out ali ako bi morao da biram nesto za dete da gledamo onda bi bila to Moana. Ima sve, i mitologiju polinezanske civilizacije, i borbu glavne junakinje za svoje snove i sukob coveka i prirode, i avanturu, i poluboga koji ima svoj arc o pronalazenju ljubavi za samog sebe... A uz sve to i dobra animacija, muzika i humor Brave, pa Tangeld od pobrojanih... Inace, od crtanih meni je pored ova dva u top 4 jos Mačak u čizmama i Shrek (sa hrvatskim prevodom koji je urnebesan)... Meni Moana nije legla, a Iside Out jeste dobar, ali su mi ovi bolji... Meni je kod Meride super sto je film mračan, skoro pa horor sto me u stvari i oduševljava, ali shvatam da to nije baš svakom prijemčljivo... 1
Shan Jan Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 Ako pricamo o crtacima drugih studija meni su anime daleko bolje u ovom veku od onog sto moze da ponudi Zapad. Setio sam se jos jednog dobrog crtanog iz drugih studija:
kud u maglu Simoviću Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 39 minutes ago, Shan Jan said: Pa ne znam, mislim da i sa novim tehnologijama moze da se napravi dobar crtac, nije da su svi bili raspad vec da je broj dobih drasticno opadao. Nakon 90tih ima i dalje gomila koji su meni bili kul, doduse pola njih su bili zapravo iz Pixara. Doduse ovo je samo moja licna lista bojim se da me nisi razumeo. tehnologija olakšava proces, ali ne čini proizvod boljim. to da li će x crtača da crta 168 sličica kako gl junak veselo trčkara kroz šumicu 7 sekundi ili će to odraditi komp nije bitno uopšte za kvalitet. a to da li miki maus trčkara kroz šumicu ili će x junak da jaše zmaja do artemide je nebitno, to je dramatizacija puta od tačke a do tačke b, samo ti(mali shanjan) u drugom primeru kažeš woooow i time te autor potpuno distraktuje od priče nebitnim detaljima evo sad sam pogledao, gledao sam taj inside out(valjda prvi deo) malo iznad prosečnog filma ko da porediš gorski vijenac i marčela
Shan Jan Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 Da izvines, lupas sad KUMS, jes, to sto se nekom svidja Inside Out je sigurno zbog dobrih efekata 1
villiem Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 58 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: svi nabrojani su miljama ispod jedne fantazije ili snežane, miljama Slicno je i sa igranim filmom, kada pitas neke kao znalce za najbolje filmove ikad, redom ce da izlistaju one crno bele Kurosave i Kejnove, sto uglavnom ne gledamo, jer su crno beli i ne znamo sta propustamo. Prica je iznad svega, ona moze da bude jako jednostavna i spora za danasnje bitisanje. Zato stavljaju efekte ispred, mada ima izuzetaka verovatno 1
kud u maglu Simoviću Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 (edited) ama, inside out sam naveo jer sam taj gledao od tog nuevo smeća. film ko stvoren za regrutovanje novih alhemičaratm i ljubitelja popularne psihologije klasika vs. nešto što se zaboravi posle par meseci Spoiler Edited December 31, 2023 by kud u maglu Simoviću
Shan Jan Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 A jbg, we agree to disagree. Inside Out meni prica vrlo bitnu pricu da se ne mogu problemi trpati pod tepih, da se bol mora odtugovati i pretvoriti u secanje. Ovo tvoje KUMS mi vise deluje kao kukanje za mladoscu nego realna opservacija. Pricati kako 20 godina nije izasao ni jedan dobar animirani film a zlatno doba bilo pre 80 godina je ono bas bumerski crno beli pogled na svet. Uostalom vecina najboljih Pixarovih i Djibli crtaca je iz ovog veka. No verovatno je smece za tebe i sve sto su ta dva studija proizvela
Filozof manijak Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 (edited) Za mene je Miyazaki >>>>> Dizni, u svakom aspektu. Snežana i Pepeljuga, npr.su klasici jer su se pojavili u klasičnom doba filma. Kad bi ih izmestili u ovo doba hipeprodukcije, ne verujem da bi imali isti status Edited December 31, 2023 by Filozof manijak 1
kud u maglu Simoviću Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 1 minute ago, Shan Jan said: A jbg, we agree to disagree… Ovo tvoje KUMS mi vise deluje kao kukanje za mladoscu nego realna opservacija. Pricati kako 20 godina nije izasao ni jedan dobar animirani film a zlatno doba bilo pre 80 godina je ono bas bumerski crno beli pogled na svet. Uostalom vecina najboljih Pixarovih i Djibli crtaca je iz ovog veka. No verovatno je smece za tebe i sve sto su ta dva studija proizvela najlakše je diskvalifikovati sagovornika, boomer tra la la od lukasa(i spilberga) koji su u holivud uveli filmski merčendajzing i štancovanje filmskih nastavaka cilj tzv dečijih filmova je samo i isključivo profit na blagajnama. dok je prvim crtanim dugometražnim kolor filmovima cilj bio da se istrži novo polje u filmskoj umetnosti pa su se producenti odlučivali na dačije klasike(pepeljuga, pinokio, alisa), nije ni kod njih bio ključ altruizam da ti bude lakše čak postoji i teza zbog čega je u poslednjih 20ak godina ekspanzija filmova za uzrast do 10-11 godina, ukratko tu decu još uvek vode roditelji u bioskope pa se ulaznice množe sa 2 ili 3 ili koliko već dece ili roditelja ide u bioskop evo domaći, nađi i skini fantaziju pa pogledaj ovih dana, a pre toga malo izguglaj o filmu i o periodu u kom je nastao iz ugla filma
kud u maglu Simoviću Posted December 31, 2023 Posted December 31, 2023 (edited) @Shan Jan kažeš bumer, ne nego se pojavljuju generacije poludebila koje odrastaju na ovome vs Spoiler i to je tako e apropo teze da se nekom sviđa in out zbog efekata kriterijumi su pali strmoglavo, od tuda oduševljenje osrednjim filmom Edited December 31, 2023 by kud u maglu Simoviću
Recommended Posts