gagilija Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 (edited) http://balkankomuna.com/naucne-oblasti/hemija/neverovatnost-homeopatije/ tekst je napisao aleksandar batricevic, znam ga sa jedne grupe sa fejsa koja se bori protiv sarlatana i nadrilekara edit: Aleksandar Batrićević (dipl. ing. biohemijskog inženjerstva i biotehnologije) ispravka Edited January 18, 2015 by gagilija
radisa Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 James Randi nudi milion dolara onom ko dokaze da voda ima pamcenje. Dosad se niko nije javio da pokupi cash. Za homeopatiju se niko nije javio ni da pokuša...
Skyhighatrist Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 ma okej, moguce da imas neki poremecaj paznje. ne verujem da si prosto glup. Dada, biće da ja ne razumem, objasni mi jebiga, daj da shvatim...
Indy Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 http://balkankomuna.com/naucne-oblasti/hemija/neverovatnost-homeopatije/ Historiane, na ovo sam mislio (obracun sa linka). Homeopatski rastvori tipicno nemaju u sebi prakticno ni jedan molekul "aktivne supstance". PS. Ja ne razumem sasvim oko cega se ti i Toni sporite... moguce da je sadrzaj vase rasprave razblazen 1 prema milion. :D
gospa buba Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 a shta je problem sa gramima? mislim, vama je sigurno jasno da kad dodjete do nivoa jednog molekula u nechemu, pitanje da li je 1 ili 2 ili 5 postaje neko sasvim drugo pitanje
ToniAdams Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 aj da probam. ako u tabletici mase recimo grama ili grama ipo imamo 125 miligrama neke ciste aktivne supstance, da li ti se to poklapa sa homeopatskim principom gotovo beskonacnog rastvaranja?
Indy Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 aj da probam. ako u tabletici mase recimo grama ili grama ipo imamo 125 miligrama neke ciste aktivne supstance, da li ti se to poklapa sa homeopatskim principom gotovo beskonacnog rastvaranja? OK, sad kapiram. Ti u stvari kazes da to sto je historian okacio nije homeopatski preparat. On iz nekog razloga izgleda da misli da jeste bez obzira sto u njemu ima aktivne supstance (nije bitno koliko), a trebalo bi da je u stvari nema (otuda potreba za pamcenjem vode).
ToniAdams Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 (edited) OK, sad kapiram. Ti u stvari kazes da to sto je historian okacio nije homeopatski preparat. On iz nekog razloga izgleda da misli da jeste bez obzira sto u njemu ima aktivne supstance (nije bitno koliko), a trebalo bi da je u stvari nema (otuda potreba za pamcenjem vode). ma ne to, nego sto je mala pilotka pomenula, taj Tonsilotren®. nemam pojma sta je on kacio, kvotovo sam njegov odgovor pa je presla i fotka bubo, nije problem u gramima i miligramima vec sto mi nesto sto se sastoji od ovako taksativno nabrojanih aktivnih supstanci sa sve miligramazom ne lici na homeopatski lek, buduci da vise nemamo tu foru sa 1 molekulom u necemu. Edited January 18, 2015 by ToniAdams
morgana Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 ma ti sa dosta akticne supstance se posljednjih godina provlace pod etiketom homeopatskih, ja sam recimo dobila od ljekara da pijem neki protiv rinistisa, caroban! isusuje sluznicu isto ko antihistaminik (pa mi nije palo na pamet da ga pijem umjesto histaminika), nakrcan aktivnim tvarima u nikako zanemarljivoj kolicini
yabadaba Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 ono d6 d8 znaci da je rastvor 1:10naD aktivne supstance
Weenie Pooh Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 (edited) nema frke 1 tableta sadrži: Aktivne supstance: Atropin-sulfat trit. D5 12,5 mg Hepar sulfuris trit. D3 10 mg Kalij um-dihromat trit. D4 50 mg Silicij um-dioksid trit. D2 5 mg Živa(II)-jodid trit. D8 25 mg dakle tacno koliko cega ima, a ne rastvora Jel' ti vidiš ove Dx brojeve? To su sve rastvori, dakle 12,5 mg tog rastvora ukupno, a u njemu atropin-sulfata ima 1/1,000,000, ostalo je voda ili šta već. Edit: yabadaba brži <_< Edited January 18, 2015 by Weenie Pooh
Skyhighatrist Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 (edited) OK, sad kapiram. Ti u stvari kazes da to sto je historian okacio nije homeopatski preparat. Nisam ja to kačio, onaj D6 rastvor je ilustracija sa wikija, u funkciji objašnjenja rastvora u odnosu 1:1000000. Tek sad kapiram da medjed misli (ispravno) da ova količina aktivnih supstanci u tabletici nije u skladu sa homeopatskom filozofijom beskonačnog razblaživanja. Ono što sam ja drvio je da je moguće imati taj stepen razblaženosti u šećernoj tableti, nevezano za konkretni "lek". Dakle win-win, we're both right Jel' ti vidiš ove Dx brojeve? To su sve rastvori, dakle 12,5 mg ukupno, a od toga je atropin-sulfata ima 1/10,000,00. Ni ja nisam video Dx Edited January 18, 2015 by Skyhighatrist
ToniAdams Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 (edited) ono d6 d8 znaci da je rastvor 1:10naD aktivne supstance ok, taj deo je domene :) Edited January 18, 2015 by ToniAdams
gospa buba Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 bubo, nije problem u gramima i miligramima vec sto mi nesto sto se sastoji od ovako taksativno nabrojanih aktivnih supstanci sa sve miligramazom ne lici na homeopatski lek, buduci da vise nemamo tu foru sa 1 molekulom u necemu. pa mislim, standardizacija jede sve, pa i njih. bi bilo nefer da i oni ne poginu od tog macha. a deklaracija sa spiskom po jednog molekula u flashi bi bila upishavanje od smeja, pa se ne bi prodalo nikako ^_^ deklaracija sa memorijskim efektom, laku noc...
gagilija Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 evo jos jedan zanimljiv clanak, a odobrava ga profesor zoran vujcic sa pmf-a ( http://zoranvujcic.com/category/nauka ) http://www.photontide.org/alternativna-medicina-je-popularna-ali-da-li-deluje/
Recommended Posts