Jump to content
IGNORED

Samo SF

расејан

Recommended Posts

Posted

hocu, procitacu hiperion (zbunio me ajdaho s vrapcem). upravo sam ga uvrstila u listu knjiga koje treba da mi stignu u narednih mesec dana, kao okasneli rodjendanski poklon :), pa cu taman na tenane (posle ispita, of course -_- )inace, da napomenem u vezi Reynoldsa, nisam jos iscitala sve ali za sada omiljena je definitivno House of Suns. fenomenalan zavrsetak!

"Revenge is for biologicals"

Posted

Je li ko citao Gene Wolfe - The Book of the New Sun (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_of_the_New_Sun)? Po meni daleko je ispod Hiperion-a, ali je na nivou ostale tri romana Hiperion/Endimion serijala. I iz nekog razloga me dosta podseca na ove tri knjige (mozda zato sto pati od istih mana - rasplinjavanje, previse radnje). U svakom slucaju, vredi procitati.

Posted
Je li ko citao Gene Wolfe - The Book of the New Sun (http://en.wikipedia...._of_the_New_Sun)? Po meni daleko je ispod Hiperion-a, ali je na nivou ostale tri romana Hiperion/Endimion serijala. I iz nekog razloga me dosta podseca na ove tri knjige (mozda zato sto pati od istih mana - rasplinjavanje, previse radnje). U svakom slucaju, vredi procitati.
Knjige novog sunca su remek-delo u kompletu (osim kasnijeg Urta novog sunca). Ne znam po čemu bi se poredile sa Hiperionom, osim što oba spadaju u najšire moguće shvatanje SF-a, ali ni po čemu nisu slične. Vulf je majstorski pisac, ali ima stil koji je često nedostupan čitaocu, odnosno teško se odmah kapira šta se dešava. Bar ja. Ali, ne slažem se sa tobom da je ispod Hiperiona, pogotovo ne daleko ispod. Različiti su. Eto, možda zato što bi se Hiperion svideo skoro svakom, a Novo sunce ne baš.Vulf je, inače, kralj. Ko ga nije čitao, trebalo bi, samo ne smem tako eksplicitno da ga preporučujem, jer stvarno nije za svakog, ali, na primer, Peta glava kerbera bi trebalo da se pročita.
Posted
Je li ko citao Gene Wolfe - The Book of the New Sun (http://en.wikipedia...._of_the_New_Sun)? Po meni daleko je ispod Hiperion-a, ali je na nivou ostale tri romana Hiperion/Endimion serijala. I iz nekog razloga me dosta podseca na ove tri knjige (mozda zato sto pati od istih mana - rasplinjavanje, previse radnje). U svakom slucaju, vredi procitati.
Citao ja kao klinac i bio odusevljen. Nedavno sam uzeo da opet procitam prvu knjigu i nasao joj dosta mana, pre svega u pogledu nelogicnosti i nekonzistentnosti Wolfovog izmisljenog sveta. Sa druge strane, stil pisanja je veoma dobar.
Posted
Лубо, Лрд-е хоћете ли Алгебариста? Можда се Вини превари.... :s_c:
i meni je na cekanju, sad proucavam drugog iana, ali otpozadi karijere, the dervish house, iako sam prvo htela brasyl al mi se nije dalo.
Prva četiri mesta su preostale četiri knjige (odnosno tri i po) iz Veksovog serijala o Burkeu. Čista uživancija. Posle toga Remzi Kembel, Black Man Richarda K. Morgana, i neki stari krimići na lubinu preporuku.
a remzi i morgan nisu moji, a, a, a? spor si, prijatelju, mislila sam da si to odavno skoncao.mnogo je grozno to sa nedostatkom vremena. gledam spisak, letos tokom deset dana odmora, sabih sedam knjiga, od tada do danas jedva deset, ne racunajuci stripove i obaveznu lektiru. sramota.
Posted (edited)
a remzi i morgan nisu moji, a, a, a? spor si, prijatelju, mislila sam da si to odavno skoncao.
Sve je tvoje, rekoh ja to odavno. :Hail:A jesam spor, bilo sve i svašta i mesec dana rupe i onda sam se setio da mogu da skidam knjige i čitam ih na telefonu, a Burke je Burke, uvek ima prednost. :(edit: A Morgan me ni kriv ni dužan smorio. Pročitah drugi deo Steel Remains trilogije i to je mnogo više loše nego što sam očekivao, a naročito me presmorio svojom nekom cakom, ne znam kako se to književno zove, ali je nešto sa unutrašnjim monologom: kad god lik nešto pomisli, u kurzivu sam sebi sarkastično odgovori kako nema pojma o tome, ili se zapita kako je tako pametan. I to su radili svi likovi u tom romanu, uopšte nije bilo razlike, tako da nisi mogao da razaznaješ ko je ko, od početka do kraja. Neverovatno, kao da nije imao nijednog urednika.I onda počeo Black Man i u samom prologu lik tako razmišlja i reko' - odmori malo od Morgana. Edited by Lrd
Posted

to ti je moderna knjizevnost lurde, nisi ti jos kinu poceo da proucavas. tu ce tek svasta da te saceka. (mislim, ja volim, ali nije za svakoga, definitivno, bez obzira na nagrade).i stvarno nije u redu, moramo topik o krimicima da otvorimo.

Posted
Ne znam po čemu bi se poredile sa Hiperionom, osim što oba spadaju u najšire moguće shvatanje SF-a, ali ni po čemu nisu slične.
Meni su Vulf i Simons po stilu pisanja jako slicni. Obojica su najbolji u delovima gde nema previse radnje. Nazalost obijica imaju obicaj da citaoce zatrpavaju dogadjajima. Vulfa nisam bas doziveo kao teskog i nerazumljivog pisca, pogotovo kada se cita u kontinuitetu.
Posted

Jel ni The Algebraist nema na srpskom? :( Jako mi se dopalo kad sam pročitala o čemu se radi.Zašto naši izdavači ne uspevaju da prate noviju SF književnost? Koliko vidim ovo je knjiga iz 2004., pa ne verujem da je toliko skupa za ovdašnje prilike.

Posted (edited)
Knjige novog sunca su remek-delo u kompletu (osim kasnijeg Urta novog sunca). Ne znam po čemu bi se poredile sa Hiperionom, osim što oba spadaju u najšire moguće shvatanje SF-a, ali ni po čemu nisu slične. Vulf je majstorski pisac, ali ima stil koji je često nedostupan čitaocu, odnosno teško se odmah kapira šta se dešava. Bar ja. Ali, ne slažem se sa tobom da je ispod Hiperiona, pogotovo ne daleko ispod. Različiti su. Eto, možda zato što bi se Hiperion svideo skoro svakom, a Novo sunce ne baš.Vulf je, inače, kralj. Ko ga nije čitao, trebalo bi, samo ne smem tako eksplicitno da ga preporučujem, jer stvarno nije za svakog, ali, na primer, Peta glava kerbera bi trebalo da se pročita.
Igrom slučaja, nakon dvadeset godina ponovo sam uzeo da pročitam serijal, trenutno sam u "Kandži pomiritelja".Veoma je interesantno čitati kapitalna dela sa velikim vremenskim razmakom. Za dvadeset godina, čovek jednostavno drugačije oseća i uviđa kako spoljašnji tako i svoj unutrašnji svet.Stoga, mada sam upamtio serijal prilično dobro, ovoga puta ipak imam osećaj kao da je predamnom novo delo. I daleko je slojevitije no što mi je sećanje govorilo.Inače, meni lično je Volf najbolji pisac kog sam čitao. To je možda teško uočiti jer ponekad deluje profano, ali njegov način pripovedanja, kao i sve ono što se oseti i naročito nasluti tokom prolaženja kroz njegova dela bukvalno je fascinantno.Ovo je možda i najbolja kratka priča koju sam pročitao u životu. Mislim da sam je do sada, u zadnjih trideset i kusur godina (prvi puta je pročitah ovde), prešao makar sto puta, i svaki, baš svaki put, u njoj pronađem (ili ona pronađe u meni) još jedan novi sloj koji do tada nisam opazio. Edited by Dankan Ajdaho
Posted
Jel ni The Algebraist nema na srpskom? :( Jako mi se dopalo kad sam pročitala o čemu se radi.Zašto naši izdavači ne uspevaju da prate noviju SF književnost? Koliko vidim ovo je knjiga iz 2004., pa ne verujem da je toliko skupa za ovdašnje prilike.
Ne mogu da stignu od raznoraznih fantasy sranja...
Posted
Koje knjige cine sagu Hiperion?
Hiperion, Pad Hiperiona, Endimion i Uspon Endimiona.
Posted
Ne mogu da stignu od raznoraznih fantasy sranja...
Čista istina. Pre neki dan uđem u knjižaru Delfi kod SKC-a, i pravo odem do polica koje bi trebalo da imaju i SF, međutim, sve sami zmajevi, vradžbine, magija i ostala fantasy sranja. Zateknem na donjoj polici, potpuno zabačene, nekoliko Polarisovih antologija, dve tri knjige Dena Simonsa, iz naftalina izvađeno Bespuće Jana MekDonalada, i nekog Artura Klarka, valjda poslednju knjigu, koju je napisao neko drugi, a Klarka su samo dodali reda radi..
Posted
Igrom slučaja, nakon dvadeset godina ponovo sam uzeo da pročitam serijal, trenutno sam u "Kandži pomiritelja".Veoma je interesantno čitati kapitalna dela sa velikim vremenskim razmakom. Za dvadeset godina, čovek jednostavno drugačije oseća i uviđa kako spoljašnji tako i svoj unutrašnji svet.Stoga, mada sam upamtio serijal prilično dobro, ovoga puta ipak imam osećaj kao da je predamnom novo delo. I daleko je slojevitije no što mi je sećanje govorilo.Inače, meni lično je Volf najbolji pisac kog sam čitao. To je možda teško uočiti jer ponekad deluje profano, ali njegov način pripovedanja, kao i sve ono što se oseti i naročito nasluti tokom prolaženja kroz njegova dela bukvalno je fascinantno.Ovo je možda i najbolja kratka priča koju sam pročitao u životu. Mislim da sam je do sada, u zadnjih trideset i kusur godina (prvi puta je pročitah ovde), prešao makar sto puta, i svaki, baš svaki put, u njoj pronađem (ili ona pronađe u meni) još jedan novi sloj koji do tada nisam opazio.
Ja kapiram da se omaši Vulfovo umeće jer njegovi junaci po pravilu ne kapiraju šta se oko njih dešava ili čemu sve prisustvuju, a svi smo navikli da znamo sve šta se dešava. Ja kada sam u Novom suncu provalio šta se dešava (nije mi niko rekao pre čitanja), osećao sam se kao da sam dobio još jedno čulo. Moraću još malo da sačekam, pa u novo čitanje. Meni je i Vulfov fentazi takođe odličan.