Jump to content
IGNORED

Samo SF


расејан

Recommended Posts

Charlie Stross i Cory Doctorow su napisali novu knjizicu, Rapture Of The Nerds, moze se procitati ovde:http://www.antipope.org/charlie/blog-static/fiction/nerds/Cory_Doctorow_and_Charles_Stross_-_Rapture_of_the_Nerds.htmlJa sam na pocetku, izgleda sasvim ok.

Link to comment
Лубо, Лрд-е хоћете ли Алгебариста? Можда се Вини превари.... :s_c:
Skinuo, ali mora u red. Trenutno je između 15. i 20. mesta. :(
Link to comment
Шта ти је онда на првих пар?
Prva četiri mesta su preostale četiri knjige (odnosno tri i po) iz Veksovog serijala o Burkeu. Čista uživancija. Posle toga Remzi Kembel, Black Man Richarda K. Morgana, i neki stari krimići na lubinu preporuku.
Link to comment
Sa ovim se ne slažem, zadužbine,rame,ringworldovi, dine i kapije su po meni olimp za ostatak. :)
Postujem stav ali moram da pitam: jesi li citao npr. Eganov Schild's Ladder ? Za mene definitivno sam vrh SF ikad, po mojim kriterijumima, sto bi otprilike bilo to ispitivanje humanosti (i sta to uopste znaci) i slicno. @LrdDrzim te za rec da je Spin dobar, posto zbog otvaranja ovog topika potrosih pare od ranog jutra - odem na Amazon, Spin kindle edition "u, samo $12!", pa onda videh da i novi deo Eganovog Orthogonal izlazi za nedelju dana pa i to narucih i spucah moj "budget za knjige" bez ustajanja iz kreveta... :) (inace ima slican motiv, nestajanje zvezda, zatvaranje naseg sistema/planete u opnu, i kod Egana u Quarantinu. Odlicna knjiga sve do samog kraja kad je nesto zbrzao i kao da je ostao bez dobre ideje kako da je zavrsi)inace sad sam uzela Stephensonov Cryptonomicon, kao nesto lagano da cituckam na po pola sata dok spremam ispite. I opet moj stari problem sa N.S. Znam ja da je on car kad je u pitnaju sklapanje recenica i da svi ovi Reinouldsi, Egani i slicni mogu kod njega na casove po tom pitanju (Charlie S mu mozda parira), ali brate on sto se mene tice jednostavno mnogo voli da se raspise. Nikako mi ne lezi. Ja sam vise u fazonu "pusti mi sa stilskom figurom i daj vise maths, physics, computational science, astronomy. boli me uvo za stilske bravure". To ide dotle da sam vec par puta pomislila da ostavim Cryptonomicon (ali to se naravno nece desiti).Stigao mi je pre par nedelja i nastavak of The Quantum Thief. Mnog je lep :wub: :2012-10-13095142.jpgstoji na polici, cekam da mi prodju ispiti pa da sednem da ga citam s uzivanjem a bez da mi savest kljuca "spremaj matematiku Estel! pasces na sekvencama i serijama!" <_<I jos jedna obzervacija dok sam ovde (posle idem odmah da ucim, majkemi) - moj doprinos na temu SF nekad i sad: I find it very interesting kako se sa internetom i drustvenim mrezama na neki nacin promenila moja percepcija ovih big minds predstavnika SFa. hocu reci, kad sam ja svojevremeno citala sovje prve SF knjige, u zabacenom selu u Srbiji, sto se mene ticalo A. Klark, A. Asimov i slicni su ladno mogli da existiraju u drugom univerzumu. Danas su ljudi cijim se umovima apsolutno divim, ekvivalentni ovom 'boovima' iz detinjstva, na jedan klick od mene. Stross ima blog gde redovno komunicira s posetiocima, Hannu R. ima facebook i linkedin profil (koji bi ja verovatno trebala da prestanem da stalk-ujem :unsure: ) - nije da ja imam nesto pametno da im kazem, samo mi je zanimljiv taj kontrast sa onim kako je to bilo nekad.
Link to comment
Samo da se složim da je Hiperion književno remek delo. Jedino što sam u životu pročitao a što može da mu prismrdi je "Vrabac" od Raselove.
nakon prve recenice u tvom postu htedoh da se zaletim na amazon. nakon druge odustadoh :)
Link to comment
nakon prve recenice u tvom postu htedoh da se zaletim na amazon. nakon druge odustadoh :)
ignoriši drugu rečenicu. cela hyperion space opera rula. meni su odlične sve 4 knjige + 3 novele koje spadaju u simmonsov hyperion. mada mi je, zbog ljubavi prema ilijadi, bolji Ilion + Olimp.
Link to comment
ignoriši drugu rečenicu. cela hyperion space opera rula. meni su odlične sve 4 knjige + 3 novele koje spadaju u simmonsov hyperion.mada mi je, zbog ljubavi prema ilijadi, bolji Ilion + Olimp.
+1 (osim poslednje recenice, za koju cu pokusati da zaboravim da sam je procitao, a onda sebe naterati da zaboravim da sam je zaboravio).Hiperion je zilion puta bolji od vrapca. Edited by Radagast
Link to comment

fair enough, svakom svoje. meni je vrabac jedno od najvecih razocarenja zbog:1) vrabac nije SF (misim, "ekipica, ajmo da se organizujemo da izbusimo asteroid da putujemo (gde su vec isli) pa da tamo preispitujemo svoju veru") a preporucen mi je kao SF, sto je dovelo do vrlo jakog osecaja gubljenja vremena na tu knjigu. To je glavni razlog sto kad cujem vrabac u SF kontekstu bezim u nepoznatom pravcu od davaoca preporuke.2) ako mi je do psiholoskih analiza i preispitivanja vere, pa to Dostojevski radi zilion puta bolje od ove spisateljice vrapca.Vrabac je meni prosecan roman koji se bavi ljudskom psohologijom a koji je nekom greskom zalutao u SF.

Link to comment
dodjoh da preporucim Pushing Ice, Alastair Raynolds.megalomanska spejs opera iz pera pravog old school SF pisca koji jako dobro poznaje problematiku medjuzvezdanih letova i relativisticke paradokse pretvara u izvor beskonacne (pun intended) zabave.citajte ljudi. Alastair Reynolds je ovovremeni Artur Klark.
word.inace, Pushing Ice je i meni bio prvi Reynoulds :), uzet na slepo iz biblioteke ('nikad cula, aj' bas da vidim sta je'). Sad imam sve sto je objavio do sad.
Link to comment

Estel, i Vasić se kune u Spin. A ako nisi čitala Hiperion i Endimion - obavezno. Ima četiri knjige, a od te četiri, tri i jedna četvrtina su na najvišim nivoima. Apsolutno se treba čitati, spejs opera na najvišem mogućem nivou.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...