hoffnung Posted June 16, 2019 Posted June 16, 2019 17 minutes ago, Jumanji said: Jooj ne znam koliko ces da nadjes da lici toj lenjoj iz pekare, pravo da ti kazem ja bas suptotno volim ove domace, mrvicaste, a i ne pamtim kada sam jela poslednji put kupovnu, pa ne znam koliko sam merodavna da ti odgovorim. Ali ovako, osnovno izbaci prasak za pecivo i stavi pola kasicice sode bikarbone, posto od pp mnogo naraste testo. Drugo, sa kojom masnocom pravis, pravite? Mast je najbolja. Eto ti dve smernice, pa probaj. I javi to je taj fazon i kod vecine, vise voli ovu domacu, a nebo i zemlja su. te lenje pite o kojim ja pricam su uglavnom imali stari poslasticari [iskreno, bas mi je cudno sto takva nije nasla sudbinu u domacinstvu] i ja se secam da sam ih [osim u nekim starim/novim pekarama. neke su bile odlicne, neke katastrofa] jeo jos i u detinjstvu, npr obdaniste ili kupovne u prodavnicama kada se donese hleb [vreme 80-ih]. samo su takve ustanove imale istu, ostala domacinstva su pravila uglavnom, barem ono sto sam do sada u zivotu probao su ove "klasicne" lenje pite. + nije da se nisam raspitivao i pre za recept. inace, takva lenja pita kod mojih ne izaziva nista posebno, odn. njima je 100x bolja ova domaca. ja sam jako voleo tu pitu preko puta bajlonijeve pijace, bila je jedna pekara, i sada je verovatno tamo. uvek je bio red ispred nje, a unutra je delovalo onako staro i neugledno. osim te lenje pite, uzimao sam i pogacice sa cvarcima, odn. uzmem dve pogacice i tu lenju pitu.
Ras Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 Odlično, još jednom! Je l ima tabla gde se kači poster dana?
kud u maglu Simoviću Posted July 28, 2019 Posted July 28, 2019 strudlica.rs kida probao klasik makovnjaču, ima i neka 5, ili 5+1 ta je kao flagship sur-a, u bazi mak plus još neki sastojci, naravno jabuka...
Valk Posted July 28, 2019 Posted July 28, 2019 On 23.6.2019. at 16:21, Jumanji said: Voćni tartići sa pistaćima Joj meni, kud ovo da vidim :( Svaka čast!
Jumanji Posted July 29, 2019 Posted July 29, 2019 E hvala, ma nista komplikovano.Zezala se malim kalupicima, a super su sa jagodama.
darling Posted August 9, 2019 Posted August 9, 2019 (edited) onaj s rogacem funkcionise i s makom. nije los. 200g mlevenog maka tri izrendane slatke jabuke par kasika zobenih saka seckanih oraha saka omeksalih grozdjica pola praska za pecivo dve kasike maslinovog ulja cimet vanila 4 jaja 50g secera izmesala, ne mora mikser. pola sata na 180 stepeni. kad se ispeklo, zalila sa par kasika mleka i kasikom ruma. kad se ohladilo, zalila cokoladnim ganasem 100g cokse i 2 deci sl. pavlake. ohladila u fridzu. sve u svemu, meni je bilo jako slatko, pravila sam za druge kojima je bilo taman. sto se mene tice funkcionise i bez secera. mislim da bi dobra bila i neka kisela limun krema, il vise. razvijacu recept dalje u tom smeru. https://cdn1.imggmi.com/uploads/2019/8/9/bb10d9817a92573168454f78a2c493b8-full.jpg Edited August 9, 2019 by darling
Jumanji Posted August 10, 2019 Posted August 10, 2019 Mmmm i vidi se da socno izgleda, ne moze ovo da ne valja [emoji2368]
banatjanin Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 (edited) @darling Darling, uskači upomoć, od opšteg je interesa Kolač na donjoj slici je mak s makom, od maka. Navodno ga pravi neka žena iz Sombora, kad ona hoće. Ne da recept. Nema kore, nikakve, uopšte. Ne raspada se, ali se topi u ustima. Kao da je nepečen, ustvari, kao sam nadev za štrudlu, ali sočan. Ovo spolja belo je verovatno prah šećer. U sredini je kao mekši, sočniji. Kad odstoji, pušta lepljivu tečnost i još je ukusniji. Navodno, mada ja nisam skontao po ukusu, u njemu ima i džema od šljiva. Veoma je sladak, ali mi, začudo, ne smeta. Ovo je nešto najbolje i najmakastije što sam u životu probao. Dvaputa sam jeo, odlepio. Elem, kako da skontamo šta je ovo tačno i kako se pravi? Navodno je neki stari recept, tradicionalni kolač, ali ne bih se kladio u to. Edited October 13, 2019 by banatjanin
Jumanji Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 Ako smem da dam svoje misljenje, ide ovde dosta jaja, bez brasna, mozda malo badema ili oraha i sigurno se pece. Za dodatu socnost moze da se narenda jabuka ili da, doda se dzem, ide dobro od kajsija i sljiva.
adam Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 meni lici na ovo pa i ako nije, mozda vam da neku ideju https://food52.com/recipes/45137-poppycoholic-poppy-seed-cake inace, jeo sam kod izraelaca taj miks maka i cokolade za kuvanje u raznim oblicima i dosta mi se dopalo.
darling Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 (edited) mozda da mi das da zagrizem iz ovog sto si opisao, i sto kazes da nema dzema od sljiva, i kako se ponasa kad stoji, kladila bih se da su to bele stangle od oraha, u kojima su orasi zamenjeni makom, oblikovani u valjak, jer je tako jednostavnije. a i da se ne provali sta je https://secanja.com/bele-stanglice-od-oraha/, na primer ovaj. nisam ih nikad pravila, evo sad sam malo prosvrljala, vidim da se recepti uglavnom razlikuju po broju jaja na 250g oraha, 1, 2, il 3 jaja, i tu verovatno treba traziti razliku u socnosti. velika kolicina secera i belanca bi taman mogli biti ta vlazna lepljivost koju pominjes kad odstoji. sad tu bih jos razmisljala dal mak mora da bude kuvan za razliku od oraha, eventualno da se popari vrelim mlekom?! il tako nesto, sve u svemu, u eksperimentalnoj kuhinji bih probala s pola doze bez kuvanja, mak sve i veoma sitno mleven, a pola doze bih poparila, pa da vidimo kako se ponasa i sta je bolje. sto mrzim kad ljudi ne daju recepte. al uvek im dohakamo sad treba samo naci dobar recept za stanglice. Edited October 13, 2019 by darling
Jumanji Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 sto mrzim kad ljudi ne daju recepte. al uvek im dohakamo [emoji4] Glupost teska, to nikada nisam razumela stvarno
banatjanin Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 Wow, divni ste Sve ovo ima smisla. Darling, ako nabavim, doturim ti nekako da probaš. Ljudi kod kojih sam jeo i koji to ponekad nabavljaju kažu da ima džema od šljiva, ali ja nisam provalio po ukusu. Do tada, probaću par načina kad budem imao vremena. Šta god od maka, neće da se baci
Recommended Posts