Jump to content

Torte i kolači

Featured Replies

kuskus tart sa rogachem i narandzom

O, da. Ovo je i moj omiljeni, prijavljivao sam ga nekad na now cooking ili na onom sarma/milion topiku.

Odlična slastica.

taj vaš rogač kuskus tart ću pravim prvom prilikom... sjajno zvuči.

umesto toga, spravih kolač od pomorandze ili iranski orange cake. bez brašna, te pogodan i za one koji izbegavaju gluten.

250 gr mlevenih badema

2 pomorandze

3 jaja

šećer 100 gr ili po zelji i vise

praśak za pecivo (bez glutena)

pomorandze dobro oprati i naliti vodom, te kuvati oko 2 h, kada se dobro ohlade izblendati da se dobije kašica, umutiti jaja sa šećerom, prašak za pecivo pomešati sa bademom... sve sjediniti. kalup za torte/kolače, namazati puterom i peći oko 1.5 h na 170c.

na kraju napraviti sirup od par kašika šećera i soka od jedne pomorandze i preliti kolač da upije ili puter od pomorandze... mutiti nekoliko kašika soka sa puterom i šećerom, te naneti na vruć kolač.

ae3165dbe6e3f8f6abd13a25943893f5.jpgc1d83d14553615582bbde379fc71dfe9.jpg984e5964174f110b545ae8d0d6729d2b.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovo odlično zvuči, pravim čim se dokopam badema...

i meni je ovaj recept divan. odavno ga merkam, al nikako da nadjem neprskane pomorandze. kakav je, opisi svojim recima :)

Odličan kolač!

Pravio svojevremeno sa mandarinama.

mcake.jpg

Edited by Ras

evo, za vas drage ljude, ljubitelje kuhanja, mojim rečima malo da se smijete...

sa lepim vremenom i suncem naše telo ima potrebu za laganim obrocima... teška zimska kuhinja pomalo nas je umorila i sada je pravo vreme da se prepustimo ukusima finih, tananih struktura i uživamo.

neodoljiv ukus sočne pomorandže daće vašem danu posebnu draž, a krckavi komadići badema upotpuniće ukus ovog posebnog kolača, ako se odlučite za preliv od soka i šećera ovaj kolač će biti još više oblačast i vlažan a, ako pak poželite da napravite puter od pomorandže vaš kolač će dobiti jedan svilenkasto kranč ukus...

iranski pomorandža kolač svakako mora biti must have detalj u vašoj kuhinji ove sezone :D

prijatno

Edited by fluffy

Ovo mi nešto poznato...

....shit has hit the fan...

mojim rečima 

:lolol:

aiiii kakvu sam kremu briljantnu smandrljala. trulio mi (ovako pocinje svaki moj recept) maskarpone, imala i pola kutije digestive biscuits (steta da se puni vazduhom i vlagom), eto meni eksperimenta. dole kora od keksa, maslaca i malo pecenih lesnika, gore nutela od pistaca (da, ra rubu uzeglosti) i bele cokolade pomesana s maskarponeom. krema je ajmeeee, kolac cekam da se ohladi, al sta tu ima da ne valja. zelenije je no na slici, 10 minuta posla. 

2cs7v4i.jpg

Edited by cmrlj

:lolol:

ovo je kao neka prozivka spram mog očigledno neuspelog pokušaja šaljenja, kul :))))

nije, nasmejalo me je :)

E, darling, nikako da pohvalim, napravio onu tvoju lešnik pletenicu pre nekoliko dana, svi oduševljeni. Doduše, nisam imao kvark pa sam nešto improvizovao blendiranjem fete, pavlake i butter milka, pa mi se testo malo raspadalo, al ko nije nikad improvizovao nikad od njega kuvar :lol:

Kad je vec dupli, da iskoristim, po meni je izgledalo grozno, ali oni koji su jeli nisu imali zamerki :)

Edited by aram

nije, nasmejalo me je :)

pazi, potrudila sam se i čak izmislila reč - oblačast, ahahahaha

Edited by fluffy

jesi, proverila sam u recniku, nema je, tvoja je izmisljotina :)

lešnik pletenicu

morala sam da razmisljam koja je to, posto se u mojoj kuci zove anakonda  :lolol:

obican krem sir tu zavrsava posao. ako je peces u duguljastom kalupu umesto u tepsiji moze da zadovolji i estetski kriterijum.