Jump to content

Strana vina

Featured Replies

Indy said:
+ (važi, naravno, i za ex-YU vina)+Sa dolaskom toplijih dana u većinske forumske teritorije skrećem 1 pažnju na nešto što se ponekad gubi iz vida - temperatura vina! Videćete iz saveta Robert Geddes-a (Master of Wine), preporučuju se uglavnom znatno niže temperature nego što ljudi većinom primenjuju (posebno za crvena vina), a definitivno niže od slavne "sobne temperature", posebno leti u Srbiji & okolnim kontinentima:Evo nekih referenci:Laka slatka vina: 5-10?C (u frižideru preko 4 sata)Laka - aromatična - bela vina: 8-12?C (fridž: 2 h)Laka crvena: 10-12?C (fridž: 1.5 h)
Drago mi je da su sada te nesto nize temperature i ozvanicene.Stoji uvek neka sobna temperatura a ako nemash klima uredjajonda moze i 30 stepeni da bude.Prekjuce sam pila ( od vas ovde naucila) Chardonne -Radovanovicu nekoj kafanici u Indijevohj rodnoj i voljenoj varoshi.Jako fajn vino,ali je za moj ukus bilo malo toplo ili nedovoljno hladno.Napolju je bilo preko30 stepeni.Indy ,mnogo ti je lepa varos :wub: Naveo si Sp?tlese kao dezertno vino. To nije bash dezertno vino, a i pijega svet bash kao sto ga i ti preporucujesh za uzivanje.Ja pod dezertnim vinima podrazumevam nesto uzasno slatko i lepljivo,nesto kao proshek. U Firenci ima neko vino (zaboravila ime) koje ti uvek dajugratis u kafani sa nekim tvrdim kolacima od badema ( i njima zaboravila ime).

Edited by Teja

Indy said:
Malbec je sorta popularna u Argentini (i drugde). Osnovna je sorta u franc. regionu Cahors (pod imenom Auxerrois, a u Bordeauxu - C?t... ima oko 400 sinonima). Ima ovde lepo o njemu ... grožđe je yummy za jelo, ko se nađe u blizini Malbec vinograda.
+ 1 lepa slička berbe malbeka u Argentini, poharana iz New York Timesa, koji donosi i 1 fini tekst o pristupačnijim argentinskim malbecima. (Deo tog teksta ću preneti i na temu o cenama vina, jer je vrlo zanimljiv.)11wine600ly4.jpg
  Teja said:
Naveo si Sp?tlese kao dezertno vino. To nije bash dezertno vino...
Spaetlese spada u ponajbolja dezertna vina (dezertno = slatko... zvanična definicija za dezertno vino u USA je 14-24% alkohola, što znači da obuhvata i mnoga "suvlja" vina).
chardyoc6.jpgJoš jedno neskupo, a simpatično, from down under (možda sam već spominjao, ne sećam se) - Westend Outback Chardonnay (unwooded) 2005... Dakle, nema ovde većih komplikacija - ukus Chardonnay-a iz vrućih krajeva (dakle, ta sorta je neverovatna u kakvom rasponu klimata daje OK rezultate!) Na nosu preovlađuje dinja, a na nepcu citrusi... mekano i pitko, to bi bilo to, nema ničeg više. Za uz neku belu ribu, možda i dosta. Cijena - prava sitnica (oko 8 austr. dolara, na veću količinu još i manje, mislim da ceo karton mož' da izađe cca 50 dukata u euro-parama). Cheepnis. cool.gif (1 stvar je sigurna - ovde nema gimmicks).

Edited by Indy

BGhost said:
Mislim da sam to isto prosle godine u Beogradu platio oko 15 evra.
idi trazi da ti vrate pare, u maxiju je 550 kinti
  • 2 weeks later...

jedan fini cika mi preporucijo ovo vince, i stvarno je, apsolutni sanpijon za fine devojcice....IMG_3444.jpg:wub:

hehe jel se secas sta si radila posle i kakav je bio morning afterobratiti paznju na definiciju GRAPE WINE;))))

definicija grape wine? zar nije ista ko i za bilo koje drugo voche wineobrati paznju na % alc. by vol., kapiram da bi bilo potrebno bar 5 flasa na nas tri da bi se tako napile... zato sam i rekla da je vince pravi sanpijon za devojcice

Hippie said:
...obrati paznju na % alc. by vol., kapiram da bi bilo potrebno bar 5 flasa na nas tri da bi se tako napile... zato sam i rekla da je vince pravi sanpijon za devojcice
Neznam kolko je uobičajeno da ima alkohola sangria, ali pamtim pijanstva, od iste, po nekim sangria barovima u Portugalu. Nedaj bože, da se još pojede voće sa dna, sećam se natopljenih pomorandži, pa se posle ne sećam... cool.gif
  C žeton said:
Neznam kolko je uobičajeno da ima alkohola sangria, ali pamtim pijanstva, od iste, po nekim sangria barovima u Portugalu. Nedaj bože, da se još pojede voće sa dna, sećam se natopljenih pomorandži, pa se posle ne sećam... cool.gif
ahaha, bingo, 1 noć u sangria baru u lagošu i probismo budžet samotako.
  C žeton said:
barselona, sangria, ja i voće, iako sam znala za jadac. spektal.

Edited by MaryPoppins

MaryPoppins said:
barselona, sangria, ja i voće, iako sam znala za jadac. spektal.
kako ta sangria deluje :wub: prosle godine sestra, mama i ja u Barsi. vecera. sangria. tri bokala.posledica: mama startovala mladjahnog i zgodnog konobara.onako. klizeci. valjda da pokaze cerkama kako se to radi.

nja.... ochu i ja u neko spansko selo da ga pijem direkno tako svezo umuchkano i uvochkanoovaj Kastaneda sto sam ja nasla u nekom world marketu ima 7% alkohola... svega šes dolara.... posle sam nasla i "Real Sangria", apsolutno ne mozh prichi Kastanedi :wub:

a272dn6.jpga266vh6.jpga273ym0.jpga267ht6.jpg Od septembra stizu ova vina jos neka iz iste kuce u MAJKU SRBIJU.

Specijalno za GAZZU jer znam koliko je odusevljen ovim vinima.