Jump to content
IGNORED

O imenima


Glen Livet

Recommended Posts

za početak mi nisu jasna imena na -ić.npr. Milić Vukašinović, Pavić Obradović, Batrić Jovanović, nema ih puno da znam. zašto imaju imena u obliku prezimena?

Link to comment
  • Replies 697
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • расејан

    80

  • bus

    68

  • FranziskaKafka

    61

  • Waldorf

    37

za početak mi nisu jasna imena na -ić.npr. Milić Vukašinović, Pavić Obradović, Batrić Jovanović, nema ih puno da znam. zašto imaju imena u obliku prezimena?
Да нису деминутивчићи? Као оно мало т, тић.
Link to comment
Zvuci mi kao logicno objasnjenje. Mada ne znam da li to vazi kod imena Bogic - "mali Bog"? :unsure:
sad si me podsetila na nešto: postoji li muško ime Bog? ima Božidar, Bogoljub, Bogdan a od ženskih Božana, Božica, Bogdanka ali baš Bog nisam do sada čuo. kao ni Isus, što je tipično za pobožne latinoamerikance (Jesus - Hesus).dobiješ sina i daš mu takvo ime, npr. Bog Mišković ili Isus Janković, oba imena su vrh nema jačih zar ne? po mnogo čemu je naš narod sličan latinosima, pa što ne i po hrišćanskoj formi verovanja preko paganske suštine.
Link to comment
sad si me podsetila na nešto: postoji li muško ime Bog? ima Božidar, Bogoljub, Bogdan a od ženskih Božana, Božica, Bogdanka ali baš Bog nisam do sada čuo. kao ni Isus, što je tipično za pobožne latinoamerikance (Jesus - Hesus).
Bas zato mi je ovo ime bilo interesantno kao primer. Ako je u pitanju autenticno ime, pa je onda od njega nastalo prezime Bogic, tada bi ovo "mali Bog" moglo da ima smisla (mozda datira iz predhriscanske tradicije? :unsure: ). Jedino mi jos pada na pamet ime Bogo (ako postoji uopste, izmisljam sad ) iz koga nastaje prezime Bogic, pa dolazimo do imena Bogic.
Link to comment
Да нису деминутивчићи? Као оно мало т, тић.
Јесте. Уосталом, и сама презимена на -ић су деминутивчићи. Код нас то није толико очигледно, јер се ми генерацијама уназад презивамо нпр. Петровић по неком претку Петру.Руси, међутим, имају и лично и породично презиме, а лично је настало додавањем суфикса „-ич” (у женској варијанти „-на” или неки други суфикс са „а” на крају). Тако нпр. за Аркадија Фомича Смотановског одмах знамо да му се отац зове Фома (Тхома), па је због тога Аркадиј „Фомич” – „мали Фома”.Е сад, ако се Ирина Николајевна Белосветска уда за Аркадија Фомича Смотановског, она постаје Смотановска, али не и Фомина, него остаје Николајевна, јер јој је отац и даље Николај.Идем сад да се дивим самом себи како сам ово објаснио...
Link to comment

da zaista si to lepo objasnio Waldorfe, čestitam.iznad je Franciska pomenula prezime Vukić i ako se ne varam najviše prezimena ima Vuk- u korenu, plus još gomila prezimena sa izvedenim nadimkom u korenu (Vule, Vujo, Vučko...) evo nekoliko kojih trenutno mogu da se setim:VukićVukićevićVukomanovićVukmirovićVuksanovićVukovićVukadinovićVukajlović...VulićVulićevićVulovićVujovićVujkovićVučkovićVučićevićVučićVučinićVučenović...

Edited by Glen Livet
Link to comment

iz nekog razloga nabrajanje i izgovaranje prezimena mi pričinjava zadovoljstvo. nekih samo zbog zvučnosti a nekih zbog predistorije koja se etimološki može naslućivati. npr:KriještoracKurčubićGuzijanšilobadDišljenkovićMalobabićMasnikosaČkrkićOcokoljić (Oca-kolje-ić = patricid)Krkobabić (Krka-babu-ić = incest/nekrofagija)

Link to comment

Meni je uvek bilo zanimljivo da što je prezime 'zvučnije' (da ne kažem neku drugu reč), to se osoba njime više ponosi. :) Da se prezivam Masnikosa, mislim da bih ga promenio prvom prilikom. cool.gif

Link to comment

pa pazi, neki, možda i većina nezadovoljnih će promeniti (npr. znam za Guzijane koji su promenili u "zvučnije") a neki će prevazići tu neprijatnost i ponosno nositi svoje prezime.neka prezimena kao da su zapatila grešku pri popisu: ( C)miljanić, (Č)krkić, V(i)dović, i čudo jedno kako ljudi koji se tako prezivaju nemaju želju da tu slovnu grešku isprave, ako su je uopšte i svesni jer prezime je stvar nasleđivanja i porodične tradicije pa se uzima zdravo za gotovo.a neka su očigledna pakost i neslana šala od strane komšija koji su u odsustvu domaćina "pomogli" popisničarima (npr. Ubiparip, Dronjak, Masnikosa...)... sad kapiram zašto je etimologija zanimljiva, zato što je neka vrsta reverznog inženjeringa. samo iz jedne reči (imena, pogotovo prezimena) mogu se rekonstruisati prilike i okolnosti iz života čitavih generacija, recimo kao što geolozi iz slojeva sedimentnih stena "čitaju" promene klime ili životinjkih vrsta. tako i prezimena imaju visoku sedimentaciju.

Edited by Glen Livet
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...