Jump to content

No job, no money, you're f***ed

Featured Replies

cedo said:
Da li se uopshte otvaraju nova radna mesta ili je ovo chistilishte?
otvaraju se. evo, ovaj stari nema vremena ni da umre :wicked:
  • Replies 374
  • Views 40.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

gold%20teeth.png

Nije da nemaju smisla za humor...

• Author
tmssa090212.gif

cut costs, cut costs, cut costs...da nebi davali otkaze. Malo preko 300 ljudi je dobilo otkaze do sada u firmi u kojoj radim poslednjih 10 godina - Nokiji. Vredi spomenuti da je zatvorneni saj bio situiran u Finskoj. Naravno, svi otpusteni ce biti "pazeni" do kraja godine.Kriza se oseca i ova godina ce biti izuzetno teska. To vazi i za ostale kojima je prozivodnja mobilnih jedna od glavnih delatnosti. Erikson sece 25% radne snage, Motorola i vise. U poslednjoj cetvrti prosle godine je, po prvi put u istoriji industrije mobilnih telefona, velicina marketa pala u odnosu na trecu cetvrtinu. Jedino je Nokia uspela prijaviti dobit iz top5. LG, Samsung, Motorola i Erikson su prijavili gubitke.Situacija u mom deparmentu je so sada solidna (R'n'D - UI & middleware software) i nadam se da nece biti nikakvog ili barem ne preteranog pojedinacnog odpustanja. U principu, prvo nastradaju manji sajtovi sa manjim strateskim znacajem a moj ima oko 1600 dusa. Nas je oko 250 u mom odenjenju i trenutno imamo jako dobre ocene za performance i strateski smo vrlo jaki - cak smo dobili i bonuse :D . Nikako ne bih voleo da moram imati sastanke sa svima te odpustiti nekih, recimo, 20%. Neprijatnosti otpustanja se naravno sporadicno i dese ali atmosfera straha i krize tesko da moze biti preterano dobro orudje za motivaciju u skandinaviji. Ili da zatvore celi sajt ili vrlo minimalna smanjenja headcount-a bazirana na perfomance score. U svako slucaju smanjejna troskova su do sada ogromna sa cinjem da ne dodje do promene ljudstva. Inace verujem da je trenutna situacija izvanredna za osvajanje veceg dela marketa jer ocito vecina drugih ozbiljnih igraca zesce krvari. Do sada je Nokia vazila za izuzetno fleksibilnu kompaniju i bice interesantno ako da vidimo da li smo i danas stvarno takvi.

Ajde neka je neko i ovde izashao sa brojkama, ma koliko chudne bile.Usput evo i vidjenje dobro poznatog choveka.

Edited by cedo

i kod mene u firmi je doslo do poteza izazvanih krizom. na srecu je firma tkzv. family business i nije na berzi, a kako su prethodne godine bile veoma uspesna onda je firma nakupila poprilicno kapitala. uvedene su mere stednje. manje vazni projekti su stopirani, kao i veliki projekat izgradnje novih proizvodnih hala vredan nekoliko miliona ?. nema vise letenja u business klasi, reduciraju se prekovremeni sati, zbog bilansa se mora godisnji iskoristiti do kraja godine, zaustavljeno je zaposljavanje novih ljudi (osim u nekim odeljenjima),itd... firmi inace u svojoj bransi (sealing industry) deli drugo mesto sa 18% marketshare (vodeca firma ima 35%). glavna dva konkurenta su americke firme, na berzi i nalaze se u debeloj krizi, pa su moji resili da upravo sad krenu u napad na konkurenciju. vec su se sales manager za evropu i emea i jedan od najvecih strucnjaka za rafinerije kod nas javili da traze posao. ono sto mi se dopada je da su glave firme odmah posle januarskog bilansa napravile "zbor radnih ljudi" i odmah objavili trenutnu situaciju i planove stednje, i toga se drze veoma strogo.

• 2 weeks later...

Bice zanimljivo pratiti razvoj ove situacije...

Reveal hidden contents

Naravno, ne na recessionwire...

• Author

Naravno da ne, to je sajt za urban professionals pogodjene recesijom, tako da ne znam zasto si se nasao prozvan da komentarises.

Edited by Indy

I big 4 krenule da seku po BG officeima.

Do sad su se dobro drzali, ali evo otpustaju i traze jos kinte...picture1a.pngS njima sam on/off od 1998.

Indy said:
Naravno da ne, to je sajt za urban professionals pogodjene recesijom, tako da ne znam zasto si se nasao prozvan da komentarises.
Aj hejt japis, sta da radim...