kralj Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 Najbolje ti je da odeš u vojni arhiv (zgrada vojnog i vojnotehničkog instituta na Čukarici). Em možeš da na licu mesta konsultuješ svojevremeno veoma ljubazne zaposlene (za koju svrhu ti treba, da li ti trebaju namenski projektovani vojni objekti kao npr. generalštab ili i oni koji su prenamenom postali simboli vojne arhitekture kao recimo dom vojske, etc), em tamo možeš da nađeš priloge koji ti trebaju. Za pristup dokumentaciji moraćeš da imaš neki papir (bar je ranije tako bilo)... Inače, na netu se nećeš preterano ovajditi, sve je to tretirano kao vojna tajna.
namenski Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 (edited) Možete li da predložite Top 5 do 10 primera vojne arhitekture 19. i 20. veka u Srbiji ili makar bivšoj Jugoslaviji i neke izvore informacija o njima, bilo internetske, bilo bibliotečke? Od interesa su fotke, planovi, neke osnovne informacije o korišćenju tokom decenija... Meni su na pamet pale samo well-known landmarks po Beogradu i Novom Sadu (ministarstvo, akademija, zgrada RV u Zemunu, varadinska kasarna i ona jodna banja u Futoškoj, van toga fazon Željava i da izgooglam čega ima po moru), a pitan sam da pomognem oko mini-prezentacije na tu temu i nešto kapiram da vas ovde ima dovoljno koji biste umeli da posavetujete. -_- Obradi, ili barem pomeni jer do sad nije niko, one nemacke tipske blokhauze od crvene cigle poredjane uz pruge po Srbiji, ima oh nekoliko i u Beogradu/okolini, u nekima se i stanuje. Nema prakticno ni jednog zeleznickog mosta ili propusta koji sa svake strane nema po jedan. Mislim da i iznad plaze Jaz u CG imas odlicno ocuvane italijanske bunkere iz Drugog svetskog rata, na onom brdu iznad Budve, Mogren bese. Edited March 29, 2014 by namenski
dekki Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/terazije/izmedju_sivih_zidova_bivse_austrougarske_kasarne.14.html?news_id=261468
расејан Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 (edited) Колико страна ће имати пропис ЕЗ о једином исправном методу везивања пертли? Ахм, погрешан топић. A и чланак је у 15:00, на фотку напишу оно чега у чланку нема. Edited March 29, 2014 by расејан
namenski Posted April 14, 2014 Posted April 14, 2014 National Mining Museum ScotlandLady Victoria CollieryNewtongrangeMidlothian A pale su ili su trebale da padnu neke nagrade za arhitekturisanje.
Zaz_pi Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 (edited) Mozda vise za gradjevinarstvo ali evo kako izgleda osnova buduce najvise zgrade evrope, Lahta centar-Sankt Peterburg(463m) Kako treba da izgleda kada se zavrsi: edit: Ovo ce biti i najseverniji supervisoki objekat(>300m), msilim i jedini na toj geografskoj sirini, posto se SP nalazi U nivou Aljaske. Edited May 15, 2014 by Zaz_pi
Zaz_pi Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 A, ovako izgledaju trenutno najvise zgrade u Evropi: I moja omiljena u toj grupi
Zaz_pi Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Za kraj malo neoklasike i baroka iz Sankt Peterburga ;)
kralj Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Fenomenalno. Čuo sam skoro za definiciju Lenjingrada kao grada u HDR-u. Kule na gomili, pa još ovako raznorodne, nikad neću razumeti. Je l' to jedan arhitekta radio ili se zapljunuo kulom kako je koji stigao?
Zaz_pi Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Grad je gradjen po velikim uticajem italijana i francuza. Iako je uzor pri gradnji bio Amsterdam(posto je Petar Veliki hteo da iskopira holandski model u Rusiji. Cak i danas Holandij i Rusija imaju izuzetne odnose sto se videlo i na primeru ZOI u Sociju, potpuno apsurdno, ali to je neka druga prica. Cak i danas Rusi kopiraju holandske objekte i to bas u Sankt Peterburgu, sto cu ti pokazati). Italijan Trecini je zapoceo sve, gradeci ga u pravougaonim kanalima, i baroku. Kasnije se razvio ruski barok i mislim da je Sankt Peterburg najbolji primer barokne arhitekture na svetu. Od ovih objekata je krenuo Sankt Peterburg da se razvija: Tvrdjava Sv. Petra i Pavla. Inace, dugo vremena zatvor u kome su bili zatoceni: Kropotkin(osnivac anarho-sindikalizma), Dostojevski, Gorki, Bakunjin, Trocki, Tadeus Koscuski...Josip Broz Tito, kao austrijski vojnik zarobljen na Istocnom frontu. Upravo ce tu doci u kontakt sa komunizmom, mozda mu Filipenko ispravi ;) Danas je crkva, koju je osmislio Trecini, mesto gde su sahranjeni ruski carevi/carice iz porodice Romanov(od Petra Velikog do Nikolaja II) Zatim je dosao francuz-Zan Batist Leblon, koji pokusava da prenose franucski stil, narocito u pravljenju cuvenih francuskih basta poput Versaja. Inace Leblon, koliko znam, jedno vreme, radio za francuksog kralja. Park ispred, Letnja basta, je upravo on stvorio. Ne vidi se ali je park sa raznim figurama, fontama...u francuskom sitlu, ovako nesto: Desna basta su Marsova polja i nije on radio. Marsova polja su nekada bila mesto okupljanja vojske, vojnih parada...Zato se i zovu Marsova. Ovo su objektis koje stoje oko polja: 1 - Mikhailovsky Castle2 - Summer Garden3 - Swan Canal 4 - Field of Mars5 - Barracks of Life Guards Pavlovsky Regiment6 - Russian Museum (Mikhailovsky Palace)7 - Church_of the Savior on Blood8 - Kazan Cathedral9 - Church of St.Catherine (Catholic)10 - Vladimir Cathedral11 - Alexandrinsky Theatre12 - Saint_Petersburg City Duma (Old) Inace za vreme Oktobarske Revolucije tu je sahranjeno mnogo revolucionara. I, tako, imas toga mnogo. Ruska aristokratija se izivljavala. Sam stari deo grada(Petrograd ima 5 miliona stanovnika) je pod zastitom UNESCO-a. Lahta centar je trebao da se gradi blizu starog dela grada ali je UNESCO i sud u Sankt Peterburgu zabranio da se gradi jer bi unistio pogred na grad, pa su moralo da ga udalje nekoliko km u novi deo grad. Imas puno zamkova i izvan samog grada poput cuvenog Letnjog dvorca. Naravno tu je Zimski dvorac, poznatiji kao Jermitaz(muzej sa najvecom postavkom na svetu) Impozantiji je unutra.
Zaz_pi Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 (edited) Ali ja vise volim ulice po starom delu grada, ovako nesto: Da viidis kako to urbanisticki izgleda: Ima tu dosta i kica ali definitivno jedan od najlepsih gradova na svetu i veoma cudno da se nalazi u Rusiji Rekao sam da i danas kopiraju Holandjanje. U Finskom zalivu, gde se nalazi SP, se nalazi ostrvo Kronstad(cuveno po pokusaju kontra-revolucije) i u poslednjih par godina je izgradjen nasip dugacak preko 25km koji spaja obale Finskog zaliva i Kronstad po uzoru na holandske nasipe: Ovo je prsten autoputa, preko 100 km, koji je vecim delom izgradjen u poslednjih 10 godina i koji je kostao ogromnu sumu novca. Ostrvo Kronstad u pozadini Evo kako to izgleda kada se vozis: http://www.youtube.com/watch?v=5YG0bTlOxEo Predlazem da vidis sta su napravili http://www.youtube.com/watch?v=-StiDPYWb_Q http://www.youtube.com/watch?v=8_e3ylWEK8s http://www.youtube.com/watch?v=1btzX99IgLY PS Kronstad Iz ove luke je misija sa vodecim brodom Vastok krenuo prema Juznim morima 1819 i upravo ce ta misija otkriti poslednji kontinent na Zemlji-Antarktik i mapiratu mnogo ostrva u juznom Tihom okeanu. Vec sam rekao da je ovde pokusana i Kontra-revolucija 1921 PPS Ne treba zaboraviti ni Sovjetsku arhitekturu, narocito metro, najdublji na svetu. Edited May 15, 2014 by Zaz_pi
namenski Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Град су, иначе. изградили присилно довођени да кулуче руски сељаци и шведски ратни заробљеници: цени се да је током Петровог живота умрло 100 - 150,000 људи, а све под супервизијом Петровог велможе Александра Мењшикова. Такозвана руска интелигенција 19. века је Петроград називала градом изграђеним на сељачким костима...
Zaz_pi Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Ne bas, u pocetku-da. Grad se gradio i sirio mnogo i posle Petra. Ono sto je cinjenica da se zestoko preterivalo i divljalo.
MancMellow Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 Sve drugo na stranu, ove fotke i klipove treba pokazati svakome ko kaze da ce PV biti nekakav "novi Putin". Oce...
Recommended Posts