Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Arhitektura

Featured Replies

nesto skroz drugačije - pomalo zapostavljeni žanr porodičnih kuća

casa-no-meco-fabio-ferreira-neves_1.jpg?1730241777

Casa do Meco / Fábio Ferreira Neves, 2023.

05-axonometrie-5.jpg?1730241764

Pored uobičajene promišljene jednostavnosti portugalskog pristupa formi, boji i teksturi,

valja obratiti pažnju na umešno gradiranje unutrašnjih prostora.

Jasno zoniranje aktivnosti, kuvanje & ručavanje odvojeno ali ne i izolovano,

spavaće sobe sa izdvojenom garderobom, izlaz u odgovarajući komad dvorišta u srazmeri 

sa unutrašnjim prostorom na koji se naslanja,

dok šarmantni kicoški polusjajni lak na štalskim vratima dodaje potrebnu nonšalanciju i samoironiju.

casa-no-meco-fabio-ferreira-neves_4.jpg?1730241764

Kritika ide najpre na račun neorganizovanog oluka i kišne kanalizacije (800 mm taloga godišnje),

te će paluba brzo da degradira i usput uprska zidove, a plitke strehe takođe pustaju zidove u neravni boj sa suncem i kišom.

Provetravanje krovnog pokrivača nije realizovano - doduše, moguće je da nad terasama to i nije presudno,

s obzirom na vetar i blizinu okeana.

Edited by makaronee
slovce

• 1 month later...
  • Replies 1.6k
  • Views 180.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Unutrašnjošću sam se manje bavio i gotovo da je nisam fotografisao. Iznenađenje mi je bilo (još ranije dok sam samo čitao o ovom zdanju) da se izabere staklo kao dominantni materijal za glavni ko

• juce napravili jednodnevni izlet do Buffaloa, a medju glavnim zadacima nam je bilo da vidimo nestvarno lepu Frenk Lojd Rajt-ovu Martin House koja je nekako uvek u senci cuvene kuce na vodopadu iako je

• I*m with the pilots
    I*m with the pilots

Valensija, raj           Ovo ^ je zgrada levo:       Imam mnogo vise slika vrata i ulaza tokom prve posete gradu, moracu da

Posted Images

image.png.3f1a6b9c84973f1ed77ed7a9a70db286.png

čardak

On 1. 11. 2024. at 14:16, makaronee said:

nesto skroz drugačije - pomalo zapostavljeni žanr porodičnih kuća

casa-no-meco-fabio-ferreira-neves_1.jpg?1730241777

Casa do Meco / Fábio Ferreira Neves, 2023.

05-axonometrie-5.jpg?1730241764

Pored uobičajene promišljene jednostavnosti portugalskog pristupa formi, boji i teksturi,

valja obratiti pažnju na umešno gradiranje unutrašnjih prostora.

Jasno zoniranje aktivnosti, kuvanje & ručavanje odvojeno ali ne i izolovano,

spavaće sobe sa izdvojenom garderobom, izlaz u odgovarajući komad dvorišta u srazmeri 

sa unutrašnjim prostorom na koji se naslanja,

dok šarmantni kicoški polusjajni lak na štalskim vratima dodaje potrebnu nonšalanciju i samoironiju.

casa-no-meco-fabio-ferreira-neves_4.jpg?1730241764

Kritika ide najpre na račun neorganizovanog oluka i kišne kanalizacije (800 mm taloga godišnje),

te će paluba brzo da degradira i usput uprska zidove, a plitke strehe takođe pustaju zidove u neravni boj sa suncem i kišom.

Provetravanje krovnog pokrivača nije realizovano - doduše, moguće je da nad terasama to i nije presudno,

s obzirom na vetar i blizinu okeana.

Lepo i hladno, kapiram da bi neko ko stanuje oplemenio zidove slikama.

Ono što ja ovde vidim kao problem jeste nedostatak običnih prozora za sve tri prostorije koje jedino imaju vrata, a nikakvu nadstrešnicu.

nesto izmedju stale i magacina za robne rezerve

@Šumejker-Levi 9 Za nadstrešnicu iznad staklenih vrata spavaćih ću se složiti da bi povećale udobnost korišćenja i produžile vreme kada bi prozor/vrata mogli biti otvoreni, bez bojazni od poplave usled kose kiše, odnosno smanjivale letnje osunčanje. S druge strane, nadstrešnica formirana strehom bi radila samo kod krajnje (severne) spavaće, dok bi se za druge dve moralo naći neko različito rešenje, van opšte konture spoja zida i krova - a to je očigledno izlazilo i van zadanih kontura stila i oblikovnog postupka.

Biće zanimljivo proveriti kroz nekoliko godina neće li se pojaviti kakva markiza ili pergola.

On 30. 6. 2024. at 23:50, Lancia said:

Koliko je danasnja Beogradjanka funkcionalna zgrada, da li je uopste nastanjena?¿

Prodata je, renoviarana i mislim da je u potpunosti nastanjena. Kako to izgleda na terenu - ne znam, još nisam bio tamo.

Negde u isto vreme je sagrađena i Monparnašanka pariška, ali sa neuporedivo manje gracije i kreativnosti, pogotovo u rešenju fasade.

Čak bi se i u glavnim gradovima oblakodera, Pešićev istakao (nenamerna igra reči).

Šteta što je stvaralački potencijal u krupnim formama zarobio tzv. crkvenim kanonom.

image.jpeg.ed52d7ff867bbf0cc10a7acd46721b64.jpeg

Kako kaže lokalni vic, najbolji pogled na Pariz je sa kule (210 m) - jer se sama ne vidi.

Nekoliko godina posle izgradnje je doneta uredba o ograničenju visine zgrada - 37 m, potvrđena prošle godine, posle liberalizacije 2010. - 180 m za poslovne zgrade, 50 za stambenjake.

wiki'vaki, wiki'naki...

uglavnom, WikiHouse.

otkako su se pojavile prve ideje & mogućnosti, povremeno proveravam dostignuća & primene.

tipologija i tehnologija je montažna kuća, od blokova - poput lego 'kockica',

elemenata od 'drvenih' ploča krojenih na CRC mašinama, 

sklepanih (baš tako) prvo u prostorne komponente, a zatim spojenih u šasiju.

prednosti su očigledne.

rezerve koje imam su najpre u domenu kvaliteta sirovine (šperploča, OSB)

odnosno emisije formaldehida, pogotovo u uslovima dobre zaptivenosti,

što iziskuje mehanički indukovano provetravanje.

sledeći nedostatak je, u režimu stalnog stanovanja - mala masa,

odnosno nevelika termoinertnost.

za pojedine korisnike, ograničenje raspona i svetle visine bi moglo da ne zadovolji očekivanja existenzminimuma. 

prepreka je i strah od požara, mada bih se ja najpre plašio onog 451 stepena (F)..

kako bilo, nastavljam da pratim, 

sve u nadi da ću uz određen splet okolnosti - i da podignem.

• 2 weeks later...

Pozdrav, zanima me da li postoje knjige koje se bave arhitekturom u doba bivše Jugoslavije i spomenicima narodno oslobolicke borbe?

Pogledajte ceo niz

ova A frame kuća je topčina, uz male modifikacije

a pećina mi je too much, baš ne mogu da se odredim

Kako god, generisala je milion dolara prihoda, a samo iz tog razloga je i napravljena... 

Instagram je čudo.

Trebali su nam milenijumi i milenijumi da ispuzimo iz pećina, a sad se opet vraćamo u iste :isuse:

Nema nam spasa def. 

Edited by Filozof manijak

3 hours ago, Desetka said:

Pozdrav, zanima me da li postoje knjige koje se bave arhitekturom u doba bivše Jugoslavije i spomenicima narodno oslobolicke borbe?

Pogledaj ovde. Ima dosta knjiga u pdf-u.

Iz kompleta Umetnost na tlu Jugoslavije, ova. Bude je nekad na Kupindu.

Bila je i “Arhitektura Jugoslavije 1945 - 1990” Ivana Štrausa. Ali ne znam kakva je. 
Da li, možda, ima neko izdanje Arhitektonskog na temu?

Nije knjiga, ali pade mi na pamet https://www.arhivamodernizma.com

Edited by Boksi