July 7Jul 7 2 hours ago, Emerald said:Da nisi zaboravio Aleksandra Karadjordjevica, kralja, ne kneza.Pomenuti Sokolovica a ne Aleksandra, koji je bio centrlani stub stvaranja bezbedonosne arhitekture u Centralnoj Evropi sa "Malom Antantom" ili stvaranja granica, poput Turske, sa Mirom u Lozani 1923 pa onda stvaranja "Balkanskog saveza" 1934.Nije u rangu Broza jer ipak nije dovodio africke zemlje u Beograd, koje tada nisu ni postojale, tako da je globalno manje uticajan od Broza ali znacajan u medjunarodnim okvirima.A što znam, tanka bila ta Acina Mala Antanta, suturisala se na prvi udarac.O Mehmed Paši slabo se pisalo. Bio je velika mačka. Ali sasvim drugo vrijeme, posledično i kontekst. Takođe Tile i Mehmed se izborili od nule, Aca naslijedio krunu, pa viđi koliki je njihov delta iks.
July 7Jul 7 1 hour ago, milfisland said:O Mehmed Paši slabo se pisalo. Bio je velika mačka. Ali sasvim drugo vrijeme, posledično i kontekst.On je devširmom priveden imperiji kojoj je odano služio. Ponašao se u skladu sa identitetom koji je zadobio.Većinu svog "premijerskog" mandata proveo kod dvojice sultana Selima Pijanice i njegovog sina, mislim Murata koje aktivna osvajačka politika nije preterano zanimala (nego lična uživanja), pa im je trebao neko ko je iskusan i pouzdan za državne poslove.Stradao u atentatu, koji je uglavnom tumačen kao osveta derviša, a možda u dubljoj pozadini i harema (sultana.)Edit: Svoje istorijske zvezdane trenutke doživeo je posle šezdesete godine života. Trebalo je mudrosti, a i sreće, da posle višedecenijskog služenja, dočeka svoju životnu šansu. Edited July 7Jul 7 by alkibijad
July 7Jul 7 Slazem se sa tvojim komentarom, ali mislim da treba dodati da je, kada je rec o srpskim interesima, Mehmed-pasa je imao ogroman istorijski znacaj zbog obnove Pecke patrijarsije. Njena jurisdikcija tada se prosirila znatno zapadnije od Drine nego ranije. Do tada Pecka patrijarsija nikada nije imala toliki uticaj na tim prostorima.Mi ni danas ne znamo pouzdano kakva je bila verska struktura Bosanske Krajine, Like, Korduna i drugih oblasti zapadno od Drine sredinom 16. veka.Nazalost, kod nas se verska pripadnost cesto poistovecuje sa nacionalnom, pa je samim tim i uticaj Mehmed-pase na srpske nacionalne interese bio veliki.Ne kazem da je on to svesno uradio, vec da su se u tom trenutku poklopili turski i srpski interesi.
July 7Jul 7 Just now, nbg1 said:Slazem se sa tvojim komentarom, ali mislim da treba dodati da je, kada je rec o srpskim interesima, Mehmed-pasa je imao ogroman istorijski znacaj zbog obnove Pecke patrijarsije. Njena jurisdikcija tada se prosirila znatno zapadnije od Drine nego ranije. Do tada Pecka patrijarsija nikada nije imala toliki uticaj na tim prostorima.Mi ni danas ne znamo pouzdano kakva je bila verska struktura Bosanske Krajine, Like, Korduna i drugih oblasti zapadno od Drine sredinom 16. veka.Nazalost, kod nas se verska pripadnost cesto poistovecuje sa nacionalnom, pa je samim tim i uticaj Mehmed-pase na srpske nacionalne interese bio veliki.Ne kazem da je on to svesno uradio, vec da su se u tom trenutku poklopili turski i srpski interesi.To sa obnovom Pećke Patrijaršije se dogodilo sedam godina pre nego što će Mehmed postati veliki vezir, pod drugim velikim vezirom (da li je bio Rustem-paša koliko me pamćenje služi ) i pomalo je više vezano za legendarnu priču, ali prihvatam da su i legende i mitovi delovi prošlosti. Da se našalim, možda je Mehmed-paša bio ministar vera i dijaspore pri Sulejmanovom divanu, pa zato veza. ;) Edited July 7Jul 7 by alkibijad
July 7Jul 7 28 minutes ago, alkibijad said:To sa obnovom Pećke Patrijaršije se dogodilo sedam godina pre nego što će Mehmed postati veliki vezir, pod drugim velikim vezirom (da li je bio Rustem-paša koliko me pamćenje služi ) i pomalo je više vezano za legendarnu priču, ali prihvatam da su i legende i mitovi delovi prošlosti. Da se našalim, možda je Mehmed-paša bio ministar vera i dijaspore pri Sulejmanovom divanu, pa zato veza. ;)Tesko je poverovati da je slucajno upravo Makarije Sokolovic postavljen za patrijarha.
July 7Jul 7 2 minutes ago, nbg1 said:Tesko je poverovati da je slucajno upravo Makarije Sokolovic postavljen za patrijarha.Sta je sada istina, lebac ti poljubim (palo mi na pamet da otvorim bosansku wiki )https://bs.wikipedia.org/wiki/Mehmed Pasa Sokolovic Rane godineO Mehmed-pašinim ranim godinama u izvorima nema mnogo podataka, a zbog čestog korištenja njegovog lika u popularnoj kulturi stvorena je poprilična zbrka između realnog i fiktivnog. Poznato je da je sin Džemaludin Sinan-bega i da je rođen u selu Sokolovići pored Rudog. Sokolović je denonim koji je izveden iz njegovog mjesta rođenja. Njegov otac je imao dva brata i sestru, koja se udala za Sinan-bega Boljanića, starijeg brata Huseina-paše Boljanića. Informacije o njegovoj porodici se iz popularne kulture često prenose u udžbenike što je stvorilo nekoliko problema u vezi Mehmed-pašinog identiteta. Prvi problem je njegov odnos sa Makarijom Sokolovićem. Ni u jednom osmanlijskom izvoru se Makarije ne navodi kao njegov brat, a historičari smatraju da mu je mogao biti tek daleki rođak, a vrlo moguće ni to s obzirom da je Makarije iz Pive, a pivskim Sokolovićima prezime je nastalo kao patronimik. Također predanja o imenu Bajo, monaštvu ili gradnji crkve za majku su bez ikakvog naučnog utemeljenja.
July 7Jul 7 6 hours ago, Mel said:Aca je overall vladar sa vrlo negativnim impactom. Po meni sa gorim nego Tito.Možda zato što je bio jedini (ili jedan od retkih) proklamovanih Jugoslovena u Kraljevini. Pa je to nametao silom i ostalima...Pitanje kakav bi bio uticaj Džej Bi-a da je bio čelna, nadstranačka ličnost u višestranačkoj državi (u kojoj jedan priličan broj stanovnika ili ne želi zajedničku državu ili oblik državnog uređenja), a ne polubožanska u jednopartijskoj. @milfislandA i budući kralj Aleksandar se izborio za krunu, eleminacijom brata Đorđa i preživljavanjem Prvog svetskog rata, nije mu pala u ruke samo pukim rođenjem u "porfiru".Ne ulazim u moralni princip. Edited July 7Jul 7 by alkibijad
Wednesday at 05:275 days 12 hours ago, alkibijad said:Pitanje kakav bi bio uticaj Džej Bi-a da je bio čelna, nadstranačka ličnost u višestranačkoj državi (u kojoj jedan priličan broj stanovnika ili ne želi zajedničku državu ili oblik državnog uređenja), a ne polubožanska u jednopartijskoj. Meni je AK i bezveze sto je gurao jugoslovenstvo koje skoro nikom nije trebalo. A sto se obozavanja vladara tice, svakako u Srbiji najbolju prodju imaju diktatori koji grade kult licnosti. Pa Tita jos obozavaju, a i Vucic je bio na odlicnom putu do pre neku godinu.
Wednesday at 05:465 days 2 minutes ago, Mel said:Meni je AK i bezveze sto je gurao jugoslovenstvo koje skoro nikom nije trebalo.Verovatno je tada to bio vodeći princip prilikom objedinjavanja više naroda u stvaranju zajedničkog identiteta kako bi država bila stabilnija i funkcionalnija. Stvaranje nadidentiteta. Poput SAD. SAD je jedna od prvih država koja priznaje Kraljevinu SHS (Kraljevstvo), pre nego što su to učinile saveznice Kraljevine Srbije iz Velikog rata.Gledajući sa ove vremenske distance, stanje gde ti prilikom prvih izbora najmanje 108 narodnih poslanika (to samo iz treće i četvrte najbrojnije po glasovima stranke, a sigurno ih je bilo još iz nekih manjih stranaka) na ovaj ili onaj način ne priznaje državu (bilo kao zajednicu ili kao državno uređenje) u startu je veoma težak problem.Po meni, Kraljevina je država koja je nastala voljom velikih sila pobednica u Prvom ratu (zbog svojih interesa) i dela domaćih elita. Sve ostalo je pokušaj da se stvori neki okvir, ponekad silom, ponekad kompromisom. Edited Wednesday at 05:545 days by alkibijad
Friday at 14:533 days odgledah i treću epizodu klasićevog serijala. vrlo korektno odrađenesve tri. propušteno je nešto vrlo specifično - organizovane radne akcije.
Friday at 23:573 days Srce me boli kada vidim da mnogi od vas ne vole komuniste. Namenski dobio brutalan ban pa ste još postali bezobrazniji, ali znajte nešto- he will be back with a vengeance! Sve ove isprazne čaršafe što piskarate mu tajno dostavljam na zidne novine da se, jelte, spremi.E sada, jedino što imam da izjavim za dnevnik je da mi je deda bio nosilac spomenice i da mi je pred smrt, meni tada balavcu, dao onu, mislio sam pozlaćenu, medalju što je kovana kod Džugašvilija. Srce pucalo od ponosa. I sada puca.E sada jebiga, imam problem. Ima li neki cheat code bagsov da ja ovaj post sakrijem samo od Mel? Šta ako me zamrzi kao potomka komunjare?
Saturday at 04:372 days Dobar grey wood flooringSalu na stranu, postovanje Dedi uz napomenu da su izgleda te spomenice vecinom delili po hrvatskama&dalmacijama; posten srbin™ obzirom da je bio u chetnikajama ili muzo krave ‘41. se nije previse laktao za to (Tihi&Co. su definitivno bili spomenicari; Prle, Bata Joca, Marija&Krsta Misic iz Specijalne su bili JVuO).4k iz hrvatske+bobtepita koliko dalmatinaca vs 1k srbaPa se komparti dosetila 1962. da odbije 91% od 45k prijava za spomenicharstvo jer jbg nije nas bilo toliko ‘41.
Saturday at 10:012 days 10 hours ago, pariah said:E sada jebiga, imam problem. Ima li neki cheat code bagsov da ja ovaj post sakrijem samo od Mel? Šta ako me zamrzi kao potomka komunjare? Boze sacuvaj, meni je jedan deda bio koju godinu premlad za vojsku a drugi draftovan u partizanen banditene, ostao komunista do zadnjega dana. To je bilo kvalitetno ispiranje mozga omladini.Postujem dedin slucaj, ipak usudi nasih predaka nas ne obavezuju da drzimo glave pobodene u pesku.