Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

11 minutes ago, milfisland said:

Ja sam tada bio liberal, tako da ako može da se ne prišiva. Posebno jer sam početak 90-tih proveo u mirovnim misijama sa raznim unproforima o čemu sam pisao na drugim topicima. Nisam ti ja od nekoga nasilja.

Ništa lično, pričamo o politici.
Meni su liberali bili jako zanimljivi kao fenomen. Mislim da mi u Srbiji nismo dobro razumevali Crnu Goru, mnogi nesporazumi se ne bi desili da smo bolje poznavali crnogorsku političku mapu, onakva kakva jeste. Beograd je autističan, voli da vidi ono što je njegova predstava o nečemu, a ne realnost.

• Replies 2.5k
  • Views 151.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

Pošto se na ovom topicu pošlo daleko od teme i druga Tite i njegovog vremena, i potrošene su stotine strana da se kvislinzi i dupelisci okupatora prikažu, ako ne kao Alo, alo junaci, ono makar kao žrtve, vratio bih se, ako iko normalni više svraća na ovaj topic na glavnu temu. Koliko toliko.

Nekada davno, kad sam studirao imali smo neku formulu da je privredni razvoj f(kapital, rad, tehnooški napredak).

E sad mi je catch da se ovaj tehnološki razvoj umetne u poređenja raznih vremena.

Npr. danas moja porodica i ja živimo neuporedivo bolje nego moji roditelji i mi kao njihvoa djeca u periodu istih uzrasta. Oba roditelja imala su faks, mi ga imamo, ajde da kažemo da je to djelimično posledica nekog mog talenta da se zaradi korektna kinta, ali mislim da nije samo do mene.

Danas su mnoge stvari svima dostupnije, nego u neko "Titino doba". Automobili, kućna tehnika... Low cost linije, danas svi putuju za vikende po inostranstvu. Mislim na one koji žele. Umjesto dva, more tv kanala, striminga, i raznoraznih stvari.

Realno i kad se uporedi život mojih baba (đedovi izginuli jbg...) i roditelja, delta iks u standardu je nevjerovatan. Mnogo veći nego između mene i mojih rodtelja. To je red veličine kao da mi sada skoknemo do Mjeseca na produženi vikend i neku alternativnu terapiju sa nižom gravitacijom.

Ono đe malo žuljaju poređenja materijalnog napretka jeste mentalna dekadencija kojoj su ozbiljno doprinijele društvene mreže. Možete li pored današnjeg moždanog debiliteta zamisliti lagano davanje miliona vakcina kao u SFRJ u kratkom vremenu prilikom epidemije boginja početkom 70-tih.

Šta bi danas kazali imaoci svoga mišljenja? ovo navodim samo kao jedan primjer.

Debilizam se rapidno raširio zahvaljujući internetu i društvenim mrežama. Ili je samo ušao u mainstream, a bio je tada po margini, kao i Južni vetar muzika.

Ko će sve te pondere poubačat, koliko je što uticalo... niko nije pametan da to posloži, ali je slatka priča za chit chat.

Recimo u komunističko vrijeme bila je bolja muzika dok nije došlo do "narodnjaci sve vam je u šaci", čak smo prilikom muvanja pitali jedni druge koju muziku slušaš. Bilo je društveni neprihvatljivo biti lopov. Dijelilo se dosta. Fine stvari...

Sada se dosta kenja o nekom vršnjačkom nasilju. Kad se sjetim kakvi smo mi divljaci bili i šta smo jedni drugima radili kao klinci. Srećom nije bilo kamera.

Sadašnje doba je nenasilnije. Što reče jedan moj drug, sad možeš da priđeš mački i da pusti da je pomaziš na ulicu, kad smo đeca vili bježale su od ljudi glavom bez obzira od straha.

Mozak je uglavnom setovan da idealizuje prošlost i da se sjeća lijepih stvari.

Kad smo bili mladi imali smo sve zube, svu kosu, a nismo imali stomak. I prostata je fercerala u svakoj funkcionalnosti koliko god treba. Naravno da se idealizuje takvo doba ).

Al ajde da malo realno poredimo.

Edited by milfisland

materijalno bolje stojimo sada nego pre 50 godina. i, živimo komfornije. no, tako je svugde u svetu.

ono što je lošije je stanje svesti. no, tako je svugde u svetu.

Da preimenujemo topic u Dom za smeštaj i negu starih lica "Josip Broz Tito" srdoc

7 hours ago, đorđe geprat said:

Edit: materijalno bolje stojimo sada nego pre 50 godina. i, živimo komfornije. no, tako je svugde u svetu.

ono što je lošije je stanje svesti. no, tako je svugde u svetu.

Ajde da se složimo, materijalno je bolje nego u Titovo, odnosno da budemo precizniji, dosta je dobara materijalno dostupnije, čemu je značajno doprinijela globalizacija, ušivanje robe i sklapanje raznih drangulija u sirotinjskim ćoškovima svijeta.

Očekivani životni vijek se produžava, napredak medicine, sada su stentovi rutina, laproskopije za sve i svašta, kurci, palci... Ima medicinara pa neka objasne.

Što se tiče stanja svijesti da li je bolje ili lošije, kako u čemu.

Recimo, stanje svijesti za žene je bolje. Prije 50 godina nije postojalo porodično nasilje kao pravna definicija, a jeste u praksi. I time što je bilo nekažnjeno bilo je veoma brutalno. Muževi su dakle nekažnjeno masakrirali žene od batina, a one nisu imale opciju sem da trpe, jer nisu bile poželjne ni doma da se vrate. Čak i ako skupe hrabrost da se razvedu, postajale su RASPUŠTENICE, mete kako tračeva, tako i dosta polupijanih jebača u pokušaju na javnom mjestu.

Sad baš nije tako, niko nikoga više ne trpi, i neka se to izmjenilo. Kao roditelju jedne ćerke milo mi je to.

Već sam napisao da je bilo nasilnije nego danas, ali srećom nije bilo kamera. Da je bilo brutalno po školama i da je uvijek nalijeta neki jadnik za maltretiranje, svakako jeste.

Lošije u stanju svijesti je masovna retardacija nastala internetom. Djeca, od tzv. GenZ pa na dalje internet je ozbiljno zaglupio.

Primjer da ne objašnjavam:

https://www.portalanalitika.me/clanak/na-prijemnom-ispitu-za-medicinski-fakultet-krah-znanja-vecina-dobila-jedinice-samo-su-tri-petice

Da budem prorok, čak i na Balkanu, nekoj evropskoj Kaluđerici ili Vrelima Ribničkim, vjerovatno smo generacija koja je najbolje do sada živjela, a mislim da će naša djeca živjeti lošije. I materijalno u gig ekonomiji gdje će 90% poslova preuzeti AI, a ista AI i mreže će generirati tvrdu verziju filma idiocracy što se tiče razvoja svijesti.

Sledeća generacija biće prva posle dosta vremena koja je živjela lošije od roditelja. Mi nismo, uprkos devedestima.

Edit: da dodam, generacija moje djece dosta je konzervativnija od moje, posebno po pitanju poroka, seksulanosti i sličnih rabota.

Evropski proizvođači alkohola se već žale na GenZ slabo pije u odnosu na roditelje.

Edited by milfisland

9 hours ago, milfisland said:

Pošto se na ovom topicu pošlo daleko od teme i druga Tite i njegovog vremena, i potrošene su stotine strana da se kvislinzi i dupelisci okupatora prikažu, ako ne kao Alo, alo junaci, ono makar kao žrtve, vratio bih se, ako iko normalni više svraća na ovaj topic na glavnu temu. Koliko toliko.

I onda se ne vrati na temu nego opet prica kako je uvek umeo dobro da zaradi i kako je muvao sojke.

1 hour ago, Mel said:

I onda se ne vrati na temu nego opet prica kako je uvek umeo dobro da zaradi i kako je muvao sojke.

Tebe niko nije muva, ne brini

1 minute ago, milfisland said:

Tebe niko nije muva, ne brini

Kamo srece, no ipak ne pricamo o meni. Pricamo o Titu. Ako imas koju na temu a ti rekni.

27 minutes ago, Mel said:

Kamo srece, no ipak ne pricamo o meni. Pricamo o Titu. Ako imas koju na temu a ti rekni.

Tebe bi bilo nemoguće muvat. Muvač bi slabo koju moga progovorit od tebe. Toliko o muvanju.

Ispričasmo što smo imali o WWII by Radoš Halijard Bajić, pa da malo šaramo.

2 minutes ago, milfisland said:

Tebe bi bilo nemoguće muvat. Muvač bi slabo koju moga progovorit od tebe. Toliko o muvanju.

Ispričasmo što smo imali o WWII by Radoš Halijard Bajić, pa da malo šaramo.

Elem, zanimljiva strana o tome sta je prethodilo Rezoluciji Informbiroa:

Bilans termidora

Zika Zdrebe - srpski Trocki lolol

3 minutes ago, kronostime said:

Decko je stradao sto kazu ni kriv ni duzan, ti isti koji su ga zverski mucili umesto da ga prosto streljaju i podmetnu lazno pismo priznanja su posle pisali i sami knjige protiv Staljina kad je dosla takva direktiva i vodili ovu nesretnu drzavu.

Ekipa iz pakla.

9 minutes ago, kronostime said:

Sta je ovde smešno, jesi li na drogama?

6 minutes ago, Mel said:

Decko je stradao sto kazu ni kriv ni duzan, ti isti koji su ga zverski mucili umesto da ga prosto streljaju i podmetnu lazno pismo priznanja su posle pisali i sami knjige protiv Staljina kad je dosla takva direktiva i vodili ovu nesretnu drzavu.

Ekipa iz pakla.

Dečko je imao 43 godine kad su ga ubili. Knjiga objavljena 1940.

Zahvaljujući ugovoru o saradnji između Staljinove vlade i vlade kraljevine Jugoslavije i svežeg diplomatskog priznavanja SSSR od strane Kraljevine Jugoslavije, aparat KPJ je uspeo da od vlade Cvetković-Maček izdejstvuje zabranu te Pavlovićeve knjige i najveći deo njenog tiraža zaplenila je policija već u štampariji, a potom i uništila.[1] Pavlović je uspeo „izvući desetak primeraka“, a jedan od njih poklonio je svom kumu Ljubiši Đeniću, bibliotekaru u Čajetini.[4]

Kraljevska vlada mu zabranila knjigu koja kritikuje Staljina. Čudni su putevi gospodnji.

2 minutes ago, milfisland said:

Dečko je imao 43 godine kad su ga ubili. Knjiga objavljena 1940.

Zahvaljujući ugovoru o saradnji između Staljinove vlade i vlade kraljevine Jugoslavije i svežeg diplomatskog priznavanja SSSR od strane Kraljevine Jugoslavije, aparat KPJ je uspeo da od vlade Cvetković-Maček izdejstvuje zabranu te Pavlovićeve knjige i najveći deo njenog tiraža zaplenila je policija već u štampariji, a potom i uništila.[1] Pavlović je uspeo „izvući desetak primeraka“, a jedan od njih poklonio je svom kumu Ljubiši Đeniću, bibliotekaru u Čajetini.[4]

Kraljevska vlada mu zabranila knjigu koja kritikuje Staljina. Čudni su putevi gospodnji.

Nije ga ubila zabrana knjige niti Kraljevina, nego ekipa iz Uzicke.