kgmr Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 dakle, potrebna velicina uzorka za odabrani nivo znacajnosti, za proporciju pojvaljivanja necega u populaciji p i za interval poverenja od 2c n=Z2 * p * q / c2 z ti je kritična vrednost z statistika za prihvatanje/odbacivanje nulte hipoteze u normalnoj distribuciji (npr. za nivo značajnosti 0.05 z=1,96, za .01 z=2.58)c je polovina širine intervala poverenja (ako hoćemo da je proporcija u okviru +-0,03, onda je to c, a dužina intervala poverenja je 0,06 (6%))ne znam sto mi se krlja velicina slova.
Amelija Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 n = z^2 * p * (1-p) / c^2a za konačnu populaciju (što je tvoj slučaj) mora i koreckija:n' = n / (1+(n-1)/Np)gde jez = 1.96 za tvoj željeni nivo poverenja od 95%c = interval poverenja, tj polovina intervala poverenja, izražen kao druga decimala (znači za ono što sam u prethodnom postu pisala interval poverenja = 2 je c = 0.02)Np = veličina poplulacijee sad, p je verovatnoća jednog tvog događaja (korisnik ispravno unet), 1-p suprotnog događaja (korisnik pogrešno unet), a pri ovakvim proračunima (kao npr upravo za one brojke što sam ja gore pisala) se uvek uzme da je 0.5/0.5 jer je to najnepovoljnije (mnogo više možeš da veruješ statistici ako ti je ispalo 80%/20% korisnika ispravno/tačno ili obratno nego ako je 50/50), a najbolje je uzeti najnepovoljniji slučaj
Amelija Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 bleh dok sam ja kucketala preteče me km, ali nema veze nek stoji sve, škoditi ne može
Amelija Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 :)nego, sad tek primetih da sam ovo ispisala kao da bejah navarena: c = interval poverenja, tj polovina intervala poverenja, izražen kao druga decimala (znači za ono što sam u prethodnom postu pisala interval poverenja = 2 je c = 0.02) procenat narode, procenat :isuse:u prvom postu sam pisala verovatnoće u procentima, a u sledećem kao apsolutne vrednosti(mada za izračunavanje veličine uzorka je svejedno jer se deli, samo naravno mora konzistentno)
Amelija Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Kapiram. Interval poverenja i tacnost su razlicite stvari. Je li tako.tako je :)nivo poverenja je verovatnoća sa kojom možeš biti siguran da ti valjaju rezultatiinterval poverenja je interval u kome želiš da budeš siguran sa verovatnoćom nivoa poverenja da ti se sigurno nalazi pravi* rezultata verovatnoća događaja koji se posmatra je nešto sasvim drugo, čak i tu nije bitna verovatnoća pojedinačnog događaja ukoliko se posmatra nešto globalnijenpr za svako pojedinačno dete uvek je verovatnoća 50% muško & 50% žensko, bez obzira da li ima braću, sestre, koliko, da li je prvo, bez obzira koliko mama ili tata imaju braće/sestara/itd itd itde, ali npr verovatnoća da od 4ro dece budu 2 devojčice i 2 dečaka nije ista kao verovatnća da budu 3 devojčice i 1 dečak*pravi ne možeš nikada znati jer bi trebalo da uzmeš *sva* moguća pojavljivanja za uzorak, a to je ili nemoguće ili gigantski neisplati iv smornadam se da ne zvuči kao da sam pod etanolom ;-)
kgmr Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 meni ne zvuci :)a nikad nisam imala konacnu populaciju , pa sam i korekciju zaboravila
MancMellow Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 Ne znam gde drugde da pitam... jel ume neko na brzaka da nadje izvod ove f-je? y=sinx/x^2 hvala ako neko vidi i pomogne :) totalno mi je zardjalo znanje iz matematike :(
MancMellow Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 ovo drugo valjda, ali vise ne treba, hvala anyway :)
hazard Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 (edited) U slucaju da je ovo drugo, koristi se quotient rule (ne znam kako se kaze na srpskom) koje kaze da ako imamo funkciju koja je razlomak dve funkcije tj. f(x) = g(x)/h(x), izvod f'(x) je f'(x) = [g'(x)h(x) - g(x)h'(x)] / [h(x)]^2 Dakle u konkretnom slucaju, y' = [cosx * x^2 - sinx * 2x] / (x^4) edit: e jbg, koristice nekom drugom :) Edited June 7, 2014 by hazard
MancMellow Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 kazem, hvala u svakom slucaju, a tama i dobro doslo da proverim :)
Venom Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 Zaboravio si da skratis x . Sreca pa topic starter vise ne svraca, ne bi mu verujem bilo milo . Postoje btw online resavaci izvoda, bez sumnje i wolfram alpha.
Töölönlahti Posted June 7, 2014 Posted June 7, 2014 quotient rule (ne znam kako se kaze na srpskom) Ništa specijalno, izvod količnika. +1 za Wolfram, osim ako ste učenik/student koji rilja zbirku ili nešto drugo gde je poenta da naučite kako da dobijete rezultat, a ne sam rezultat...
Recommended Posts