December 25, 20241 yr 7 minutes ago, noskich said: Nije lista, samo primeri... Znam, nego se samo poklopilo da sam u par od tih bio.
January 7, 20251 yr Kompanija za koju radim nam omogucava jednom godisnje da radimo mesec dana iz bilo koje zemlje gde imaju predstavnisvo (a hvala Bogu imaju po celom svetu). Tako da sam razmisljao da to iskoristim da posetim konacno rodjake u Kanadi koji su tamo jos od rata 90tih. Dakle, ja bih tamo isao kod bliskih rodjaka (ujak i tetka i njihove familije) a istovremeno bih nastavio da radim za kompaniju u kojoj sam. Koji je najbolji nacin da se podnese zahtev da se dobije viza? Mislim da je @Radoye iz Kanade, ne znam za druge.
January 7, 20251 yr @Shan Jan vidi ovde: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada.html Ti bi imao "Temporary Foreign Worker" status, to je vremenski orocena radna dozvola (ima dve vrste - opsta sa kojom mozes da radis gdegod, i ogranicena koja navodi konkretnog poslodavca -sto verujem da bi bio tvoj slucaj) koja se izdaje on top or regularne turisticke vize. Mada sad je politicka frka oko ovih dozvola (i studentskih viza) jer se pod Trudoom program poceo masovno zloupotrebljavati kao back door za permanentnu imigraciju u Kanadu sto je izazvalo gomilu socio-ekonomskih problema sto je medju ostalom i razlog zasto su mu Liberali poslali svilen gajtan, koliko sam cuo program je trenutno na moratorijumu. Mada nisam bas pomno pratio situaciju.
January 8, 20251 yr On 7. 1. 2025. at 5:52, Shan Jan said: Kompanija za koju radim nam omogucava jednom godisnje da radimo mesec dana iz bilo koje zemlje gde imaju predstavnisvo (a hvala Bogu imaju po celom svetu). Tako da sam razmisljao da to iskoristim da posetim konacno rodjake u Kanadi koji su tamo jos od rata 90tih. Dakle, ja bih tamo isao kod bliskih rodjaka (ujak i tetka i njihove familije) a istovremeno bih nastavio da radim za kompaniju u kojoj sam. Koji je najbolji nacin da se podnese zahtev da se dobije viza? Mislim da je @Radoye iz Kanade, ne znam za druge. Mozda ti je bolja turisticka viza nego radna. Imas rodjake tamo, imas stalni posao, i dobra primanja... to je valjda dovoljno?
March 14, 20251 yr On 29.9.2024. at 20:51, jms_uk said: Tako je. Prijavljivanje je ETIAS (trebalo bi da pocne od sledece godine, i nece biti obavezno odmah za sve) https://travel-europe.europa.eu/etias_en Odlozeno opet Quote ETIAS will start operations in the last quarter of 2026. No action is required from travellers at this point. The European Union will inform about the specific date for the start of ETIAS several months prior to its launch. https://travel-europe.europa.eu/etias/what-etias_en
July 8, 2025Jul 8 Pominje se negde da su u toku pregovori oko ukidanja granicne kontrole izmedju Spanije i Gibraltara cime bi Gibraltar prakticno postao deo Sengenske zone. Jel se zna kada ce to da se dogodi ili su samo naklapanja za jednog dana?
July 8, 2025Jul 8 49 minutes ago, Delija67 said:Pominje se negde da su u toku pregovori oko ukidanja granicne kontrole izmedju Spanije i Gibraltara cime bi Gibraltar prakticno postao deo Sengenske zone. Jel se zna kada ce to da se dogodi ili su samo naklapanja za jednog dana?Kazu da su se dogovorili, samo da finaliziraju detaljehttps://www.theguardian.com/world/2025/jun/11/uk-and-gibraltar-strike-deal-over-territorys-future-and-borders
July 27, 2025Jul 27 Kakva je sada procedura za britansku vizu za državljane Srbije? Šta je sve potrebno? Takođe, koliko se otprilike čeka? Recimo da bih želeo da idem krajem septembra. Da li imam vremena da podnesem zahtev?
July 27, 2025Jul 27 Prebacili su izdavanje vize na neku novu agenciju (VFS global) i vratili prostorije u Airport city. Od dokumenata ti je najbitnija potvrda o zaposlenju (sa informacijama od kada tu radis i visinom primanja) na engleskom jeziku sa pecatom/potpisom iz firme, kao i izvod iz banke sa racuna koliko imas para (isto na engleskom). Ako imas vise racuna u principu dovoljno je da im dostavis racun sa najvise para (npr stedni racun). To su 2 najbitnije stvari da bi videli da imas stalni posao i sredstva, te da ne trazis vizu da bi tamo otisao i ostao (mozes da dodas i vlasnicki list za nepokretnosti i/ili auto ako imas, ja recimo to nisam ni prvi put dostavljao). Ako imas bracnog partnera i decu koji ne idu sa tobom mozes i da podneses maticne izvode vencanih rodjenih, ali i to treba da se prevede na engleski (ni to nisam nikad radio, mozda sam podneo za decu u originalu na srpskom), i nisam siguran da li i prve strane njihovih pasosa. Od trenutka apliciranja do trenutka dobijanja pasosa nazad oni se ograde pa kazu proci ce u proseku 3 nedelje ali meni je uvek prosek bio 10tak dana. Sva dokumenta koja prilazes uploadujes preko web sajta pre datuma apliciranja (u suprotnom oni ti na licu mesta skeniraju i naplacuju). Takodje free termina za apliciranje obicno nema u narednih par nedelja u svakom trenutku. Ja bih ti savetovao da nadjes prvi slobodan termin za par nedelja, a u medjuvremenu da popunis online prijavu i nabavis/uploadujes sva dokumenta. Ovo sve sam pisao pod uslovom da zelis da apliciras za turisticku vizu, ako ti treba za neki drugi tip vize, trebace ti i druga dokumenta. Edited July 27, 2025Jul 27 by Chika Spale
July 27, 2025Jul 27 Da, apliciram za turističku vizu. Hvala ti na iscrpnom odgovoru! Čini mi se da neće biti toliko strašno iskustvo kako sam isprva mislio.
August 23, 2025Aug 23 jbt, organizatori jednog sajam mi poslali poziv da posetim new delhi tokom prve nedelje septembra na 4 dana sa svim placenim troskovima, imam pismo za vizu, ima sveeee i ja juce sat i po ne mogu da popunim jebenu aplikaciju za online business vizu. ne znam da li je do specifike kineskog interneta ili sto sam ja izbosne, ali juce sam opasno popizdea da me glava pocela boliti. probam jos jednom za vikend, ako nece ima da otkazem, svakako je evropsko na programu tih dana. ooommmmm
August 23, 2025Aug 23 koliko skrivenih zamki i opasnosti dok se aplicira online. formatiranje iz jpg u jpeg, jpeg u pdf. telefoni ne prolaze ako stavis +, fajl nece da uploaduje ako je naziv preko 15 slova,... nigde ne pise sta je problem, vec moras da menjas dok ne prodje. umorih se, ali na kraju sam ipak pobjedijo
August 26, 2025Aug 26 On 23. 8. 2025. at 7:15, banecare1 said:koliko skrivenih zamki i opasnosti dok se aplicira online. formatiranje iz jpg u jpeg, jpeg u pdf. telefoni ne prolaze ako stavis +, fajl nece da uploaduje ako je naziv preko 15 slova,... nigde ne pise sta je problem, vec moras da menjas dok ne prodje. umorih se, ali na kraju sam ipak pobjedijo Ček da vidiš kako je kad pokušavaš da uvezeš neki proizvod koja je tu papirologija, a carine su ogromne. A spori su kao ranjeni puževi.