December 10, 2025Dec 10 3 minutes ago, Moonwalker said:Trebalo bi da moze u Berlinu ako joj je prebivaliste tamo i ako ima rezidencijalnu karticu. Ja sam pre X godina tada kao drzavljanin Srbije vadila UK vizu u njihovoj ambasadi u drzavi boravka. Gledajte na web strani ambasade UK tj konzulata u Nemackoj. Pasos sam predala licno, dobilaga nazad preporucenom postom.Vize su sada elektronske, mada proverite i to. Menjaju svako malo, a sistem nije bez falinki.
December 10, 2025Dec 10 6 hours ago, dragance said:Vize su sada elektronske, mada proverite i to. Menjaju svako malo, a sistem nije bez falinki.Mislim da turisticke jos nisu.6 hours ago, dragance said:Izvinjavam se, zove se ETIAS. Mora se uraditi online pre polaska.Nece ETIAS jos skoro - ne mogu ni EES da odrade kako treba...
December 10, 2025Dec 10 9 hours ago, Tsai said:Moja devojka je drzavljanka Srbije ali zivi u Nemackoj vec preko godinu dana i od pocetka januara ce dobiti onu rezidencijalnu karticu. Hteli bi zajedno da idemo u London na prolece ali dobijam oprecne informacije u vezi sa vadjenjem vize za nju. Neki kazu da mora da vadi u Beogradu a neki da posto je rezident, moze da vadi i u Berlinu. Gde da proverim sa sigurnoscu tu informaciju i da li postoji odmah neki nacin da se prijavimo online ako je moguce u Berlinu? Nema sanse da ima lufta da ostavi pasos u Beogradu u ambasadi i da ceka 20 dana, zbog posla. HvalaOnog momenta kada dobije tamo boraviste ne da moze nego bi zakonski morala tamo da vadi. Ako bi aplicirala u Beogradu iz bilo koji dokument koji se odnosi na nemacku (potvrda o zaposlenju ili studijama) odbili bi da prime I poslali bi je da aplicira tamo.
December 10, 2025Dec 10 10 hours ago, Tihajeza said:Koliko mora da važi pasoš od planiranog povratka iz EU?Jel istina da je pomereno na 7 meseci? Baš čudan broj...Jel planirana neka izmena od 1.1.2026.?Jel putovao neko skoro u EU ili planira?10 hours ago, dragance said:Treba 6 meseci nakon planiranog odlaska. A treba da uradis i EUSTA pre polaska, slicno kao i ESTA sto je Amerika uvela vec duzi niz godina.Jos uvek je tri meseca nakon datuma izlaskaYour EuropeTravel documents for non-EU nationals - Your EuropeDocuments required by non-EU nationals to enter or travel within the EUYour passport should be valid for at least 3 months after the date you intend to leave the EU and it must have been issued within the last 10 years. This means your travel document must have been issued within the previous 10 years the day you enter the EU on condition that it is valid until the end of your stay plus an additional 3 months.
December 11, 2025Dec 11 2 hours ago, jms_uk said:Jos uvek je tri meseca nakon datuma izlaskaYour EuropeTravel documents for non-EU nationals - Your EuropeDocuments required by non-EU nationals to enter or travel within the EUDrama sa EasyJet letovima jer nisu znali da treba 3 meseca, već su mislili da je 6 meeeci, me tera na predostrožnost. Moj pasoš ističe u avgustu sledeće godine i uzimam novi u januaru. Ne verujem više u zvanične informacije gde kažu da je manje od 6 meseci.
December 16, 2025Dec 16 Polako se steže obruč oko CBI passport by investment holdera, sa norvežanima koji prvi ispod žita deportuju karipske gradžane....EU najavljuje iste mere as of 2026
December 16, 2025Dec 16 Ako su vec dobili drzavljanstvo na osnovu tadasnjih zakona, onda ga ne mogu izgubiti, osim ako nisu pocinili neko krivicno delo nakon toga - a da i dalje imaju originalno drzavljanstvo.
December 16, 2025Dec 16 Sve je to ok, neće izgubiti državljanstvo, ali neće moći da putuju po Šengenu ako nemaju adresu u nekoj od antilskih državica. Dakle, nomadi bi morali ili da kupe nekretninu ili da žive tamo 183 dana u godini u rentiranoj kući. To bi eurozona htela da vidi. Edited December 16, 2025Dec 16 by Marcus Wulffings
December 16, 2025Dec 16 15 minutes ago, Marcus Wulffings said:Sve je to ok, neće izgubiti državljanstvo, ali neće moći da putuju po Šengenu ako nemaju adresu u nekoj od antilskih državica. Dakle, nomadi bi morali ili da kupe nekretninu ili da žive tamo 183 dana u godini u rentiranoj kući. To bi eurozona htela da vidi.Po kojem to zakonu ili predlogu zakona? Ako imaš drzavljanstvo/pasos, nije bitno gde ti je prebivalište.
December 16, 2025Dec 16 Nije baš tako kada je reč o Caribbean CBI kombinacijama, jer je poznato da Antili pružaju olakšano dobijanje državljanstva onlajn uz doplatu od $300K, bez stroge obaveze prijavljivanja boravišta na nekom od ostrva, a tipični aplikanti dolaze iz rusije, Belorusije, Pakistana, Bangladeša....e da bi sebi obezbedili prolaz kroz Šengene.Dakle, ovih preko zamišljenog ETIASA ne vide te državljane kao dženuin stanovnike antilskih ostrva, nego kao padobrance koji bi da zaobiđu vizne režime.
December 16, 2025Dec 16 No, nove strategije se već smišljaju, pa je možda i najbolje da se nastane ili prijave adresu u zemlji od koje su dobili državljanstvo. Tako da će passport holderi to naprasno i uraditi, a Antili će postrožiti uslove za dobijanje pasoša uplatom novca.
December 16, 2025Dec 16 Mislim zaista, šta je teško da se prijavi prebivalište u El Salvadoru kada se kupi njihov pasoš za celih milion dolara.
December 16, 2025Dec 16 5 hours ago, dragance said:Ako su vec dobili drzavljanstvo na osnovu tadasnjih zakona, onda ga ne mogu izgubiti, osim ako nisu pocinili neko krivicno delo nakon toga - a da i dalje imaju originalno drzavljanstvo.Mnoge države imaju to sitnim slovima negde napisano - može ti se oduzeti državljanstvo ako si pretnja po državu. A danas se skoro svakom može izvući da je antisemita, ruski špijun, islamski ekstremista, dopuniti po želji.
December 16, 2025Dec 16 5 minutes ago, Engineer said:Mnoge države imaju to sitnim slovima negde napisano - može ti se oduzeti državljanstvo ako si pretnja po državu. A danas se skoro svakom može izvući da je antisemita, ruski špijun, islamski ekstremista, dopuniti po želji.Ali to nije ovo sto je napisao.
December 16, 2025Dec 16 Ako misliš na vlasnike karipskih i sličnih viza - tu mogu šta hoće, šta ih sprečava?