November 24, 2025Nov 24 1 minute ago, Emerald said:Kada sletis u Dablin iz Britanije postoji pasoska kontrola, za razliku od leta iz Dablina u Britaniju, tada u Britaniji nema kontrole. Znam da bi se ocekivalo obrnuto ali je tako.Isto vazi i za trajekt. CTA je sjajna ideja, ali je bezveze realizacija da vazi samo za drzavljane...
November 24, 2025Nov 24 CTA je zamisljen zbog specificnog odnosa Republike i Sev. Irske i tu nema kontole ni sa jedne strane. Ali vec dolazak-odlazak na relaciji Republika i Britanija je drugaciji. Postoji pritisak na politicare u Republici da se smanji imigracija, posle Brexit-a je dosta preslo Irsko more i mislim da je to glavni razlog kontrole u Dablinu.
November 24, 2025Nov 24 14 minutes ago, Emerald said:CTA je zamisljen zbog specificnog odnosa Republike i Sev. Irske i tu nema kontole ni sa jedne strane. Ali vec dolazak-odlazak na relaciji Republika i Britanija je drugaciji. Postoji pritisak na politicare u Republici da se smanji imigracija, posle Brexit-a je dosta preslo Irsko more i mislim da je to glavni razlog kontrole u Dablinu.Kontrola u Dablinu je postojala i pre Brexita, cak i kad je imigracija vise isla ka UK.Since 1997, the Irish government has implemented systematic identity checks on air travellers arriving from the United Kingdom and selective checks on sea travellers, with occasional checks at land borders.Moze neki mod da nam prebaci poslednjih nekoliko postova na neku IE ili UK temu. Edited November 24, 2025Nov 24 by jms_uk
November 24, 2025Nov 24 Zahvaljujem, nisam to znao. Ono sto znam, jer sam imao azgovore sa lokalcima, koji kazu da je dosta ljudi doslo iz Britanije nakon Brexit-a.
November 25, 2025Nov 25 15 hours ago, Delija67 said:Jel moze sa Irskom vizom da se ide do Belfasta?Teoretski ne moze, jer ti treba viza za UK, ali u praksi nema nikakvih kontrola niti bilo cega izmedju dve "granice" - koje ne postoje, niti ce se ikada vratiti.
November 25, 2025Nov 25 Voz je najbrzi, oko sat i 50 minuta direktnom linijom. Autobus je jeftiniji, ali treb cimanje korz saobracaj dok se izadje iz Dublina.
November 25, 2025Nov 25 Ima dosta prevoza od Dablina ka Belfastu, voz ili autobus, bas dosta.Nema kontrole na granici i ja se nisam susreo sa kontrolom. Ali, Sev. Irska je malko specificna, britanske sluzbe(mi5, verovatno scotland yard) i lokalna policija prate sta se desava. Ako se ucinis sumnjivim mogu da te zaustave.Postoji nacin da se poseti, postoje turisticke agencije koje organizuju dnevne ture do Belfasta i mislim da te nece cimati.Pogledaj ovdePaddywagon ToursBelfast (including Titanic Experience) Tour from DublinJoin our award winning Belfast Tour from Dublin & experience all of the highlights in one day. Explore amazing Titanic Docklands, infamous Political Areas… Edited November 25, 2025Nov 25 by Emerald
November 26, 2025Nov 26 9 hours ago, Emerald said:mi5, verovatno scotland yard😂 daj prestani, leba ti
November 26, 2025Nov 26 @Delija67 ignoriši one gluposti. Čuj mi5 će da te zaustavi ako si sumnjiv 😂A tek “scotland yard”, koji je usput London Metropolitan Police. Dosta drugara i bivših saigrača su u PSNI (SIrska policija) i znaju tačno ko pravi probleme (narkosi). Dodji slobodno i ne plaćaj bezvezne tur operatere za “vodič kroz Belfast”. Grad nije veliki i sve možeš bolje i slobodnije u solo aranžmanu - i niko te neće “pratiti”. Murali i “zid mira” (peace wall) su atrakcije koje dovode turiste svaki dan.
November 26, 2025Nov 26 On 24. 11. 2025. at 23:09, Delija67 said:Jel moze sa Irskom vizom da se ide do Belfasta?Bio sam ja prošlog meseca. Neće te niko dva puta pogledati niti ima ikakve kontrole ako ideš vozom. Za trajekte, avione i kola ne znam ali vozom idi najopustenije.
November 26, 2025Nov 26 1 hour ago, Emerald said:OK, mada ne mislim da bas tebi govore sta sada rade, mozda gresim, posto imas prijatelje u psni.Ma ne, nemaju preca posla nego da turiste prate i tebe slikaju zajedno sa CIA kada dodjes da gledas i slikas murale. Bezi bre.
November 26, 2025Nov 26 1 hour ago, *edited by mod said:Bio sam ja prošlog meseca. Neće te niko dva puta pogledati niti ima ikakve kontrole ako ideš vozom. Za trajekte, avione i kola ne znam ali vozom idi najopustenije.I nisi se javio da gledamo hokej??
November 26, 2025Nov 26 47 minutes ago, dragance said:Ma ne, nemaju preca posla nego da turiste prate i tebe slikaju zajedno sa CIA kada dodjes da gledas i slikas murale. Bezi bre.Prvi prizor kada se izadje sa Grand Central BelfastObjasni ljudima sta je ovo i zasto je tako i danas.Ako ides turisticki zvanicno, koristis "black taxi", neces imati probleme. Dodji sam i muvaj se po unionistickim i republikanskim naseljima, odmah privuces paznju. Ja sam to radio ali sam bio svestan rizika i necu da lazem ljude kako je sve divno i bajno.Predstavljas ovde kao da u Sev. Irskoj pritice cvrkucu, dalje se hapse ljudi za antidrzavno delovanje, postoje paramilitarne grupe sa obe strane, postoje pucnjave, ne kao nekada ali postoje.Sve najbolje.