Jump to content
IGNORED

Hi-Fi

yolo

Recommended Posts

Posted
da probam jos jednom, jel ima neko misljenje o ovome?
Pluta?
Posted (edited)

Ako misliš na plutu - nije fazon!Oni (naj)skuplji gramofoni, kao n.pr. Pro-Ject RPM 5 imaju plutu umesto standardnih gumenih ili filcanih mat-ova.Inače, skupo rešenje, pogotovo za standardni Technics 1210 gramofon.Jedino ako imaš viška para i rešio si da eksperimentišeš...Ja sam originalne gumene mat-ove na mojim Technics-ima iz radoznalosti zamenio filcanim, da vidim/čujem razliku.Iskreno, nisam osetio neku primetnu razliku u zvuku, ali uzmimo u obzir da sam "načeo" petu banku, pa mi bubne opne više nisu kao pre.Ali bar lepo izgledaju (na njima piše "Technics", belim slovima na crnoj pozadini)...

Edited by luba
post editovan kao zrtva prebacivanja na fajt klub
Posted (edited)

Mat od plute može da se napravi, ima raznih uputstava... ja konkretno nisam eksperimentisao jer ne pridajem toliko značaja detaljima ali ko hoće ne mora da potroši mnogo.

Edited by luba
fajterski postovi su prebaceni na fajt klub, zato je i ovaj post editovan.
Posted

Evo ovde se malo diskutuje o matovima, mada bih ja više preporučio tzv. "Clamp" ili "Stabilizer" (onaj teg što se stavi na ploču tokom reprodukcije, a sve u cilju umrtvljenja vibracija i jačeg pritiska ploče na mat).To bi bilo korisnije od mat-a...

Posted

Zanima me da li dragi audiofili na forumu veruju da je novim zvucnicima i slusalicama potreban ili ne tzv. "burning-in" period od 50-100 sati neprestanog sviranja.

Posted

Svim uređajima je potrebno vreme da se 'usviraju' i pokažu svoj maksimum.Vreme usviravanja je različito za različite uređaje i proizvođač u uputstvu obično navede koliki je taj period.Ovo ne znači da treba da pustiš zvučnike da rade 100 sati da bi ti tek tada počeo da ih koristiš i da ćeš ih u tom periodu na bilo koji način oštetiti.Dakle - samo nek' sviraju.

Posted

Bas bi me zanimalo elektronsko/elektrotehnicko objasnjenje 'usviravanja' (ne onog kojeg ja praktikujem decenijama). Mislim da je to jedan od mnogih pomalo komicnih hi-fi mitova.

Posted

Mislim da su objasnjenja vise mehanicka - savitljivost membrane drivera i tako dalje. Mada ima manijaka koji tvrde da i kablovi treba da se usviraju...

Posted

Ljudi koji daju stotine dolara za kablove su moji favoriti."Driveri" (u zvucnicima) su elektronski sklopovi, verovatno mislis na zvucnicke membrane. Mislim da se one projektuju tako da rade svoj posao prema predvidjenim specifikacijama, ili u protivnom nisu proizvedene kako treba. Kad mi neko predoci test na slepo u kome je dokazana razlika izmedju usviranih i neusviranih zvucnika, a ako pritom moze i dobro objasnjenje pride, onda cu da kazem da sam poj'o g-no i da su hi-fi entuzijasti sampioni.

Posted
Bas bi me zanimalo elektronsko/elektrotehnicko objasnjenje 'usviravanja'
Možda uopšte nije domen tehnike (elektrotehnike), niti nauke, već religije.Indy, postavljaš pitanje kao da nauka i tehnika imaju odgovor na sve čovekove nedoumice?Na kraju, ne vidim ni poentu razrešenja verujem/ne verujem dileme. Svaki će uređaj tokom svakodnevne upotrebe proći burn-in period.
Posted
Indy, postavljaš pitanje kao da nauka i tehnika imaju odgovor na sve čovekove nedoumice?
Kad su u pitanju elektronski uredjaji, svakako. Kad je u pitanju religija, tu se ne mesam.
Posted
Kad su u pitanju elektronski uredjaji, svakako. Kad je u pitanju religija, tu se ne mesam.
Ne bih se baš složio, ali nema veze.Na temu: Ionako nisam neki od hi-fi fanatika i ne verujem u gomilu gluposti. U nešto poverujem tek kada (i ako mogu) da čujem.
Posted
Ljudi koji daju stotine dolara za kablove su moji favoriti."Driveri" (u zvucnicima) su elektronski sklopovi, verovatno mislis na zvucnicke membrane. Mislim da se one projektuju tako da rade svoj posao prema predvidjenim specifikacijama, ili u protivnom nisu proizvedene kako treba. Kad mi neko predoci test na slepo u kome je dokazana razlika izmedju usviranih i neusviranih zvucnika, a ako pritom moze i dobro objasnjenje pride, onda cu da kazem da sam poj'o g-no i da su hi-fi entuzijasti sampioni.
uhh a ja mislio da se sve to zove driver...neznalica, sta ces
Posted
1 vrh:
My guess is his ears are much better than mine in that he also recommends placing pennies under his speaker spikes to protect the tile floor. Makes sense but he wants me to be sure the pennies are pre-1987 as they contain less zinc!

(ne) cekajuci na misljenja uzeo sam neki jeftini gumenjak da probam...kao da cujem...ali posto je, ispostavlja se, jedno 2 mm deblji od filca, tolika razlika (za koju pritom jos nisam odlucio ni da li je na bolje ili na gore) mozda moze da bude i vta.mada sumnjam posto u vta bas i ne verujem (ne da ne verujem u principu u koncept nego znajuci malo trigonometrije ne verujem bas brojevima).kako god, razlika svakako nije tolika da mogu na slucajno odabranoj ploci instantno nesto da zakljucim; mozda vremenom naletim na neke primere koji nesto favorizuju.

Posted (edited)

dragi audiofili, znam da je ovo ispod vaše hi-fi lige, ali bio bih zahvalan ako biste mi preporučili neke slušalice za mp3 plejer. ništa fensi, do 1500 dinara, u principu mi je samo bitno da su basovi OK, da ne zvuče ko tranzistor. koristio sam neke sony sluške u rangu cena oko 900 din i bio sam sasvim zadovoljan, ali kabal se uzjebao i počeo da prekida, da bi na kraju jedan kanal skroz crko tako da sad samo jedna slušalica radi. ono što mi se nije svidelo je relativno loša izolacija, pa su mi stizali kojekakvi zvuci s ulice u neželjenim količinama. zato sam razmišljao o nekoj in ear opciji, odnosno o onim sluškama u obliku čepa koji se zabije u uvce. da li je kod takvih slušalica zaista primetno bolja izolacija? u našim radnjama je, u tom cenovnom rangu, najzastupljenija varijanta genius hp-02, pa me zanima šta mislite o ovima. i ostale preporuke su dobrodošle.

Edited by johnnioza