Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u zdravstvu(TM)

Featured Replies

hvala. videh ko je zejnula. nebitan u mom životu. a stolar iz borče?

• Replies 6.1k
  • Views 502.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ko će nas lečiti nadalje? Mislim da nam je svima manje više jasno ali evo današnjih dešavanja sa onkološkog odeljenja zemunske bolnice moje drage drugarice koja prima drugu turu hemoterapije. Za prvu

• gospa buba
    gospa buba

chekaj sad, pregazili listu chekanja izashli na zelenu granu ali to sad nije dosta? i nije koliko su mogli, trebalo je vishe, a u stvari uopshte nije bilo potrebno i istovremeno nisu nishta uradili? t

• Uopšte se ne čudim saopštavanju teških vesti po hodnicima. Događaj od novembra 2020,g. Mama , konačno dobija termin za kolonoskopiju,  5 puta odlagano zbog korone, sve se dešava u Kliničkom centr

Posted Images

uzasni su, uzasni

• 5 weeks later...

Nije ovo nikakvo posebno stanje u zdravstvu, više WTF momenat,,,

Odlazim s detetom u dom zdravlja, kod dečijeg stomatologa. Treba da se izvadi jedan mlečni zub.
Sestra pripremila injekciju sa anestezijom, gazu, sve šta treba i zubarka pre početka, meni kaže "Da li imate papirnu maramicu, da dete drži u ruci i briše se ako treba?"
Nisam ponela tašnu uopšte, samo novčanik, kažem "Nemam ništa", pogledam - pored nas zidni dispenser sa ubrusima, providan pa se vidi da je pun, ubrus visi lepo. Kažem, evo može ubrus odavde?
"Dobro, ajde, ali jedan... Gledamo da ih štedimo"

Ne znam, koliko košta ampula anestezije, špric i igla, tampon/tupfer i parče gaze, plus dezinfekcija svega upotrebljenog nasuprot ubrusa, komada jedan, ubrus vulgaris 25cm, kakve imate po klonjama za ruke?

Verovatno ih neka budala iz nabavke drka za ubruse...

Davno, na pocetku karijere, ima 20+ godina, bio sam na nekim kursevima o upravljanju u korporativnom okruzenju... glupost, inace i pranje nekih para, ali jednu stvar necu nikad zaboraviti... Prva stvar kada firma krene nizbrdo je nedostak wc papira i ubrusa u WC... i jbg, u 3 firme u kojima sam radio, bilo je bas tako, firme su bile nikakve ili krenule na dole, a papira i ubrusa nikad nije bilo...

Talo, da, taj nedostatak ubrusa je dosta dobar pokazatelj...

• 1 month later...
N1 Info RS
No image preview

"Fantomska" lista čekanja za listu čekanja za operacije

"Na listu čekanja za operaciju pacijent se upisuje tek nakon proteka 18 meseci od dana postavljanja dijagnoze za ugradnju veštačkog zgloba", naveli su iz Instit

Jbm im mater ba

Edited by Frank Pembleton

Ortopedska bolnica u selu pored cepa od približno 10k operacija ukupno samo 2000 kolena i kukova godišnje. Na 200 kreveta. Banjica ima bar duplo više kreveta i operiše koliko? 200? 500 godišnje?

5 hours ago, Frank Pembleton said:
N1 Info RS
No image preview

"Fantomska" lista čekanja za listu čekanja za operacije

"Na listu čekanja za operaciju pacijent se upisuje tek nakon proteka 18 meseci od dana postavljanja dijagnoze za ugradnju veštačkog zgloba", naveli su iz Instit

Jbm im mater ba

Za tričavih 3000e budeš na operaciji za 2 meseca. (bilo pre 2 godine, kuk)

• 3 weeks later...

Proizvodnja lekova i preparata u laboratorijama Apoteka Beograd je na izdisaju zbog nedostatka sirovina, ambalaža, a pre svega stručnjaka, upozoravaju zaposleni. Osim leka za epilepsiju, čija je proizvodnja ozbiljno ugrožena, u ovoj apoteci građani su se uz recept ili trostruko jeftinije nego u privatnim ustanovama, snabdevali retkim terapijama, koje su do nedavno proizvodile laboratorije ove apoteke.

Zaposleni iz sindikata "Opstanak" Apoteke Beograd, nedavno su saopštili da je zbog prestanka proizvodnje pojedinih lekova, koji su se izrađivali isključivo u toj ustanovi, ugroženo zdravlje pacijenata, među kojima je veliki broj dece.

“Zalihe Diazepama mikroklizme, leka koji sprečava epileptične napade i koji se nalazi na spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), što znači da se izdaje na recept, su na izdisaju. Ovaj lek se proizvodio u Apoteci Beograd, a proizvodnja je obustavljena početkom decembra prošle godine jer je ponestalo materijala, odosno sirovina i ambalaže. Ostalo je zaliha za još najviše mesec dana. Iako se ovaj lek pravi u nekim laboratorijama privatnih apoteka, pacijenti su najviše tražili naš jer se izdaje na recept, a kažu i da deluje mnogo brže”, kaže za Nova.rs predsednica Sindikata "Opstanak" Jelena Šikuljak.

5 minutes ago, eumeswil said:

Proizvodnja lekova i preparata u laboratorijama Apoteka Beograd je na izdisaju zbog nedostatka sirovina, ambalaža, a pre svega stručnjaka, upozoravaju zaposleni. Osim leka za epilepsiju, čija je proizvodnja ozbiljno ugrožena, u ovoj apoteci građani su se uz recept ili trostruko jeftinije nego u privatnim ustanovama, snabdevali retkim terapijama, koje su do nedavno proizvodile laboratorije ove apoteke.

Zaposleni iz sindikata "Opstanak" Apoteke Beograd, nedavno su saopštili da je zbog prestanka proizvodnje pojedinih lekova, koji su se izrađivali isključivo u toj ustanovi, ugroženo zdravlje pacijenata, među kojima je veliki broj dece.

“Zalihe Diazepama mikroklizme, leka koji sprečava epileptične napade i koji se nalazi na spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), što znači da se izdaje na recept, su na izdisaju. Ovaj lek se proizvodio u Apoteci Beograd, a proizvodnja je obustavljena početkom decembra prošle godine jer je ponestalo materijala, odosno sirovina i ambalaže. Ostalo je zaliha za još najviše mesec dana. Iako se ovaj lek pravi u nekim laboratorijama privatnih apoteka, pacijenti su najviše tražili naš jer se izdaje na recept, a kažu i da deluje mnogo brže”, kaže za Nova.rs predsednica Sindikata "Opstanak" Jelena Šikuljak.

Hvala Vucicu!

On 17. 2. 2026. at 16:13, Desmond Bojčinski said:

Ortopedska bolnica u selu pored cepa od približno 10k operacija ukupno samo 2000 kolena i kukova godišnje. Na 200 kreveta. Banjica ima bar duplo više kreveta i operiše koliko? 200? 500 godišnje?

jel imash ti neko objashnjenje za to? osim shto drzava razmeshava karte svakih nekoliko unsure

baba je npr banjicu chekala sigurno 5 godiina, ali nam se udenuo kovid nasred, tako da smo stekli lazni utisak efikasnosti, ono, zvali babu, kad pre s_w

Njemacka je moguce i svjetski rekorder po broju operacija kukova, a koljena su isto pri vrhu u svijetu. Ima veze sa starenjem nacije, ali i sa kolicinom para koju bolnica dobije od zdravstvenog osiguranja za operaciju.

Nije mi namjera da branim dostignuca Banjice.

Problem je nepostojanje efikasnog sistema: na Banjici ima nedovoljno doktora svih potrebnih profila, tako da lekara vidis pred operaciju i kad ti pise otpusnu listu. U medjuvremenu - druzis se sa sestrama. Fizioterapeuta sam video dan posle operacije na 10 minuta "bolje ti ide sa hodalicom" i to je to. Prvi pregled posle oko 1 mesec od operacije moras da juris kad doktor prima pacijente u ambulanti posto je to jednom nedeljno, naravno na telefon tu informaciju tesko da ces dobiti nego kakve si srece tako ti je.

Da ne pominjem da sam cekao na operaciju kuka skoro 3 godine - operaciju koja je danas prakticno rutinska.

2 hours ago, gospa buba said:

jel imash ti neko objashnjenje za to? osim shto drzava razmeshava karte svakih nekoliko unsure

baba je npr banjicu chekala sigurno 5 godiina, ali nam se udenuo kovid nasred, tako da smo stekli lazni utisak efikasnosti, ono, zvali babu, kad pre s_w

mislim da je u pitanju pre svega restriktivno izdvajanje za zdravstvo. ko ima ići će kod privatnika, ko nema, nema. naravno, dodajmo nedostatak kadra, korupciju.......

moje iskustvo sa banjicom je iz zime '93 kada je u vreme žestoke hiperinflacije moja tada 80 godišnja majka ostala bez kugle i čašice na kuku. otpremljena u bolnicu, lekar mi je rekao da nemaju nikakav materijal, da cvikaju s obzirom na starost i da će da je drže tu neko vreme. rekao sam da će majka da potpiše saglasnost a da mi da spisak svega potrebnog. dobio sam ga, od kuka titanskog do gaze i vate. nabavili smo novac za kupovinu. operisana i hodala do smrti 2009. godine. nikakav mito nikom, samo kilo kafe sestrama pri otpustu.

ponavljam, 1993 u vreme inflacije i rata u bosni.

Edited by đorđe geprat