Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u zdravstvu(TM)

Featured Replies

1 minute ago, spettacollo said:

Nije ni blizu dramatično ni jezivo kao prethodni postovi, ali dom zdravlja u Barajevu nema nijednog pedijatra a ima pedijatrijsku službu. A načelnik je doktor na specijalizaciji iz pedijatrije. I opet ono, nadaš se najboljem, neće valjda i sve te priče. A o krađama, malverzacijama i ostalim specijalitetima našeg zdravstva u ovoj ustanovi bolje da ne govorim. Jedno lokalno udruženje građana je počelo da se bavi ovim pitanjem i ne stižu sve da obrade.

Meni je klapna pala kad sam citala o onom detetu koje je umrlo od astmaticnog napada gde hitna nije htela da dodje po nju, a i kad su stigli "tesili" su roditelje da im je ionako prazan kiseonik. Tad je zbog korone tocen kiseonik na sve strane, a ja sam nasla da tocenje jedne te boce kosta nesto sitno tipa hiljadu dinara. Otprilike jedino jeftinije da taj sto treba to da natoci jos tebi plati.

E kad ni to nije obeznedjeno u Srbi gde je svaki penzioner iz familije obezbedio sebi dodatne lekove kiseonike i sta vec ne kad je trebalo oko korone, onda znaci to je izbrisano sa liste prioriteta a na celu domova zdravlja sede ljudi sa nula odgovornosti i minus osecaja odgovornosti.

Edited by Mel

• Replies 6.1k
  • Views 502.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ko će nas lečiti nadalje? Mislim da nam je svima manje više jasno ali evo današnjih dešavanja sa onkološkog odeljenja zemunske bolnice moje drage drugarice koja prima drugu turu hemoterapije. Za prvu

• gospa buba
    gospa buba

chekaj sad, pregazili listu chekanja izashli na zelenu granu ali to sad nije dosta? i nije koliko su mogli, trebalo je vishe, a u stvari uopshte nije bilo potrebno i istovremeno nisu nishta uradili? t

• Uopšte se ne čudim saopštavanju teških vesti po hodnicima. Događaj od novembra 2020,g. Mama , konačno dobija termin za kolonoskopiju,  5 puta odlagano zbog korone, sve se dešava u Kliničkom centr

Posted Images

3 hours ago, spettacollo said:

Nije ni blizu dramatično ni jezivo kao prethodni postovi, ali dom zdravlja u Barajevu nema nijednog pedijatra a ima pedijatrijsku službu. A načelnik je doktor na specijalizaciji iz pedijatrije. I opet ono, nadaš se najboljem, neće valjda i sve te priče. A o krađama, malverzacijama i ostalim specijalitetima našeg zdravstva u ovoj ustanovi bolje da ne govorim. Jedno lokalno udruženje građana je počelo da se bavi ovim pitanjem i ne stižu sve da obrade.

Moja je rodjaka tako krenula na specijalizaciju za pedijatra i onda je zvali da je prebace na pedijatriju "jer to je to"...

Štos je u tome što bi ona bila jedina na tom odeljenu.

Ona šiznula. Bukvalno im je rekla "ja i moju decu vodim kod pedijatra, ja ne znam ni doze ni protokole još uvek i memam iskustva..."

DZ u jednoj prigradskoj opštini/naselju u BG...

• 2 weeks later...

Izgleda da genijalci instalirali novi softver za zdravstene ustanove. I naravno pojebali su nešto.

Dok sam čekao kod doktora opšte prakse sestre koje rade ispred ordinacija si "izludele".

Jedna od besmislenijih stvari je da je kod 4-5 pacijenata koji su penzioneri u Srbiji "iskakalo" da im knjižica nije overena, što je realno nemoguće.

Onda su im valjda promenili "kolor šemu" pa im kad je problem svetli zeleno a kad je ok plavo. Ranije je bilo standardno zeleno - crveno.

Mene prvo nisu videli u bazi, onda jesu ali ne vide da sam dijabeitičar itd...

Ako neko ide spremite živce...

• 1 month later...

Jbt kako smo ugasili... Ima da se radujemo kada kod privatnika dođemo na red i dobijemo primeren med. tretman.

Mi sa klincem isli na sistematski, DZ Novi Beograd, kod starog Merkatora..

Kazu nemaju vise nijednog internistu a ostali su na jednom kardiologu..ili obrnuto..Ali svakako su prelepe vesti.

Meni kod državne ništa nije čudno ali došli smo na nivo gde renomirana privatna ne može da ubode braunilu a meni vene samo što ne viču evo me.

Na kraju sestra mojih godina došla, rešila za 10 sec i rekla deci da očiste svoje pokušaje i promene posteljinu.

Neprijatno.

5 minutes ago, Zaboravan said:

Meni kod državne ništa nije čudno ali došli smo na nivo gde renomirana privatna ne može da ubode braunilu a meni vene samo što ne viču evo me.

Na kraju sestra mojih godina došla, rešila za 10 sec i rekla deci da očiste svoje pokušaje i promene posteljinu.

Neprijatno.

Nezaboravan osecaj kada te od miloste zovu "snajdersko jastuce".

12 minutes ago, Zaboravan said:

Neprijatno.

Bila sam u univerzitetskoj bolnici gde su mi detetu boli saku sat vremena bez preterivanja i na kraju odustali, trebalo je IV da prima neki lek, pa su rekli aj nek ipak pije oralno pa kako ispadne. Posto su mu pre toga povredili jednu ruku i jednu nogu, pa dodali na to ozbiljnu ekstravazacionu ranu na toj istoj nozi zbog koje je i trebalo da dobija antibiotik da ne dobije sepsu, pa sam ja onda rekla u onu drugu ruku da ga bodu jer je ova jedna vec bila nepokretna u tom trenutku, e onda sam bolnicu napustila sa detetom koje je od tela imalo netaknutu jednu nogu i organe trupa. O svemu ostalom su se strucnjaci pobrinuli.

Ali ljudi, sto imaju kafemate u EU bolnicama. A podovi u bolnici, ko voli da lize podove, mogao je. Eto tako i mi, ako si imao kafemat u toj bolnici racunaj da si dostigao EU standarde. Ako nisi, onda si bio u 3rd world ustanovi. To sto je svaka Titova doktorka u DZ bila Tesla za ove priucene nenaucene, to je sad manje bitno.

5 minutes ago, Mel said:

Bila sam u univerzitetskoj bolnici gde su mi detetu boli saku sat vremena bez preterivanja i na kraju odustali, trebalo je IV da prima neki lek, pa su rekli aj nek ipak pije oralno pa kako ispadne. Posto su mu pre toga povredili jednu ruku i jednu nogu, pa dodali na to ozbiljnu ekstravazacionu ranu na toj istoj nozi zbog koje je i trebalo da dobija antibiotik da ne dobije sepsu, pa sam ja onda rekla u onu drugu ruku da ga bodu jer je ova jedna vec bila nepokretna u tom trenutku, e onda sam bolnicu napustila sa detetom koje je od tela imalo netaknutu jednu nogu i organe trupa. O svemu ostalom su se strucnjaci pobrinuli.

Ali ljudi, sto imaju kafemate u EU bolnicama. A podovi u bolnici, ko voli da lize podove, mogao je. Eto tako i mi, ako si imao kafemat u toj bolnici racunaj da si dostigao EU standarde. Ako nisi, onda si bio u 3rd world ustanovi. To sto je svaka Titova doktorka u DZ bila Tesla za ove priucene nenaucene, to je sad manje bitno.

Meni žao te dece, možda grešim, možda nisu grizli da nauče ali opet je do nas... Što ih nismo naučili da moraju da uče.

Uglavnom, 5-6 rupa, negde vidim da su prosvirali venu jer počinje da se pravi podliv, nije neka šteta ako su šta naučili...

WC blista, kafu sam ipak na drugom mestu.

Imam sreću pa mi plaćeno priv. zdrav. ali ako je ovo sreća jebali smo ježa.

11 minutes ago, Zaboravan said:

Meni žao te dece, možda grešim, možda nisu grizli da nauče ali opet je do nas... Što ih nismo naučili da moraju da uče.

Uglavnom, 5-6 rupa, negde vidim da su prosvirali venu jer počinje da se pravi podliv, nije neka šteta ako su šta naučili...

WC blista, kafu sam ipak na drugom mestu.

Imam sreću pa mi plaćeno priv. zdrav. ali ako je ovo sreća jebali smo ježa.

Ja ti kazem, ide se u Idokrasi. Svaka cast za blistav WC, ali ako im je to najvisa tacka kvaliteta usluge onda ... jel.

8 minutes ago, Mel said:

Ja ti kazem, ide se u Idokrasi. Svaka cast za blistav WC, ali ako im je to najvisa tacka kvaliteta usluge onda ... jel.

Pa kvalitet se ogleda u tome što ne čekaš X sati, nego Y minuta, lekari manje nadmeni i imaju više vremena + srede da to što ne možeš privatno napraviš u npr UKC (da, obično je obrnuto ali eto)

Jeste, čisto, sestra te sprovodi gde treba... Ali na kraju da li naprave bolji posao ne znam...

Meni su vene prilično "povučene" u DZ kad vidim da su mladje sestre/tehničarke na vadjenju krvi dodje mi da se okrenem i odem.

Jednom me je jedna mučenica toliko izbola da sam praktično zabo u nesvest.

I ja i ona gola voda

Pitao doktorku kad mi je pisala uput za lab i ona mi kaže :

"Nema ljudi i onda guraju decu u vatru."

Na oko je razlika da ova mlada dok okom ne vidi venu nema leba.

Kad je neka starija, iskusnija ina pipa i bode i uvek nadje...

Jednom jedna starija "nadzirala" dete neko i vidi ne ide i samo uzme flašu od 1l i kaže ajde malo nategni biceps dok obradimo sledećeg pa će da iskoči... I tako bi...

13 minutes ago, Frank Pembleton said:

Meni su vene prilično "povučene" u DZ kad vidim da su mladje sestre/tehničarke na vadjenju krvi dodje mi da se okrenem i odem.

Jednom me je jedna mučenica toliko izbola da sam praktično zabo u nesvest.

I ja i ona gola voda

Pitao doktorku kad mi je pisala uput za lab i ona mi kaže :

"Nema ljudi i onda guraju decu u vatru."

Na oko je razlika da ova mlada dok okom ne vidi venu nema leba.

Kad je neka starija, iskusnija ina pipa i bode i uvek nadje...

Jednom jedna starija "nadzirala" dete neko i vidi ne ide i samo uzme flašu od 1l i kaže ajde malo nategni biceps dok obradimo sledećeg pa će da iskoči... I tako bi...

Jedan savet u vezi sa "povucenim" venama koji, na vise primera iz najblize okoline, cesto daje rezultat - treba piti vodu pre vadjenja krvi.

Krv za analizu se cesto daje ujutro na prazan stomak, ali ne postoji nikakva prepreka da se pije voda pre vadjenja. Od ustajanja do vadjenja krvi, popiti bar par casa vode.

Kod vadjenja krvi radi davanja/transfuzije je druga prica, posto se tada preporucuje da se regularno jede (ne masno) i pije pre samog davanja.

Moje iskusto iz privatne laboratorije je da starija gospodja nije mogla braunilom pronaci venu ni nakon x uboda. Pojavljuje se poslije nje deckic rane dvadesete, nabildovan, obrijane glave...i ubada iz prve.