FranziskaKafka Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 (edited) Hmm. Meni se nekako čini da i peČEnica i prŽEnica imaju osnovu u participu, tj. prema srpskoj gramatici trpnom glagolskom pridevu pečen i pržen, jer je peČEnica nešto što je ispečeno, a prŽEnica nešto što je isprženo.Evo jedne koja je iz istog kosa, a zvuci kao pRzenica: gIbanica (manite onu "etimologiju" koja se poziva na arapsko-turski naziv za sir), cak i prIganica (iako je to vise CG). :D A i cEpanica se cesce cuje, barem u mom okruzenju.GibAnica i prigAnica su nekako... vrlo ruralni oblici. :PPosto i vecina drugih imenica (koje nemaju veze sa participom) imaju akcenat xXxx (a ne Xxxx), otkud onda pOtkovica, pljEskavica, sljIvovica, hObotnica, zObnatica, prEpelica itd.? Zamislite da neko trazi pljeskAvicu ili sljivOvicu. (Jos ako skrate akcEnat... cist ruralizam. :D ) Edited January 17, 2008 by FranziskaKafka
Beatrix Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 A ja svaki put pomislim na ovako izgovorenu rec kada mi se prijedu PRzenice I onda mi se izgubi apetit... jel ih zamislis u tiganju kako plivaju u litru (rastopljene) masti?
bus Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 Evo jedne koja je iz istog kosa, a zvuci kao pRzenica: gIbanicaMislim da baš i nije. Jer pRženica s naglaskom na R ima kratkosilazni, a moj izgovor gIbanice ima kratkouzlazni akcenat na I.
FranziskaKafka Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Mislim da baš i nije.Mislim da bas jeste. Jer ovde nije rec o kvalitetu akcenta nego o pomerenom mestu akcenta... tako da price o pravilnom i nepravilnom (przEnica ili pRzenica) padaju u vodu (narocito ako su u pitanju analogije). :)
gospa buba Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 eno na nacionalnom b92 radijou od pre mesec dva u vestima govore: HOlandija. teshko si ga nama :o
Recommended Posts