Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jezičke adoumice™

Featured Replies

Lije se. I jeste poluga.

Copper ingots are bars of copper that have been cast into a specific shape. They are usually rectangular, weighing about 25-35 kilograms. Copper ingots are made by melting copper in a furnace and casting it into a mould.

https://www.rkmi.co.in/blog/what-is-copper-ingot-uses-and-advantages/

Referenca izvora:

RK COPPER & ALLOY LLP Established in 1991, under the astute leadership and guidance with an experience of almost 30 years of development, and is now one of the largest producers of Copper Strips, Copper Wires and copper fabricators in Mumbai, India.

https://www.rkmi.co.in/about.html

An ingot is a piece of relatively pure material, usually metal, that is cast into a shape suitable for further processing.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ingot

A gold bar, also known as gold bullion or a gold ingot

https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_bar

• Replies 6k
  • Views 731.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Egon Fekete: https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/fekete.kad.pridev.postane.pdf?sequence=1&isAllowed=y   Prezimena pak idu po pridevskoj promeni.   Iv

• @mammy two shoes dobro, zamisli da je pička materina materina od/iz piča (kao brač, brački ... bračka luka, bračkoj luci)

• kad se u selu otvorila prva picerija,  drugarova baba, na pitanje gde je xy -  ...ma, očšo da jede ono brezobrazno!      

Posted Images

@vememah videh ‘bakarni ingot’ u nekom novinskom članku na srpskom. Pa sam se pitala što nije napisano ‘poluga’. A primetih zbog pitanja iz nekog TOEFL listening-a, What is ingot. Inače ne bih ni ja znala.

Mrzi me da guglam, imam raspravu kako se pravilno kaže kada se persira nekoj osobi...

Tj. da li se glagol prilikom persiranja koristi u jednini ili množini?

Primer, persiranje ženskoj osobi:

1. Da li Ste spremni?

2. Da li Ste spremna?

Ja koristim 1.varijantu, druga mi nekako para uši.

16 minutes ago, Boksi said:

@vememah videh ‘bakarni ingot’ u nekom novinskom članku na srpskom. Pa sam se pitala što nije napisano ‘poluga’. A primetih zbog pitanja iz nekog TOEFL listening-a, What is ingot. Inače ne bih ni ja znala.

U Boru se bakar izliva u katode i anode, nisam znao da se lije i u polugama. Svakog dana čovek nauči nešto novo, )

11 minutes ago, Filozof manijak said:

Da li Ste spremna?

Ma kakav drugi. Ovo se u komedijama stavlja u usta nepismena skorojevića.

...

Edited by vememah

• 2 months later...

Zbog nezdravog vazduha u sarajevskog kantonu je danas proglašena epizoda "Upozorenje" na celom području kantona…

Ukoliko se trend visokih vrednosti nastavi bez izgleda za promenu vremena, sledi uvođenje epizode "Uzbuna".

Prvi put ovo vidim. Shvatam šta hoće da kažu, ali zar se ovako kaže?

Euronews.rs
No image preview

Zbog zagađenog vazduha u Sarajevu proglašena epizoda "Upo...

Sarajevo je jutros bio najzagađeniji grad na svetu, prema merenjima koje objavilio IQAir.

Jbg, tako je to kad svako svojata jezik.

Nekada smo se lepo razumeli na srpskohrvatskom, mozda je bilo malo problema oko dijalekata, ali svi su, uglavnom razumeli.

Ovo sada sa tazbinom iz Jarmenovaca i Strmice trazim prevodioca na timocko-prizrenski dijalekat.s_d

Jos kad mi dodje rodbina iz Makedonije - eto veselja....

Ne zameraj se, mori Zeko....D

On 17.12.2025. at 23:59, Boksi said:

Zbog nezdravog vazduha u sarajevskog kantonu je danas proglašena epizoda "Upozorenje" na celom području kantona…

Ukoliko se trend visokih vrednosti nastavi bez izgleda za promenu vremena, sledi uvođenje epizode "Uzbuna".

Prvi put ovo vidim. Shvatam šta hoće da kažu, ali zar se ovako kaže?

Euronews.rs
No image preview

Zbog zagađenog vazduha u Sarajevu proglašena epizoda "Upo...

Sarajevo je jutros bio najzagađeniji grad na svetu, prema merenjima koje objavilio IQAir.

Možda su snimili neku seriju o aerozagađenju, pa emituju epizode kad se uslovi steknu? think

Mamlazi su stavili tu terminologiju u lokalni propis kantona Sarajevo.

Vlada KS proglašava/ ukida epizode Upozorenje i Uzbuna, i utvrđuje mjere po epizodama, za vrijeme vikenda i praznika proglašava i ukida epizode Upozorenje i Uzbuna, i utvrđuje mjere po epizodama, osigurava provođenje mjera u okviru epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku definiranih Planom, gdje je potrebna koordinacija više subjekata za provedbu Plana, procjenjuje i osigurava sredstava za provedbu mjera, te poduzima druge mjere koje mogu doprinijeti smanjenju koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS, a koje su u njenoj nadležnosti.

https://aarhus.ba/wp-content/uploads/2022/02/UNAPRIJEDENJE-ZAKONSKOG-OKVIRA-ZA-ZASTITU-ZRAKA-U-KS.pdf

KS = Kanton Sarajevo

Zakon o zaštiti zraka/vazduha FBiH pak ne sadrži reč "epizoda".

Edited by vememah

Polisemiija, naravno da se "epizoda" ne koristi samo u kinematografiji. To što neke reči nema u Zakonu nije garancija da je u pitanju norma, već je prosto u pitanju različit funkcionalni stil i upliv jednog vokabulara u drugi.

Ako epizoda i epizodičnost znače da se nešto sigurno, ali neredovno/povremeno pojavljuje, u talasima, onda je razumljiva namera sa sintagmom "epizoda upozorenja".

Ne kažem da je najsrećnija upotreba te reči, već da ljudima sugeriše da upozorenje ima vremensko ograničenje i psihološki umanjuje strah kod slušaoca. Ali se tom sintagmom istovremeno štite i ograđuju od broja potencijalnih "epizoda", tj. implicira se da se ne zna kolko dugo će nešto trajati i kad će se uzrok upozorenja (zagađenje) definitivno rešiti, te zato nema ni celovitog upozorenja nit samo jednog njegovog dela (jedne epizode).

Edited by Klara

Ma izmišljaju toplu vodu, to se nikad nije tako zvalo, sad su oni našli da uvode novi naziv.

Jezik je živa tvorevina, naravno da će ljudi aktivno upravljati rečnikom. Toliko toga se ranije drugačije imenovalo, pa sad imamo nove reči i izraze i drugačiju upotrebu postojećih reči.

Inače, "epozodu upozorenja" koristili su i prethodnih godina, ne samo sad.

Jupi, imaćemo i "vanrednu epizodu", "epizodu zemljotresa", "epizodu poplave" i "ratnu epizodu". Veseli se srpski, bošnjački i hrvatski rode

• 1 month later...

Šta koji kurac znači IZNALAŽENJE, ovaj nakaradni i usiljeni konstrukt i kako se njegovo značenje razlikuje od već postojećih reči NALAŽENJE i PRONALAŽENJE? Čuo sam ga više puta na RTS-u.