October 4, 2025Oct 4 Lije se. I jeste poluga.Copper ingots are bars of copper that have been cast into a specific shape. They are usually rectangular, weighing about 25-35 kilograms. Copper ingots are made by melting copper in a furnace and casting it into a mould.https://www.rkmi.co.in/blog/what-is-copper-ingot-uses-and-advantages/Referenca izvora:RK COPPER & ALLOY LLP Established in 1991, under the astute leadership and guidance with an experience of almost 30 years of development, and is now one of the largest producers of Copper Strips, Copper Wires and copper fabricators in Mumbai, India.https://www.rkmi.co.in/about.htmlAn ingot is a piece of relatively pure material, usually metal, that is cast into a shape suitable for further processing.https://en.wikipedia.org/wiki/IngotA gold bar, also known as gold bullion or a gold ingothttps://en.wikipedia.org/wiki/Gold_bar
October 4, 2025Oct 4 @vememah videh ‘bakarni ingot’ u nekom novinskom članku na srpskom. Pa sam se pitala što nije napisano ‘poluga’. A primetih zbog pitanja iz nekog TOEFL listening-a, What is ingot. Inače ne bih ni ja znala.
October 4, 2025Oct 4 Mrzi me da guglam, imam raspravu kako se pravilno kaže kada se persira nekoj osobi...Tj. da li se glagol prilikom persiranja koristi u jednini ili množini?Primer, persiranje ženskoj osobi:Da li Ste spremni?Da li Ste spremna?Ja koristim 1.varijantu, druga mi nekako para uši.
October 4, 2025Oct 4 16 minutes ago, Boksi said:@vememah videh ‘bakarni ingot’ u nekom novinskom članku na srpskom. Pa sam se pitala što nije napisano ‘poluga’. A primetih zbog pitanja iz nekog TOEFL listening-a, What is ingot. Inače ne bih ni ja znala.U Boru se bakar izliva u katode i anode, nisam znao da se lije i u polugama. Svakog dana čovek nauči nešto novo,
October 4, 2025Oct 4 11 minutes ago, Filozof manijak said:Da li Ste spremna?Ma kakav drugi. Ovo se u komedijama stavlja u usta nepismena skorojevića.
December 17, 2025Dec 17 Zbog nezdravog vazduha u sarajevskog kantonu je danas proglašena epizoda "Upozorenje" na celom području kantona…Ukoliko se trend visokih vrednosti nastavi bez izgleda za promenu vremena, sledi uvođenje epizode "Uzbuna".Prvi put ovo vidim. Shvatam šta hoće da kažu, ali zar se ovako kaže?Euronews.rsZbog zagađenog vazduha u Sarajevu proglašena epizoda "Upo...Sarajevo je jutros bio najzagađeniji grad na svetu, prema merenjima koje objavilio IQAir.
December 22, 2025Dec 22 Jbg, tako je to kad svako svojata jezik.Nekada smo se lepo razumeli na srpskohrvatskom, mozda je bilo malo problema oko dijalekata, ali svi su, uglavnom razumeli.Ovo sada sa tazbinom iz Jarmenovaca i Strmice trazim prevodioca na timocko-prizrenski dijalekat.Jos kad mi dodje rodbina iz Makedonije - eto veselja....Ne zameraj se, mori Zeko....
December 22, 2025Dec 22 On 17.12.2025. at 23:59, Boksi said:Zbog nezdravog vazduha u sarajevskog kantonu je danas proglašena epizoda "Upozorenje" na celom području kantona…Ukoliko se trend visokih vrednosti nastavi bez izgleda za promenu vremena, sledi uvođenje epizode "Uzbuna".Prvi put ovo vidim. Shvatam šta hoće da kažu, ali zar se ovako kaže?Euronews.rsZbog zagađenog vazduha u Sarajevu proglašena epizoda "Upo...Sarajevo je jutros bio najzagađeniji grad na svetu, prema merenjima koje objavilio IQAir.Možda su snimili neku seriju o aerozagađenju, pa emituju epizode kad se uslovi steknu?
December 22, 2025Dec 22 Mamlazi su stavili tu terminologiju u lokalni propis kantona Sarajevo.Vlada KS proglašava/ ukida epizode Upozorenje i Uzbuna, i utvrđuje mjere po epizodama, za vrijeme vikenda i praznika proglašava i ukida epizode Upozorenje i Uzbuna, i utvrđuje mjere po epizodama, osigurava provođenje mjera u okviru epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku definiranih Planom, gdje je potrebna koordinacija više subjekata za provedbu Plana, procjenjuje i osigurava sredstava za provedbu mjera, te poduzima druge mjere koje mogu doprinijeti smanjenju koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS, a koje su u njenoj nadležnosti.https://aarhus.ba/wp-content/uploads/2022/02/UNAPRIJEDENJE-ZAKONSKOG-OKVIRA-ZA-ZASTITU-ZRAKA-U-KS.pdfKS = Kanton SarajevoZakon o zaštiti zraka/vazduha FBiH pak ne sadrži reč "epizoda". Edited December 22, 2025Dec 22 by vememah
December 22, 2025Dec 22 Polisemiija, naravno da se "epizoda" ne koristi samo u kinematografiji. To što neke reči nema u Zakonu nije garancija da je u pitanju norma, već je prosto u pitanju različit funkcionalni stil i upliv jednog vokabulara u drugi.Ako epizoda i epizodičnost znače da se nešto sigurno, ali neredovno/povremeno pojavljuje, u talasima, onda je razumljiva namera sa sintagmom "epizoda upozorenja".Ne kažem da je najsrećnija upotreba te reči, već da ljudima sugeriše da upozorenje ima vremensko ograničenje i psihološki umanjuje strah kod slušaoca. Ali se tom sintagmom istovremeno štite i ograđuju od broja potencijalnih "epizoda", tj. implicira se da se ne zna kolko dugo će nešto trajati i kad će se uzrok upozorenja (zagađenje) definitivno rešiti, te zato nema ni celovitog upozorenja nit samo jednog njegovog dela (jedne epizode). Edited December 22, 2025Dec 22 by Klara
December 22, 2025Dec 22 Ma izmišljaju toplu vodu, to se nikad nije tako zvalo, sad su oni našli da uvode novi naziv.
December 22, 2025Dec 22 Jezik je živa tvorevina, naravno da će ljudi aktivno upravljati rečnikom. Toliko toga se ranije drugačije imenovalo, pa sad imamo nove reči i izraze i drugačiju upotrebu postojećih reči.Inače, "epozodu upozorenja" koristili su i prethodnih godina, ne samo sad.
December 22, 2025Dec 22 Jupi, imaćemo i "vanrednu epizodu", "epizodu zemljotresa", "epizodu poplave" i "ratnu epizodu". Veseli se srpski, bošnjački i hrvatski rode
February 14Feb 14 Šta koji kurac znači IZNALAŽENJE, ovaj nakaradni i usiljeni konstrukt i kako se njegovo značenje razlikuje od već postojećih reči NALAŽENJE i PRONALAŽENJE? Čuo sam ga više puta na RTS-u.