Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jezičke adoumice™

Featured Replies

Ovo je još i nekako prihvatljivo, kada se uporedi sa npr. cd pržilicom.

• Replies 6k
  • Views 733.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Egon Fekete: https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/fekete.kad.pridev.postane.pdf?sequence=1&isAllowed=y   Prezimena pak idu po pridevskoj promeni.   Iv

• @mammy two shoes dobro, zamisli da je pička materina materina od/iz piča (kao brač, brački ... bračka luka, bračkoj luci)

• kad se u selu otvorila prva picerija,  drugarova baba, na pitanje gde je xy -  ...ma, očšo da jede ono brezobrazno!      

Posted Images

10 minutes ago, Filozof manijak said:

Mislim da je to data centar prevedeno na hrvatski

Nije, u zvaničnom hrvatskom koji forsiraju na HRT-u se koristi "podatkovni centar".

Podatkovni ili data centri u Hrvatskoj se razvijaju zadnjih 20-ak godina i sve ih je više, no potreba za njima sve je veća, a Hrvatska može postati regionalno središte u toj djelatnosti, istaknuto je u utorak na predstavljanju Hrvatske udruge data centara (HRDCA).

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/hrvatska-udruga-data-centara-velik-potencijal-za-jaci-razvoj-11760662

To gore je neka Emeraldova improvizacija.

Edited by vememah

• 1 month later...

Je li moguce reci na srpskom nasamponjam kosu? ohmy

Šamponirati se kaže kod mene

Ili nasapunjati, ako se koristi sapun.

moguće je reći ali nije pravilno, tj. jednako je moguće koliko je moguće umesto napuderisati reći napuderati, napuderirati, i slično

"(na)šamponjati" je očigledno neologizam izveden površnom analogijom iz sapunjati (sapun + ati), a šampon ima drugačiji sufiks za tvorenje glagola

Cuo na podcastu i bas mi zaskripalo pa sam pomislio da nisu nesto menjali. isuse

Šamponirati: šamponiram ✓

Našamponjam... Šamponjam, šamponjati, hmmm. Te reči nema u standardnom srpskom jeziku. Verovatno je osoba izvela iz reči "šamponjera".

• 2 weeks later...

biljana vraneš a i druge koje nam serviraju meteorološku prognozu nam kako će biti vreme recimo "15. majskog dana"

a maločas sam čuo konjevićku kako nam stiže nešto što mnogo znači "verujućem narodu"

hoćemo li na skup "23. majskog dana" ili"23. maja"?

kažemo li da "vernici slave svetog nikolu" ili da "verujući narod slavi svetog nikolu"?

Đorđe brt, tek je pola 9.

31 minutes ago, đorđe geprat said:

biljana vraneš a i druge koje nam serviraju meteorološku prognozu nam kako će biti vreme recimo "15. majskog dana"

a maločas sam čuo konjevićku kako nam stiže nešto što mnogo znači "verujućem narodu"

hoćemo li na skup "23. majskog dana" ili"23. maja"?

kažemo li da "vernici slave svetog nikolu" ili da "verujući narod slavi svetog nikolu"?

Mislim da je 23.maja nepravilno, ali se primilo u govoru.

23.maja bukvalno znači 23.mesec maj po redu. (ako bi već bili gramatičke picajzle)

1. dana u mesecu maju bi bilo pravilno, al predugačko da neko tako govori.

Što se tiče drugog dela pitanja, meni su to sve sinonimi za - verski obveznici

Edited by Filozof manijak

Mislim da je ispravno je napisati 23. maja, i reći dvadeset trećeg maja je to i to. Broj, ima tačku, se čita kao redni broj, mesec u genitivu, tako se piše datum, kog dana tog meseca.

Edited by Vapad

Tako je, u srpskom jeziku je u potpunosti pravilno pisati datum kao sintagmu koju čine redni broj dana i mesec u obliku nominativa, odnosno genitiva.

Juče je bio 3. april.

Videli smo se 3. aprila.

edit: Pravopis, poglavlje o interpunkciji i pisanju tačke:

IMG-20260516-095103.jpg

Edited by Klara

44 minutes ago, Filozof manijak said:

Mislim da je 23.maja nepravilno, ali se primilo u govoru.

Nepravilno je koliko i "moj novi TV je veliki", iako je reč o televizijskom aparatu, a ne o televiziji, za šta je skraćenica TV, dakle uopšte nije.

Iz konteksta je potpuno jasno da se radi o 23. danu maja, a ne o nekom 23. po redu mesecu maju. Koji bi uopšte bio kontekst takvog značenja, svakako neki potpuno irelevantan za svakodnevni govor.

Edited by vememah

Jasan je kontekst, pričamo o gramatici

Razgovaramo (vodimo razgovor, diskusiju), ne pričamo (priče).