Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jezičke adoumice™

Featured Replies

2 minutes ago, pariah said:

Šta koji kurac znači IZNALAŽENJE, ovaj nakaradni i usiljeni konstrukt i kako se njegovo značenje razlikuje od već postojećih reči NALAŽENJE i PRONALAŽENJE? Čuo sam ga više puta na RTS-u.

Nije nepravilno, @Klara Mislim da je danas više svojstveno HRT-u, a naidjoh na ovo

IMG_0633.jpeg

Meni pre neki dan zapara uši ‘preko’ umesto ‘više od’ u vestima RTS-a. Ne znam o čemu je bila reč, ali me je dodatno iznenadilo jer je vesti čitala Vesna Radosavljević. Očekivala bih od nekoga sa tolikim stažom da sugeriše lektorima (ako ih uopšte ima), a možda je i namerno.

• Replies 6k
  • Views 733.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Egon Fekete: https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/fekete.kad.pridev.postane.pdf?sequence=1&isAllowed=y   Prezimena pak idu po pridevskoj promeni.   Iv

• @mammy two shoes dobro, zamisli da je pička materina materina od/iz piča (kao brač, brački ... bračka luka, bračkoj luci)

• kad se u selu otvorila prva picerija,  drugarova baba, na pitanje gde je xy -  ...ma, očšo da jede ono brezobrazno!      

Posted Images

1894?! kralj Iz lične biblioteke?

Just now, pariah said:

Nije, nije, prodaje neko 😁

Reč se nalazi u RMS, prefiks iz- joj daje značenje "aktiviranje dodatnog intelektualnog truda u otkrivanju rešenja" (ovo je moj opis) i koristi se u administrativnom jeziku.

"Naći" i "pronaći" ne uključuje uvek intelektualni napor koliko fizički, semantička nijansa.

Prefiks iz- može uneti u reč značenje izvući van + odraditi nešto detaljno (izraditi, izmaštati), odraditi do kraja (istrčati, ispeći, iskoristiti), a u ovom kontekstu je to "dobro razmisliti, ispitati sva rešenja i izabrati najbolje".

Edited by Klara

8 minutes ago, pariah said:

Imam, doduše, jednu stariju. I nema nikakav miris. Meni bitna stavka jer mi njuh k’o u psa tragača.

Izgubi mi prijateljica ‘Kako sam putovao s lososom’ Umberta Eka, u izdanju Narodne knjige. I nadje polovnu. Znajući za moj problem sa mirisom stavila je knjigu u kesu pa zakopala u prašak za pranje na nekih 7 dana. Bogami je lepo mirisala, neki đurđevak čini mi se.

Zašto ovo napisah ne znam, ali eto.

Ja obožavam onaj specifični miris starijih i korištenih knjiga.

7 minutes ago, pariah said:

Ja obožavam onaj specifični miris starijih i korištenih knjiga.

Ima to, a ima i onaj miris zaboravljenih knjiga u loše izolovanom podrumu. Na te burno reagujem. Probudi se hipohondar u meni kao da su obložene antraksom.

nisi hipohondar i nije bas antraks, ali nije ni daleko. lako cemo sa insektima, crvicima. nego, stara, narocito kisela hartija i lepak, u vlaznim uslovima su idealni za razvitak plesni cije spore lebde na sve strane, kao i anaerobnih bakterija. od toga prvo stradava sluzokoza - oci i nos. mogu biti vrlo ozbiljne infekcije, a neprijatelj je nevidljiv.

moj favorit: pojasniti. rec kojoj u krstenici pise "pocetak devedesetih". kad si vec objasnio i razjasnio, a glupa masa i dalje ne razume, moras pojasniti.

ups! ovo je za jezicki hejt.

poz

Edited by le petit nicolas

37 minutes ago, le petit nicolas said:

nisi hipohondar i nije bas antraks, ali nije ni daleko. lako cemo sa insektima, crvicima. nego, stara, narocito kisela hartija i lepak, u vlaznim uslovima su idealni za razvitak plesni cije spore lebde na sve strane, kao i anaerobnih bakterija. od toga prvo stradava sluzokoza - oci i nos. mogu biti vrlo ozbiljne infekcije, a neprijatelj je nevidljiv.

moj favorit: pojasniti. rec kojoj u krstenici pise "pocetak devedesetih". kad si vec objasnio i razjasnio, a glupa masa i dalje ne razume, moras pojasniti.

ups! ovo je za jezicki hejt.

poz

Milan Božić je, dok je radio "Srbotopiju" na B92, 'pojasniti' smestio u osamdesete i tadašnje socijalističko-samoupravne forume. Drugovima iz foruma, naime, nije trebalo objašnjenje, jer bi to impliciralo da im nešto nije jasno. Trebalo je neke stvari pojasniti, jer oni to, naravno, znaju i razumeju, ali bi im značila koja dodatna reč o temi.

tnx.

moze biti, meni je na radar dosla malo kasnije.

poz

4 hours ago, le petit nicolas said:

Zamisli otvoriš knjigu i u njoj se zapatile pečurke. Em edukacija em besplatan ručak.

14 minutes ago, pariah said:

Zamisli otvoriš knjigu i u njoj se zapatile pečurke. Em edukacija em besplatan ručak.

Svidja mi se kako razmišljaš 😁

• 1 month later...
On 12. 3. 2026. at 15:08, Emerald said:

U Zapadnom Dablinu otvoren prvi pogon podataka koji ima svoje napajanje, van irske energetske mreze, koji kazu da je prvi u Evropi toga tipa

Off-grid Dublin data centre fuelled by own power plant

https://www.rte.ie/news/business/2026/0312/1562943-dublin-data-centre/#

Republika Irska je imala veliku ekspanziju pogona podataka a onda je elektromreza postala preopterecena i uvedena je zabrana nove gradnje, sto je "ostetilo" Dablin. Iako je Dablin i dalje u evropskom vrhu uz London, Amsterdam, Pariz i Frankfurt.

Sta je tacno "pogon podataka" ? Prvi put cujem za tu sintagmu

Mislim da je to data centar prevedeno na hrvatski

9 minutes ago, Lezilebovich said:

Sta je tacno "pogon podataka" ? Prvi put cujem za tu sintagmu

Auuuu, kako im je to bio prihvatljiv prevod za data center?? Zar nije najlogičnije prosto centar za podatke?