Aleksija Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 hm. meni najvise lici na ukrstanje spoticanja i saplitanja, a zvuci mi manje precizno, lepo i knjizevno od bilo koje od te dve. dopustam da gresim.
vinska musica Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 sve cesce vidjam spoplesti se u domacim tekstovima, prevodima i novinama. meni zvuci prilicno neknjizevno i rogobatno, od kuda uopste ta rec?Ja sam je ponajčešće slušala od intelektualaca iz "kruga dvojke", nažalost.Naravno da je nepravilna i neknjiževna.A i kod Klajna postoji samo oblik saplitati, da se pozovem na njegov autoritet.
Indy Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 hm. meni najvise lici na ukrstanje spoticanja i saplitanja, a zvuci mi manje precizno, lepo i knjizevno od bilo koje od te dve. dopustam da gresim.Pa, sad, lepota je relativna, a meni "spopleo" zvuči sapletenije od sapleo. Znači, može da bude efikasnaIstina, Google (gde sam se, kao i uvek, prvo obratio za savet) nije baš impresioniran tom rečju, tako da je verovatno nečija izmišljotina. I naravno da je nikad ne bih sam upotrebio (posebno ne u govoru).
Frau Gabrijela Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 (edited) sve cesce vidjam spoplesti se u domacim tekstovima, prevodima i novinama. meni zvuci prilicno neknjizevno i rogobatno, od kuda uopste ta rec?prvi put čujem, tj. vidim. da nisi napisala da srećeš tako često, pomislila bih da je lapsus proizašao u trenutku dok se govornik dvoumio da li da upotrebi jednu od one dve reči koje si kasnije navela- spoticati se i saplitati se.mislim da nije književna, deluje pre kao dijalektizam ili žargon. Edited October 31, 2010 by stormy
bus Posted October 31, 2010 Author Posted October 31, 2010 (edited) Haleksija stavila i avatar!! Ostaje! :D ...Za spoplesti, meni to zvuči kao fantabulous, dakle veselite se, ljudi, jezičkoj kreativnosti. Nek na klajna prašina pada! Edited October 31, 2010 by bus
gospa buba Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 (edited) Haleksija stavila i avatar!! Ostaje! :D ...Za spoplesti, meni to zvuči kao fantabulous, dakle veselite se, ljudi, jezičkoj kreativnosti. Nek na klajna prašina pada!znam al to je poprilichno stara rech, ja sam je chula chak u dubini proshlog veka, u sremu one drzave, recimo... kao redovnu rech, niko se nije divio njenoj izuzetnosti... i ono, jeste, spoplitanje je vishe od saplitanja i spoticanja zajedno, kao 1 mnooogo kvalitetnije saplitanje, sa spopadanjem ^_^(vaistinu avatar, valjda ostaje! mislim, ovo je 1 neodoljivo mesto, kadgod chovek opet dodje!) Edited October 31, 2010 by thermal bug
bus Posted October 31, 2010 Author Posted October 31, 2010 kadgod chovek opet dodje!:lolol:Neki od nas (ja) nikad ni ne odlaze. ...E da, zvuči kao da bi spoplesti moglo da ima validno stanište severno od Danubijusa, ali ja ga u Banatu nikad nisam čuo. A još mi zvuči i onako baš tršićki.
gospa buba Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 A još mi zvuči i onako baš tršićki.ne verujem da bi se sveti vuk bunio ^_^
Indy Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 (edited) znam al to je poprilichno stara rech, ja sam je chula chak u dubini proshlog veka...Da, ja sam izguglao barem jedno "spopleo" datirano iz 1999. :D Ne da baš kompulsivno uvek moram da podržim busov non-preskriptivizam, ali ako svako razume šta "spoplesti" znači (a razume), onda je to još samo 1 reč više na raspolaganju našoj poetski nastrojenoj naciji.EDIT. Sem toga, skoro da se rimuje sa apopleksija, a znači i Aleksija Edited November 1, 2010 by Indy
расејан Posted November 1, 2010 Posted November 1, 2010 EDIT. Sem toga, skoro da se rimuje sa apopleksija, a znači i AleksijaСпопада ме некаква споплексија под плексус...
gospa buba Posted November 1, 2010 Posted November 1, 2010 Спопада ме некаква споплексија под плексус...eto vidish da moze :P
gospa buba Posted November 1, 2010 Posted November 1, 2010 Spopliće me!dada, spopleksija spoplice, a spopadija spopada, to je jasno :Pkoje su shanse da nas zatvore ovde dok ne poludimo sasvim? ^_^
le petit nicolas Posted November 1, 2010 Posted November 1, 2010 koje su shanse da nas zatvore ovde dok ne poludimo sasvim? ^_^ a sto da nas zatvaraju? sasvim smo se lepo zatvorili i sami :P genitiv mnozine od krzno? krzana mi nekako ruzno. a, opet, mozda ja previse polazem na lepotu -_- poz
Recommended Posts