Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

Posted

Vokativ bi trebalo da bude Gutenberže.Pravilno je Gutenberg, ne dolazi do jednačenja (kao kod Istanbul, tako kaže pravopis).

Posted (edited)
Gutenberže?Kad smo već kod toga - jel u srpskoj transkripciji Gutenberg ili Gutemberg? :unsure:
Da potvrdim ono sto je rekao Ferdinand- GuteNberg...I meni je pao na pamet taj vokativ, ali mi jako blesavo zvuci, ne znam da sam igde videla taj oblik...Redbuse, sad nam je vise nego ikad pre potrebna tvoja fristajl gramatika... ^_^ Edited by Joshua
Posted

Opšte pravilo je da se dodaje nastavak, ali je u nekim slučajevima dopušteno da nominativ bude jednak vokativu, a strana imena spadaju tu. Znači može i Gutenberg i Gutenberže.

Posted
Gutenberže !Množina od Mile (ime) ?
Priznajem samo Milad.
Posted
Da potvrdim ono sto je rekao Ferdinand- GuteNberg...I meni je pao na pamet taj vokativ, ali mi jako blesavo zvuci, ne znam da sam igde videla taj oblik...Redbuse, sad nam je vise nego ikad pre potrebna tvoja fristajl gramatika... ^_^
Opšte pravilo je da se dodaje nastavak, ali je u nekim slučajevima dopušteno da nominativ bude jednak vokativu, a strana imena spadaju tu. Znači može i Gutenberg i Gutenberže.
Može i Bolek i Boleke. :D
Posted
Boleke.
Verovao ili ne, nije prvi put da čujem ovaj oblik :D
Posted
Znači može i Gutenberg i Gutenberže.
Može i Bolek i Boleke
:D Boleče i Redbuše, blagodarim.
Posted
Verovao ili ne, nije prvi put da čujem ovaj oblik :D
Ih, pa gde da ne verujem. Sam ga rado više puta upotrebio. ...Uvek na uslugi, Džošue!
Posted
Osecam se kao kompletan debil sto ovo pitam, ali- da li gospodin Gutenberg ima vokativ? :huh:
А да како ће га ословљавати ови медији, тј медијуми, ма ови што не носе икс-ел ни икс-икс-ел него причају са мртвима? У вокативу. То што је мртав није никакво оправдање.
Posted (edited)
Нађите ми где кокошкуДоста ми је једна сама,Која ј' слала пилад својуУ клостере лисицама.
Шта су јебени клостери? Орао сам по Гуглу, изилази ми билијун неких руских сајтова, али од неког ваљаног објашњења ништа. Edited by Hella
Posted

Kloster je samostan. Zašto su lisice u samostanu, moraš reći ti.

Posted
Kloster je samostan. Zašto su lisice u samostanu, moraš reći ti.
Srpski= manastir :) Za ljisice nemam pojma. Mozda zato sto u manastirima ima vina,leba,zivine pa se ljisice navade.
Posted
Vokativ bi trebalo da bude Gutenberže.Pravilno je Gutenberg, ne dolazi do jednačenja (kao kod Istanbul, tako kaže pravopis).
Sve mi jasno, al mi nije jasno koje su to siticaije u realnom zivotu da nekome trebavokativ od Gutenberg. Taj mrtav poodavno. kada ga to prizivash i zasto?Ja uzviknem, Ej Henry,Ej Gutenberg ili ej Vinska :rolleyes: