Jump to content
IGNORED

Prehrambena YU nostalgija

FranziskaKafka

Recommended Posts

Posted
Nego, kako se zovu oni punjeni keksovi koji su bili cilindričnog oblika, oko 10 ili 12cm dugački - zapravo, dva polucilindra a unutra neko do ludila slatko punjenje od vanile ili lešnika?
Mislis na vafle?Kao skoljkice i lesnik punjenje?
Posted

ja mislim da je to frondi.i da je bila jos i jagoda.

Posted
ja mislim da je to frondi.i da je bila jos i jagoda.
Jeste, frondi. Dobar je bio i sa bademom, mljac.
Posted

eh, frondi su bili kao stapiciprethodnica bila battonsa ovo cilindricno o cemu josarian prica su bili vaffli iz kandita osijekkutija se otvarala u uspravnom polozaju i keksici su bili napravljeni od oblatni u obliku oraha, lesnika bademaa unutra njam punjenje

Posted

Postojalo i nesto zrnasto, mrvicasto iz kesica (rozikasto, cini mi se), sto kada dodje u dodir sa pljuvackom pucketa i prsti po ustima i izaziva blagi bol. Moralo je da se sipa iskljucivo iz kesice u usta. Seca se neko?Inace, kao sto je postojala ta lepljiva smesa za spagete milaneze, postojao je i paket za pripremu pize. Dobijala se kesica sa brasnom, prasak za pecivo i teglica paradajza, sve zapakovano u kutiju :blink: Mislim da je bilo slovenacke proizvodnje.(gotovo sve pobrojane Krashove proizvode mozete naci u ideinim hipermarketima, samo se ambalaza malo izmenila - one zelene sumece od jabuke dobile i narandzastu verziju - od mandarine. i nisu lose.)

Posted
Postojalo i nesto zrnasto, mrvicasto iz kesica (rozikasto, cini mi se), sto kada dodje u dodir sa pljuvackom pucketa i prsti po ustima i izaziva blagi bol. Moralo je da se sipa iskljucivo iz kesice u usta. Seca se neko?
petza zeta :lol: ... ili tako nešto na mađarskom :lol: a je l pamti neko keks 'paris'?
Posted
Postojalo i nesto zrnasto, mrvicasto iz kesica (rozikasto, cini mi se), sto kada dodje u dodir sa pljuvackom pucketa i prsti po ustima i izaziva blagi bol. Moralo je da se sipa iskljucivo iz kesice u usta. Seca se neko?
secam se tih pucketavih zvaka (ako me secanje ne vara roze zrnca su se posle pucketanja pretvarala u zvaku, a mozda se i varam). nije ih bilo u regularnoj prodaji nego samo na tezgama po luna-parkovima, pijacama i vasarima.
Posted
petza zeta :lol: ... ili tako nešto na mađarskom :lol: a je l pamti neko keks 'paris'?
Kako ne, paris je bio bolji i od domacice (kutija plava, ne?).To sto je pucketalo konzumirali smo u skoli, ali ne mogu da se setim gde smo nabavljali.
Posted
Kako ne, paris je bio bolji i od domacice (kutija plava, ne?).
taj :thumbsup: ... sa ajfelovom kulom :) davno je bilo ali bih se zaklela da je bio ogroman... sigurno bar malo većeg prečnika od jafe
Posted

Jeste, a ni na cokoladi nisu stedeli :wub: (samo se ne secam da l' i to bese Kras)

Posted
Jeste, a ni na cokoladi nisu stedeli :wub: (samo se ne secam da l' i to bese Kras)
Pa paris nije bio preliven cokoladom...cini mi se da je bio punjen nekim belim filom...A krasov keks florida? U krasu ga prodavali na meru. Idealna uzina bila 200 gr. floride i fructalov dvojni a
Posted
Pa paris nije bio preliven cokoladom...cini mi se da je bio punjen nekim belim filom...
ma ne, ne i ne! kakav beli fil! paris je bio tanušan, veliki krug prevučen čokoladom :wub: na kojoj se, kako lepo reče persephone, nije štedelo. mislim da je sa nečokoladne strane u reljefu bila ajfelova kula, kulica :)
Posted
ma ne, ne i ne! kakav beli fil! paris je bio tanušan, veliki krug prevučen čokoladom :wub: na kojoj se, kako lepo reče persephone, nije štedelo. mislim da je sa nečokoladne strane u reljefu bila ajfelova kula, kulica :)
jednostrano prevuchen?dzizs, to je bio naj keks ex yu :wub:ja sam sve pozaboravljala :(
Posted
"Ja sam ono testo, što mesi se troshi često, i slano i slatko, a zovu me kratko, Iglo PKB...IGLO!". Ima li neko ovu reklamu?
prilicno ubedjen da je ovako bilo.
...ja sam se davila u tome kao klinka. posle je pocelo da mi smetucka sto se sloj plastike zalepi za nepca. stvarno, bio je neki sastojak koji se valjda otopi na vatri ali vec na temperaturi u ustima pocinje da stvrdnjava.
isto. a to je bila najverovatnije neka dehidrirana mast ili tako neko cudo, i nije se bash stezalo u ustima, ili nisi dovoljno grejala ili nisi dovoljno brzo jela pa je sos imao vremena da se ohladi. sve u svemu, nisi bila dovoljno dedicated sta da ti kazem.
Posted
Paris keks, je tanusni keks preliven sa jedne strane cokoladom u debelom sloju, koja se prelivala po ivicama keksa, a sa druge strane bila je otisnuta ajfelova kula i mrezica kao u polegnutom slovu S , odnosno, pola beskonacno je likutija je sadrzavala dva reda ovih slastica, bilo ih je bar cetrdesetak unutra.Kutija svetloplava.Nesto slicno sa belim filom izmedju nije paris keks, ali znam da je psotojaopored pariza, moji favoriti su moto u kesici i jadro u kutijimoto se obavezno rastavljao, prvo jeo gornji biskvit, zatim polizao fil, a onda smazao tamni biskvit.Noblice su nesto najpribliznije sto sam ikad tome videla