Jump to content

Sobno Bilje

Featured Replies

meni onaj bosiljak shto ga ds omladina delila nish nije uspeo:)dajte tutorial za bosiljak da probam ponovo :)

hvala indy na predlogu, ali vidjala sam je ranije i jako mi je odbojna, kao neka nekontrolisano rascvetala salata..

Probaj onda ovog lepotana, Ficus benjamina, imam ja jednog takvog i ne samo što je lep, već nema da ga čuješ - niš' ne traži, osim malo vode tu i tamo. Voli difuzno svetlo, ali mu ne smeta ni zasenčeno mesto.benjamina2.jpg

now you're talking =]

• 2 weeks later...
  nisam ja said:
meni onaj bosiljak shto ga ds omladina delila nish nije uspeo:)dajte tutorial za bosiljak da probam ponovo :)
Meni to raste na terasi u saksiji sa cvecem. Kupis na pijaci seme, posejes u prolece, i zalivas kao i ostalo cvece. Po zelji upotrebljavas kao zacin.
  • 2 months later...
  • Author

delija, je li zahtjevan bolsiljak za njegu i unosiš li ga unutra zimi? naime, planiram posadit neki standardni set začinskog bilja za na teracu, mislila sam bosiljak, metvicu, ružmarin, kadulju, možda čak i origano? kakva su vaša iskustva i koji su vam favoriti?

sad je pravo vreme da poseješ začinsko bilje. dok nisam imala mačku uspešno sam iz semena gajila bosiljak, vlasac, mirođiju, nanu, korijander i peršun na terasi. ako ima dovoljno sunca već sredinom juna imaš solidnu baštu. pošto moja mačka voli da sedi u saksiji, baštu sam preselila na kuhinjski prozor na koji ne može da se popne. tu ima malo sunca ujutro, pa sad kupujem rasad na pijaci ili u bolje snabdevenom marketu. Nanu i tri vrste bosiljka (sa većim i manjim zelenim i sa ljubičastim listovima) gajim u jednoj žardinjeri, jer zahtevaju više vode, a ruzmarin, žalfiju, timijan i origano u drugoj. važno je da ih uredno zalivaš i šišaš. pošto su višegodišnje biljke, moguće je da bi neko vredan i pažljiv i ko ima gde da ih drži preko zime mogao da ih sačuva. meni to, nažalost, ne polazi za rukom, tako da ću uskoro nabaviti i posaditi nove.

ja cu ove godine morati da povecam prinose bosiljka jer ga nevidjeno brzo obrstim, pa ne moze da potraje. a macor nije zainteresovan, za divno cudo. uvek kupujem rasad na pijaci, svaki put kad sam probala sa semenjem, nesto nije bilo kako valja.jedino sto predlazem svima, paradajz u saksiji: savrseno resenje za komarce, vec godinama koristim kao odbrambeno sredstvo, a ponekad se desi i da se rodi beba paradajz.

Edited by luba

• Author

hvala na savjetima, odšepat ću svakako na pazar pvih dana probrat nešto. vidiš, pomidore se ne bih nikad sjetila, iako onaj miris bi mogao otjerat i više od komaraca :D

kad je nova godina uvek kupim jelku ali ne onu sa busenom posto sam siromasan a i nisam nesto preterano snazan da posle iskopam rupu ne bi li u nju metnuo tu jelku...super ukrase imam...deda mraza, staklenu kuglu, zvoncice i srebrni vrh...a u svojoj sobi imam samo drveno cvece...da drveno lepo sam napisao...stavio sam ga u korpu sa sisarkama...koja sam muskarcina

shimpr said:
:pera:

Za sada od sobnih biljaka imam neku nenormalnu puzavicu, koju sam spasila iz kontejnera, juku (ili drvo života), zumbul (poklon od koleginice iz mile mi Kroacije), 1 kaktus mali, 1 bambus veliki i 1 svojeručno posejan grejp od pre 3 godine.

• Author
  shimpr said:
a u svojoj sobi imam samo drveno cvece...da drveno lepo sam napisao...stavio sam ga u korpu sa sisarkama...koja sam muskarcina
od muževnog, drvenog cvića pada mi na pamet samo sušeni rogoz :D cattail.jpg
  Mocking Bird said:
zumbul
uspila si ga održat na životu više godina i cvate ti na proljeće, sve u tegli? recpect!ove sam godine mislim već debelo zakasnila za lukovice, a i nisam još prebolila prošlogodišnje masovne gubitke

paradajz u saksiji je superod zacina, u saksiji lijepo uspijeva i mazuran

Nicol said:
uspila si ga održat na životu više godina i cvate ti na proljeće, sve u tegli? recpect!ove sam godine mislim već debelo zakasnila za lukovice, a i nisam još prebolila prošlogodišnje masovne gubitke
Ma, jok! Tek sam ga dobila (pre dve nedelje), ne znam ništa o održavanju... :ph34r::huh: Samo grejp ima 3 godine, a puzavica 5.