Jump to content

Sobno Bilje

Featured Replies

Može li neko da posavetuje koje biljke da stavim na verandu.

Ima pristojno svetla preko dana (bambusi su podivljali od kada su tamo :) ), ali je problem što se zimi ne greje uopšte.

Veranda je zatvorena, tu su i ulazna vrata, tako da je zimi tamo negde oko 5 C*.

Neki bršljen ili slično? Hoću da bude zeleno preko cele godine, pa čak i zimi.

• 1 month later...

moja orhidejica koju imam vech nekoliko godina..... na staroj adresi je redovno cvetala i onda smo se preselili i vise nije tela iako sam joj isto mesto nasla..... i evo... posle 3 godine opet je cvetala;

orc_zpsb98b6491.jpg

hot damn!!  :blush: 

missi_zpsdbe9d319.jpg

izvinte na dosadi al moram da je okacim  :wub: trenutno najlepsa u kuchi;

orch_zps11687cac.jpg

• 1 month later...

Zašto se ovo dešava? Da li je moguće da je zbog visoke vlažnosti vazduha?

• 2 months later...

budzenje 1 ciklame;

cik_zps73fbf8ae.jpg

• Author

bravo hippie, super ti je orhideja. kako je izgledala u te 3 godine pauze? jesu joj se grane onako smezurale i potamnile?

I sta si ti radila s njom dok si strpljivo cekala?

fala :) one grancice ima samo dok cveta.. posle se zajedno osuse sa cvetovima i ostanu samo onih 3-4 debelih/"mesnatih" listova... za ovo vreme orhideja izgleda kao nesto sto kad bi vidla, ne da ne bi uzela, nego bi bacila.... e, bas tako sam ja ovu prisvojila pre x godina.. reko, ne gospodzo! dajte meni vi to ruzno pace, to ne zasluzuje da se baci ni slucajno...... daklem na staroj adresi je 2-3 puta godisnje cvetala, ali nikad je nisam pomerala s jednog istog mesta.... ja inace nikad ne pomeram sobno cveche jednom kad im nadzem mesto [vise/manje sunca, sve zavisi kolko kojoj treba].. pored redovnog odrzavanja ovo je jako bitna stvar.. inace bas sam je pre neki dan presadila kad sam vidla da iz saksije izlazi druga orhideja.... nasla saksiju za dvoje i tu ih smestila obe

• 2 months later...

Dobio na poklon bozicnu zvezdu , ali krenuli odma da opadaju listovi...Sta da joj radim, darodavci dragi ljudi truba mi da je zavrljacim u kantu....

Ništa, pusti je. Verovatno će "poterati" nove listove nakon prilagođavanja.

Stavi je u hladniju prostoriju, u kojoj nema centralnog grejanja, npr. hodnik.

• 3 months later...

Ukrasni-zbun-paprike-e1350912550840.jpg

dobili žena i ja na poklon ovo. Ima li neko ideju kako se održava i da li je otrovno?

Mi smo našu prošle godine pojeli (Basket of Fire), a živi smo, tako da ne, nije otrovna, ali je ljuta :lolol:

Presadi u veliku saksiju sa drenažom, drži na umerenom suncu i zalivaj redovno.

Lici mi na nesto sto sam imao prosle sezone. Takav plod al nije tako loptasto rasla.

Neverovatno ljuta za tako male papricice.

edit:

The fruits are quite Pungent measuring 80,000shu ( Scoville heat units) which is a little less than a habanero type.

Preteruju da je malo blaza od habanera (do 350 000) ali je 80 000 vrlo ozbiljna cifra. Primera radi halapenjo je oko 30 000.

http://patio-edibles.com/pepper-hot/basket-of-fire/

edit 2: guglam halapenjo i izgleda da ona ne ide preko 10 000. Bio sam ubedjen da je oko 30 000

Edited by katamaran

• 6 months later...

Jel zna neko gde u Beogradu i da li ima uopšte da se nađe money tree iliti pachira aquatica?

I koliko može da košta? Ove neke cvećare što sam guglao nemaju.  

Ide ćale sutra za bg pa bi mogao da mi uzme.