November 24, 2025Nov 24 Zaboga naš zvukNemir na tvojim noktima, sve se to razliva u muziku, u nekom gradu, u nekom domu, u savršeno zaboravljenim ljubavnicima. Danas danima vladaju neograničene sete iPoneki smeh u prirodi naših osećanja.Sve što pomisliš samo je još jedan beg.Hladno je?Veje,veje, veje neki grad, neki sneg. Imati ponekog prijatelja iPonekada ga odvesti u šetnjuPokazati mu gde si se jednomToliko ljubio da ti nije ostalo ništaNi osmeh niRazlog tvojih prstiju. Imati sve to Zgusnuti oči u jednu sliku Tu je recimo malo posle ponoćiHladno je u tom malom mestuPlanine zaboravljaju na ljude iMagle se nisu podigle godinama uOblake Pada kiša iLupa po olucima kuća Potpuno unesrećena osoba(ili se to nama samo odavde čini)Ispred nekih ovlaženih vrataDimi svoju utrobu na kiši Nema nade Suncu nemaKapljice koja ne peva po licuOno što je istina Ali mi nismo tu i taSlika je daleko od nas koliko iLjubav prema tom čovekuKoliko i priznanje daNikad nećemo voleti ništa što nismo upoznali, ništa što nas nije volelo ili mrzelo i ništa štoO nama ne plačeI o nama ne smeje a Sve što pomisliš samo je još jedan beg.Hladno je. Veje, veje, veje neki grad, neki sneg.Ana Marija Grbić
December 7, 2025Dec 7 (Mensur Ćatić)Dječja hirurgijaU filmu Otac na službenom putuumjesto da Titovu štafetu preda općinskom čelnikumališan se zbuni i ponese je svome ocu.Maločas mi je zazvonio telefon.Kći krenula na hirurgiju da prvi puta sudjelujeu nekom operativnom zahvatui umjesto kolege greškom nazvala mene.Najtoplije i najpotpunije slike ovoga svijeta.Tehnika: akvarel, nepogriješivost kratke dječje zabune.Noć s hljebomEto, tako, budi mi dobroi neka tvoja sadašnja radostdadne smisao svakoj ljudskoj ranijer ja sam uvijek vjerovao, dušou čudesnu moć tvoga osmijehai pravednost ovoga svijetamjerio po tvojoj srećine brini, ja sam dobro i otkad si otišlane prestajem se smijati i šalitiImam i jedan trik sa tvojom studenizaledio sam jezera oko Vladivostokai gledam nasmijana lica djecekoja se noću tamo dolaze klizatia zid u mojoj sobi ovako se smijepoblijedi kao kreč i zanjišepaučine u svojim ćoškovima.Meni je to baš, baš lijepo i smiješno.Znaš šta je govorila moja mati?Ako ne operem noge pred spavanjedoći će miševi i lizaće mi prste.Mrvice hljeba pale sa stolacijele će noći plakati.Kako je samo smiješna moja mati.Kažem ti da sam posve dobrosamo me ruke bole, dušo,i noćas tako, tako se bojimjer moram prvi puta leći i zaspatipored naše mrtve ljubavi.
December 7, 2025Dec 7 Nedeljni ručakTata, dođi na nedeljni ručakJa uvek postavljam četiri tanjiraI četiri puta pogledam kroz špijunkuI dajem da je četiri radosti ljubeI četiri loša vica ispričam usputI četiri želje dečije poželimI četiri se puta pomolim da poranišI četri nestrpljenja u sebi obuzdavamI prestajem da plačem evo četvrti putČetiri sam noći sanjala da dolazišI da nas je nedeljom uvek četvoroI četvrti put te jednostavno pitamHoćeš li doći na nedeljni ručakMama evo četvrtu porodila je suzuBrat se zavadio sa sve četri strane svetaJa četiri sam nade presvukla u crninuČuješ li me čoveče ja ti lepo kažemDođi već jednom na nedeljni ručakRučak se hladi a i čekanja su hladnaI kao da se odriču onog obećanjaDa će nas uvek biti četvoroIsidora Bobić Edited December 7, 2025Dec 7 by Klara
December 7, 2025Dec 7 Чекај меЧекај ме, и ја ћу сигурно доћисамо ме чекај дуго.Чекај ме и када жуте кишеноћи испуне тугом.Чекај и када врућине запеку,и када мећава брише,чекај и када друге никоне буде чекао више.Чекај и када писма престанустизати издалека,чекај и када чекање дојадисвакоме који чека.Чекај ме, и ја ћу сигурно доћи.Не слушај кад ти кажукако је време да заборавиши да те наде лажу.Нек поверују и син и матида више не постојим,нека се тако уморе чекатии сви другови моји,и горко вино за моју душунек пију код огњишта.Чекај.И немој сести с њима,и немој пити ништа.Чекај ме, и ја ћу сигурно доћи,све смрти ме убити неће.Нек рекне ко ме чекао није:Тај је имао среће!Ко чекати не зна, тај неће схватитинити ће знати другида си ме спасила ти јединачекањем својим дугим.Нас двоје само знаћемо какопреживех ватру клету, —напросто, ти си чекати зналакао нико на свету.
December 7, 2025Dec 7 Moja zenaMoja zena je nestala sa sve svojom odecom.Ostavila je dve najlon-carape za sobom, icetku za kosu zaboravljenu iza kreveta.Voleo bih da obratim vasu paznjuna te lepo oblikovane najlonke, i jakutamnu vlas medju zupcima cetke.Bacam najlonke u kesu za smece; cetku cuda zadrzim i koristim. Samo je krevet nekakocudan, i kao da je nemoguce racunati na njega.Rejmond Karver
December 8, 2025Dec 8 Jednom u gradu ko zna komTi ćeš imati topli dom…I prozor s vidicima bez dnai sobe pune dečjeg sna.A ja, ne pitaj, ja ću i tadprestati već da budem mlad.I ako te sretnem bilo gdeneće nam biti kao pre.Jednom u gradu ko zna komsvetleće u noći tvoj topli dom.Slobodan Marković Edited December 8, 2025Dec 8 by Klara
December 19, 2025Dec 19 JA, TI, I SVI SAVREMENI PAROVICeo nam je dan dug, i dosadan.Do večeri, kad se, krišom, sastajemo.Poljubac jedan, brz, i negledan,dosta nam je. Da se svetu nasmejemo.Da odemo u noć, kao da smo krivi.Lako, kao tica, koja kratko živi.Naš viti korak ne vezuje brak,ni nevini zanos zagrljaja prvih.Nego osmeh lak, što cveta u mrak,na usnicama sa dve-tri kapi krvi.Ruke nam ne drhte, od stara prstenja,nego od žudi, straha i sažaljenja!Ah, nije taj strah samo naš uzdah,kad vidimo šumu, kako lako cveta.Nego je to plah, isprekidan dah,kojim bi nekud dalje, sa ovog sveta.U Slobodu, kud, nad nama, grane jezde.U prah mirisan, kud lipe raspu zvezde!Uzeše nam čast, ali svetli slast,nebesna, kao ponos, na našem licu!Naša je strast gurnula u propast:laži, zakone, novac, i porodicu.Od poniženja nam je klonula glava,al nam se, u telu, proleće spasava!Naš tužan osmeh blagosilja greh;žig onih koji ljube, na svetu celom.Ceo nam je dan dug i dosadan,i prolazi u ćutanju neveselom.Tek uveče, slobodan ko u travi cvet,ja te čekam. Na jednoj klupi. Razapet.Miloš Crnjanski
December 19, 2025Dec 19 Obožavam to kod njega, starog trola. Edited December 19, 2025Dec 19 by Sandens
December 19, 2025Dec 19 Mogu zamisliti (saosećam!) frustraciju Duške Klikovac dok čita Crnjanskog. :D
December 20, 2025Dec 20 16 hours ago, Klara said:Ali! :DСад смо безбрижни, лаки и нежни.Помислимо : како су тихи, снежниврхови Урала.Растужи ли нас какав бледи лик,што га изгубисмо једно вече,знамо да, негде, неки потокместо њега, румено тече !По једна љубав, јутро, у туђини,душу нам увија, све тешње,бескрајним миром плавих мора,из којих црвене зрна корала,као, из завичаја, трешње.Пробудимо се ноћу и смешимо, драго,на Месец са запетим луком.И милујемо далека брдаи ледене горе, благо, руком.
December 21, 2025Dec 21 vidjela sam nas prošlog ljeta,u maloj uvali, ispod stijene na obali mora,uvučenoj između mora i šetnice po kojoj su hodali turisti,i bilo bi kao u narodnoj pjesmi da se nije radilo o pravom životu,ti si pecao ribu, ja sam sjedila pokraj tebe,čistila krljušt, rezala glave i bacala ih u more,bili smo sijedi i stari i jasno sam vidjela naša lica izborana i suha od vjetra i sunca,prošli smo sve što se u životu moglo proći i vidjeli sve što je trebalo vidjeti,život u gradu i život na selu,i rat, i besparicu, i žal za djecom koju nismo imali,i žal za unucima koje nismo imali,tjeskobe koje su nas budile iz popodnevnog sna i strahove od budućnosti,vidjela sam nas,preživjeli smo sve zamjerke prema svijetu,sve zamjerke koje smo imali jedno prema drugome,potencijalno terminalne bolesti, neugodne liječničke preglede i sitne boljke,i bili smo sada u toj uvali,u koju smo se sklonili od svega,u sporazumnoj šutnji lovili smo večerukao da smo već odavno rekli sve što se na bilo koju temu imalo za reći,u tvojim očima sam jasno vidjela odrješitostda sve u životu treba uzeti onako kako dolazi,pa i taj trenutak u kojem pecamo, tu, ispod te stijene,koji će nestati čim budem skrenula pogleddok pokraj nas prolaze ljudi i znatiželjno nas fotografiraju,i jako sam nam zavidjelana snazi s kojom smo uspjeli dogurati do ove pomirenosti sa životom.vidjela sam nas na zalasku sunca,kad padne u more skupit ćemo stvari,ti udice i mamce, ja kanticu i ulov,i otići kući,ja ću valjati ribu u brašnu i peći je na vrućoj tavi,ti ćeš sjesti na terasu i zapaliti cigaretu,hvalit ćemo jelo dok ga budemo zalijevali vinomi bit ćemo zahvalni na toj maloj milosti,sve kao u svakom normalnom građanskom životu,a poslije ćemo možda voditi staračku ljubav,na kvrgavim koljenima, polako i nespretno,i prije spavanja možda čitati svatko nešto svoje,i ti ćeš reći da su moji ljubići glupost,a ja ću uzviknuti joj kako imaš hladne noge!,eto,sve to sam vidjela gledajući nas s ove strane, preko,u tu malu uvalu na obali morai htjela sam ti viknuti da je to zbog vode u kojoj si cijeloga dana stajao bos,ali sam se bojala da me u toj dalekoj budućnosti ipakmožda ne bi mogao čuti.Lidija Deduš
December 25, 2025Dec 25 Every Sunday morning I wake upI see you by your dresser doing your make-upFluttering a Chinese fan in a Knoxville fashionAll last night you tossed and turnedYour body was hotter than the night that Richmond burnedYou say you had a bad nightmare about tractor trailers crashingThrow your arms around meLet's keep this quietHear our hearts in the distanceLike cannon fireSee our breath in the windowIn the turning lightOh, it's a wonderful lifeYou say you were only 17When you fell in love with that dirty Reverend GreenI remember you at the baptism as he held his daughter downWe could hear Thelma and LouiseMaking love under the poplar treesWe could hear some screaming, sounded like a slaughterhouseThrow your arms around meLet's keep this quietHear our hearts in the distanceLike cannon fireSee our breath in the windowIn the siren lightOh, it's a wonderful lifeMe and Joey started a fire in the roadJust to watch it glowHis father didn't like it though, he gave Joey a black eyeMe and you, we did the same damn thingWe fell in love knowing the pain it would bringNow all I do is sing sad songs with red eyesThrow your arms around meLet's keep this quietHear our hearts in the distanceLike cannon fireSee our breath in the windowIn the turning lightOh, it's a wonderful lifeOh, it's a wonderful life
December 29, 2025Dec 29 May we raise childrenwho love the unlovedthings – the dandelion, theworms and spiderlings.Children who sensethe rose needs the thornand run into rainswept daysthe same way theyturn towards sun…And when they’re grown andsomeone has to speak for thosewho have no voicemay they draw upon thatwilder bond, those days oftending tender thingsand be the ones.Nicolette Sowder