November 4, 2025Nov 4 Nemoj se zaljubiti u meneNijedna ljubav nije pomakla planineA noć će uvijek vonjati na kafanuUbojice neće položiti oružjeProljeće će izbiti iz neba i zemljeRijeka će ostati rijekaNekoj drugoj mladostiMostovi će imati drugačija imenaŽivjet ćemo i voljeti se surovoI ništa neće promjenitinačin na koji smo usamljeni.Marko Tomaš
November 6, 2025Nov 6 My mother tells methat when I meet someone I like,I have to ask them three questions:1. what are you afraid of?2. do you like dogs?3. what do you do when it rains?of those three, she says the first one is the most important.“They gotta be scared of something, baby. Everybody is. If they aren’t afraid of anything, then they don’t believe in anything, either.”I met you on a Sunday, rightafter church.one look and my heart fell intomy stomach like a trap door.on our second date,I asked you what you were afraid of.“spiders, mostly. being alone. little children, like, the ones who just learned how to push a kid over on the playground. oh and space. holy shit, space.”I asked you if you liked dogs.“I have three.”I asked you what you do when it rains.“sleep, mostly. sometimes I sit at the window and watch the rain droplets race. I make a shelter out of plastic in my backyard for all the stray animals; leave them food and a place to sleep.”he smiled like he knew.like his mom told him the samething.“how about you?”me?I’m scared of everything.of the hole in the o-zone layer,of the lady next door who neversmiles at her dog,and especially of all the secretsthe government must be breakingit’s back trying to keep from us.I love dogs so much, you have no idea.I sleep when it rains.I want to tell everyone I love them.I want to find every stray animal and bring them home.I want to wake up in your hairand make you shitty coffeeand kiss your neckand draw silly stick figures of us.I never want to ask anyone elsethese questionsever again.Caitlyn Siehl Edited November 6, 2025Nov 6 by Klara
November 8, 2025Nov 8 o dajuče sam proveo popodnegledajući suze koje su se slivale s Elvisovog licai natapale sintetički tepih disko industrijepomislih, umreću a nikada nećudodirnuti licenepoznate devojkeu kupeu vagona prve klasehajdemo u ribolov, čuh glasove kako me zovuvideh majku s tanjirom i nedeljni ručakvideh sunce visoko na nebui vatrenu kočijukako uranja u blistavu rekuuvek kad izađem iz kućeosvrnem se da zapamtim raspored stvarimislim da ću jednom takobez pozdravaprodužiti dalje i otići u neki drugi životspavati/sanjatispavati/sanjatia hoćemo li ikada odrastii čekaju li nas tamo bezbrižna popodnevakada smo buljili u plafon i slušali Creedence.Zvonko Karanović
November 8, 2025Nov 8 @Sandens , slušaš li Damira Urbana?Tekstovi su mu vrlo poetični. 🌿Najmanja od najmanjihZapustio sam setako siguran u sebe,zagrizao srećom usne,skrio smijeh pod žute zube.Predstavljam se jako loše,htio bih ti prići bolje.Telefonom sav se spetljam,poput strune glas mi titra,molim te da me vidištočno takvim kakav jesam.Vrijeme stišće svaki korak,hitno moram biti sretan.Što mi to danas donosiš,najmanja od najmanjih,mirisom svojih kosašto mi to danas donosiš?Ratujem s druge strane,namazan bojom jutra,zataknut me orden srcačini jačim protiv svega.Pozivam te na vjenčanje,birao sam dugo mjesto,tražio tren nepažnjeda te vežem skroz uz sebe.Pred svjedokom takvog činanema laži, osim laži.NegledljivaNe postoji ništa ljepšeod jutrom te vidjetiuz sebe,sklupčanu šaku dječjih šminki,golih nogu,utrnutih odavno.Zajedno ćemo otjerati mrave,mirisom tek opranih zubitko me ljubi,usnama što budiprve slike što me pamte?Dobro ti jutro, negledljiva ljepoto.U pidžami naših kožatrudimo se uvijeknešto više nego što bidrugi mogli smjeti,jer činit mi se znada te šutnjom čujem,al' često sram me reći,pa te poljubim u ruke.Prizivaš me da ti dođemtoplim dahom na granicevrata i kosei na rubu usne osjetimstihove tvog srca,težinu izbrišemi spustim se na tebenakon dana, nakon noći.Zapetljani sasvimnestat ćemo istii točno u pola riječisanjat ćemo da smo budni,skliznuti ka novom jutruzadnjim šapatom u tvojeusnulo oko.Laka ti noć, negledljiva ljepoto.https://m.youtube.com/watch?v=Po9Ehc51bNU
November 8, 2025Nov 8 @Klara kako ne, strava je urban.I koliko se sjecamimala si zagrljaj vecii od ruske sumei himne za poginuleA od tvog parfemapucale su tamne granei koliko se sjecamzapeli smo u guzviPsovala na sve vozacei pljuvala sofer sajbudobila si grc na gasukrstili smo male anteRef.Ali, kasno jekasno je za ljubavi odjednom, i odjednomi za mrznju prekasnoza mrznju prekasnoProsetajmo medju budneodsetajmo, pa sto budeGovorili smo unatraskegovorili smosav omanjas, sav omanjases etibej, es etibejes, es, es, es, es, es etibejUsnuo oduvijek zudida sve pamti dok se budiRef.Ali, kasno jekasno je za ljubavi odjednom, i odjednomi za mrznju prekasnoza mrznju prekasnohttps://www.youtube.com/watch?v=IJIicUq08fc
November 8, 2025Nov 8 I pridji joj tiho, sasvim lagano s ledjadodirni je usnom, obecaj joj jutroi uzet ce te cijelog, izbrisati iznutrai pasti ces prazan, nasmijanih ustaOna zove se, ona zoveI plakaces ko nekad dok zeljeces sve viseal' uzece noc sve sto ona nijeal' jednom ces znati jedan broj u redujednu bajku boli i njeno ime sto zvoniRef.Ona zove se, ona zove, zove se neboI plakaces ko nekad dok zeljeces sve viseal' uzece noc sve sto ona nijeRef.Ona zove se, ona zove, zove se nebo
November 9, 2025Nov 9 Radoman Kanjevac ❤️Kao sunce na dečjem crtežuTi se vraćaš sama svojoj kućiNasmejana, kao sunce na dečjem crtežuZa tobom se vuče topla majska noćZvezde trepere na nebu kao sveće na tortiJa ulazim u svoj autobus kao nevernik u Sabornu crkvuI gledam sva ta lica umorna od meteorologijeNajpre vozača koji ne shvata da vozi u pogrešnom pravcuZatim onog čoveka što mi naplaćuje kartu superiornoKao da zna da bih više platio da izađemJednu ženu koja me gleda nepoverljivo, ispitivačkiKao što lisica posmatra svoj plenKoji bi već sutra mogao biti njenHipnotiše me, a ja se branim najbolje što znamTeško to ide u ove sitne sate, gospođiceNikad nisam bio tako samSinoć sam ti rekao sve što je trebalo da prećutimA prećutao najvažnije, ono jedino što treba da znašTajanstvenija si od zemljePouzdanija od neba, muzikalnija od kišeCvet koji ne vene i uvek drukčije mirišeNešto neopisivo nepouzdano na prvi pogledA u stvari, sasvim suprotno od togaNaučni dokaz da ima neko ko je postao od BogaNekako zagonetna, drukčija od celog svetaKao da si razumela ono što niko nijeTajnu u kojoj se ceo Svemir krijeI ako odem i ako ostanem ja se ne bojim da ću pogrešitiJer, tamo gde žene obično pogrešeZnam, ti ćeš se samo nasmešiti,Kao sunce na dečjem crtežuUzaludToliko truda oko mene, uzaludDuge šetnje pored mora, sa pogledom na praznoSlani vetrovi u nozdrvama, beli slonovi u oblacimaBeskrajni razgovori o starim gradovimaU kojima nikad nisam bioNiti ću da odemJer sve što mi treba ja nađem u knjigamaPo pravilu od mrtvih pisacaBrodski, stanica u pustinjiDupla kafa, čaj i keks, ništa naročitoSuluda noć bez ikakvih zvezdaJutro bledo, prozračno, kao od papiraUlice još mokre od noćnih polivačaStepeništem zvoni bat muških korakaU pravilnom ritmu, kao da smrt sviraA mislila si da ću pesmu da ti napišemVodila si me i u Atinu i u Persiju i u KinuTamo gde bi me svako razumeoPisala si mi pisma puna glupih nežnih izjava o ljubaviDavala mi nadimke od biranih istrošenih rečiKao da mi ime nije bilo dovoljnoSpavala sa jednom rukom ispod jastukaA sa drugom pomerala bogoveBudila se na svaki šum ispod krevetaKao da sam se u miša pretvorioMislila si da ću pesmu da ti napišemToliko truda ni oko čega, uzaludPogled koji otvara srce, a razum skrivaČelo malo spušteno, sa nekoliko boraKosa uredno sređena do neprepoznavanjaKao na onim starim fotografijamaOsmeh malo nakrivljen s godinamaPa mi se učini kao da ćeš da zaplačešNoge blago prekrštene, desna preko leveDlanovi okrenuti na dole pokrivaju kolenoRazgovor prazan kao večnostRavan kao paravanZamoran kao sopstveni svadbeni ručakDa li me voliš, to sad uopšte nije važnoMeni je i ovo dovoljnoPogledaj u svoju praznu šoljicu kafeVidećeš da moram na dalek putMislila si da ću pesmu da ti napišemToliko truda ni oko čega, uzalud
November 10, 2025Nov 10 Citam Skocajicevu Ponekad se probudis u Beogradu i dopada mi se. Ima bas nekih lepih pesama i nekih koje pogadjaju. Mozda utisku doprinosi i relativno laka identifikacija sa lirskim subjektom, ali svejedno, bas mi prijaju.
November 15, 2025Nov 15 At lunchtime I bought a huge orange –The size of it made us all laugh.I peeled it and shared it with Robert and Dave –They got quarters and I had a half.And that orange, it made me so happy,As ordinary things often doJust lately. The shopping.A walk in the park.This is peace and contentment.It’s new.The rest of the day was quite easy.I did all the jobs on my listAnd enjoyed them and had some time over.I love you.I’m glad I exist.Wendy Cope
November 15, 2025Nov 15 u meni spavaju svibrodolomnici i utopljenicibrodolom porinutih dušasad sam ceo,molitve i poslednjepomisli o ljubavi...svi su otišli sa rukamapruženim ka nebuvaljda se tražio spas?znaš, mračan sam noćas kaonajcrnja dubina prljavog okeanau mrklu, snežnu ponoć,sred neke severne zimetrebaće malo oči dati se priviknu na meneili, može ovako!približi usne,udahni sasvim duboko,pa pogasi svoježute i bele svećeprethodnih osećanja,i čekaj malo samau mom mrakuali ne predugo...čekaj,ukoliko želiš da vidiškako ću da se očaszarudim, zarumenim,od duboko zakopanedečačke stidljivosti,i odmah potom da svanemod svile tvog dlana,poturenog da budekolevka mom obrazukoji patiod nesanica,vetrova i kišaili idi, i sve ostaće isto!spavaće i dalje nemirnosvi potopljeni roboviu lancima,negde pri dnu menerobovi, za koje je smrtu moru, bila jedinapreostala slobodai u meni zato spavasad ta njihova sloboda,bezuslovna, prava,krvava, jedina moguća!sloboda, da te volim nesebično,ne tražeči te samo za sebeali želeći te najbezobraznije naivno,ljubomorno, kidajući se pritom,kao kad se prstimacepa narandžaa znam, ostaće mi samozariveni tragovi noktijuduboko u kori,i raspolućene kriške,razdeljene i pojedenedo pola,tek da se ubijeovaj stari zadahprošlostičijim usnama još uveku čežnji robuješzato smem i da tipišem sve ovone bih voleo da ti neke suzesperu te slatke pege s licana krajuako me razumeš- razumeš,ako ne razumeš,pa i nisi bila takoja je trebala daišta razume...mada bih te voleo,i divno nerazumnu...hajde budinerazumno moja,neshvatljivo,negde uz moremoja Andalužankameđu crnim maslinamai pod žutim kaputomMeseca sa juga...Ratko Petrović
November 17, 2025Nov 17 Gledajući u drveće(strah od toga da nećeš čuti)Zdravo, tata. Ovde nema ničega novog pod nebom.Ali, procvetala je ona trešnja koju posadismopred zgradom. Već dopire do četvrtog sprata,a bila je običan prutić. Nekada, kada bi sleteovrabac, težinom bi sasvim povio tananu granu.Sada sleće čitavo jato, i tek ponekad, čuješ,kako tiho zašušti. I s proleća, ujutru, vidiš dva-tribela cveta, a već predveče, na njih stotineobaspe koršnju kao iznenadni sneg što svetli,čas belo, čas ružičasto. I ne znaš, šušti li lišćeili perje; a na prozorskom simsu osvane još uveklepljiva koštica, i pusti za sobom svetlo-crvenitrag. I pita se, svih ovih godina, gde si. A kadaželim da povratim mir, setim se jednog jedinogtrenutka; ti i ja, na dunavskom keju, u letnjepopodne, napola u hladu, napola na suncu,jedemo sendviče, i čitamo, svako svoje. Ti Seneku,ja lektiru za osnovnu, Alisu u zemlji čuda. I svetlostpada okomito na otvorene knjige, čije strane, upauzi između čitanja, obeležavamo travkamakoje pamte više od nas: kao i drveće, pod kojimse protrči, samo jednom. I to, tako dobro znamo,i ti, negde tamo, kao i ja, još uvek negde ovde.Čuješ li kako šušti? Samo sam to htela da ti kažem.Ana Ristović
November 24, 2025Nov 24 Stari svetJa verujem u dušu: dosadTo nije mnogo menjalo stvar.Sećam se jednog popodneva na Siciliji,Ruševina nekakvog hrama.Stubovi oboreni na tlo kao goli ljubavnici.Masline i kozji sir bili su više no ukusni,Kao i vinoKojim smo nazdravljali nastupajućoj noći,Razletelim lastama,Saracenskom vetru i Mesecu.Mračilo se. Bilo je nečegMnogo pre reči:Večernjih obeda pastira…Magnovenog belasanja među drvećem –Večnost je osluškivala vreme.Boginja se spremala da se okupa u moru.Ne sme se poći za njom.To stenje, ti čempresi,Možda su njeni stari ljubavnici.Oh, biti jedan od njih, šapnulo mi je vino.Čarls Simić