July 4, 2025Jul 4 Želio bih umrijeti u sunčanom danu.Klicu te male tajne želje nosim u sebi od djetinjstva. Što me kod smrti najviše plaši, to je predstava mraka s kojom je ona skopčana.Divim se religijama Istoka, koje su uspjele da čovjeku dočaraju svijetlu, sunčanu smrt, da mu usade predstavu beskrajnog jása za grobom. One su, možda, učinile čovjeku najveće dobro koje se smrtniku može da učini.Želio bih umrijeti izvaljen nauznak na dobroj, vrućoj zemlji, sav u suncu i jásu, umrijeti u jedrini dana, u sat uzavrelih zrikavaca. U sat kad sanjivo šute povijena žita i nijemo bujaju oteščali grozdovi, u sat vrele popodnevne tišine. Plaši me smrt u predvečerje, smrt u jesen, smrt iza kosih zavjesa kiše.Smrt je ono što stvarima daje posvetu. Ona im pridaje znamen realnosti, ozbiljnost odistinskog. Ona svakoj stvari daje njeno dostojanstvo pred licem života.Ima ništavnih, beznačajnih života. Beznačajnih smrti nema.Svaka je smrt sveopći događaj, svačiji događaj. Jedan mali kataklizam.Jedna crna rupa bez dna u tijelu kozmosa. Smrt iskupljuje svaki život. Živjeti se može i neozbiljno, i neodgovorno. Čitav naš život može da bude puka jedna fikcija, jedna strasna igra u zagrljaju bunila, jedna usijana iluzija prosanjana na rubu stvarnosti. Jedino smrt je realna.Ona je jedino što nam se u životu stvarno događa."Proljeća Ivana Galeba"
July 7, 2025Jul 7 Why did you vanishinto empty sky?Even the fragile snow,when it falls,falls into this world.Izumi Shikibu
July 14, 2025Jul 14 Zivot imitira umetnost. U avionu pored tebe seda osoba (u mom slucaju zena), istovremeno vadite knjige, ti "the complete rolling stone interview" (susan sontag), ona "on photography" (susan sontag), kratko se pogledate i nasmesite, a zatim svako unese u svoju knjigu sat i po, ne razmenivsi nijedan pogled niti jednu rec vise, pazeci da se slucajno ne dodirnete, svesni razlike potencijala izmedju dva sedista koja je skoro zvucna, ona pri sletanju ustaje prva i odlazi, okrenuvsi se jos samo jednom, uz isti onaj osmeh s pocetka. Dakle Bodler: Jednoj prolaznici Grad me okružavao svojim moćnim hukom. Vitka, tanka, visoka, noseći crninu, Lik boli uzvišene, jedna žena minu, Držeći izvezeni skut raskošnom rukom, Hitra, ljupka, s nogama kao izvajanim. U oku joj olujnom, gde se sav utopih, Ja se, kao nekakav strasni čudak, opih Užitkom smrtonosnim, slastima neznanim. Sev munje... pa tmina! -Lepoto kratkotrajna, Čije oči ponovni život mi otkriše, Zar ćeš tek u večnosti da me sretneš, sjajna? Predaleko, prekasno, možda nikad više! Zauvek nas rastavi život poput vala, A mogoh te voleti, i ti si to znala.
July 23, 2025Jul 23 dragi svojmalopre je baka umrlajuče joj je bio rođendannisam bila s njom to me rastužujeopet sam plakala u autobusupuklo joj je srce kao poljubac za rođendanhitro i nežnoboli me kožau svom snu je nestalane bih volela da umrem u snumislim o njoj dok posmatram svoj odraznikako da dođem do prokupljaobičaji su u tokubakina soba miriše na cimetnazirem njeno telo ispod providno bele tkaninesutra će postati trošna zemljatelo je mrtvotelo je hladnotelo je tloniko nas ne čeka sa druge stranedruga strana ne postojiposmatram njene ruke tanke prste slomljenei mislim kako nikad ne znaš kad poslednji putgrlišnikad ne znaš čije dlanove ostavljaš snuprekrili su sva ogledala u njenoj kućimeni su posle trećeg satarekli da idem kući da spavamda se odmorim da ne brinemsad joj je lakše spasila se nemoj da plačeša meni lakše kad plačem lakše mi je kad se gušimumorna sam od tuđih očekivanjaod smrti sam umornanikad mi se više nije živelo(...)Valentina Bakti
July 24, 2025Jul 24 (...)Ko te, Užice,ne bi voleo?!I boli radostbio si, grade...I ko bi tebesad preboleo,bunom zasejancrveni sade!Neko će pasti,neko će doći,ej, grade-druže,ej, grade-rode,biće još patnje,al sve će proći,i bićeš rumenod slobode!Slavko Vukosavljević
July 27, 2025Jul 27 Think of othersAs you prepare your breakfast, think of others (do not forget the pigeon’s food).As you conduct your wars, think of others (do not forget those who seek peace).As you pay your water bill, think of others (those who are nursed by clouds).As you return home, to your home, think of others (do not forget the people of the camps).As you sleep and count the stars, think of others (those who have nowhere to sleep).As you liberate yourself in metaphor, think of others (those who have lost the right to speak).As you think of others far away, think of yourself (say: “If only I were a candle in the dark”).Mahmoud Darwish
September 5, 2025Sep 5 Do not go gentle into that good nightDo not go gentle into that good night,Old age should burn and rave at close of day;Rage, rage against the dying of the light.Though wise men at their end know dark is right,Because their words had forked no lightning theyDo not go gentle into that good night.Good men, the last wave by, crying how brightTheir frail deeds might have danced in a green bay,Rage, rage against the dying of the light.Wild men who caught and sang the sun in flight,And learn, too late, they grieved it on its way,Do not go gentle into that good night.Grave men, near death, who see with blinding sightBlind eyes could blaze like meteors and be gay, Rage, rage against the dying of the light.And you, my father, there on the sad height,Curse, bless, me now with your fierce tears, I pray.Do not go gentle into that good night.Rage, rage against the dying of the light.Dylan ThomasGlifO pesmi „Ne odlazi tiho u tu blagu noć” Dilana TomasaPriča o okolnostima u kojima je nastala poznata pesma „Ne odlazi tiho u tu blagu noć” velškog pesnika Dilana Tomasa i audio zapis na kome je autor čita.
September 8, 2025Sep 8 Čarolija zaboravaU ovom prostoruomeđenom stablima mog razuma,u ovom prostoru bez središta svjetla,bez okusa, bez glasova,u ovom sjećanju,zatvorenom u tamni obruč tijela,u ovoj boliu ljubavi nepravednoj,u ljubavija dozivam licekoje sam posjedovala jučer,ja dozivam noć.U ovaj sat neponovljen,u ovaj dan neotrovanblizinom vremena,u strahu prisutnom među oblicima,u ovaj moj plačneka iz mahovine iziđu sve košutei polože moje tijelona zle i visoke borove,danas,na dan neprolazne osvete,neka umorne ženesvežu moja stopalai zapale sve lađe,snene pod lukom mog vrata.Ja zovem.Neka dođe velika tišina,neka dođe velika tišina,neka se rijeke udalje od obalai tijelo neka napustidubinu vlastite krvi,jer ja više ne poznajemgranicu svog krika,ne vidim više daljinu između dva neba,ne osjećam krv.U ovaj sutonsastavljen od dva oblika patnje,u ovu plahostkoju nose stupovilagani od nevinosti ljeta,u ovaj sanja dozivam riječinage i bez uspomena,ja dozivam agonijuhladniju od snijega.U disanju moje kože,u ove plohe tuge,u ovu tamu,ja zovem vjetarkoji briše obrise gorkih planina,vjetar zaboravaja dozivam pčele,da lancima bez zvukovazarobe tu travutaj plamenna tvom imenu.Ja zovem.Neka se mora prelijuu presušen izvor zemljei zaustave krvkoja me napušta,neka se moja zaljubljenostpretvori u osamljene perivoje,moj osmijeh otuđi od sunca,neka oštrice izrasle u dodiru naše šutnjeprodru kroz ovaj plemenit okus smrti.Nađite me,vežite me,spalite moje sjećanje,zakopajte moje sunceu jezgro najtamnijeg korijenja,otvorite moje dlanove od solii oduzmite mi taj likkoji i šljunak pretvara u ljubav.Irena Vrkljan
September 12, 2025Sep 12 KAD SMO BILI VELIKIKad smo bili velikikroz detinje nemire,svi onako brljivi,šmrkavii lajavi,ludo smo izmišljalineke svoje svemirei bili smo krilati,i bili smo zmajevi.Igrali se piljakasa najlepšim zvezdama.Crtali smo svetlošćuradoznala skitanja.I uvek u srcimako u toplim gnezdimaznali smešan odgovorna sva tužna pitanja.Od juče smo ozbiljni.I odjednom,čudno:kao da smo zgrčeni.Kao da smo stali.Sve oko nas izgledaglupavo i budno.Prvi put smo odrasli,a prvi put — mali.I prvi put sami smou prepunom svetu.I odjednom,izgleda,ništa nije za nas.Nevešti smo.Zbunjeniu rođenoj ulici,zalutali zauveku ogromnom danas.Kad smo bili velikido kuća,do drveća,do tornjeva,planinai do ptičjeg leta,u džep nam je stao dan,u zenicu okeani stala nam još u dlanpolovina sveta.Od juče smo ozbiljni.I ma šta nas čudilo— u svemu svom krilatomkao da smo pali.Kao da se oko nassve strašno probudilo:prvi put smo veliki,prvi put smo mali.Mika Antić
September 30, 2025Sep 30 Reality Demands - Wisława Szymborska Reality demandsthat we also mention this:Life goes on.It continues at Cannae and Borodino,at Kosovo Polje and Guernica. There’s a gas stationon a little square in Jericho,and wet painton park benches in Bila Hora.Letters fly back and forthbetween Pearl Harbor and Hastings,a moving van passesbeneath the eye of the lion at Chaeronea,and the blooming orchards near Verduncannot escapethe approaching atmospheric front. There is so much Everythingthat Nothing is hidden quite nicely.Music poursfrom the yachts moored at Actiumand couples dance on their sunlit decks. So much is always going onthat it must be going on all over.Where not a stone still stands,you see the Ice Cream Manbesieged by children.Where Hiroshima had been,Hiroshima is again,producing many productsfor everyday use. This terrifying world is not devoid of charms,of the morningsthat make waking up worthwhile. The grass is greenon Maciejowice’s fields,and it is studded with dew,as is normal with grass. Perhaps all fields are battlefields,those we rememberand those that are forgotten:the birch forests and the cedar forests,the snow and the sand, the iridescent swampsand the canyons of black defeat,where now, when the need strikes, you don’t cowerunder a bush but squat behind it.What moral flows from this? Probably none.Only the blood flows, drying quickly,and, as always, a few rivers, a few clouds. On tragic mountain passesthe wind rips hats from unwitting headsand we can’t helplaughing at that.
October 10, 2025Oct 10 Kako je teško biti slab,kako je teško biti sam,i biti star, a biti mlad!I biti slab, i nemoćan,i sam bez igdje ikoga,i nemiran, i očajan.I gaziti po cestama,i biti gažen u blatu,bez sjaja zvijezde na nebu.Bez sjaja zvijezde udesašto sijaše nad kolijevkomsa dugama i varkama.– O Bože, Bože, sjeti sesvih obećanja blistavihšto si ih meni zadao.O Bože, Bože, sjeti sei ljubavi, i pobjedei lovora i darova.I znaj da Sin tvoj putujedolinom svijeta turobnompo trnju i po kamenju,Od nemila do nedraga,i noge su mu krvave,i srce mu je ranjeno.I kosti su mu umorne,i duša mu je žalosna,i on je sam i zapušten.I nema sestre ni brata,i nema oca ni majke,i nema drage ni druga.I nema nigdje nikogado igle drača u srcui plamena na rukama.I sam i samcat putujepod zatvorenom plaveti,pred zamračenom pučinom,i komu da se potuži?Ta njega nitko ne sluša,ni braća koja lutaju.O Bože, žeže tvoja riječi tijesno joj je u grlu,i željna je da zavapi.Ta besjeda je lomačai dužan sam je viknuti,ili ću glavnjom planuti.Pa nek sam krijes na brdima,pa nek sam dah u plamenu,kad nisam krik sa krovova!O Bože, tek da dovršipečalno ovo lutanjepod svodom koji ne čuje.Jer meni treba moćna riječ,jer meni treba odgovor,i ljubav, ili sveta smrt.Gorak je vijenac pelina,mračan je kalež otrova,ja vapim žarki ilinštak.Jer mi je mučno biti slab,jer mi je mučno biti sam(kada bih mogao biti jak,kada bih mogao biti drag),no mučno je, najmučnijebiti već star, a tako mlad!Tin Ujević
October 26, 2025Oct 26 ŽivotSve to ne zavisi od mene.Setim se kako beše lep,nad vodama dubokim nekim,kao Mesec beo,sa lukom tankim i mekim,jedan most.I, vidiš, to uteši me.Ne zavisi od mene.Dosta je da tog dana,zemlja oko mene zamiriše preorana,ili da oblaci prolete,malo niže,pa da me to potrese.Ne, ne od mene.Dosta će biti ako, jedne zime,iz vrta jednog zavejanogistrči neko ozeblo, tuđe, detei zagrli me…Crnjanski
October 26, 2025Oct 26 PUTNIKIdem slobodno,niko mi nije odneo,da ljubim, tužnu moć.Raširim ruke, ali ne u zorenego u more i noć.Osmehom ulazim, stigo ma kud, u tužne i bolne jave.Kad volim, meni i gresi svudnebesa pletu,oko radosno pognute glave.Ostavljam bolnim osmehom san, da prođe, i ode, i mre.Ljubav je put beskrajanna kom je dozvoljeno sve.Ne žalim ni tebe ni sebe ja, i smešim se na daljine.Umor mi samo u očima sja,i sve što ištem od tebeto je: časak-dvatišine, tišine.Crnjanski