Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odiseja [K. Nolan] - Rasno uravnotezavanje filmova

Featured Replies

Moj izabrani Odisej 😍

• Replies 210
  • Views 8.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• garcia
    garcia

trebalo je d'uzmu Štulićeve prevode.

• Filozof manijak
    Filozof manijak

• Њујоркер
    Њујоркер

Ja jedva cekam da se vrate stara dobra vremena ocekurac:)

Posted Images

• Author

Nolan besedi o jugoslovenskim narodnim pesnicima iz 1920 blink

U kojim li se on to akademskim krugovima kreće kad mu se čini da zanemaruju kulturno nasleđe repa, i to u korist balkanskih narodnjaka?

@porucnik vasic i drugi juesamerikan prosvetari, pomagajte da rešimo misteriju!

Gary Cooper was gay? Travis je Jugosloven?

Edited by pariah

On 8. 7. 2026. at 17:52, Weenie Pooh said:

ja ne mogu prosto da se pravim da to sranje ne postoji

Rešenje je engagement, ali konstruktivan.

[...]

I tako u beskrajon.

Meni se čini da ipak možeš da se praviš da to sranje ne postoji (just vote with your wallet), za razliku od klimatskih promena koje utiču na tebe nezavisno od toga gledaš li u ekran/platno...

Ovaj beskrajon angažmana mi deluje sve samo ne konstruktivan; ja lično ne znam da li je u današnje vreme moguće promeniti bilo čije mišljenje, pa sam i prestao da pokušavam, i od tada se bolje osećam.

• Author
6 minutes ago, pariah said:

Gary Cooper was gay? Travis je Jugosloven?

Ne nego se akademija toliko bavi jugoslovenskim narodnim pesnicima (iz 1920-ih, no less!) da ne stiže da obrati pažnju na hip hop muziku makar malo cry

Apsurdne stvari čovek priča, nepodnošljivo je slušati. Kladim se da privatno nikad nije slušao trap, znam da mu je Travisa preporučio muzički producent iz Teneta, ali zašto bi ga to sprečilo.

Evo sad saznajemo od Toma Holanda da će se Odiseja dotaći Bronze Age Collapse, tj. da postoji pretnja od tzv "Sea Peoples" i nagoveštaju nečega nalik na zombi apokalipsu isuse

(Ko ne zna, "Sea People" je egipatski catchall termin za invaziju koju su odbili u vreme Ramzesa trećeg. U pitanju je verovatno bila masovna migracija iz Evrope pa preko Levanta, dakle taj "narod s mora" su gotovo sigurno bili upravo ti Grci koji su osvojili Troju, ili njihovi potomci! Ali zašto bi to sprečilo Nolana da stavi u scenario kako Odisej ili Telemah strepe od nekih strašnih morskih plemena!)

• Author

4 minutes ago, papapavle said:

Meni se čini da ipak možeš da se praviš da to sranje ne postoji (just vote with your wallet), za razliku od klimatskih promena koje utiču na tebe nezavisno od toga gledaš li u ekran/platno...

Ovaj beskrajon angažmana mi deluje sve samo ne konstruktivan; ja lično ne znam da li je u današnje vreme moguće promeniti bilo čije mišljenje, pa sam i prestao da pokušavam, i od tada se bolje osećam.

Ne znam, ja sam nekako pod utiskom da je lakše ignorisati klimatske promene (jer jebiga, neće valjda baš za mog života da sve ode u 3PM) nego kulturni sadržaj koji ti se pumpa u mali mozak sa svih strana hteo ne hteo.

Glasanje novčanikom ne priznajem kao konstruktivno. Sa jedne strane podrazumeva slepu veru u sveznajuće slobodno tržište, a sa druge zahteva određeni nivo samoobmane (treba da se pravim da ono što mi smeta ne postoji, tj. da zabadam glavu u pesak.) To je dobar način da se uđe u jednu duuugu sekvencu neprijatnih iznenađenja.

Zato dijalektički engagement sa ružnom realnošću koja nas okružuje jeste konstruktivan, bar na papiru. Razmisliš o onome što te žulja, ustanoviš zašto te zaista žulja, pa ili revidiraš stav ili kreneš sa drugima soliš pamet što glasnije možeš. U praksi to naravno neće ništa promeniti samo po sebi, ali bar dok tonemo svi u septičku jamu naći ću satisfakciju u činjenici da sam potonuo nosa visoko uzdignutog u vazduh - da nisam zaronio naglavačke kao neki, ili zalegao horizontalno kao neki drugi.

Rage, rage against the dying of the light!

2 hours ago, papapavle said:

Ma biće prilike za analize, nego imam odgovarajući kaver da upotpuniš profil na forumu. Imam druga Pavla pa mi bilo zanimljivo kad uhvatih na putovanju. Thank me later.

IMG-5bd6e168807f6ac8703a3047ecb58adf-V.jpg

• Author

Objavljena blaaago negativna kritika filma na Observeru, pa odmah obrisana sa sajta isuse

Arhiviran tekst.

Sažeto:

What values, then, does Nolan choose to insert into this equation’s gaps? The biggest differences between his Odyssey and the one we encounter on the page, in whichever translation, is firstly how much of the Iliad it contains, as well as other accounts of the Trojan War including the Aeneid by the Roman poet Virgil. (...)

Second, its attitude to the gods is strikingly different from the poem. In Homer (...) By contrast, the film’s attitude towards the deities is either sceptical or antagonistic. “Defy the gods,” reads its tagline. While the poem begins with a debate between the gods, the first thing Nolan presents us with is a title card: “A time of apparent magic.”

The film repeatedly turns its back on the divine. When Telemachus stops the suitors from bullying a stranger, reminding them of Zeus’s law of hospitality, a peal of thunder suggests the god is listening. Walking away, the stranger mutters to Telemachus that the thunder was a happy accident. When Odysseus’s men plead with him to ask the gods for forgiveness he corrects them: “Your gods.” Calypso might be a nymph, or just a woman with a good working knowledge of mind-wiping flora. I won’t spoil it, but an earthly explanation is found even for the regular appearances of Athena.

In communicating his message – the gods aren’t coming to help, it’s up to us, and only by heeding the violent lessons of the past can we salvage the future – it seems Nolan has decided our complicated times demand a simpler response.

On 13.7.2026. at 1:18, pariah said:

Ma biće prilike za analize, nego imam odgovarajući kaver da upotpuniš profil na forumu. Imam druga Pavla pa mi bilo zanimljivo kad uhvatih na putovanju. Thank me later.

IMG-5bd6e168807f6ac8703a3047ecb58adf-V.jpg

ja tu ulicu zovem Ulica Paypal-a

1 hour ago, Filozof manijak said:

ja tu ulicu zovem Ulica Paypal-a

ajde nolan i najgluplji kulturni rat ikad, ali odiseja traje tri sata, a to cu da gledam u bioskopu samo ako ga opreme kao rimsku trpezariju da mogu da lezim na boku i jedem grozd grozdja, kad smo vec kod klasicne starine.

moracu da mrzim neinformisano dok ne stigne na torent.

Edited by morgana

6 minutes ago, morgana said:

ajde nolan i najgluplji kulturni rat ikad, ali odiseja traje tri sata, a to mogu da gledam u bioskopu samo ako ga opreme kao rimsku trpezariju, da lezim i jedem grozd grozdja dok gledam, kad smo vec kod klasicne starine.

moracu da mrzim neinformisano dok ne stigne na torent.

Kanabe, prsut, skorup, lisnati kolasinski......ne śetaj mi pred ekrana sinko, no se lijepo ti na ulaz vrati...

Livor vidljiv - da znaju na cemu su...D

U gadne hikikomorije rastete rolleyes

Ja nema trika da odsedim mirno 3 sata ni kod kuce.gospode

42 minutes ago, Miljenko said:

Ja nema trika da odsedim mirno 3 sata ni kod kuce.gospode

Gledao sam 12 sati LOTR, sve tri verzije, extended, vezano, u bioskopu... Pauze bile po pola sata između filmova...

Izašao posle polsednjeg, sa saznanjem šta je kefaja... fantom

Idem da gledam odiseju u subotu, pa ću onda argumentovano da je pljujem... fantom

Edited by radisa