April 30, 201511 yr :P ja bih se prošetao i malo severnije, do ovoga: jes da je još rano za kupanje, ali Manarola i uopšte cela oblast Cinque Terre je prelepa makar samo za šetnju po okolnim brdima. to ti je oko sat vremena autom. u firenci ne postoji besplatan parking za strance, koliko znam. po ulici si kao stranac obavezan da parkiraš tamo gde su plave linije, a tu se plaća. parkinzi garaže su lakša varijanta, a najjeftiniji je Fortezza da Basso parking. najskuplji je Santa Maria Novella, njega treba izbegavati. za cene benzina imas ovu stranicu, ima i aplikacija za smartphone. :) :P Dakle, u petak se krece za Toskanu. Spavanje je na nekih 720km od BG izmedju Palmanove i Venecije. Posle toga idemo do Bolonje, da protegnemo noge i prosetamo malo. Baza nece biti Pistoia, nego Montekatini terme, zbog cene smestaja. U povratku smo planirali do Venecije, pa 2 dana u Rovinju, i 10. maja krecemo za BG. Ambiciozan plan, ali izvodljiv. Od lokaliteta, Firenca 2 puta, Siena, razna sela i gradici koja se usput pokazu, Luca, Piza i ko zna sta jos. Kolika je cena benzina u Italiji ovih dana? Da li je vikendom besplatan parking? Svi saveti su dobrodosli, a ja cu opet iscitati temu :) Hvala unapred Firenca: malimilion puta nije dovoljan;) Sto se mene tice, sledeci put ima da se vezem tamo o nesto: o fontanu, drvo, ne biram. Uglavnom, kuci necu ici. (pogotovo, preko reke, juzno. beskraj radionica raznoraznih zanatlija, itakoto). + pasta&vino.
April 30, 201511 yr Od Firence do Manarole ili Vernace dobrih 2 sata, nije mu bas usput. od Montecatini, ne od Firenze. ali ipak da, 90 minuta sigurno, samo od Spezie do Manarole je pola sata. ali vredi! e, da, kad ste već u Montecatini, obavezan je Montecatini Alto, ovim: Edited April 30, 201511 yr by aram
April 30, 201511 yr Hvala svima. Do Firence cu vozom, bas zbog parkinga, verovatno i do Siene. Ostalo ce biti kola. Znam za to mesto, arame, ideja je da odemo do njega, Luka, pa Piza pa uz more, sigurno ce i to biti jedan dan.
January 30, 201610 yr pre nego što se bacim na gugl, ima li neko proporuku za smeštaj u Rimu (29.04.-04.05., dvoje odraslih i dete; po mogućstvi airbnb ili neki hotel sa razumnom cenom ... ) ?
February 1, 201610 yr Dobra lokacija, cena vise nego prihvatljiva, povoljnije rezervisati direktno preko sajta hotela nego preko bukinga. http://www.hotel-esposizione.com/
February 1, 201610 yr Sta da se vidi u Firenci, 2-3 dana, osim onih bedekerskih najvecih znamentosti? Necu nigde van grada da mrdam, znaci bas sam grad. Eventualno neki restoran, bar...
February 2, 201610 yr haha, imam isto pitanje. sredinom februara idem na dve noci tamo. plus jedna noc u bolonji.
February 2, 201610 yr Sta da se vidi u Firenci, 2-3 dana, osim onih bedekerskih najvecih znamentosti? Necu nigde van grada da mrdam, znaci bas sam grad. Eventualno neki restoran, bar... Od restorana,najtoplije,preporucujem Ristorante self service Leonardo,najjeftinija i najbolja klopa u samom centru Firence.Cene su apsolutno smesne! http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187895-d1109429-Reviews-Ristorante_Self_Service_Leonardo-Florence_Tuscany.html Rizoto od svezih morskih plodova,pilece belo meso i pomfri i chianti, izaslo oko 12 eura.Porcije obilne i fantastican izbor. Takodje preporucujem wine bar Dondino,na trgu Santa Croce. http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187895-d3799834-Reviews-Dondino_Winebar-Florence_Tuscany.html Sednes,narucis nesto od fantasticnog izbora toskanskih vina i antipastija i osacujes turiste i lokalce. Za sladolede,obavezno Gelateria Santa Trinita! http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187895-d1547160-Reviews-Gelateria_Santa_Trinita-Florence_Tuscany.html
February 2, 201610 yr Gelateria dei Neri, adresa Via dei Neri, 9/11 u blizini Santa Kroče. Ako nameravaš da ideš po muzejima i galerijama, obavezno kupi Firenze card sa kojom prolaziš bez čekanja u redu. Uz nju ćeš dobiti i kartu grada.
February 2, 201610 yr ovo za cekanje u redu je jako vazna stavka, moze potrajati i par sati... e, a ako imate neku clansku kartu nekog medjunarodnog udruzenja, velike su sanse da se udje i za dz u dosta muzeja, tako da je nosite obavezno. znam da sigurno rade (tj. radile su pre 3-4 godine) clanske ULUS-a, ULUPUDS-a, IFJ (medj. novinarska), udruzenja arhitekata i udruzenja filmskih radnika. Edited February 2, 201610 yr by aram
February 2, 201610 yr pre nego što se bacim na gugl, ima li neko proporuku za smeštaj u Rimu (29.04.-04.05., dvoje odraslih i dete; po mogućstvi airbnb ili neki hotel sa razumnom cenom ... ) ?Ja sam preko Homelidays nasla pristojan smestaj u Via del governo vechio, ulicica u samom centru, pored piace Navona. Na tri minuta od smestaja, u samoj ulici su super restorani, pristojne cene - cul de sac, picerija buffeto (meni se licno pica nije dopala, ali je nesto kao jako popularna), cantina e cucina, sladoled frigidarium...nas je bilo dvoje, ali mislim da bi bilo ok i za troje. Cena je bila oko 600 eur za nadelju dana, sto je za tu lokaciju savim ok. Meni licno kvalitet smestaja nije tako bitan, (ovo je bilo cisto, uredno, i imalo je sve od kucnih aparata) , mislim ne moraju da budu neke silne zvezdice, ali mi lokacija bas znaci. Isetas iz apartmana, i u samom si istorijskom centru rima. Ako hoces, naci cu ti neki mejl i kontakt Edited February 2, 201610 yr by remedios
February 2, 201610 yr Hvala, hvala. Da, jebote, gelato, pa na to bih u martu sasvim zaboravio. A ja u principu jedem sladoled cele godine, tako da cu da se bacim i na to. Edited February 2, 201610 yr by Kampokei
February 19, 201610 yr Super su i Firenca i Bolonja. 40E je bila cena povratne karte Wizz Airom iz Temisvara do Bolonje. Bilo i za 33 ali nisam na vreme kupio. Dve noci u Firenci su sasvim dovoljne ako se ne planira ulazak u muzeje. Osim kljucnih lokacija, dopao mi se deo oko glavne pijace i trg ispred Bazilike Santo Spirito u juznom delu grada. Hvala na preporuci za jeftinu klopu kod Leonarda :) Nisam znao da su Bolonja i Firenca toliko razliciti gradovi. Ostali smo jednu noc, taman dovoljno da vidimo kljucna mesta, popnemo se na toranj. Najvise mi se dopao deo oko univerziteta. Edited February 19, 201610 yr by pacey defender