Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KK Crvena Zvezda 2025/26

Featured Replies

ma boli nas kurac

samo kažeš da kao i svaki ozbiljan klub radimo i na logistici

inače, ne slažem se da ja statistika besmislena. van konteksta ne govori ništa o suđenju, ali na dovoljnom velikom uzorku govori ponešto o stilu igre ekipe ili pojedinačnih igrača

Edited by Heaviside

• Replies 18.4k
  • Views 822.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dragi moji, ja sam obećala deci uštipke ako Zvezda pobedi, i sad idem da ispunim obećanje. Majka ne laže svoje cigančiće™ Čestitke nam sviju, a najviše @kralj čije jinxovanje je presudilo. ŠEST poe

• Donatas Motiejunas je dogovorio produžetak saradnje sa Zvezdom, saznaje Meridian sport.

Posted Images

24 minutes ago, kralj said:

Treba da produže pripreme i skrate rostere.

Van pameti je vucarati recentno oporavljene igrače na drugi kontinent, a sledeća utakmica je za dva dana (plua razlika koju kosmos pravi jer idemo uz vetar u povratrku).

Ali, opet svojeručno istraživanje - rekao bih da je košarka kao sport u Evropi brže uznapredovala od medicine, sportskog longivity-a i tehnika oporavka. Kad kažem u Evopi, mislim na pristupačnost NBA-a koji je u delu sistema takmičenja, pravila, profila igrača, atraktivnih i rizičnih igračkih osobina, otišla daleko ispred sportsko-medicinske avangarde koja takve izazove može da kompenzuje.

Razgovarao sam sa kondicionim trenerom koji se kune u Koprivicu i Karaleju. Naravno da će se povređivati.

Pokojni Miloje se ubi o tome pričajući.

Koprivica je teoretičar sportskog treninga (plus sto je celog života i u praksi počevši od dece u sistemu školskog sporta, rekreativaca, do vrhunskih sportista, sto individualno, sto ekipno) i bukvalno su on i još nekolicina ljudi u svetu pisali i postavljali zakonitosti ove teme na svoje mesto. Terminologija, metodologija, sve drži u malom prstu, o iskustvu da ne pričam. Čak su i neke njegove rečenice koje je postavio kao amin mesto našle u svim knjigama koje se bave ovom tematikom.

Jedan od njegovih postulata je da je odmor u istoj meri važan za sportistu kao i zamor. Šta više, zamor danas može trajati npr. 2 treninga ili utakmica (takmičenje) sa najvisim mogucim naporom, ali nakon toga do sledeće aktivnosti potrebno je posvetiti se oporavku i odmoru (san, ishrana, bez dodatnog opterećenja i aktivnosti, masaža, terapija itd.).

Na njegovim predavanjima veoma često to istice.

A ponoviću i ono sto sam više puta u prošlosti pisao na forumu, on ie jedini čovek koji je u ono vreme smeo Duletu da kaže stop. Bilo da je utakmica ili trening u pitanju. Po njegovom priznanju, Dule često nije na prvu reagovao na to, ali nakon još jedne vežbe, napada, odbrane bi uvažio sugestiju. Prosto, taj čovek vidi znake zamora malo preciznije i drugačije nego drugi.

Davao je i primere gde ga sami igrači nisu poslušali, pa su se dogadjale povrede. Npr. Aleksa Marica je savetovao da na treningu smanji požrtvovanost za neke ničije lopte, jer je deo sezone kada se lakše može povrediti nego npr u prvim mesecima. Onda je na taj način i doživeo povredu koja ga je odvojila neko vreme sa terena (mesec, dva ako me sećanje dobro služi).

Uvek je davao primere iz svoje prakse, ali ima 15 godina kako mi je bio profesor, pa sam i mnogo toga zaboravio vremenom.

2 hours ago, Nikodije said:

Ali masa cigana stvarno veruje da tu postoji neka zavera oko povređenih igrača

Ne zavera. Nestrucnost, neprofesionalnost i jako los PR.

Ukratko, caci nam vode klub.

4 minutes ago, JPM said:

Čija nestručnost i neprofesionalnost?

2 minutes ago, JPM said:

Nestručnost i neprofesionalnost? Odakle ti ideja da se prevenciji, dijagnostici, eventualnim intervencijama, rehabilitaciji, doziranju opterećenja pristupa nestručno i neprofesionalno? Imaš informacije i znanje? Napiši onda molim te nešto o tome, bilo ni zanimljivo pročitati.

Loš PR. Moguće. Zavisi šta smo postavili kao cilj. Rekao bih da je u rangu sa ostatkom Evrolige po pitanju povreda, ali priznajem da me taj aspekt ne zanima pa ne mogu da tvrdim.

Edited by Heaviside

9 minutes ago, Heaviside said:

Možda neko od njih dvojice i zaigra protiv Monaka. Što kaže kralj, van mozga je vući igrače koji rade na povratku u game shape do Emirata i nazad u dva dana.

Ma, nerealno je da se svi toliko bave time, kao da gubimo utakmice na traci umesto sto imamo sedam pobeda zaredom, od cega tri bez Nwore a o Grejemu da i ne govorim. Igraci koji izlaze iz povreda ce zaigrati kad budu zaigrali, sigurno ih niko ne drzi zdrave zakljucane u spajzu u inat navijacima. Povredjen igrac ne igra, ne trenira, ponekad danima ustane iz kreveta koliko da ode do toaleta ili frizidera. Nije stvar samo u tome da bude zdrav, mora i da nadoknadi propusteno vreme da se fizicki vrati na stanje od pre povrede, da provede neko vreme na treningu sa ekipom da "oseti" loptu. Ne oporavljaju se oni samo od povrede ili bolesti vec i od posledica neaktivnosti, propustenih treninga, pada opste kondicije.

Izasli su juce snimci sa treninga u teretani koji je, pretpostavljam, bio dan ranije, na snimku se vidi Nwora kako trenira pod punim opterecenjem. Covek je ocigledno zdrav i povreda je proslost ali je propustio par nedelja treninga i bilo bi ekstremno neodgovorno vracati ga nespremnog na teren. Ovo koliko se na tu temu budalesa po forumima je bolesno, ljudi bez trunke ironije pisu da ih nije briga za utakmice dok "klub laze oko povreda igraca". Video sam tvit u kojem covek pise da je Nwora trebalo da putuje u Dubai jer ne idemo tamo peske vec avionom.lolol Taj ocigledno u avion usao nije, kamoli da je njime putovao pet sati. Da covek ne poveruje kakvim pacijentima smo okruzeni.

12 minutes ago, Nikodije said:

Čija nestručnost i neprofesionalnost?

Lekara i kluba.

Just now, JPM said:

Lekara i kluba.

JPM iliti Jak Poznavalac Medicine. Ne bi sigurno pisao ovakve stvari bezveze.

13 minutes ago, Heaviside said:

Imaš informacije i znanje?

Nemam, nazalost. Da imam ne bih uipste ni pratio objave kluba. Ovako ih pratim i kao po pravilu nista ne bude kako kazu.

Ili lazu ili pojma nemaju. Takav je dojam.

2 minutes ago, Nikodije said:

JPM iliti Jak Poznavalac Medicine. Ne bi sigurno pisao ovakve stvari bezveze.

Cemu sad ovo?

Jel rekose prvo da b92 laze i da nema povrede.

?

Jel rekose onda da je igrac na terapijama? Za sta ako nema povrede?

Onda kao ima povrede ali bice za nekoliko dana?

I od tad proslo 3 nedelje.

Ne treba ja da budem poznavalac medicine, nije mi to posao. Problem je sto ovima jeste posao a nisu bas dobri.

22 minutes ago, Heaviside said:

ma boli nas kurac

samo kažeš da kao i svaki ozbiljan klub radimo i na logistici

inače, ne slažem se da ja statistika besmislena. van konteksta ne govori ništa o suđenju, ali na dovoljnom velikom uzorku govori ponešto o stilu igre ekipe ili pojedinačnih igrača

Naravno. Kod nas sam Kodi vise puta uleti u reket po utakmici nego ceo tim Partizana zajedno. Kad se sravni ta statistika sa nekim drugim statistickim pokazateljima postaje mnogo jasnije zasto izvodimo toliko bacanja, cak i da ne gledas utakmice Zvezde. Cetvrti smo u pokusajima za dva, poslednji u pokusajima za tri poena, drugi smo u ukupnom skoku, peti u napravljenim (206) i prvi u iznudjenim (214) faulovima. Na devet utakmica to je manje od jednog faula razlike u proseku. Vec po tim pokazateljima je jasno da igramo fizicku kosarku sa mnogo unutrasnje igre i mnogo kontakta, dobro skacemo na oba kraja terena, pravimo dosta faulova ali i nad nama se napravi dosta faulova.

Kad kazem da je ta statistika besmislena mislim na to da je jedan izdvojeni statisticki pokazatelj besmislen a ne statistika u celini. Kad se svi pokazatelji posmatraju zajedno dobije se ono sto je realna slika, ovako samo sluzi da Zeljko Pantic divlja u svom ludilu.

4 minutes ago, JPM said:

Cemu sad ovo?

?

Ne treba ja da budem poznavalac medicine, nije mi to posao. Problem je sto ovima jeste posao a nisu bas dobri.

Nvora, Grejem i Bolomboj propali jer se o njima ne vodi računa, kolorizovano

IMG_20251109_215011.jpg20251109_215501.jpg20250803_161041.jpg

Ne radi se o tome, ali ok, mozemo i da se sprdamo, svejedno.

14 minutes ago, JPM said:

Cemu sad ovo?

?

To je sve u domenu odnosa sa javnošću. Nisi zadovoljan načinom na koji te klub obaveštava o povredama igrača što je po mom mišljenju potpuno sporedna, da ne kažem nebitna stvar, ali ti na to naravno imaš pravo. Međutim, to veze sa medicinom nema i ne može se na osnovu toga zaključiti da se sa igračima radi nestručno. Za takvu procenu je potrebna velika količina informacija, cela istorija biomarkera, trenažnog opterećenja, uspostavljanja dijagnoza, svi nalazi, podaci o rehabilitaciji, povratku u trenažni proces i tome slično, kao i pre svega veliko multidisplinarno znanje koje samo tim lekara i naučnika sporta može da ima.

Ne može samo da se lupa bez znanja i informacija. Mislim, može, ali ispadaš težak diletant. Osoba koje ne da nema znanje nego nije ni svesna čemu znanje služi.

15 minutes ago, JPM said:

Nemam, nazalost. Da imam ne bih uipste ni pratio objave kluba. Ovako ih pratim i kao po pravilu nista ne bude kako kazu.

Ili lazu ili pojma nemaju. Takav je dojam.

Objasni mi zasto uopste pratis objave kluba o povredama. Oni nista ne mogu da ti kazu unapred kad je u pitanju duzina oporavka jer to ne znaju ni lekari koji lece te momke, mogu samo da ti daju inicijalnu procenu da znas da li su u pitanju dani, nedelje ili meseci, u zavisnosti od toga kakva je povreda u pitanju. Da niste upali u histeriju oko povredjenih igraca i da se mediji ne hrane vasom histerijom pa objavljuju razne svinjarije i kafanske traceve napamet klub bi se samo oglasio da je igrac povredjen, da ce odsustvovati i to je to, kad ga vidis na terenu onda se vratio. Ovako moraju stalno da demantuju budalastine kao sto je ta sa B92 koju si pomenuo da je Nwori stradala Ahilova tetiva, budalastina koja je napisana samo zato da biste vi histericno kliktali na njihove lazi i dizali im rejting sajta.

Koliko je tesko razumeti da medicina nije egzaktna nauka, da su ozdravljenje i oporavak igraca individualna stvar i da niko ne moze tacno u dan da ti kaze kada ce se igrac X vratiti iz povrede i na kojoj utakmici ce startovati? Nwora ima dozvolu lekara da igra jer je povreda lista sanirana i tu informaciju si dobio u poslednjem saopstenju kluba na tu temu, kada ce zaigrati vise ne zavisi od lekara vec od fizioterapeuta i strucnog staba. Kad oni procene da moze da igra u punom intenzitetu a da ne rizikuje novu povredu jer nije spreman, kao sto niko ko ustane iz kreveta posle nedelju dana nije spreman za ekstremne napore, onda ce i igrati. Pre toga nece, koliko god vi brojali dane i nedelje koliko traje njegovo odsustvo.

Da li je moguce da toliko niste sposobni da sjasete s tim glupostima? Klub vama ne duguje nista osim da igraci i treneri posteno rade svoj posao i pruze vam kvalitetnu zabavu i dobar rezultat. A to ovaj tim radi. Stvarno ne vidim u cemu je vas problem.