Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
12 minutes ago, bejzbolka said:

Teško da bi mu pomogla bilo kakva promena identiteta dok je u Srbiji. Beograd ipak nije Tokio da se utopi u 40 miliona ljudi, vrlo lako bi se saznalo da je to on.

Ako ikada izađe iz ludnice, mislim da bi morao da pobegne jako daleko od Srbije da bi živeo normalan život, ako bi ga i tamo negde prihvatili.

ja potpuno mogu da zamislim da on bude vrlo brzo pušten rulji na izvolte radi skretanja pažnje sa nekih drugih stvari, niko ga neće žaliti a moglo bi dosta bijesa kojeg se nakupilo u narodu da se kanališe prema njemu umjesto prema vlasti

Posted
1 minute ago, MNE said:

ja potpuno mogu da zamislim da on bude vrlo brzo pušten rulji na izvolte radi skretanja pažnje sa nekih drugih stvari, niko ga neće žaliti a moglo bi dosta bijesa kojeg se nakupilo u narodu da se kanališe prema njemu umjesto prema vlasti

Sto bi po zdravlje takvog drustva bilo pogubno...

Posted
12 minutes ago, pbg12345 said:

ti si vidim dodelio dijagnozu kk i neodstupas

pretpostavljam da si i psihijatr, jer sam siguran da se ne bi upustao u laicke zajebancije sa tako necim ozbiljnim

na stranu sto to cinis na daljinu, bez ikakvog valjanog uvida u licnost kk 

Pa vidi, ja imam i površna znanja iz sudske medicine, jer mi na fakultetu to polažemo kao ispit, a inače se u karijeri iznačitamo veštačenja i veštačenja raznoraznih psihijatara. Pa smo malo potkovaniji da u ovakvim diskusijama nešto zaključujemo, a da to nije nivo predzadrugarskog polu trez(ve)nog rasuđivanja.

ovde se ne sudi, vec diskutuje o ubistvu i posedicama, trenutno o sudjenju

ti i nekoliko kolega, zaista i delujete kao da ste u sudnici i na svaki nacin pokusavate da odbranite stav koliko god to suludo delovalo u pojedinim trenucima, ja vise imam pristup da razumem sta se desilo i da zajedno dodjemo do moguceg odgovora sta bi trebalo uraditi da se smanji verovatno da se nesto slcino ponovi

Suludo deluje tebi i nekome kome pravo nije struka. Ako vidiš da se skoro svi pravnici koliko ih ima na ovom forumu slažu u nekom zaključku, što se inače jako retko dešava, to bi valjda trebalo da ti nešto govori. 

Ako i tad ne, onda i to dovoljno govori.

zaista nisam upoznat sa slucajem u nisu

ako mu je otac kupio noz sa kojim je ubio i ako ga je prethodno obucavao da ga upotrebljava nad ljudima ne vidim konkretnu razliku zasto mu se ne bi sudilo kao i ocu kk

naravno, ne znam ni koliko godina ima ubica, pretpostavljam <14 ako si ga vec uveo u pricu

Mogao si da pročitaš članak, postavio radiša link poodavno.

ne znam sta me pitas za cetinje

ali generalno razlika je sto je ovde u pitanju odrasla osoba kojoj je vec nadjeno oruzje i postavjena odredjena dijagnoza

da su sluzbe koje su nadlezne delovale shodno tome, mogucnost da se desi ovako nesto je mogla biti bitno smanjena

Da baba ima onu stvar, ona bi bila deda.
Razlika je što je u pitanju takođe psihopada, koji je svoju rođenu sestru ubio uz reči "Znaš ti zašto", a uz to mu sredstvo izvršenja bilo nelegalno oružje.
Tebi je akcenat na sredstvu izvršenja, a ne uzroku, štaviše u sredstvu izvršenja i vidiš uzrok (dostupnost oružja, obuka, šta god).

Pa eto ti primer, nije mu bilo dostupno oružje, štaviše bio je i osuđivan za nelegalno držanje, pa ga je bolesnik ipak nekako našao i počinio zločin po obimu teži od ovog u Ribnikaru.
A policija pola sata nije znala gde je i gde puca.

A ti bi zbog Ribnikara oduzimao oružje legalnim vlasnicima.
Zato te i pitam. Šta bi dobio?

da se iskoreni mogucnost da neki bolesnik pobije random ljude nece moci nikad

ono gde ti gresis je sto polazis od pretpostavke da je kk bolesnik koji bi ubio bez obzira na okolnosti

na stranu sto u startu zanemarujes cinjenicu da ima ispod 14 godina i nema svest o delima i posledicama, zanemarujes i ovaj deo koji smo pominjali oko obuke u streljani, pistolja, odnosno "normalizacije upotrebe oruzja" i (vrlo moguceg) doprinosa toga cinjenici da je postao ubica

Jeste. Onaj ko ubije i pri tome za to okrivi oca i majku a uz to ne oseća grižu savesti i tretira svoje pobijene školske drugare kao sredstvo da doaka ocu i majci je bolesnik.
Za mene nije bitno na koji način je to on učinio.

To u okolnostima u kojoj se takvom može suditi jer je stariji od 14 godina može uticati samo na visinu kazne, ne i na samu odgovornost. 

Posted

Zamišljam ovakav topik na nauci gde se ekipa raspravlja sa prisutnim fizičarima i objašnjava im kako je gravitacija sranje i tu nešto mora da se menja jer po njihovom shvatanju ljudi treba da lete.

• +1 7
  • Hvala 3
  • -1 1
Posted (edited)

Samo što pravo nije nauka per se.

Edit: a vidiš da ima i kod njih “čitao sam izveštaje pa se razumem u medicinu”.

Edited by dragance
  • +1 1
  • Haha 1
Posted (edited)
19 minutes ago, JozoMujica said:

Zamišljam ovakav topik na nauci gde se ekipa raspravlja sa prisutnim fizičarima i objašnjava im kako je gravitacija sranje i tu nešto mora da se menja jer po njihovom shvatanju ljudi treba da lete.

Ovo je i meni par puta prošlo kroz glavu, naročito kad dođu ljudi i kažu tipa ja sam mašinac, ali ovo sve je go k. Znači to dolazi od obrazovanih ljudi, koji se pritom u svom radu susreću sa prirodnim zakonima, od kojih verujem da im ne idu svi na ruku da ispune ono što su zamislili. I da li im onda padne na pamet da promene prirodni zakon ili je ipak bolje da rešenje nađu u okviru tog tako postavljenog zakona.

Edited by bejzbolka
  • Haha 1
Posted (edited)

A zakoni ne smeju da se menjaju? Pitam za ove sudske/pravne.

Edited by dragance
  • +1 3
Posted
20 minutes ago, JozoMujica said:

Biće i toga sigurno, sve ide u tom pravcu, zašto bi mi bili izuzetak?

Posted (edited)

Naravno da smiju i trebaju kad ima potrebe ali ne preko koljena zbog jednog slučaja, donošenje zakona je proces koji traje, ima faze i treba da uključi što širu zajednicu blisku problematici a ne da se kao Vučić odmah krene u kuknjavu "a ukinusmo smrtnu kaznu" ili omiljeno populističko " povećaj zatvorske kazne". Jer tamo na nekom forumu se vodi ljuta rasprava.

Edited by James Marshall
  • +1 3
Posted
3 minutes ago, dragance said:

A zakoni ne smeju da se menjaju? Pitam za ove sudske/pravne.

Smeju, ali u postoje ograničenja u okviru kojih se mogu menjati.

Posted

Meni nije bas ni jasno sta su predlozi za promene.

Ja sam iznela jedan na temu potpune zabrane vatrenog oruzja. Ali vi  uvecini zemalja mozete to da nabavite, cak i po Evropi (right?) znaci to bi bio nesto dosta progresivno, il iregresivno sad zavisi kako se gleda.

Pa onda predlog spustanja granice za krivicnu odgovornost? Samo sto to i dalje ne znaci da dete ide u zatvor sa velikima.

Pa onda zabrana treniranja maloletnika u streljanama sa izuzetkom pucanja iz neke kapislare ako ste upisani u sportski klub? I notacija imena i dostavljanje policiji na neki check? Niko ne radi na tome, mozda bi trebalo.

Ovo oko roditelja narocito oko zapustanja od strane majke deluje mi strasno slabo dokazano/dokazljivo... Sta bi se tu moglo menjati, naprosto ne vidim.

Posted (edited)
21 minutes ago, dragance said:

Samo što pravo nije nauka per se.

Edit: a vidiš da ima i kod njih “čitao sam izveštaje pa se razumem u medicinu”.

Jeste ali postoji pravna nauka, koja se bavi drzavom i pravom, sistematizacijom i analizom pravnih normi, pravnih sistema itd. I kao takva najegzaktnija (barem onaj pozitivnopravni deo) od svih drustvenih nauka.

Edited by Krangovo telo
  • +1 6
Posted
21 minutes ago, dragance said:

a vidiš da ima i kod njih “čitao sam izveštaje pa se razumem u medicinu”.

Ovaj deo oko ispita iz sudske medicine si, vidim, preskočio.

A brt?

Posted
14 minutes ago, Tribun_Populi said:

Ovaj deo oko ispita iz sudske medicine si, vidim, preskočio.

A brt?

Jedan ispit te ne čini stručnim za deljenje dijagnoza. Inače ti ne bi trebali veštaci.

Posted

Gravitacija je prilično egzaktna stvar, ne podleže interpretaciji.

Pa čak i u slučaju gravitacije, kad se uoči neka anomalija (a ima ih na zemlji onoliko), naučnici najpre pokušavaju da je uklope u neki od postojećih modela i onda, ako to nihe moguće, rade reviziju modela.

No, tu se radi o prirodnim pojavama a ne o društvenim odnosima koje pravo uređuje. Siguran sam da postoje neki neprikosnoveni pravni postulati na kojima počiva zakonodavstvo, ali i ti postulati su posledica duge prakse a ne nekih univerzalnih kosmičkih zakona.

Videćemo kad apelacija stigne do Strazbura šta će biti ishod, to niko ne može a priori da zna.

U međuvremenu, da se pozabavimo uzrocima - dijagnostikovanjem psiho i sociopatije, smanjenjem dostupnosti oružja, netreniranjem dece da ga koriste. To valjda možemo i u okviru sadašnjih zakona.

• +1 4
  • Hvala 1