Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Tribun_Populi said:

Opet red posipanja pepelom i izvrtanja? 

Da li treba da tražim da si napisao da će zatvori biti puni dece? 

2 hours ago, Tribun_Populi said:

2. Ne postoji nikakva garancija da se neće ponoviti niti je iko može dati, jer je ovde primarni uzrok Kostina psihopatija. Kosta je svesno i voljno pobio pola svog odeljenja, ne iskazujući trunku griže savesti zbog toga. Ko i kako može da te zaštiti od psihopate sa antisocijalnim poremećajem ličnosti kad to em nije bolest, em nije ni izlečivo.

Ne postoji garancija, ali i kad postoji želja postoje još dve velike brane. Da bi došlo do zločina mora da budu ispunjena tri potrebna uslova. Da počinilac želi da ga izvrši, da ima sredstvo i veštinu da ga izvrši i da je spreman da prihvati posledice. Moj inžinjerski mozak zaključuje da do masakra ne bi došlo da Kosta nije imao dostupan pištolj i nije znao da ga koristi.Vi pravnici očigledno imate problem da dođete do tog zaključka. Insistirate samo na prvom uslovu kao da je on dovoljan.

Nije zanemarljivo ni to što je mislio da do 14 neće odgovarati. Ima i sad sigurnlo onih koji imaju želju da uradi što je i on. Srećom velika većina nema mogućnost. Ako postoji neko ko ima i želju i mogućnost on zna da će nastradati i on i onaj koji mu je dao mogućnost. Ni da je Đinđić na vlasti Kosta i tata ne bi bili na slobodi. Sprečavanje da se ponovi masakr sigurno bi mu bilo ispred potrebe da se izazivanje opšte opasnosti tumači kako PPP struka tumači. Da ponovim, ono što pišete je Koštuničin legalizam na steroidima. 

2 hours ago, Ayatollah said:

....

Ti bi hteo da praviš neku pravnu državu, ali po mogućnosti bez pravnika, što je otprilike kao da hoćeš da gradiš zgradu, ali po mogućnosti bez arhitekata i građevinaca.

Imamo vozače iz Šri Lanke, ima valjda negde i pravnika da se nađe. :D

Nek prenesu i njihove zakone, ovi naši ionako nisu neki.

Nisam primetio da su se arhitekte i građevinci tvrdili da pad nadstrešnice nije mogao da se spreči i da svi koji su odgovorni treba da odgovaraju. Definitivno je Kostin tata odgovorniji za masakr, nego Vesara i drugari za nastrešnicu. Ni oni nisu hteli da padne kad su davali poslove nestručnim i neodgovornim. 

Struka je ovde navodila da ne može profesor i instruktor da odgovaraju što je neko kod njih položio, a sutra je nešto napravio. Mislim da treba da odgovara svako ko nestručnim i neodgovornim omogući da ubijaju ljude. Vi ne mislite da treba da odgovara ni onaj ko je ubici dao obuku, oružje i vaspitanje. 

Posted
3 minutes ago, pbg12345 said:

ako cemo da postavljamo stvari tako onda nije pitanje dal je kk mogao ubiti nozem, nego dal je ovaj u nisu mogao ubiti ocevim pistoljem koji ga je prethodno istrenirao za to

nije jbg, jer ga otac nije istrenirao i ostavio mu pistolj

Ali mu je kupovao noževe, i objašnjavao ocu ubijenog deteta da mu služe za igru.

sudi se za ono delo koje se jeste desilo, a ne za neka izmastana koja nisu

To vi ovde sudite, mene to ne zanima. Zanimaju me uzroci, posledice i moguća rešenja.
A rešenje za psihopatiju sam naveo, da se proširi pojam neuračunljivosti da bi se i psihopate mogle izopštavati iz društva trajnim smeštanjem u Lazu, Toponicu ili Pančevo.

i jako je bitan momenat sto je vodjenje od strane oca u streljanu, pucanje na pokretne mete, oruzje "na izvolte" kod kk vrlo lako "normanizovalo" upotrebu oruzja i uopste ne znaci da bi on ubijao da tog procesa nije bilo

To je tačno, to je jako doprinelo tome. Kao što rekoh nebrojeno puta do sad, već su preduzete mere da se tako nešto jako strogo sankcioniše ubuduće. I treba.
Momenat u kome bih pomislio kao dete da priđem do oružja bi bio momenat u kome bi mi muški roditelj sasipao salvu vaspitno-popravnih mera da se crvenim kao petokraka.
Zato se nije ni dešavalo.

a posebno sto i sam izjavljuje da mu je oruzje dalo osecaj sigurnosti i nadmoci nad ubijenima

ostaje i onaj deo gde je kk iz svega ovog zeleo izaci bezbedan po zivot i bez povreda

sa nozem tu sigurnost ne bi imao

po tebi je posten svet kog bi ja razoruzavao i otac kk

Cetinje ne komentarišeš, jer ti ne odgovara, jel da?

Posted (edited)
31 minutes ago, Tribun_Populi said:

A jel ti vidiš da se i u Nišu desilo isto, samo nožem?

Razlika je utoliko što je u pitanju jedno, a ovde 10 ubistava, to je tačno. Razlika je u posledici, u uzroku ne.

Na Cetinju nije razlika ni u posledici, štaviše gora je. I još je iz nelegalnog oružja. Kao i još tri ubistva i dva ranjavanja u Srbiji oko nove godine.

A ti bi da i pored toga razoružaš pošten svet, koji ništa loše nije uradio i koga će onda braniti od psihopata ko tačno, i kako?
Policija?

Jeste nije tema o oruzju, ali pitanje posto si pro gun. Jel imas podatke koliko je zlocina spreceno legalnim oruzjem, odnosno broj slucajeva samoodbrane izvrsene legalnim oruzjem, ja jedino znam za onaj slucaj kod prvog masakra u cetinju, ali me stvarno zanima jel ima neka statistika o tome, i uporedno u nekim evropskim okvirima.

Edited by Krangovo telo
Posted
Just now, Krangovo telo said:

Jeste nije tema o oruzju, ali pitanje posto si pro gun. Jel imas podatke koliko je zlocina spreceno legalnim oruzjem, odnosno broj slucajeva samoodbrane izvrsene legalnim oruzjem, ja jedino znam za onaj slicaj kod prvog masakra u cetinju, ali me stvarno zanima jel ima neka statistika o tome, i uporedno u bekim evropskim okvirima.

Pa o tome ćemo na temi o oružju, ne ovde.

• +1 1
Posted
1 hour ago, bejzbolka said:

Ne mora da znači. Mi i dalje ne znamo ima li on dijagnozu ili ne. Ako nema, verujem da će se on u jednom trenutku pokrenuti postupak za izlazak iz ustanove, jer ako nema dijagnozu on je protivpravno lišen slobode. Naravno, psihijatri to mogu sprečiti time što će mu dati neku štogod dijagnozu, da bi ostao unutra, što će se verovatno i desiti.

kako sad to

toliko truda da se pokaze zasto moguce "iskrivljenje" zakona u ovom slucaju nije dobro, sad da psihijatar pise "stogod dijagnozu"

bolje da psihijatar "prlja ruke" negocasna pravna struka?

valjda sad ne treba da se spustam na nivo "struke" i navodim sulude primere koji nemaju veze sa ovim slucajem sta bi sve moglo poci po zlu ako bi psihijatri krenuli redom da dele "stogod dijagnoze"

setimo se onog lekara, cini mi se upravo psihijatra, gostovao je u utisku nedelje, kom su njegove kolege u odsustvu dale "stogod" dijagnozu zbog prethodnog spora oko lecenja njegovog roditelja

pa je covek imao vrlo ozbiljne probleme kadje sledeci put dosao u srbiju

• +1 1
Posted
1 minute ago, pbg12345 said:

kako sad to

toliko truda da se pokaze zasto moguce "iskrivljenje" zakona u ovom slucaju nije dobro, sad da psihijatar pise "stogod dijagnozu"

bolje da psihijatar "prlja ruke" negocasna pravna struka?

valjda sad ne treba da se spustam na nivo "struke" i navodim sulude primere koji nemaju veze sa ovim slucajem sta bi sve moglo poci po zlu ako bi psihijatri krenuli redom da dele "stogod dijagnoze"

setimo se onog lekara, cini mi se upravo psihijatra, gostovao je u utisku nedelje, kom su njegove kolege u odsustvu dale "stogod" dijagnozu zbog prethodnog spora oko lecenja njegovog roditelja

pa je covek imao vrlo ozbiljne probleme kadje sledeci put dosao u srbiju

Uopšte nisam rekao da psihijatar to treba da uradi, nego da je moje mišljenje da će tako biti.

• +1 1
Posted

Mislim da dijagnoze treba da dijele inženjeri tehnolozi

Posted (edited)
1 hour ago, ubibobi said:

Eno ti ga Noskich koji smatra da KK za kaznu treba proterati na neke od argentinskih plaža im uveliko serdariše takve postove 

Prvo ja nisam pravnik, drugo Argentina je spomenuta u kontekstu medjunarodnog dogovora prema kojem bi se vrsila razmena ovakvih slucajeva iz vise razloga: komplikovanosti i skupoce programa promene identiteta i obezbedjenja, zatim pravnickih i medicinskih troskova. To uopste ne mora biti Argentina vec bilo koja drzava koja istovremeno ima slican slucaj i proceni se da bi razmena mogla da bude korisna obema stranama. Znaci nema izbora za osobe o kojima se odlucuje gde bi isle.

Neki su ovde pomenuli da bi Kecmanovici ekspresno otisli u inostranstvo. A koja drzava bi ih primila tako na prvu loptu nenajavljeno? Ne verujem da bi iko, tim pre sto su svetski poznati u medijima. To jedino ako Srbija sebicno zeli da ih se ratosilja pa im ekspresno promeni identitete i posalje gdegod, ali rizikuje medjunarodni skandal tim pristupom. Mislim da bi bilo daleko bolje imati medjunarodni sporazum, nego tako ad hoc.

Druga opcija je izolovano ostrvo ili deo sveta koji nije ostrvo, ali odakle se ne moze pobeci (na primer izolovani delovi Sibira), pa neka se sami organizuju kako ce da (pre)zive. I to sam u detalje objasnio u prethodnom postu, pa cak i dao predlog konkretnog ostrva koje bi moglo biti pogodno.

E sad ako mislis da bi ih trebalo drzati u zatvoru ili dusevnoj bolnici do kraja zivota, onda ovo ne vazi. Ali ako ne, onda kad tad doci ce na dnevni red sta sa njima nakon... 

Edited by noskich
Posted
6 minutes ago, Tribun_Populi said:

Ali mu je kupovao noževe, i objašnjavao ocu ubijenog deteta da mu služe za igru.

To vi ovde sudite, mene to ne zanima. Zanimaju me uzroci, posledice i moguća rešenja.
A rešenje za psihopatiju sam naveo, da se proširi pojam neuračunljivosti da bi se i psihopate mogle izopštavati iz društva trajnim smeštanjem u Lazu, Toponicu ili Pančevo.

To je tačno, to je jako doprinelo tome. Kao što rekoh nebrojeno puta do sad, već su preduzete mere da se tako nešto jako strogo sankcioniše ubuduće. I treba.
Momenat u kome bih pomislio kao dete da priđem do oružja bi bio momenat u kome bi mi muški roditelj sasipao salvu vaspitno-popravnih mera da se crvenim kao petokraka.
Zato se nije ni dešavalo.

Cetinje ne komentarišeš, jer ti ne odgovara, jel da?

ti si vidim dodelio dijagnozu kk i neodstupas

pretpostavljam da si i psihijatr, jer sam siguran da se ne bi upustao u laicke zajebancije sa tako necim ozbiljnim

na stranu sto to cinis na daljinu, bez ikakvog valjanog uvida u licnost kk 

ovde se ne sudi, vec diskutuje o ubistvu i posedicama, trenutno o sudjenju

ti i nekoliko kolega, zaista i delujete kao da ste u sudnici i na svaki nacin pokusavate da odbranite stav koliko god to suludo delovalo u pojedinim trenucima, ja vise imam pristup da razumem sta se desilo i da zajedno dodjemo do moguceg odgovora sta bi trebalo uraditi da se smanji verovatno da se nesto slcino ponovi

zaista nisam upoznat sa slucajem u nisu

ako mu je otac kupio noz sa kojim je ubio i ako ga je prethodno obucavao da ga upotrebljava nad ljudima ne vidim konkretnu razliku zasto mu se ne bi sudilo kao i ocu kk

naravno, ne znam ni koliko godina ima ubica, pretpostavljam <14 ako si ga vec uveo u pricu

ne znam sta me pitas za cetinje

ali generalno razlika je sto je ovde u pitanju odrasla osoba kojoj je vec nadjeno oruzje i postavjena odredjena dijagnoza

da su sluzbe koje su nadlezne delovale shodno tome, mogucnost da se desi ovako nesto je mogla biti bitno smanjena

da se iskoreni mogucnost da neki bolesnik pobije random ljude nece moci nikad

ono gde ti gresis je sto polazis od pretpostavke da je kk bolesnik koji bi ubio bez obzira na okolnosti

na stranu sto u startu zanemarujes cinjenicu da ima ispod 14 godina i nema svest o delima i posledicama, zanemarujes i ovaj deo koji smo pominjali oko obuke u streljani, pistolja, odnosno "normalizacije upotrebe oruzja" i (vrlo moguceg) doprinosa toga cinjenici da je postao ubica

Posted
2 hours ago, bejzbolka said:

KK sve i da danas bude pušten na ulicu da šeta slobodno, verujem da bi u roku od par minuta tražio da ga vrate nazad u ludaru ili bi otrčao kući po pasoš i hvatao prvi prevoz do granice.

Dalja opasnost po društvo od strane njega ne postoji, on je faktički trajno izopšten, bez obzira na to da li postoji formalna odluka o tome.

Mogao bi, u slučaju eventualnog izlaza iz ludare, da traži promenu identiteta? To je realno jedini način da ovde živi normalno ukoliko ikada izađe. Ali kapiram da bi to izazvalo histeriju javnosti.

• +1 1
Posted (edited)
30 minutes ago, duma said:

Da li treba da tražim da si napisao da će zatvori biti puni dece? 

Nađi, pa pročitaj opet. Napisao sam šta mislite da će se dobiti, puni zatvori dece?
Aj pročitaj ovo prvo, ali temeljno a ne dijagonalno, pa da diskutujemo.

Ne postoji garancija, ali i kad postoji želja postoje još dve velike brane. Da bi došlo do zločina mora da budu ispunjena tri potrebna uslova. Da počinilac želi da ga izvrši, da ima sredstvo i veštinu da ga izvrši i da je spreman da prihvati posledice. Moj inžinjerski mozak zaključuje da do masakra ne bi došlo da Kosta nije imao dostupan pištolj i nije znao da ga koristi.Vi pravnici očigledno imate problem da dođete do tog zaključka. Insistirate samo na prvom uslovu kao da je on dovoljan.

Taj tvoj prvi uslov je uslov krivične odgovornosti o kome se ovde toliko bez znanja trabunja. Bez njega nema krivice, nema osude.

A ako ima tog uslova, nađe se i način, kao što su i nalazili. Pogledaj taj članak gore.

I nije bez razloga to što na tome insistiramo, jer se preko toga vrši prevencija, uticanjem na uzrok a ne na posledicu.

Nije zanemarljivo ni to što je mislio da do 14 neće odgovarati. Ima i sad sigurnlo onih koji imaju želju da uradi što je i on. Srećom velika većina nema mogućnost. Ako postoji neko ko ima i želju i mogućnost on zna da će nastradati i on i onaj koji mu je dao mogućnost. Ni da je Đinđić na vlasti Kosta i tata ne bi bili na slobodi. Sprečavanje da se ponovi masakr sigurno bi mu bilo ispred potrebe da se izazivanje opšte opasnosti tumači kako PPP struka tumači. Da ponovim, ono što pišete je Koštuničin legalizam na steroidima. 

Bold je top. Ne znam koji te razlozi navode na takav zaključak, ali dobro, sto ljudi sto ćudi. Nije ni bitno, a za svrhu diskusije je ćorsokak.

Dalje, za teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi izazivanja opšte opasnosti sudi se Vladimiru Kecmanoviću, a radnja izvršenja tog dela ogleda u tome da je ostavio svoje legalno oružje neobezbeđeno tako što je na dva od tri kofera trocifrena šifra za otvaranje ostala nameštena na pravu kombinaciju kod dve cifre, pa je mali lako pogodio treću, a uz to ga je tata obučavao za pucanje u pokretne mete u streljani. 

Pri tome, opis radnje izvršenja krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti izgleda ovako

Spoiler

Izazivanje opšte opasnosti

Član 278

(1) Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Teška dela protiv opšte sigurnosti

Član 288

(1) Ako je usled dela iz čl. 278. st. 1. do 3, 279. stav 1, 280. st. 1. i 2, 281. stav 1. i 284. ovog zakonika, nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

(2) Ako je usled dela iz čl. 278. st. 1. do 4, 279. st. 1. i 2, 280. st. 1. i 2, 281. stav 1. i 284. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.

i podrazumeva nameru da neko kakvom opšteopasnom radnjom izazove opasnost za život ili telo ili imovinu većeg obima, pa usled toga nastupi smrt jednog ili više lica. Kod teškog dela protiv opšte sigurnosti odgovara se i za nehatno izvršenje tog dela, s tim da je zaprećena kazna blaža, od jedne do osam godina. 

Konstrukcija tužilaštva po kojoj je Vladimir Kecmanović ovo delo počinio tako što je dete pre svega obučavao za upotrebu oružja a onda i oružje ostavio neobezbeđeno je tanka, jer oružje nije bilo neobezbeđeno, mali je mogao i da obije te kofere ili kako god otvori. a to što ga je obučavao da puca se ne može dovesti u direktnu vezu s njegovom namerom da pobije decu. To je naravno doprinelo tome da on počini ubistvo na način na koji ga je izvršio, ali je to moglo biti i na potpuno drugi način, mogao je i da im baci molotovljeve koktele ili šta god sa čime je u medijima spekulisano. Kako god bilo, to opšteopasna radnja nije, jer isto tako je mogao i da nikada nikoga ne ubije niti ugrozi ičiji život i hipotetički, već da celoga života puca u mete.

A nadstrešnica je nekoga momenta morala da padne, i svakako bi, ako ne ubila, onda barem ugrozila živote.

Edited by Tribun_Populi
  • +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
3 minutes ago, Nikodije said:

Mogao bi, u slučaju eventualnog izlaza iz ludare, da traži promenu identiteta? To je realno jedini način da ovde živi normalno ukoliko ikada izađe. Ali kapiram da bi to izazvalo histeriju javnosti.

Teško da bi mu pomogla bilo kakva promena identiteta dok je u Srbiji. Beograd ipak nije Tokio da se utopi u 40 miliona ljudi, vrlo lako bi se saznalo da je to on.

Ako ikada izađe iz ludnice, mislim da bi morao da pobegne jako daleko od Srbije da bi živeo normalan život, ako bi ga i tamo negde prihvatili.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
6 minutes ago, noskich said:

Prvo ja nisam pravnik, drugo Argentina je spomenuta u kontekstu medjunarodnog dogovora prema kojem bi se vrsila razmena ovakvih slucajeva iz vise razloga: komplikovanosti i skupoce programa promene identiteta i obezbedjenja, zatim pravnickih i medicinskih troskova. To uopste ne mora biti Argentina vec bilo koja drzava koja istovremeno ima slican slucaj i proceni se da bi razmena mogla da bude korisna obema stranama. Znaci nema izbora za osobe o kojima se odlucuje gde bi isle.

Neki su ovde pomenuli da bi Kecmanovici ekspresno otisli u inostranstvo. A koja drzava bi ih primila tako na prvu loptu nenajavljeno? Ne verujem da bi iko, tim pre sto su svetski poznati u medijima. To jedino ako Srbija sebicno zeli da ih se ratosilja pa im ekspresno promeni identitete i posalje gdegod, ali rizikuje medjunarodni skandal tim pristupom. Mislim da bi bilo daleko bolje imati medjunarodni sporazum, nego tako ad hoc.

Druga opcija je izolovano ostrvo ili deo sveta koji nije ostrvo, ali odakle se ne moze pobeci (na primer izolovani delovi Sibira), pa neka se sami organizuju kako ce da (pre)zive. I to sam u detalje objasnio u prethodnom postu, pa cak i dao predlog konkretnog ostrva koje bi moglo biti pogodno.

E sad ako mislis da bi ih trebalo drzati u zatvoru ili dusevnoj bolnici do kraja zivota, onda ovo ne vazi. Ali ako ne, onda kad tad doci ce na dnevni red sta sa njima nakon... 

Svašta su ovde neki pomenuli, kako god

• Haha 1
Posted
2 minutes ago, bejzbolka said:

Ako ikada izađe iz ludnice, mislim da bi morao da pobegne jako daleko od Srbije da bi živeo normalan život, ako bi ga i tamo negde prihvatili.

Takoreći psiho utopija

Posted
55 minutes ago, pbg12345 said:

ovo konkretno delo

sigurno ocu ne bi sudili za izazivanje opste opasnosti da ga nije vodio u streljanu i da ovaj nije ubijao iz njegovog pistolja

ali bi to djelo izazivanja opšte opasnosti i dalje postojalo, ovdje prosto postoji problem sa uspostavljanjem kauzaliteta, pošto ne može da znamo da li bi se zločin desio i da njegov otac uopšte nije imao nikakvo oružje, možda bi KK bio manje precizan, možda bi nabavio slabiji pištolj na crno a možda i jači pa bi žrtava bilo više, to su stvari koje nisu poznate