Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted (edited)
3 minutes ago, adam said:

ti bi zaista mogao ovo da kazes roditeljima ubijene dece?

u glavi sam imao društvo koje je željno pravde van pravnih tokova. s roditeljima bi mi bilo nepristojno da na bilo koji način pričam o tragediji. 

Edited by utilitarist
Posted
4 minutes ago, adam said:

zakona cemo se drzati ako valja. ako ne valja, treba ga menjati. oca gone po roditeljskoj odgovornosti. kao sto, recimo, vucevica treba da gone po sluzbenoj odgovornosti. ne znam sta tu nije jasno. 

hajde ovako - klinac je izasao na ulicu, obio auto, malo se provozao i slupao ga tu negde u komsiluku. da li bi otac morao da plati stetu il on nema nista s tim? ako bi morao platiti, to znaci da nas zakon vise ceni auto nego zivot. za auto se ocigledno dobije pravda. a to znaci da zakon treba menjati a ne drzati ga se i insistirati da je sve ok i kosher.

Zakon se može menjati, ali se me može primenjivati retroaktivno, što opet znači da oni ne mogu odgovarati, nego eventualno neko u budućnosti.

Što se tiče ovoga oko kola što si naveo to je potpuno druga vrsta odgovornosti, to je deliktna odgovornost iz građanskog prava. Ljudi, ne želim bilo koga da omalovažim, ali ipak se mora položiti dosta ispita na pravnom fakultetu da bi se sve to razumelo. Ne uči se to džabe.

• +1 5
Posted

Jos jedna stvar, to dete nije imalo zvanicnu dijagnozu pre ovog dogadjaja.

Posted
1 minute ago, djeneralche said:

Psihicki bolesno dete ne moze biti zapusteno i zanemarivano? Molim?

Moze, naravno. A psihički bolesno, zapusteno i zanemareno dete moze i ići u elitnu skolu i biti odlican djak, a da niko ne primeti da je psihicki bolesno, zapusteno i zanemareno

Posted
Just now, djeneralche said:

Jos jedna stvar, to dete nije imalo zvanicnu dijagnozu pre ovog dogadjaja.

Jos uvek nema

• +1 1
Posted
1 minute ago, Uskebasi said:

Moze, naravno. A psihički bolesno, zapusteno i zanemareno dete moze i ići u elitnu skolu i biti odlican djak, a da niko ne primeti da je psihicki bolesno, zapusteno i zanemareno

Ne moras da natezes teze. Elitna skola bulshit, zadrzi to za nekog sudiju. Naravno da je moguce biti psihicki bolesnik posebno kao dete bez ikakave zvanicne dijagnoze. I biti zanemarivan. 

Posted
10 minutes ago, kralj said:

Pa to je i valjda smisao institucije punoletstva - da do 18. rođendana roditelji zakonski odgovaraju za svoju decu, a posle oni sami (uz neke dodatke). Iz praktičnih razloga je negde morala da se povuče crta, nije idealno da se generalno sprovodi isti princip na sve, ali plašim se da pravni sistem boluje i od apsurdnijih manjkavosti.

Ovde se ne sudi roditeljima za ubistvo one dece. Za to se ne sudi nikome. Tako da njegovo maloletstvo/punoletstvo i njihova krivična odgovornost nisu povezani.

• +1 1
Posted (edited)
5 minutes ago, Uskebasi said:

I od psihicki zdravog deteta u tim godinama sklanjas jebeno oruzje i ne vodis ga u streljanu protiv zakona.

Kao sto od beba sklanjas ono sto moze da progutata i cime moze da se zadavi.

Edited by Moonwalker
  • +1 3
Posted
Just now, djeneralche said:

Ne moras da natezes teze. Elitna skola bulshit, zadrzi to za nekog sudiju. Naravno da je moguce biti psihicki bolesnik posebno kao dete bez ikakave zvanicne dijagnoze. I biti zanemarivan. 

Cekaj, ti stvarno misliš da je ovaj mali bio zanemaren u meri koja odgovara krivicnom delu? 

Posted
39 minutes ago, adam said:

ako dete nije odgovorno za svoje postupke, roditelj nije odgovoran za postupke svog deteta - ko je odgovoran? niko?

mislim da je ovo pitanje (ceo post je odličan, ali sam zbog fokusa izvukla samo ovo) suština paradoksa koji mi, laici, stavljamo pred pravnike.

dobijamo neke polovične odgovore, ja ne znam na kraju šta vi nama govorite, jer niste do kraja izveli stvari.

da li nama pravnici ovde na temi zapravo govore da roditelji KK uopšte ne mogu, u okvirima zakonitog i pravičnog suđenja, biti osuđeni na zatvor?

šta je vaše celovito mišljenje o ovoj pravnoj stvari?

• +1 2
Posted
1 minute ago, Moonwalker said:

I od psihicki zdravog deteta u tim godinama sklanjas jebeno oruzje i ne vodis ga u streljanu protiv zakona.

Kao sto od beba sklanjas ono sto moze da progutata i cime moze da se zadavi.

Razumno. Ali kako se onda cuva lovačka puska u kuci u kojoj ima dece? A takvog oruzja ima u velikom broju kuća u Srbiji 

Posted
Just now, Uskebasi said:

Cekaj, ti stvarno misliš da je ovaj mali bio zanemaren u meri koja odgovara krivicnom delu? 

Da li si realan da me to pitas? Prvo i osnovno nisam ja taj otac da znam. Lepo sam ti odgovori na tvoju tvrdnju o nemogucnosti zanemarivanja nelecene psihicki obolele dece.. Da li je bio zanemarivan ili ne je presudio sud.

• +1 1
Posted
4 hours ago, Uskebasi said:

E jebiga. Ja drzim kljuceve od auta u predsoblju, a dostupni su i detetu i svima koji prodju kroz hodnik. Ako neko uzme ključ i napravi sranje besmisleno je da mi se sudi za ovo delo. 

Сећам се да сам пре 15-так година у новинама читао о човеку из околине Шабца који је осуђен јер није осигурао опасну ствар, тј. кључеве од кола. Колико се сећам, док је он био у Русији као грађевински радник, комшијин клинац је обио његову кућу и украо кључеве од кола који су се чини ми се били на фрижидеру. Комшијин мали је дрпио кола и изазвао удес, повредивши неку жену тако да је она остала инвалид. Повређена жена је тужила малог и његову породицу, која је због тога сву имовину пребацила на ујне, тетке, стрине итд. Пошто повређена жена треба да добије неку одштету, суд је неком правном гимнастиком осудио власника возила да није осигурао опасну ствар и да он треба да плаћа одштету (или издржавање, заборавио сам шта је било у питању).

• +1 1
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted

Naravno da nije bio ni zanemarivan, niti zlostavljan od strane roditelja. To što je sada presudio sud lagano će biti oboreno na apelaciji, zato što je ova presuda najviše što su mogli da nategnu zbog uznemirenja javnosti.

Posted (edited)
6 minutes ago, Uskebasi said:

Razumno. Ali kako se onda cuva lovačka puska u kuci u kojoj ima dece? A takvog oruzja ima u velikom broju kuća u Srbiji 

Pa to sto ih ima po kucama na izvolte i nece valjda visi u vazduhu, ne znaci da je to u redu i da to treba da bude neka pravna referenca, vec indikator da se ne drzimo ni zakona, ni razuma kao pijan plota.

Jedna od nauka bi trebalo da bude da to ne bude tako vise, a ne tako smo navikli jbg.

Zato ti drzava izgleda kako izgleda i prolazi to sto prolazi.

Koliko je seoske, pa i gradske dece ciji roditelji su duzili sluzbeno oruzje stradalo zbog igre istim.

Ako tako mora, onda da isteramo desetogodisnjake na ulicu, neka se izdrzavaju i snalaze. Koji ce im djavo i roditelji i staraoci.

Edited by Moonwalker
  • +1 1