Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
9 minutes ago, Filozof manijak said:

Da ne pričam kako se po selima deca vode u lov od malih nogu, pa ne ubijaju i ne masakriraju.

Pa dete je imalo neke psihicke probleme i krize svesti i ranije, naravno da je problem i u detetu. Njihovo kao roditelja je bilo da imaju pameti da ne daju detetu sa problemima psihicke prirode pristup oruzju.

Mislim jasno je da nisu mislili da je on opasan, da su i pomislili pa sklonili bi oruzje zbog sebe na prvom mestu. Ali ne moze maloletno dete jos sa istorijom nekim psih problema biti odgovorno, odgovornost je na roditeljima koji su smislili da to lece tako sto ce malog da dodatno forsiraju i vode u streljanu.

Ovo sa decom po selima jeste tako ali i to je bure baruta.

Posted (edited)
7 minutes ago, Moonwalker said:

Pa OK, ne slazemo se. O kazni ne raspravljam.

Ni ja u principu  ne raspravljam o kazni, nego o odgovornosti /krivici roditelja za ovaj masakr. 

U javnosti ih čereče kao da su maltene saučesnici, lično mislim da je to pogrešno i ne daje odgovor na pitanje zašto

Edited by Filozof manijak
Posted (edited)
5 minutes ago, Filozof manijak said:

U javnosti ih čereče kao da su maltene saučesnici, lično mislim da je to pogrešno i ne daje odgovor na pitanje zašto

Pa to je isforsirano cerecenje da ne bi bilo ozbiljne rasprave i nesto promenjeno sistemski posle ovoga (kosta para i znanja, koje mogu da se procerdaju drugacije) da se smanji rizik da se opet desi.
Sustina je da se nista ne menja i teraj dalje sa nece valjda kao zivotnim motoom.

Edited by Moonwalker
  • +1 1
Posted
4 minutes ago, Mel said:

Pa dete je imalo neke psihicke probleme i krize svesti i ranije, naravno da je problem i u detetu. Njihovo kao roditelja je bilo da imaju pameti da ne daju detetu sa problemima psihicke prirode pristup oruzju.

Mislim jasno je da nisu mislili da je on opasan, da su i pomislili pa sklonili bi oruzje zbog sebe na prvom mestu. Ali ne moze maloletno dete jos sa istorijom nekim psih problema biti odgovorno, odgovornost je na roditeljima koji su smislili da to lece tako sto ce malog da dodatno forsiraju i vode u streljanu.

Ovo sa decom po selima jeste tako ali i to je bure baruta.

Za mene ovde postoji odgovornost i školskog sistema  (psiholog, pedagog, razredni starešina...),  u smislu da niko nije primetio, ili skrenuo pažnju, kako je mali van uobičajenog vinkla  .

Očigledno počinju da rade svoj posao tek nakon pogibija/tragedija, kao i sve u ovoj raspaloj zemlji.

Posted (edited)

A da pocnemo sa druge strane.

Bilo je mozda dovoljno tek toliko da vlasnik streljane odjebe tatu za dovodje malog. Hoce li to neko u buducnosti uraditi? Hoce k****.

I btw kako su to vise odgovorni psiholozi i ostali od roditelja koji su usput adekvatno obrazovani da vide i povezu da nije sve za njihovo dete?

Edited by Moonwalker
  • +1 3
Posted (edited)
27 minutes ago, Uskebasi said:

E jebiga. Ja drzim kljuceve od auta u predsoblju, a dostupni su i detetu i svima koji prodju kroz hodnik. Ako neko uzme ključ i napravi sranje besmisleno je da mi se sudi za ovo delo. 

Verujem da nisi ni prosao pored pravnog fakulteta ako su ti automobil i pistolj (pogotovu u rukama deteta) isti u pravnom smislu.

Edited by JohnnyD
  • +1 1
Posted

Ne kažem da su više odgovorni, daleko bilo. Već da imaju  svoj udeo. 

Posted (edited)
5 minutes ago, JohnnyD said:

Verujem da nisi ni prosao pored pravnog fakulteta ako su ti automobil i pistolj (pogotovu u rukama deteta) isti u pravnom smislu.

Automobil (doduše u pokretu) je opasna stvar (sredstvo) Pištolj je opasna stvar (sredstvo). U pravnom smislu.

Edited by bejzbolka
  • +1 1
Posted
3 minutes ago, Filozof manijak said:

Za mene ovde postoji odgovornost i školskog sistema  (psiholog, pedagog, razredni starešina...),  u smislu da niko nije primetio, ili skrenuo pažnju, kako je mali van uobičajenog vinkla  .

Očigledno počinju da rade svoj posao tek nakon pogibija/tragedija, kao i sve u ovoj raspaloj zemlji.

Pa da budem devils advokat, mnogi klinci nisu u vinklu, ali se ne ocekuju ovakvi problemi jer ih nikad dosad nije ni bilo. Mislim sta se moze, ukazes roditeljima na nesto, oni te jos stave na shit listu, a mali nije imao neku istoriju nekog nasilja ili tako nesto sto bi evt povlacilo neke procedure. Sumnjam da ga je neko od tih koje opisujes doziveo kao ni upola problematicnog koliko je on bio.

Ovo je zajebana prica, jer svi i krivci, ali zakonski imo najkrivlja je drzava Srbija u kojoj mozes dete od 12 godina da vodis na streljacku obuku u gradskoj streljani.

Sve ostalo je imo- sto se zakona tice - promuckaj pa prospi. Roditelji su oruzje drzali obezbedjeno onoliko koliko je zakonom propisano, za dete nisu ocigledno u stanju bili da procene koliko je off jer da jesu - opet - prvo bi sebe gledali da cuvaju a to nisu radili. Ali za to sto su ga vidili u streljanu recimo sto je protivzakonito, ima rezona da odgovaraju.

• +1 2
Posted
2 minutes ago, bejzbolka said:

Automobil (doduše u pokretu) je opasna stvar (sredstvo) Pištolj je opasna stvar (sredstvo). U pravnom smislu.

Svaki student pravnik moze da potvrdi da zakon o odgovornosti za nesrece sa automobilima i oruzjem moze da bude slican samo u tome sto ukljucuje propuste roditelja u vezi sa bezbednoscu i obezbedjenjem, ali odgovornost za nesrece koje se dogadjaju sa oruzjem nose teze posledice, jer pistolji predstavljaju direktnu pretnju po zivot.

Posted
1 hour ago, bejzbolka said:

Izazvao opštu opasnost tako što je držao oružje za koje je imao dozvolu, u sefu POD ŠIFROM, koju je klinac provalio. To po viđenju tužilaštva, a izgleda i po sudu znači da on nije na dovoljno dobar način obezbedio oružje, te je na taj način izazvao opštu opasnost. Ako bi se ovakvo tumačenje prihvatilo, pola Srbije može komotno da se sprema za robiju.

Slučajno si zaboravio deo s obučavanjem? 

Da nije znao da rukuje pištoljem verovatno ne bi  ubio nikog. Mogao je da nađe na netu kako se koristi pištolj, ali teško je bez prakse. Da ga je samo naučio da koristi pištolj verovatno ne bi ubio nikog, sigurno ne ovoliko njih.

Otac je sina iznova i iznova trenirao u streljani. Verovatno je mali u svom umu vremenom projektovao da ne puca u metu već u ljude. Kad je došao dan on nije imao nikakav problem da puca u ljude. Za njega je ubijanje bila rutina. Radio je isto što radi i u streljani, samo su ovaj put stvarno bili ljudi u pitanju. 

Otac ga je pretvorio u obučenog ubicu.

P. S. 

Da li je posle učinjeno nešto po pitanju ograničenja korišćenja streljana? 

• +1 3
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted
2 minutes ago, duma said:

Slučajno si zaboravio deo s obučavanjem? 

Da nije znao da rukuje pištoljem verovatno ne bi  ubio nikog. Mogao je da nađe na netu kako se koristi pištolj, ali teško je bez prakse. Da ga je samo naučio da koristi pištolj verovatno ne bi ubio nikog, sigurno ne ovoliko njih.

Otac je sina iznova i iznova trenirao u streljani. Verovatno je mali u svom umu vremenom projektovao da ne puca u metu već u ljude. Kad je došao dan on nije imao nikakav problem da puca u ljude. Za njega je ubijanje bila rutina. Radio je isto što radi i u streljani, samo su ovaj put stvarno bili ljudi u pitanju. 

Otac ga je pretvorio u obučenog ubicu.

P. S. 

Da li je posle učinjeno nešto po pitanju ograničenja korišćenja streljana? 

Sve to što si naveo ne može da se podvede pod krivično delo Izazivanje opšte opasnosti. Nema veze sa tim.

• +1 1
Posted
57 minutes ago, Uskebasi said:

Ali ćemo procitati da je maloletnik koga je otac vodio na livadu da uci da vozi, bez znanja tog oca uzeo ključeve od auta i izazvao udes. 

Pravno gledano, automobil je opasna stvar kao i pistolj.

Ako je to isto, zašto ne postoji obaveza ograničenog pristupa vozilu? Pištolj mora da se drži pod ključem, zašto ne moraju npr. ključevi od automobila da se drže u sefu? Dalje, automobil može slobodno da se vozi na ulici, pištolj da se nosi dosta teže.

Iz toga proizilazi očigledno da se radi o različitim stvarima.

Ne znam šta da mislim o svemu ovome, ne znam ih i ne znam kakvi su ljudi, ali donekle ih žalim. Naravno ne toliko kao roditelje žrtava. S druge strane stalno se priča o redu i sistemu koji nam je neophodan, pa možda je vreme da zakoni počnu da se sprovode, a ne da se vodi dete u streljani iako to nije dozvoljeno. Svi propisi postoje, samo džaba sve to ako se toga niko ne pridržava, niti kažnjava. To je neka generalna tema u Srbiji, od ovog slučaja, preko kladionica pored škola itd. Sve je uvek mrtvo slovo na papiru, pa je možda vreme da to prestane da bude.

• +1 8
Posted
1 minute ago, Venom said:

S druge strane stalno se priča o redu i sistemu koji nam je neophodan, pa možda je vreme da zakoni počnu da se sprovode, a ne da se vodi dete u streljani iako to nije dozvoljeno. Svi propisi postoje, samo džaba sve to ako se toga niko ne pridržava, niti kažnjava. To je neka generalna tema u Srbiji, od ovog slučaja, preko kladionica pored škola itd. Sve je uvek mrtvo slovo na papiru, pa je možda vreme da to prestane da bude.

:hail:

Posted
11 minutes ago, Venom said:

Ne znam šta da mislim o svemu ovome, ne znam ih i ne znam kakvi su ljudi, ali donekle ih žalim. Naravno ne toliko kao roditelje žrtava. S druge strane stalno se priča o redu i sistemu koji nam je neophodan, pa možda je vreme da zakoni počnu da se sprovode, a ne da se vodi dete u streljani iako to nije dozvoljeno. Svi propisi postoje, samo džaba sve to ako se toga niko ne pridržava, niti kažnjava. To je neka generalna tema u Srbiji, od ovog slučaja, preko kladionica pored škola itd. Sve je uvek mrtvo slovo na papiru, pa je možda vreme da to prestane da bude.

Pa ćemo uvesti red i zakon tako što ćemo doneti nezakonitu presudu?

Treba sad ovo dvoje ljudi da odgovaraju za generalno nefunkcionisanje sistema u Srbiji, za streljane i kladionice pored škola.

• +1 1