Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
Just now, bejzbolka said:

Takođe, opšte opasno sredstvo može biti i npr. motorna testera. Složićemo se da motorna testera ne mora baš da se čuva u sefu pod šifrom. Šta ako neko ukrade motornu testeru i izvrši masakr?

Po ovom shvatanju suda odgovarao bi vlasnik testere.

Moze, ako bi decak od 13 godina bio kljukan steroidima od njegove sedme, da moze da podigne testeru pre svega i donese je do skole pa da mlatara njome. Na stranu sto bi ga cuvar ubio pre toga. Isto i sa nozem.

Posted (edited)
4 minutes ago, Filozof manijak said:

Očigledno je da nisu

Mislis poznavali? Ne verujem, vise ono nase nece valjda i onda “bum”.

Edited by Moonwalker
Posted
1 minute ago, JohnnyD said:

Moze, ako bi decak od 13 godina bio kljukan steroidima od njegove sedme, da moze da podigne testeru pre svega i donese je do skole pa da mlatara njome. Na stranu sto bi ga cuvar ubio pre toga. Isto i sa nozem.

Za ovo delo nije nuzno da je ubica maloletan. 

Posted

Poenta je da nigde necemo procitati vest da je decak napravio masakr motornom testerom, jer se to ne desava, nigde, nikada. Retko i nozem. Ali pistoljem da, i zato je odgovornost velika za roditelje da dete ne dodje do tog oruzja.

• +1 6
Posted
1 minute ago, Moonwalker said:

Mislis poznavali? Ne verujem, vise ono nase nece valjda i onda “bum”.

Ne, mislim da ni u najluđim snovima nisu mogli ni pretpostaviti šta je mali spreman i sposoban da uradi.

Po meni, besmisleno je ovde kriviti roditelje, no, pošto se mali ubica ne može krivično niti bilo kako goniti dajmo raji žednoj osvete malo žrtvenih jaraca/koza.

• +1 2
  • -1 2
Posted
3 minutes ago, JohnnyD said:

Poenta je da nigde necemo procitati vest da je decak napravio masakr motornom testerom, jer se to ne desava, nigde, nikada. Retko i nozem. Ali pistoljem da, i zato je odgovornost velika za roditelje da dete ne dodje do tog oruzja.

Ali ćemo procitati da je maloletnik koga je otac vodio na livadu da uci da vozi, bez znanja tog oca uzeo ključeve od auta i izazvao udes. 

Pravno gledano, automobil je opasna stvar kao i pistolj.

• +1 2
Posted (edited)
8 minutes ago, Filozof manijak said:

Ne, mislim da ni u najluđim snovima nisu mogli ni pretpostaviti šta je mali spreman i sposoban da uradi.

Po meni, besmisleno je ovde kriviti roditelje, no, pošto se mali ubica ne može krivično niti bilo kako goniti dajmo raji žednoj osvete malo žrtvenih jaraca/koza.

Ne slazem se. 

Imas dva lekara (?) i oca koji vodi neuravnotezeno musko dete u pubertetu usput visokointeligentno u streljanu sa gotovo pravim oruzjem i korumpira vlasnika da ga pusti. Uzgred pritisnuto ambicijama. To je bila tragedija na dugom stapu, pitanje samo kakva.

Pa ne bih drzala to u kuci sa takvim clanom porodice zbog ukucana na prvom mestu.

Edited by Moonwalker
  • +1 2
Posted
1 minute ago, Uskebasi said:

Ali ćemo procitati da je maloletnik koga je otac vodio na livadu da uci da vozi, bez znanja tog oca uzeo ključeve od auta i izazvao udes. 

Pravno gledano, automobil je opasna stvar kao i pistolj.

I to je za bajbok…

• +1 1
Posted

I to je za bajbok…

E jebiga. Ja drzim kljuceve od auta u predsoblju, a dostupni su i detetu i svima koji prodju kroz hodnik. Ako neko uzme ključ i napravi sranje besmisleno je da mi se sudi za ovo delo. 

• +1 1
Posted

Ne slazem se. 

Imas dva lekara (?) i oca koji vodi neuravnotezeno musko dete u pubertetu usput visokointeligentno u streljanu sa gotovo pravim oruzjem i korumpira vlasnika da ga pusti.

Pa ne bih drzala to u kuci zbog ukucana.

Ti impliciraš da su oni znali da im je dete neuravnoteženo. Ja se s tim nikako ne slažem.

Uopšte mi nije namera da ih pravdam, ili bilo šta. 

Da ne pričam kako se po selima deca vode u lov od malih nogu, pa ne ubijaju i ne masakriraju. 

Ovde je suština u malom Kosti, i to što niko nije očekivao da dete od 13 godina počini onakvu gnusobu. 

• +1 3
Posted

Sramotna i neadekvatna kazna za rodtelje, više da se zadovoljio neki opšti bloodlust, nego pravda.

• +1 1
Posted

Ako je kazna za roditelje sramotna, sta tek onda reci za drzanje Koste u pritvoru bez pravnog osnova? Osnov je procena psihijatra koji nije u poziciji da iskaze profesionalnu procenu, vec mu se diktira po politickoj liniji sta da radi.

Posted (edited)
13 minutes ago, Uskebasi said:

E jebiga. Ja drzim kljuceve od auta u predsoblju, a dostupni su i detetu i svima koji prodju kroz hodnik. Ako neko uzme ključ i napravi sranje besmisleno je da mi se sudi za ovo delo. 

Sad ja se ne razumem u komparativno pravo i da li bi za to bilo sudjeno po krivici na drugom mestu. Ali mislim da bi svakako podlegalo parnici za odstetu po privatnoj tuzbi.

Mislim da se kod nas ugrozavanje ukucana ili ostalih zbog neodgovornosti olako shvata. Mislim OK ti se verovatno pouzdas da ti je dete OK. 

Neke mere predistroznosti se moraju preduzimati shodno godinama i zrelosti. Zato ti nezreli, jedva punoletni mamlazi prave porodicne katastrofe jakim automobilima koje su im nabavili. A sve po zakonu…

Edited by Moonwalker
  • +1 2
Posted (edited)
34 minutes ago, Moonwalker said:

@bejzbolka pa ne moze testera rafalno da puca i da se sakrije. 

Fokusirate se samo na oruzje, a ne na kombinaciju faktora koja je dovela do tragedije.

Fokusiram se na pravnu kvalifikaciju dela. Da bi neko bio odgovoran za krivično delo potrebno je da učini delo onako kako je opisano zakonom i da bude kriv za to. Da li su oni loši roditelji? Ne znam, moguće. Da li mogu za to da krivično odgovaraju nekom suludom pravnom konstrukcijom, kombinacijom faktora i šta znam? Ne. Tj. u normalnoj državi ne.

Edited by bejzbolka
  • +1 1
Posted (edited)
12 minutes ago, Filozof manijak said:

Ti impliciraš da su oni znali da im je dete neuravnoteženo. Ja se s tim nikako ne slažem.

Pa OK, ne slazemo se. O kazni tj adekvatnosti iste ne raspravljam. Niti sam zedna bilo cije krvi.

@bejzbolka

Los roditelj moze biti svasta. Uopste o tome nije rec.

Ako zapalis otvoreni plamen na benzinskoj  pumpi, svesno ugrozavas okolinu ako ti je IQ u granicama normale.

Edited by Moonwalker