Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, JohnnyD said:

A sto ako njegov advokat nije uspeo na sudu da opovrgne dokaze koji govore da je klinac znao sifru zato sto mu je otac rekao? Ili da postoje dokazi da je kutija bila otvorena? Postoji razlog zasto se ovo desilo ovde, a ne u domovima pola Srbije - zato sto je mali imao lagan pristup oruzju, ili zato sto je znao sifru ili zato sto sef nije ni bio zakljucan.

Koliko se sećam klinac je svedocio da je sam provalio šifru. Ne bi me čudilo da je bila 000 ili ostavljena na šifri.

Posted
3 minutes ago, JohnnyD said:

A sto ako njegov advokat nije uspeo na sudu da opovrgne dokaze koji govore da je klinac znao sifru zato sto mu je otac rekao? Ili da postoje dokazi da je kutija bila otvorena? Postoji razlog zasto se ovo desilo ovde, a ne u domovima pola Srbije - zato sto je mali imao lagan pristup oruzju, ili zato sto je znao sifru ili zato sto sef nije ni bio zakljucan.

Pola Srbije ne zakljucava uopste oruzje, pa nema masovnih ubistava. Lak pristup oruzju ne moze biti presudan faktor koji je doveo do ubistava

• +1 4
Posted

Da li to znači da odmah idu u zatvor ili se odlaže zbog žalbi? Pri tom tu je i još u devojčica koju imaju.

Posted
13 minutes ago, vememah said:

To izgleda ne piše u optužnici, to s provaljivanjem šifre je valjda tvrdnja odbrane. E sad, šta je tužilaštvo dokazalo i šta je održivo na višoj instanci je druga stvar.

Tužilaštvo bi to onda moralo da potkrepi nekim dokazima, npr. svedočenjem dečaka koji bi to rekao. S obzirom na to da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, ne možemo pouzdano znati šta je izvedeno od dokaza, ali verujem da bi tabloidi dobili tu informaciju, da je dečak tako nešto zaista rekao, jer su već objavljivali delove iskaza.

A čak sve i da je oružje stajalo na stolu, teško da bi moglo da se podvede pod ovo delo.

Izazivanje opšte opasnosti

Član 278

(1) Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se službeno ili odgovorno lice koje ne postavi propisane uređaje za zaštitu od požara, poplave, eksplozije, otrova ili otrovnog gasa, radio-aktivnih ili drugih jonizujućih zračenja, električne energije ili drugih opasnih sredstava ili ove uređaje ne održava u ispravnom stanju ili ih u slučaju potrebe ne stavi u dejstvo ili uopšte ne postupa po propisima ili tehničkim pravilima o merama zaštite i time izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima.

(3) Ako su dela iz st. 1. i 2. ovog člana učinjena na mestu gde je okupljen veći broj ljudi,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

(4) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno upotrebom vatrenog oružja,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

(5) Ako je delo iz st. 1, 3. i 4. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Samo postojanje neobezbeđenog oružja u kući ne može značiti istovremeno da postoji ugroženost po živote ljudi i to većeg obima. Hipotetički, onda bi svako kome je recimo ukradeno oružje, pa nakon toga tim oružjem izvršeno ubistvo odgovarao za ovo delo.

• +1 1
Posted
1 minute ago, *edited by mod said:

Da li to znači da odmah idu u zatvor ili se odlaže zbog žalbi? Pri tom tu je i još u devojčica koju imaju.

Otac je u pritvoru i tu ostaje, a majka nece pre pravnosnaznosti

• Hvala 2
Posted (edited)

Tabloidi jesu prenosili navodno svedočenje dečaka o provaljivanju šifre, ali na različite načine.

Republika saznaje da je Kosta danima pre zločina koristio svaku priliku da krišom pokušava da otvori očev sef koji je stajao u ormaru u hodniku kako bi došao do pištolja. 
- Iz dva pokušaja sam otvorio sef sa oružjem. Prve dve cifre šest i osam sam uspeo da provalim još ranije, a treću sam našao iz dva pokušaja. To je brojka sedam, šifra je 687 - rekao je Kosta u istrazi zločina, saznaje Republika. 
Na ovaj način je maloletni ubica došao i do šifre kandže koja služi da se zaključa okidač vatrenog oružja, odnosno pištolja u ovom slučaju. 
Vladimir Kecmanović je na saslušanju potvrdio navode sina ubice potvrdivši da se radi o šifri 687 koju je držao i na sefu i na kandži. 

republika.rs/hronika/hronika/458055/kosta-kecmanovic-provalio-sifru-pistolj-sef

Maloletni dečak je objasnio i kako je tačno uzeo očevo oružje iz kog je ranije učio da puca u streljani. U porodičnom stanu je 24. aprila lako našao očeve pištolje "ruger" i "zbrojevka", a dva dana pre zločina pripremio ih je, stavio u svoju sobu i sačekao 3. maj.
- Bio sam sam u kući i tražio sam oružje. Posle pola sata našao sam ga u ormanu u predsoblju, trebala mi je stolica da se popnem. U ormaru je bila jedna kutija, a iza te kutije se nalazio meni dobro poznat ranac koji je otac nosio u streljanu. U tom rancu je bila kutija koja je imala katanac sa trocifrenom šifrom. Otključao sam ga lako, bio je namešten na šifru 634 tako što sam treći broj koji je bio labav zavrteo nekoliko puta na 637. U kutiji sam našao dva pištolja i šest okvira. Druga kutija s municijom nije bila zaključana. Vratio sam sve na svoje mesto, onako kako je bilo. Nedelju dana kasnije, 1. maja, kada sam opet bio sam kod kuće, stavio sam majicu preko kamere u stanu, ponovo sam se popeo na stolicu, uzeo oružje i stavio ga kod sebe u sobu, tačnije u fioku. Tako sam došao do oružja - opisao je dečak.

sd.rs/vesti/hronika/sifra-637-detaljno-opisano-kako-je-decak-ubica-dosao-do-ocevog-pistolja-video-2024-10-11

Edited by vememah
Posted
3 minutes ago, Uskebasi said:

Pola Srbije ne zakljucava uopste oruzje, pa nema masovnih ubistava. Lak pristup oruzju ne moze biti presudan faktor koji je doveo do ubistava

Verovatno se pravis lud pa ne uzimas u obzir da je mali isao u streljanu sa tim istim caletom i da ga je vodio na airsoft, verovatno noseci oruzje zakljucano u taj isti sef. 

• +1 1
Posted

Mene najvise interesuje sta se desava sa decom? 

Posted (edited)

Ovo je navodno sa presude 

klimao je zbunjeno glavom kada je sudija ukazao da nije cenjen deo njegovog iskaza da se informisao kod prodavaca da oružje treba da čuva u plastičnoj kutiji.

Verovatno je neki kofer u pitanju.

Edited by *edited by mod
Posted
2 minutes ago, JohnnyD said:

Verovatno se pravis lud pa ne uzimas u obzir da je mali isao u streljanu sa tim istim caletom i da ga je vodio na airsoft, verovatno noseci oruzje zakljucano u taj isti sef. 

Mozda se ne pravim lud :unsure:

Ali sam svakako pismen, pa mogu da izrazim svoje lude misli. 

Procitaj sta si napisao, pa razmisli o tome. 

To sto je nekome dostupan pištolj ne znaci da ce uzeti pištolj i ubiti 10 ljudi. To sto neko ide u streljanu ne znaci da ce ubiti 10 ljudi. 

Posted
Just now, Uskebasi said:

To sto je nekome dostupan pištolj ne znaci da ce uzeti pištolj i ubiti 10 ljudi. To sto neko ide u streljanu ne znaci da ce ubiti 10 ljudi. 

Nece, ali hoce kombinacija oba + nemarnost roditelja. Ovo sto se desilo ovde je ravno avionskoj nesreci gde nije samo jedna stvar posla naopako, nego kombinacija 3 ili 4 faktora.

• +1 4
Posted

Takođe, opšte opasno sredstvo može biti i npr. motorna testera. Složićemo se da motorna testera ne mora baš da se čuva u sefu pod šifrom. Šta ako neko ukrade motornu testeru i izvrši masakr?

Po ovom shvatanju suda odgovarao bi vlasnik testere.

• +1 1
  • Haha 1
Posted (edited)
7 minutes ago, Uskebasi said:

Znaci li da nece? Sto se onda uopste definise cuvanje zakonom? Onda ne mora ni da ga cuva uopste.

Drugo nije svejedno da li imas posla sa prosecnim detetom/osobom ili visokointeligentnim i neuravnotezenim.

Nisu poznavali svoje dete i sta moze da uradi pod pritiskom?

@bejzbolka pa ne moze testera rafalno da puca i da se sakrije. 

Fokusirate se samo na oruzje, a ne na kombinaciju faktora koja je dovela do tragedije.

Edited by Moonwalker
  • +1 6