Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, Djuro said:

pa, ako mislimo da je to nesto sto treba da ih nauci i pripremi za uspesno vodjenje organizacije sa +100 nastavnika, 20-ak nenastavnog osoblja i 1000 ucenika, za bavljenje finansijama, politikom, ljudskim menadzmentom - onda si u pravu.

ja se duboko ne slazem sa time i mislim da je uzasno pogresno.

Ko bi po tebi više odgovarao toj funkciji?

Inače što se administrativaca tiče, to smo svi, nažalost. Gomile izveštaja, planova deset vrsta nam oduzmu dragoceno vreme za rad s decom. Ali to su ti protokoli, nekad korisni, nekad korisni samo za isticanje među školama, ko je bolji.

• +1 1
Posted

@namenski

Da bi neko postao direktor, mora da se prijavi na konkurs, znaci da ta osoba to hoće. Nema menjanja. 

@Djuro
Nekada je bilo propisano da za direktora treba da se dobije posebna licenca, ali mislim da je to ukinuto. 

Stvarno mi je nejasno koja bi to posebna kvalifikacija trebalo da postoji za upravljanje osnovnom školom. Neki poseban fakultet za to. Ja sam bio član organa upravljanja i predskolskom i osnovnoškolskom sistemu skoro 10 godina i saradjivao sam sa osnovnim školama iz lokalne samouprave preko 15. 

Skola ima sekretara i sefa računovodstva za tehničke stvari. Učitelj koji ima sposobnosti i želju da bude direktor može da bide vrhunski direktor. 

• +1 6
Posted

Propustio sam HR komponentu. Možeš misliti. Treba da im dodju eksperti za HR iz

korporativnog sektora da im postave sistem i uvedu tim bilding 

• +1 1
Posted
20 minutes ago, Hamlet Strašni said:

licenca

Ima i sad, ali mnogi to dobijaju kad već postsnu direktori.

Posted

@Hamlet Strašni

Dobro je čuti da su 15 direktora, sa kojima si radio, bili vrhunski.

uprkos tome, i dalje smatram da obrazovanje jednog ucitelja/nastavnika nije dovoljno za uspesno vodjenje skole.

Posted
20 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Da bi neko postao direktor, mora da se prijavi na konkurs, znaci da ta osoba to hoće. Nema menjanja. 

Daj ne zezaj :), u iole uredjenom sistemu uslovima konkursa kao takvog ta i slicna materija bi se regulisala ocas posla.

Naravno, imam u vidu sistem koji ima uhodan i institucionalizovan sistem skolovanja i uzgojatm kvaliikovanih administrativnih kadrova.

Moja primedba/uskakanje bilo je principijelno i odnosi se pre svega na drustvenu atmosferu u kojoj se smatra/smatramo da svako moze da radi sve.

Ili, da ponovim: zasto dobrog ucitelja/lekaraa zameniti losim administratorom.

Posted

zasto dobar kapetan da postane loš major?

@Djuro nisam nigde napisao ni da su

svi bili vrhunski niti da ih je bilo 15. 

Pa nije dovoljno, ali teško da neko ko nije bio u nastavi ili barem oko nje može da bude dobar direktor. 

• +1 1
Posted
6 minutes ago, namenski said:

Ili, da ponovim: zasto dobrog ucitelja/lekaraa zameniti losim administratorom.

Dobar učitelj ne mora biti loš administrator. Ne znam odakle ideja da ti ljudi ne mogu imati dobre menadžerske sposobnosti. Dobar učitelj / nastavnik ima razvijenu emocionalnu i socijalnu inteligenciju, što je neophodno za dobrog direktora škole, pritom dobro poznaje nastavni proces i kako funkcioniše život u školi (džaba prosipanje raznih teorija ako nisi upoznat sa stanjem na terenu). Zakone i propise po kojima radimo smo svi u obavezi da poznajemo. Uz brdo papirologije svi smo i administrativni radnici, kao što reče Zeka. Ima ljudi koji su mnogu učinili za svoje škole kada su postali direktori. Prosto se i vežeš za svoju školu pa ti je stalo da je unaprediš.

Naravno, ima i katastrofalnih direktora, ali pišem ovo zbog iznete tvrdnje da učitelj ne može biti dobar direktor.

• +1 8
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted

Kojih direktora je vise? Katastrofalnih ili vrhunskih?

Posted
1 minute ago, Lena said:

Naravno, ima i katastrofalnih direktora, ali pišem ovo zbog iznete tvrdnje da učitelj ne može biti dobar direktor.

Nisam rekao da ne moze, ako je tako shvaceno - do mene je.

Rekao sam da je gre'ota izgubiti dobrog ucitelja, kao i da je administriranje/menadzment profesija koja - ako se uzgajatm - neophodna svakom uredjenom drustvu koje funkcionise na temelju zakona.

Ostalo je, pa - Srbija... :) 

Sto ce reci sve dok postoje - a postoje itekako - skoro neogranicene mogucnosti da se polozajima poput direktorskih - naravno nemam u vidu samo prosvetu - manipulise u politicke svrhe sto po pravilu otvara vrata svakojakim zloupotrebama, ucenama, itd, itd..., dzabe pricamo... 

• +1 2
Posted
41 minutes ago, Lena said:

Veliki deo problema u školama i potiče otuda što propisi stižu od ljudi koji u životu nisu držali nastavu.

A moguće ni završili školu.

• +1 3
  • Haha 1
Posted
11 minutes ago, Hamlet Strašni said:

@Djuro nisam nigde napisao ni da su

svi bili vrhunski niti da ih je bilo 15. 

Aha, vidim, izvini, pogresno sam razumeo. 15 godina si radio to, a ne sa 15 skola.

koliko je tu bilo skola? I koliko vrhunskih direktora?

Posted
4 minutes ago, Djuro said:

Aha, vidim, izvini, pogresno sam razumeo. 15 godina si radio to, a ne sa 15 skola.

koliko je tu bilo skola? I koliko vrhunskih direktora?

Osnovne i srednje skole na opštini Savski venac.  Vrhunskih je bilo 10%. Katastrofalnih oko 20%. Period od 2000 do 2016.