MocaVukotic Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 Meni ofinger uvek zvucao kao of finger ili off finger 1
Amelija Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 ja to ceo život zovem "aufinger" inače fajront <= Feierabend (fajerabend) 1
J-♣ Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 Prokron retko ćete naići na nekoga ko koristi ovaj ispravan izraz za nerđajuće čelike, osim nekog od metalurške i slične struke, ogromna većina koristi usađen izraz: Prohrom ima jedan zanimljiv članak o tome, autora baš iznervirala vrlo česta upotreba izraza "prohrom" Inače, priznajem da sam i ja do pre nekih desetak godina koristio izraz "prohrom" za nerđajuće čelike dok me nije ispravio naš kolega majstor @Rođeni, jer sam u nekom postu upotrebio izraz prohrom Hvala Mire! 3
Filozof manijak Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 meni to zvuči kao osoba koja boluje od Kronove bolesti 1
Tpojka Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 Otišlo u hauzvinkl. Aus Winkel - izvan ugla. Rezultat fizičke deformacije primjenom sile odgovarajućeg [il' jačeg] intenziteta al' ne i pravca. Izuzetak je kad se primjenom sile nedovoljnog intenziteta abrajzuje urez na glavi vijka.
namenski Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 19 minutes ago, Tpojka said: abrajzuje Облајзне. 1
Frile Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 (edited) 33 minutes ago, J-♣ said: priznajem da sam i ja do pre nekih desetak godina koristio izraz "prohrom" za nerđajuće čelike dok me nije ispravio naš kolega majstor @Rođeni, jer sam u nekom postu upotrebio izraz prohrom znao sam da nije ispravno prohrom, zato što nije hrom nego hronos (vreme), ali sam mislio da je ispravno "prohron" Edited December 8, 2022 by Frile
đorđe geprat Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 eh, da čujete dalmoše prozor - punistra - finestra peškir - šugaman - asciugamano krigla - bukara - bicchiere da ne idem dalje da mi je znati koliko je izvornih srpskih reči u svakodnevnom jeziku. ranije su dominirale pozajmice iz nemačkog i turskog, kasnije se prebacuje na engleski a sada, sačuvaj bože, i ovde dominira sr-english
Frile Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 (edited) 1 hour ago, djordje geprat said: da mi je znati koliko je izvornih srpskih reči u svakodnevnom jeziku Šta bi mogle biti "izvorne" srpske reči? Ako su to reči slovenskog porekla, po čemu je neka od njih "našija" od iste te reči u slovačkom ili ruskom jeziku? Edited December 8, 2022 by Frile
vememah Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 Purgeri za đubravnik kažu mišćafl (austrijski izraz Mistschaufel - bukv. lopatica za đubre), a Dalmatinci škovacera (scovazera po tršćanskom dijalektu, ali po ovom rečniku dole s kraja XIX veka označava kantu za đubre). https://en.langenscheidt.com/german-english/mistschaufel https://it.wikisource.org/wiki/Dizionario_-_Vocabolario_del_dialetto_triestino/S#scovazera Za razliku od toga, austrijski Bartwisch ne označava naš portviš, već metlicu.
J-♣ Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 2 hours ago, djordje geprat said: da mi je znati koliko je izvornih srpskih reči u svakodnevnom jeziku. Slušajući Brakusa nekada na nekadašnjoj radio stanici čuo sam od njegovog gosta u studiju da u srpskom jeziku ne postoji nijedna izvorna reč koja počinje slovom "F". Pričao sam mnogima za ovaj neobičan fenomen. Ma koliko se ko trudio od sagovornika da navede bar jednu reč, svaka reč je naknadnom proverom imala je poreklo od nekog drugog jezika - dominiraju reči nemačkog porekla. 2
vememah Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 Quote Ne postoji nijedna srpska reč na slovo "F" Fudbal, fakultet, fabrika, fotografija - ovo su reči koje upotrebljavamo svakodnevno u srpskom jeziku, ali nijedna od njih nije srpskog porekla. Ako niste znali, Srbi zapravo nemaju nijednu svoju reč koja počinje na slovo F. "Tačno je da u srpskom jeziku nema nijedne reči srpskog porekla koja počinje na slovo F, a razlog tome je što je upotreba ovog slova preuzeta iz Vizantije u srednjem veku. Kasnije pod uticajem turskog, grčkog, francuskog i nemačkog jezika reči koje počinju na ovo slovo postale su učestalije i odomaćile su se u našem jeziku", kaže za 24sata.rs filolog Ivan Klajn. Ovo su neke od reči na slovo F koje svakodnevno upotrebljavamo: Fabrika - latinska Fenjer - turska Frajer - nemačka Flaša - nemačka Fakultet - latinska Fioka - mađarska Foka - preuzeta iz francuskog (izvorno grčka reč) Fenomen - grčka Flaster - nemačka Fen - nemačka Folirant - italijanska Futrola- nemačka Fijaker - preuzeta iz nemačkog (izvorno francuska reč) Fićfirić- mađarska Furuna - turska Frižider - francuska Fantazija - grčka Fora - nemačka Fazon - francuska Flauta - nemačka Fotografija - grčka Fasada - francuska Fitnes - engleska Frizura - preuzeta iz nemačkog (izvorno francuska reč) Faraon - preuzeta iz grčkog (izvorno staroegipatska reč) Fleka - nemačka Flora - latinska Frajla - nemačka Freska - italijanska Fotelja - francuska Farba - nemačka Fitilj - turska Fašizam - italijanska Filolog - grčka Fudbal - engleska Fobija - grčka https://www.021.rs/story/Info/Zanimljivosti/110245/Ne-postoji-nijedna-srpska-rec-na-slovo-F.html
Serena Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 Hemoterapija je terapija krvlju (transfuzije plazmafereze, itd.) hemioterapija je terapija lekovima - hemijom koja treba nešto da ubije: tumor ili u širem smislu čak i mikrobe, pri čemu lekovi - hemioterapeitici su veštački stvoreni.
namenski Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 14 minutes ago, J-♣ said: Slušajući Brakusa nekada na nekadašnjoj radio stanici čuo sam od njegovog gosta u studiju da u srpskom jeziku ne postoji nijedna izvorna reč koja počinje slovom "F". Фијук? Фијукнуо? Фијучу metkovitm... Фрушка гора?
đorđe geprat Posted December 8, 2022 Posted December 8, 2022 frula? friško? nego, "špulijus". nešto hrvatsko sam čitao trebalo bi da je osećaj
Recommended Posts