August 19, 2025Aug 19 Drago mi je da ste uživali. Veoma under the radar mesto na ovom forumu (i drugim).
October 7, 2025Oct 7 Kakva je situacija sa Normandijom ? Želja mi je da obiđem ta poznata mesta gde je bilo iskrcavanje saveznika. Vidim da su to sve manja mesta osim Caen-a. Pretpostavljam da je oko godišnjice papreno skupo jer dolaze amerikanci. Jel neko bio tamo ?
October 7, 2025Oct 7 Just now, diogen said:Kakva je situacija sa Normandijom ? Želja mi je da obiđem ta poznata mesta gde je bilo iskrcavanje saveznika. Vidim da su to sve manja mesta osim Caen-a. Pretpostavljam da je oko godišnjice papreno skupo jer dolaze amerikanci. Jel neko bio tamo ?Bio sam mnogo puta. Nije ništa skuplje nego inače ako paziš gde ostaješ. Caen nije loša baza, blizu je svega što hoćeš. Most Pegasus i Bénouville vrede posete, a posle toga Arromanches gde imaš muzej, ali i dalje vidljive sprave koje su služile kao adhok pristanište.
October 8, 2025Oct 8 15 hours ago, diogen said:Kakva je situacija sa Normandijom ? Želja mi je da obiđem ta poznata mesta gde je bilo iskrcavanje saveznika. Vidim da su to sve manja mesta osim Caen-a. Pretpostavljam da je oko godišnjice papreno skupo jer dolaze amerikanci. Jel neko bio tamo ?Ja sam takvu turu pravio pre par godina, doduše u avgustu. Bilo je fenomenalno. Uzeo sam Lonely planet vodić baš za road trip kroz Normandiju. Osim Caena i Rouena, sve ostalo su manja mesta, bar tu gde su plaže. Ja sam uglavnom tamo i noćio, nalazio neke stare farme koje su sada B&B, ma ekstra je bilo. Rentirali auto na Buve aerodromu i prešli 1.000 km za nedelju dana.Počeli od tih manjih mesta Saint-Valery-en-Caux, Fecamp, Etretat. U Fecampu je čuvena opatija, koja ima i destileriju, gde se pravi benedictine liker. Može da se uđe, degustira, pojede, popije, milina. Etretat je jedno od najturističkijih mesta na obali rekao bih, zbog belih stena i čuvenih svodova. Obavezno idi u oba mesta, u Etretatu se popni i levo i desno od plaže. Ako je sunčano vreme biće brutalnih pogleda. Le Havre, Honfleur, Deauville i Trouville, sve fantastična mesta. Honfleur nekako najmanji tu, a rekao bih i najlepši. U centru ima dosta restorančića i obavezno jedi školjke koje služe u šerpicama. To smo jeli svuda, naravno, sireve, puževe i vino.Ovamo bliže plažama, ka zapadu, baza nam je bila u nekom malom mestu pored Bayeaux, na B&B farmi. U Bayoux obavezno idi i vidi najdužu tapiseriju na svetu. Kratko traje poseta a simpatično je. Plaže su vrlo pristupačne i može se lagano doći kolima do njih. Na nekim se još vide ostaci pontona čini mi se, koji su ostali tu još od iskrcavanja. Bunkera ima svuda maltene. Američko groblje obavezno.Caen i Rouen su veći gradovi i prilično su dobri za dan-dva i lagane obilaske i šetnje, ispijanja piva ili vina.Na kraju smo svratili i u Giverny, rodno mesto Kloda Monea. Tamo je muzej posvećen njemu i pristup dvorištu i jerzercu koje je često slikao. Tu gledaj da dođeš što ranije ujutru dok ne stignu grupe autobusima.Ako imaš vremena idi još na zapad, vidi Mont-Saint-Michel i ako možeš St. Malo, iako to više nije Normandija.Često se setim ove ture i koliko je bilo dobro. Čak i mojoj ženi koja nije neki fan tih svih istorijskih mesta bilo fenomenalno
October 11, 2025Oct 11 Šta je B&B farma ?Ja bih pored svega navedenog verovatno obišao i Šerbur. Jel tamo neko bio ?Ako sam dobro razumeo nije problem naći smeštaj čak ni oko 06. juna, niti je nešto mnogo skuplje tada ? Meni ne bi bio problem ni da sam u nekom selu jer bih i ja išao autom i verovatno obilazio po ceo dan razne lokalitete i mesta. Edited October 11, 2025Oct 11 by diogen
October 11, 2025Oct 11 16 minutes ago, diogen said:Šta je B&B farma ?Ja bih pored svega navedenog verovatno obišao i Šerbur. Jel tamo neko bio ?Ako sam dobro razumeo nije problem naći smeštaj čak ni oko 06. juna, niti je nešto mnogo skuplje tada ? Meni ne bi bio problem ni da sam u nekom selu jer bih i ja išao autom i verovatno obilazio po ceo dan razne lokalitete i mesta.Bed & Breakfast. Na selu će ti još biti i najlepše.
October 12, 2025Oct 12 Pa da, ima dosta tih farmi koje su sad b&b. Lepe, renovirane sobe a ujutru ti gazda spremi doručak. Milina.
October 13, 2025Oct 13 Jel bio neko u La Rochelle? Vidim da je leti temperatura oko 25 stepeni što me najviše zanima, jer je leto postalo nenormalno vruće. Može da se dođe vozom, eventualno iz dva puta da bude lakše, more je za mene dovoljno toplo, jedino vidim da ume da bude vetrovito. To je ok povremeno, jedino je smor ako ume da bude konstantno tako. Chatgpt kaže da nije tako, ali ko zna da li halucinira. Ili je bolje neko od onih ostrva u blizini?U suštini mi treba nešto opušteno za odmor, chatgpt ga tako opisuje. Vidim da ima veliki akvarijum za klince i kad je eventualno ružno vreme. Motivacija je između ostalog što nisam nikad bio u Francuskoj, a klinac uči francuski u školi i možda ode na mesec i po na razmenu naredne godine. Drugo pitanje, ako bih išao iz dva puta vozom, tamo bih išao preko Pariza i onda proveo tamo možda dva-tri dana. Jel ima neko predlog za neku drugu turu u povratku? Možda Lion? Može i provincija sve dok je dostupno javnim prevozom (železnica, bus itd).
October 13, 2025Oct 13 1 hour ago, Venom said:Drugo pitanje, ako bih išao iz dva puta vozom, tamo bih išao preko Pariza i onda proveo tamo možda dva-tri dana. Jel ima neko predlog za neku drugu turu u povratku? Možda Lion? Može i provincija sve dok je dostupno javnim prevozom (železnica, bus itd).Ja sam do Španije išao preko Strazbura i Montpelija. Jeftinije mi bilo spavanje u Strazburu, a i hteo sam da ga obidjem na miru. U povratku Montpelije pa Lion. Vozovi su bili malo stariji od nemačkih ICE-va, čini mi se, ali brži i uvek na vreme. Lion prelepost. Edited October 13, 2025Oct 13 by Amos
October 13, 2025Oct 13 4 hours ago, Venom said:Drugo pitanje, ako bih išao iz dva puta vozom, tamo bih išao preko Pariza i onda proveo tamo možda dva-tri dana. Jel ima neko predlog za neku drugu turu u povratku? Možda Lion? Može i provincija sve dok je dostupno javnim prevozom (železnica, bus itd).Iskreno, bolje i ti restlovi Pariza na povratku, sto ne vidis za prva 2-3 dana, nego Lion. Mislim, lep je Lion, ali Pariz je ipak mnogo interesantniji grad za koji ti treba nedelju dana minimum. A ako je to iskljuceno, onda okej moze Lion, nego nisam siguran da te centralizovana TGV mreza opet ne gurne da tamo ides preko Pariza.
October 13, 2025Oct 13 6 minutes ago, Kampokei said:, bolje i ti restlovi Pariza na povratku, sto ne vidis za prva 2-3 dana, nego Lion.Ti nisi normalan! Lion ima sve što ima i Pariz, ukljucijuci i Ajfela, a dve reke, kuhinja je superiornija!
October 13, 2025Oct 13 13 minutes ago, dragance said:Ti nisi normalan! Lion ima sve što ima i Pariz, ukljucijuci i Ajfela, a dve reke, kuhinja je superiornija!Slozimo se da se ne slazemo :) Ima Pariz pored Sene i Marnu na kilometar-dva od centra grada, a ima u ponudi i sve francuske i svetske kuhinje, pa onda verovatno i pokoji lionski bouchon. Mislim, govorimo o gradu u kom npr. na Monparnasu imas celu ulicu bretonskih palacinka restorancica. A sto se bogatstva sadrzaja tice, iako to mozda nije najbolja stvar za zemlju Francusku, nijedan grad ne moze prici Parizu.