duda Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 18 hours ago, mackenzie said: Kako ocenjujete kulturu u bivšem nedemokratskom društvu. Svi su tada kukali na vlast i kritikovali društvo od crnog talasa, filmovi 80ih o trulom uređenju, novi val, rokeri i pankeri. Danas niko ne kuka, produkcija nikad bolja, pjesme jesu smeće, ali iskreno je tako izgledala i kultura 70ih za nekog ko je rođen 20ih. Pa to nedemokratsko i neslobodno društvo je finansiralo i alternativnu kulturu koja je bila kritična prema sistemu 100%. Baš o tome je skoro kod II pričao Sejo Sexton. A i ja sam generacija koja se toga dobro seća, jer sam čitala i Polet i Mladinu. Novine Omladinskih organizacija koje su finansirane iz budžeta. 1
Duhovnost, ljubav i med Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 (edited) Мени је рецимо "Подручје без сигнала", иако суштински левичарска филмска фантазија, баш фино легло. Јер волим фантазије, чак и када нису баш скроз моја шољица чаја, у идејном смислу. Edited December 14, 2022 by Duhovnost, ljubav i med
Mel Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 (edited) 2 hours ago, Sammael said: Rembrant je imao veliku radionicu u kojoj su njegovi đaci masovno štancovali portete Holanđana u njegovom stilu. Siguran sam da je i tada bilo ljudi koji su komentarisali da je to kraj umetnosti kao takve. Mislim da su oni bili zaduzeni za detalje tipa jedan za cipku, drugi za nabore na odeci... Rembrant bi trebalo da je bio zaduzen za kompoziciju, i sam portret. Moze biti da nisam u pravu, ovako se ja secam nekog objasnjenja. Ali generalno znalo se da svaki veliki majstor ima radionicu sa kalfama, mislim da je to bilo standardno. Jedino ne znam kako je Hieronimus radio... njega niko nije uspevao da imitira. Edited December 14, 2022 by Mel
Time Crisis Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 2 hours ago, Sammael said: Rembrant je imao veliku radionicu u kojoj su njegovi đaci masovno štancovali portete Holanđana u njegovom stilu. Siguran sam da je i tada bilo ljudi koji su komentarisali da je to kraj umetnosti kao takve. O kraju kulture i civilizacije se priča još od Sokrata 1
Mel Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 (edited) 1 hour ago, Time Crisis said: O kraju kulture i civilizacije se priča još od Sokrata Pa i bilo je nekoliko krajeva kulture i civilizacije u medjuvremenu, naravno da se prica o tome kad odredjena kultura i civilizacija krenu u silazni deo postojanja. Edit: Prica o kraju kulture i civilizacije ne znaci da nece ostati ni jedan homo sapiens posle toga, nego da ce negde drugde ili negde kasnije neka horda opet poceti da gradi neku situaciju manje ili vise kulturnu itd. Edited December 14, 2022 by Mel 3
brusli Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 O propasti Rimskog carstava se pricalo vekovima, dok jednom stvarno nije i propalo.
Time Crisis Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 2 minutes ago, Mel said: Pa i bilo je nekoliko krajeva kulture i civilizacije u medjuvremenu, naravno da se prica o tome kad odredjena kultura i civilizacija krenu u silazni deo postojanja. Edit: Prica o kraju kulture i civilizacije ne znaci da nece ostati ni jedan homo sapiens posle toga, nego da ce negde drugde ili negde kasnije neka horda opet poceti da gradi neku situaciju manje ili vise kulturnu itd. Da je bio pravi kraj, ne bismo sad ovde pričali. A usponi i padovi su normalna stvar 1
Mel Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 2 minutes ago, brusli said: O propasti Rimskog carstava se pricalo vekovima, dok jednom stvarno nije i propalo. Ono je propalo u etapama i iz nekoliko delova do prakticno zatiranja. Malo ko umislja da je sa uzlazne crte ili platoa krenulo nezaustavljivo propadanje sistema u kome zivi. 1
Mel Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 3 minutes ago, Time Crisis said: Da je bio pravi kraj, ne bismo sad ovde pričali. A usponi i padovi su normalna stvar Pa bio je pravi kraj mnogih civilizacija. Od nekih nije kamen na kamenu ostao, od nekih imamo kamenje ili cak jos ponesto. Kad nema jezika, kad nema kulture, kad su neki zatrti cak i genetski, ne znam sta vise kvalifikuje za praaaavi kraj...
Time Crisis Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 14 minutes ago, Mel said: Pa bio je pravi kraj mnogih civilizacija. Od nekih nije kamen na kamenu ostao, od nekih imamo kamenje ili cak jos ponesto. Kad nema jezika, kad nema kulture, kad su neki zatrti cak i genetski, ne znam sta vise kvalifikuje za praaaavi kraj... Dobro, mislio sam na ljudsku civilizaciju, da će neke države da dođu i prođu to nije toliko dramatično
Mel Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 5 minutes ago, Time Crisis said: Dobro, mislio sam na ljudsku civilizaciju, da će neke države da dođu i prođu to nije toliko dramatično Po definiciji, ne postoji ljudska civilizacija. Eventualno od globalizacije naovamo mozda mozemo pricati o tako necemu, ali to je svakako van konteksta rasprave kako su se jos staaari Grci vajkali kako mladi ne postuju starije i sve ce propasti ha ha ha fools
brusli Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 (edited) 32 minutes ago, Mel said: Ono je propalo u etapama i iz nekoliko delova do prakticno zatiranja. Malo ko umislja da je sa uzlazne crte ili platoa krenulo nezaustavljivo propadanje sistema u kome zivi. Ako je Rimsko carstvo propalo, to znaci da su neke generacije stvarno bile losije od prethodnih. I da je drustveni sistem prosao kroz dekadenciju. Edited December 14, 2022 by brusli 1
Time Crisis Posted December 14, 2022 Posted December 14, 2022 1 hour ago, brusli said: Ako je Rimsko carstvo propalo, to znaci da su neke generacije stvarno bile losije od prethodnih. I da je drustveni sistem prosao kroz dekadenciju. Šta znači uopšte bolje i lošije... carstvo te veličine i raznilikosti se moglo održati samo brutalnom silom i ogrmnom vojskom, sigurno da narodi koji su bili potčinjeni nisu trčali da budu rimski robovi
Recommended Posts